Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Pálení > Posudzovanie ovocného kvasu

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (98) - xxx.xxx.114.96 (?)
1.2.2019 22:28
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň

     príprava kvasu, je nesporne veľmi dôležitá časť cesty k vzniku kvalitného destilátu. Často sa tu diskutuje o probléme pripravenosti kvasu na destiláciu. Niekto sa snaží o zistenie množstva zbytkového cukru vo vykvasenom kvase, niekto kontroluje produkciu oxidu uhličitého... atd.

Ja pripravenosť kvasu posudzujem inak. Koniec koncov, každý má svoje "osvedčené" metódy..

Je čas na destiláciu slivkového kvasu, ktorý som starostlivo pripravoval minulý rok a neskromne si myslím, že jeho kvalita je na veľmi vysokej úrovni.

Napriek tomu, že pripravenosť kvasu posudzujem inak, rozodol som sa urobiť merania, ktoré by mohli niekoho zaujímať...

Dúfam že mi prepáčite, že niektoré údaje zámerne neuvediem..:)

Použitá vzorka bola zo stredu kvasu (nerozmiešaného)

Kvas - Slivky

Teplota vzorky - 19,7°C

Chuť - slabo kyslá lahodne slivková

Farba - sýta tmavo až bordovo červená, proti zdroju svetla  - číra.

Pary - spľahlivo horľavé

Cukromer -    3,9%

Liehomer - cca    (-10%)

Refraktometer (alkohol) -    25,5%

Refraktometer (BRIX) -    10,1°

           s pozdravom.:)

Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.175.9 (?), 2.2.2019 19:27
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co k tomu dodat. Vzal jste bodový vzorek, v ostatních částech (u dna či pod dekou nahoře) asi budou jiné. To jste se chtěl jen pochlubit?

Připojit reakci
      

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.36.201 (?), 2.2.2019 20:01
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč je tady, myslím celkově na zahradě, tolik negativních reakcí, tolik snahy někoho zesměšnit?
A navíc ještě takovým neodborným způsobem! A od lidí většinou bez zkušeností a znalostí dané problematiky...
*
No, vzal vzorek, vzorky tak aby byly použitelné. Jak to měl jinak udělat?
*
Já bych se spíš zaměřil na něco jiného.
10°Bx mi přijde hodně vysoká hodnota. Osobně bych si tipnul, že El Edgar měl hodně cukernatou surovinu. Nebo kvas...
Může si to zkusit tím, že dá do tepla jeden vzorek originální a druhý zředěný vodou.
Troufám si tvrdit, že ten zředěný se ještě rozkvasí.
*
Jsme s Edgarem, nechci tvrdit, že ve sporu, jen v diskuzi o tom jak moc jsou použitelné a relevantní údaje refraktometrů v dokvašujících, vykvašených lihovitých kvasech.

Rafael.

Připojit reakci
      

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (98) - xxx.xxx.114.96 (?), 2.2.2019 20:39
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň

    keď to teraz po sebe čítam, tak zisťujem, že som sa chcel pochváliť.:) (okrem tej časti s výsledkami meraní)

asi by som sa mal hanbiť.

no čo už,...už príspevok nedokážem zmazať.

Tak mi to prepáčte.:)

Připojit reakci
         

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.36.201 (?), 2.2.2019 21:19
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne, to nemusíte!

Aspoň já, nevím jak kdo jiný, oceňuji Vaše psaní a měření. Hlavně to měřeni a práci s ním. Na rozdíl od tláchalů od klávesnic...

(Já se časem s něčím podobným přidám. Švestkoviny jsou furt v sudech a nějak není čas, ale hlavně snaha s tím něco dělat...).

Rafael.

Připojit reakci
   

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (98) - xxx.xxx.114.96 (?), 8.2.2019 20:00
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád by som doplnil informácie o kvase, ktorého výsledky meraní som zverejnil v predchádzajúcom príspevku.

(pre tých, ktorých to zaujíma)

Kvasu bolo 230L

Destilácia bola dvojstupňová, v pestoveteľskej pálenici.

Po oddelení úkapu a zastavení destilácie na hodnote 40% bolo celkové množstvo destilátu 22L 71,3% to znamená 15,69LA.

Po nariedení na 52% je celkové množstvo 30 L.

Myslím, že výsledok je veľmi dobrý.

Připojit reakci
      

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (98) - xxx.xxx.93.103 (?), 19.8.2019 18:39
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pre zaujímavosť, alebo porovnanie uvediem ešte hodnoty marhuľového kvasu namerané deň pred destiláciou. Kvasov som mal tento rok viac, ale tento mal najlepšiu bilanciu...wink

Použitá vzorka bola zo strdu nerozmiešaného kvasu (číra tekutina)

KVAS - Marhule odroda Veľkopavlovická.

Teplota vzorky -  20°C

Chuť - slabo kyselkavá

PARY - spoľahlivo samostatne horiace

CUKROMER - 1,6%

LIEHOMER -  cca (-7%)

REFRAKTOMETER (alkohol)  - 16,5%

REFRAKTOMETER (Brix) - 6,5%

Destilácia bola dvojstupňová v pestovateľskej pálenici.

Kvasu bolo 310 L

Po oddelení úkapu a zastavení destilácie na hodnote 38% bolo celkové množstvo destilátu 24 L 69,5% to znamená 16,68 LA

Po nariedeni je celkové množstvo 32 L

Vzhľadom na to, že kvas zásadne nedosladzujem je to nadpriemerný výsledok.

Připojit reakci
         

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.112.42 (?), 12.9.2019 22:03
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ako povedal už jeden z pánov. Tá marhuľovica musela byť lepšia. Hodnota Brix pri kvôstkovinách by mala byť na úrovni cca 7. Vtedy je kvas pripravený. Pri prvom vašom kvase sa jednalo pravdepodobne o nedokvasenie, alebo zastavenie kvasenia. Najjednoduchší test je dychatelnosť výparov kvasnej nádoby. Jednoducho ak sa nadychnete výparov nad kvasom, kvas je potrebné zmerať cukromerom, resp. Brix. Ak sa nad kvsnou nádobou nenadýchnem, nemá zmysel ani niečo merať, kvasný proces neskončil. Nedokvas, alebo precukrovanie kvasu spôsobuje škrabanie v krku. Doporučujem i v takýchto prípadoch nevylievať! Hotovú nepiteľnú palenku 52%zmiešať v pomeroch: 1l palenky, 1dl čierneho čaju(studeného), 6ks zrniek kávy.
Připojit reakci
            

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (98) - xxx.xxx.255.208 (?), 20.9.2019 19:32
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Óóóó... môj ty bože...indecision

Připojit reakci
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Proč?6.8.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení20.7.2020
Maso jíž ze začátku černé16.7.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení12.7.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení11.7.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení9.7.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů