Připálený kvas 2



rradecek - (1) - 112.18 (?) 
7.4.2011 22:27, zobrazeno: 14845x

Omlouvám se, že zakládám již jednou založenou rubriku, ale odpovědi v té první se mi nezdály dostatečné na to, aby to vyřešilo můj problém. Tedy, vlastním 150l nerezový dvouplášťový destilační přístroj (tedy bez, jinak nutného míchání). Přitápím dřevem.V mezistění mám trafo olej, no a teď konec chlubení. Kvas se mi na povrchu, po obvodu připaluje ke stěnám kotle, což je samozřejmě nemyslitelné. Jsou sice způsoby léčení takového produktu, ale radši bych odstranil to připalování. Teploměr mám v klobouku, tedy měří teplotu par a né kvasu. Při cca 95°C už slyším kvas bublat a tuším, že bude zle. Přitom se snažím přikládat pozvolna a nehonit to. Tedy páleničáři, co poradíte? Zkoušet topit ještě pozvolněji, nebo nelze připalování zabránit přidáním oleje do kvasu? Na kvalitě kořalky by se to projevit nemělo, vždyť v palírnách takto zabraňují pěnění kvasu! Ale nevím, jestli by to vyřešilo můj problém. Děkuji předem za radu.           Radek

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 39.184 (?), 8.4.2011 17:03

Já bych zkusil dát ještě jeden teploměr do kvasu a samozřejmě bych to "přikládání" ještě trochu omezil. Chce to odzkoušet, každá aparatura se chová trochu jinak, prostě si to "ošahat".

Zdravím    Lojza.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 151.252 (?), 8.4.2011 21:26

Destilační kotle by měly být VŽDY větší poměr šířky ku výšce nebo alespon shodný.Nebot potřebujeme větší plochu na přechod tepla bud z média nebo topeniště-na dně.Poslední dobou se rozmohly výrobky podnikavců-podnikatelů z použitých-vyřazených nerezových tlakových nádob, které mají přesně opačný poměr šířky a výšky, takže na těchto málo širokých a velmi vysokých a současně vysokoobsahových nádobách (150-200L kvasu) dochází ke špatnému předávání tepla do kvasu a musí se více topit, aby vůbec začaly dostatečně vznikat etanolové páry.Výsledkem je přehřívání dna a boků nádoby a velkému rozdílu teplot mezi dnem a vrchem kvasu.

Také záleží na výšce teplopřenosného média-hladině, pokud není hladina alespon do 2/3-3/4 maximální výšky hladiny kvasu, tak se přenos tepla do kvasu ještě zhorší.

Dále je tu nutné další zpřesnění definice připálení.O připálení kvasu se jedná v případě jasného připečení a nutnosti pracného drhnutí připáleniny nástrojem v delším čase.Naopak jen o přichycení-bodovém se jedná, když jde přichycení "odcvrknout" prstem nebo lehce nehtem.

Samozřejmě připálenina-odstraněná ze dna nádoby by měla být cítit připáleninou, přichcenina NENÍ cítit připáleninou.Kvasy se celkem běžně ve dvojplášti bez míchání lehce přichycují, pokud jsou běžně husté a nedestiluje se hodně pomalu.

A vy tedy máte odškrabky připáleniny ze dna-boků jasně cítit připáleninou? Jsou evidentně seškvařené, zčernalé?

Mě se na nerezovém dně v místech kde je el. těleso nejblíže plášti kotle-dna, občas kvas jen přichytí a nic není citit připáleninou, ani seškrabek ani pálenka.

Nejdůležitější u dvojpláště je měření teploty média v meziplášti, tedy z hlediska možnosti přichcení nebo dokonce připálení! A hlavně musí býti velmi dobře zvolena výška měření v plášti podle konkrétní konstrukce, musíte to za chodu vyzkoušet posouváním čidla teploměru, tam kde bude nejvyšší teplota.

Pročpak asi myslíte že jsou v profi pálenicích tak široké kotle
?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.205 (?), 10.4.2011 10:41

To je samozřejmě pravda, že jsou v pálenicích široké kotle, jenomže co dál?! Tazatelův případ to není a máč se mu připaluje, což je jeden z největších problémů a malérů, co se mohou stát, protože finální destilát nebude nikdy skvělý, vždy se tam pachuť připáliny ve větší či menší míře najde. Co poradit? Krátkodobě to není zase tak velký problém. Musíte ředit máč vodou. Začněte tak, že přidáte nejméně třetinu objemu vody, dobře promícháte a opatrně topit tak, aby teplota v plášti nepřekročila plus mínus 115 °C. V dlouhodobém horizontu je třeba, vzhledem k ne příliš vhodným rozměrům vařáku přemýšlet o míchání. Je mi známo, že velmi vhodným motorkem na 24 V je motorek ke stěračům do V 705, ale vyžaduje stejnosměrné napětí. Nepochybně by se to dalo vyřešit i jiným pohonem, ale napětí 220 V raději ne! Míchaldo by mělo být kotvové nebo takové, které kopíruje dno. Představuji si, že by vzdálenost od dna by měla být tak 1 - 2 cm, přičemž na míchadle by byl přichycen řetěz vhodných ok, který by stíral dno. V žádném případě to nesmí dělat míchadlo, mechanickým opotřebováním by asi začalo brzy téci. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 151.252 (?), 10.4.2011 11:32

Zapoměl jste dodat hlavní nevýhodu přidávání vody-zbytečné vyhřívání jalové vody a samozřejmě logicky nízká výtěžnost na nápln kotle...

Nevýhoda míchání je konstrukční komplikace a nutnost hlídání CHODU míchadla, v případě poruchy je jasné připálení.

Dvojplášt je za vhodně zvolené konstrukce a TEPLOTY vytápění méně problematický, navíc když už je, je zbytečně nákladnější přecházet na problematické míchání.

Já mám nejvyšší teplotu v meziplášti-médiu do max 135C, ale měřím v určité výšce hladiny média, kde jsem nalezl nejvyšší teplotu.Pokud někdo bezmyšlenkovitě a bezvyzkoušení nainstaluje napevno teploměr a k tomu třeba značně nepřesný bimetalový, tak je jasné že skutečná nejvyšší teplota média může být až o 40C vyšší... Nejvhodnější teploměr je rtutový nebo teplotní čidlo z multimetrem-tj. vůbec nejflexibilnější. A teplota media a přesnost měření má zásadní vliv na možnost přichycení nebo dokonce připálení, jak jsem se sám přesvědčil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 55.177 (?), 28.10.2013 21:56

Bohužel, mě se stalo, že se mi merunkovice připálila a je cítit připáleninou.Nyní řeším - jak odstranit zápach připáleniny?Může mi někdo poradit? A to mám stejný kotel jako vy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika