Posudzovanie ovocného kvasu



EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 114.96 (?) 
1.2.2019 22:28, zobrazeno: 6114x

Dobrý deň

     príprava kvasu, je nesporne veľmi dôležitá časť cesty k vzniku kvalitného destilátu. Často sa tu diskutuje o probléme pripravenosti kvasu na destiláciu. Niekto sa snaží o zistenie množstva zbytkového cukru vo vykvasenom kvase, niekto kontroluje produkciu oxidu uhličitého... atd.

Ja pripravenosť kvasu posudzujem inak. Koniec koncov, každý má svoje "osvedčené" metódy..

Je čas na destiláciu slivkového kvasu, ktorý som starostlivo pripravoval minulý rok a neskromne si myslím, že jeho kvalita je na veľmi vysokej úrovni.

Napriek tomu, že pripravenosť kvasu posudzujem inak, rozodol som sa urobiť merania, ktoré by mohli niekoho zaujímať...

Dúfam že mi prepáčite, že niektoré údaje zámerne neuvediem..:)

Použitá vzorka bola zo stredu kvasu (nerozmiešaného)

Kvas - Slivky

Teplota vzorky - 19,7°C

Chuť - slabo kyslá lahodne slivková

Farba - sýta tmavo až bordovo červená, proti zdroju svetla  - číra.

Pary - spľahlivo horľavé

Cukromer -    3,9%

Liehomer - cca    (-10%)

Refraktometer (alkohol) -    25,5%

Refraktometer (BRIX) -    10,1°

           s pozdravom.:)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 175.9 (?), 2.2.2019 19:27

Co k tomu dodat. Vzal jste bodový vzorek, v ostatních částech (u dna či pod dekou nahoře) asi budou jiné. To jste se chtěl jen pochlubit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 36.201 (?), 2.2.2019 20:01

Proč je tady, myslím celkově na zahradě, tolik negativních reakcí, tolik snahy někoho zesměšnit?
A navíc ještě takovým neodborným způsobem! A od lidí většinou bez zkušeností a znalostí dané problematiky...
*
No, vzal vzorek, vzorky tak aby byly použitelné. Jak to měl jinak udělat?
*
Já bych se spíš zaměřil na něco jiného.
10°Bx mi přijde hodně vysoká hodnota. Osobně bych si tipnul, že El Edgar měl hodně cukernatou surovinu. Nebo kvas...
Může si to zkusit tím, že dá do tepla jeden vzorek originální a druhý zředěný vodou.
Troufám si tvrdit, že ten zředěný se ještě rozkvasí.
*
Jsme s Edgarem, nechci tvrdit, že ve sporu, jen v diskuzi o tom jak moc jsou použitelné a relevantní údaje refraktometrů v dokvašujících, vykvašených lihovitých kvasech.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 114.96 (?), 2.2.2019 20:39

Dobrý deň

    keď to teraz po sebe čítam, tak zisťujem, že som sa chcel pochváliť.:) (okrem tej časti s výsledkami meraní)

asi by som sa mal hanbiť.

no čo už,...už príspevok nedokážem zmazať.

Tak mi to prepáčte.:)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 36.201 (?), 2.2.2019 21:19

Ne, to nemusíte!

Aspoň já, nevím jak kdo jiný, oceňuji Vaše psaní a měření. Hlavně to měřeni a práci s ním. Na rozdíl od tláchalů od klávesnic...

(Já se časem s něčím podobným přidám. Švestkoviny jsou furt v sudech a nějak není čas, ale hlavně snaha s tím něco dělat...).

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 114.96 (?), 8.2.2019 20:00

Rád by som doplnil informácie o kvase, ktorého výsledky meraní som zverejnil v predchádzajúcom príspevku.

(pre tých, ktorých to zaujíma)

Kvasu bolo 230L

Destilácia bola dvojstupňová, v pestoveteľskej pálenici.

Po oddelení úkapu a zastavení destilácie na hodnote 40% bolo celkové množstvo destilátu 22L 71,3% to znamená 15,69LA.

Po nariedení na 52% je celkové množstvo 30 L.

Myslím, že výsledok je veľmi dobrý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 93.103 (?), 19.8.2019 18:39

Pre zaujímavosť, alebo porovnanie uvediem ešte hodnoty marhuľového kvasu namerané deň pred destiláciou. Kvasov som mal tento rok viac, ale tento mal najlepšiu bilanciu...wink

Použitá vzorka bola zo strdu nerozmiešaného kvasu (číra tekutina)

KVAS - Marhule odroda Veľkopavlovická.

Teplota vzorky -  20°C

Chuť - slabo kyselkavá

PARY - spoľahlivo samostatne horiace

CUKROMER - 1,6%

LIEHOMER -  cca (-7%)

REFRAKTOMETER (alkohol)  - 16,5%

REFRAKTOMETER (Brix) - 6,5%

Destilácia bola dvojstupňová v pestovateľskej pálenici.

Kvasu bolo 310 L

Po oddelení úkapu a zastavení destilácie na hodnote 38% bolo celkové množstvo destilátu 24 L 69,5% to znamená 16,68 LA

Po nariedeni je celkové množstvo 32 L

Vzhľadom na to, že kvas zásadne nedosladzujem je to nadpriemerný výsledok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 112.42 (?), 12.9.2019 22:03
Ako povedal už jeden z pánov. Tá marhuľovica musela byť lepšia. Hodnota Brix pri kvôstkovinách by mala byť na úrovni cca 7. Vtedy je kvas pripravený. Pri prvom vašom kvase sa jednalo pravdepodobne o nedokvasenie, alebo zastavenie kvasenia. Najjednoduchší test je dychatelnosť výparov kvasnej nádoby. Jednoducho ak sa nadychnete výparov nad kvasom, kvas je potrebné zmerať cukromerom, resp. Brix. Ak sa nad kvsnou nádobou nenadýchnem, nemá zmysel ani niečo merať, kvasný proces neskončil. Nedokvas, alebo precukrovanie kvasu spôsobuje škrabanie v krku. Doporučujem i v takýchto prípadoch nevylievať! Hotovú nepiteľnú palenku 52%zmiešať v pomeroch: 1l palenky, 1dl čierneho čaju(studeného), 6ks zrniek kávy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 255.208 (?), 20.9.2019 19:32

Óóóó... môj ty bože...indecision

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika