Mam zalozene kvasy marhuli - rucne vykostkovane. Pekne sa mi to chytilo - v kazdom sudku je krasny hnedy kolac na vrchu. Ak je moc bieleho povlaku - odstranujem (nastastie iba v 1 sude).
Kvasy maju od 1 do 2 tyzdnov - pekne vonaju - pri natiahnuti nosom nad kolacom stipe - takze este podla vsetkeho kvasia (CO²).
Mam to v pivnici - uzavrete s moznostou odfuku (netesnost viecok) - teplota tesne pod 20° - podla mna akurat.
A teraz otazka - mozem este pridat slachtene kvasinky - konkretne vinarske + vyzivu? Na zlepsenie vytaznosti?
A ak ano, ako to vmiesavat? Ak to vobec mam robit. Povacsinou sa pise ze kvas nemiesat ak uz ma kolac.
Napadlo ma spravit do kolaca dieru (vykrojit klasou od mineralky aby som to potom mohol ako stuplom zase zavriet tym vykrojom) - a cez tu dieru vliat kvasnice s vyzivou a premiesat to miesadlom na vrtacke na pomalych otackach aby sa mi tam nedostal vzduch a nerozbil kolac.
Alebo mam kolac ten co je najzdravsi cely odlozit a kvasy pozlievat do velkych sudov (lebo mam vela malych kedze sa spracovavali padavky - ziadna oberacka - koli cukru) - pridat do zmiesanych kvasov kvasinky s vyzivou - a potom umelo spravit 2 zdrave kolace na vrchu a nechat to dokvasit? Tu sa ale obavam kysliku... Takze skor som za ziadne kvasinky alebo cez dieru do kazdeho pomerovo...
Co vy na to? Dakujem.