Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Posudzovanie ovocného kvasu

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (68) - xxx.xxx.114.96 (?)
1.2.2019 22:28, počet návštěv: 2933
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň

     príprava kvasu, je nesporne veľmi dôležitá časť cesty k vzniku kvalitného destilátu. Často sa tu diskutuje o probléme pripravenosti kvasu na destiláciu. Niekto sa snaží o zistenie množstva zbytkového cukru vo vykvasenom kvase, niekto kontroluje produkciu oxidu uhličitého... atd.

Ja pripravenosť kvasu posudzujem inak. Koniec koncov, každý má svoje "osvedčené" metódy..

Je čas na destiláciu slivkového kvasu, ktorý som starostlivo pripravoval minulý rok a neskromne si myslím, že jeho kvalita je na veľmi vysokej úrovni.

Napriek tomu, že pripravenosť kvasu posudzujem inak, rozodol som sa urobiť merania, ktoré by mohli niekoho zaujímať...

Dúfam že mi prepáčite, že niektoré údaje zámerne neuvediem..:)

Použitá vzorka bola zo stredu kvasu (nerozmiešaného)

Kvas - Slivky

Teplota vzorky - 19,7°C

Chuť - slabo kyslá lahodne slivková

Farba - sýta tmavo až bordovo červená, proti zdroju svetla  - číra.

Pary - spľahlivo horľavé

Cukromer -    3,9%

Liehomer - cca    (-10%)

Refraktometer (alkohol) -    25,5%

Refraktometer (BRIX) -    10,1°

           s pozdravom.:)

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.175.9 (?)
2.2.2019 19:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co k tomu dodat. Vzal jste bodový vzorek, v ostatních částech (u dna či pod dekou nahoře) asi budou jiné. To jste se chtěl jen pochlubit?

Připojit reakci
      

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.36.201 (?)
2.2.2019 20:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč je tady, myslím celkově na zahradě, tolik negativních reakcí, tolik snahy někoho zesměšnit?
A navíc ještě takovým neodborným způsobem! A od lidí většinou bez zkušeností a znalostí dané problematiky...
*
No, vzal vzorek, vzorky tak aby byly použitelné. Jak to měl jinak udělat?
*
Já bych se spíš zaměřil na něco jiného.
10°Bx mi přijde hodně vysoká hodnota. Osobně bych si tipnul, že El Edgar měl hodně cukernatou surovinu. Nebo kvas...
Může si to zkusit tím, že dá do tepla jeden vzorek originální a druhý zředěný vodou.
Troufám si tvrdit, že ten zředěný se ještě rozkvasí.
*
Jsme s Edgarem, nechci tvrdit, že ve sporu, jen v diskuzi o tom jak moc jsou použitelné a relevantní údaje refraktometrů v dokvašujících, vykvašených lihovitých kvasech.

Rafael.

Připojit reakci
      

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (68) - xxx.xxx.114.96 (?)
2.2.2019 20:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň

    keď to teraz po sebe čítam, tak zisťujem, že som sa chcel pochváliť.:) (okrem tej časti s výsledkami meraní)

asi by som sa mal hanbiť.

no čo už,...už príspevok nedokážem zmazať.

Tak mi to prepáčte.:)

Připojit reakci
         

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.36.201 (?)
2.2.2019 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne, to nemusíte!

Aspoň já, nevím jak kdo jiný, oceňuji Vaše psaní a měření. Hlavně to měřeni a práci s ním. Na rozdíl od tláchalů od klávesnic...

(Já se časem s něčím podobným přidám. Švestkoviny jsou furt v sudech a nějak není čas, ale hlavně snaha s tím něco dělat...).

Rafael.

Připojit reakci
   

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (68) - xxx.xxx.114.96 (?)
8.2.2019 20:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád by som doplnil informácie o kvase, ktorého výsledky meraní som zverejnil v predchádzajúcom príspevku.

(pre tých, ktorých to zaujíma)

Kvasu bolo 230L

Destilácia bola dvojstupňová, v pestoveteľskej pálenici.

Po oddelení úkapu a zastavení destilácie na hodnote 40% bolo celkové množstvo destilátu 22L 71,3% to znamená 15,69LA.

Po nariedení na 52% je celkové množstvo 30 L.

Myslím, že výsledok je veľmi dobrý.

Připojit reakci
      

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (68) - xxx.xxx.93.103 (?)
19.8.2019 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pre zaujímavosť, alebo porovnanie uvediem ešte hodnoty marhuľového kvasu namerané deň pred destiláciou. Kvasov som mal tento rok viac, ale tento mal najlepšiu bilanciu...wink

Použitá vzorka bola zo strdu nerozmiešaného kvasu (číra tekutina)

KVAS - Marhule odroda Veľkopavlovická.

Teplota vzorky -  20°C

Chuť - slabo kyselkavá

PARY - spoľahlivo samostatne horiace

CUKROMER - 1,6%

LIEHOMER -  cca (-7%)

REFRAKTOMETER (alkohol)  - 16,5%

REFRAKTOMETER (Brix) - 6,5%

Destilácia bola dvojstupňová v pestovateľskej pálenici.

Kvasu bolo 310 L

Po oddelení úkapu a zastavení destilácie na hodnote 38% bolo celkové množstvo destilátu 24 L 69,5% to znamená 16,68 LA

Po nariedeni je celkové množstvo 32 L

Vzhľadom na to, že kvas zásadne nedosladzujem je to nadpriemerný výsledok.

Připojit reakci
         

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.112.42 (?)
12.9.2019 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ako povedal už jeden z pánov. Tá marhuľovica musela byť lepšia. Hodnota Brix pri kvôstkovinách by mala byť na úrovni cca 7. Vtedy je kvas pripravený. Pri prvom vašom kvase sa jednalo pravdepodobne o nedokvasenie, alebo zastavenie kvasenia. Najjednoduchší test je dychatelnosť výparov kvasnej nádoby. Jednoducho ak sa nadychnete výparov nad kvasom, kvas je potrebné zmerať cukromerom, resp. Brix. Ak sa nad kvsnou nádobou nenadýchnem, nemá zmysel ani niečo merať, kvasný proces neskončil. Nedokvas, alebo precukrovanie kvasu spôsobuje škrabanie v krku. Doporučujem i v takýchto prípadoch nevylievať! Hotovú nepiteľnú palenku 52%zmiešať v pomeroch: 1l palenky, 1dl čierneho čaju(studeného), 6ks zrniek kávy.
Připojit reakci
            

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (68) - xxx.xxx.255.208 (?)
20.9.2019 19:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Óóóó... môj ty bože...indecision

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20192934
Koupě Palírny 1120.9.20191175
Marhulovy kvas je moc husty1420.9.20191175
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201921863
Novy kvas nekvasi712.9.20191098
Výtěžnost a cena1012.9.20191260
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.2019772
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019136977
Smíchání dvou kvasů?155.9.20199931
Destilační přístroj193.9.20192839
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201934377
Míchat lutr při 2D?329.8.2019569
Pečetní vosk1027.8.20191037
Da se to este?927.8.2019911
borovička827.8.201921085
Kvas broskve226.8.2019797
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191504
Olej v destilatu222.8.2019445
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191450
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201917741
Aroma meruňkovica813.8.20191447
Pálení ovocných vín1912.8.201911392
Melounovice610.8.2019849
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201930447
destilační přístroj10529.8.20191446899
Refraktometr na měření kvasu233.8.201911848
Trubka ke chladiči21.8.2019594
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193318
Cudny proces palenia430.7.2019858
Meruňkový kvas 4627.7.201945968
Ražná - ražovica1526.7.201943837
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191328
Ananasový kvas318.7.20191499
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201917130
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191778
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191533
Pach po acetonu35.7.20191202
Domácí ořechovice1131.7.2019206791
Kvas z mandarinek1923.6.20192917
Zapach dymu623.6.20191963
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna12:43
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů