Pridanie kvasiniek pod kolac?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
28.7.2017 10:47

Nesmysl. Ušlechtilé kvasinky se přidávají hned při zakládání kvasu a ještě k tomu by z nich měl být připravený zákvas - tedy rozmnožené a kvasící. V tuto dobu ovládly Váš kvas divoké kmeny žijící na ovoci a jakékoli přidané kvasinky se neuplatní. Navíc tím kvas provzdušníte, čímž ohrozíte jeho zdravotní stav, odvětráte aroma i lihové páry.
   Přidání živné soli může mít svůj význam.
   Co se týče ušlechtilých kvasinek obecně, soudím, že se jejich vliv na kvalitu destilátu trochu přeceňuje, nejvíc o něm mluví jejich výrobci a prodejci. Kdyby jejich vliv byl prokazatelný, jistě by je používali komerční výrobci destilátů. Ptal jisem se na to přímo ve vizovickém lihovaru R.J. a bylo mi sděleno, že žádné nepřidávají.
   Takže buďte v kllidu, těšte se, že Vám meruňky kvasí. Jakmile dokvasí, neotálejte s vypálením.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
worm6666 - (2) - 183.109 (?), 28.7.2017 8:44, zobrazeno: 2108x

Mam zalozene kvasy marhuli - rucne vykostkovane. Pekne sa mi to chytilo - v kazdom sudku je krasny hnedy kolac na vrchu. Ak je moc bieleho povlaku - odstranujem (nastastie iba v 1 sude).

Kvasy maju od 1 do 2 tyzdnov - pekne vonaju - pri natiahnuti nosom nad kolacom stipe - takze este podla vsetkeho kvasia (CO²).

Mam to v pivnici - uzavrete s moznostou odfuku (netesnost viecok) - teplota tesne pod 20° - podla mna akurat.

A teraz otazka - mozem este pridat slachtene kvasinky - konkretne vinarske + vyzivu? Na zlepsenie vytaznosti?

A ak ano, ako to vmiesavat? Ak to vobec mam robit. Povacsinou sa pise ze kvas nemiesat ak uz ma kolac.

Napadlo ma spravit do kolaca dieru (vykrojit klasou od mineralky aby som to potom mohol ako stuplom zase zavriet tym vykrojom) - a cez tu dieru vliat kvasnice s vyzivou a premiesat to miesadlom na vrtacke na pomalych otackach aby sa mi tam nedostal vzduch a nerozbil kolac.

Alebo mam kolac ten co je najzdravsi cely odlozit a kvasy pozlievat do velkych sudov (lebo mam vela malych kedze sa spracovavali padavky - ziadna oberacka - koli cukru) - pridat do zmiesanych kvasov kvasinky s vyzivou - a potom umelo spravit 2 zdrave kolace na vrchu a nechat to dokvasit? Tu sa ale obavam kysliku... Takze skor som za ziadne kvasinky alebo cez dieru do kazdeho pomerovo...

Co vy na to? Dakujem.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.7.2017 10:47

Nesmysl. Ušlechtilé kvasinky se přidávají hned při zakládání kvasu a ještě k tomu by z nich měl být připravený zákvas - tedy rozmnožené a kvasící. V tuto dobu ovládly Váš kvas divoké kmeny žijící na ovoci a jakékoli přidané kvasinky se neuplatní. Navíc tím kvas provzdušníte, čímž ohrozíte jeho zdravotní stav, odvětráte aroma i lihové páry.
   Přidání živné soli může mít svůj význam.
   Co se týče ušlechtilých kvasinek obecně, soudím, že se jejich vliv na kvalitu destilátu trochu přeceňuje, nejvíc o něm mluví jejich výrobci a prodejci. Kdyby jejich vliv byl prokazatelný, jistě by je používali komerční výrobci destilátů. Ptal jisem se na to přímo ve vizovickém lihovaru R.J. a bylo mi sděleno, že žádné nepřidávají.
   Takže buďte v kllidu, těšte se, že Vám meruňky kvasí. Jakmile dokvasí, neotálejte s vypálením.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
worm6666 - (2) - 4.157 (?), 28.7.2017 18:04
Dakujem. Aj som myslel ze to tak bude po tych precitanych clankoch vselijakych o zakladani a priprave kvasu. Este raz vdaka. :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika