Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Posudzovanie ovocného kvasu

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (77) - xxx.xxx.114.96 (?)
1.2.2019 22:28, počet návštěv: 3589
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň

     príprava kvasu, je nesporne veľmi dôležitá časť cesty k vzniku kvalitného destilátu. Často sa tu diskutuje o probléme pripravenosti kvasu na destiláciu. Niekto sa snaží o zistenie množstva zbytkového cukru vo vykvasenom kvase, niekto kontroluje produkciu oxidu uhličitého... atd.

Ja pripravenosť kvasu posudzujem inak. Koniec koncov, každý má svoje "osvedčené" metódy..

Je čas na destiláciu slivkového kvasu, ktorý som starostlivo pripravoval minulý rok a neskromne si myslím, že jeho kvalita je na veľmi vysokej úrovni.

Napriek tomu, že pripravenosť kvasu posudzujem inak, rozodol som sa urobiť merania, ktoré by mohli niekoho zaujímať...

Dúfam že mi prepáčite, že niektoré údaje zámerne neuvediem..:)

Použitá vzorka bola zo stredu kvasu (nerozmiešaného)

Kvas - Slivky

Teplota vzorky - 19,7°C

Chuť - slabo kyslá lahodne slivková

Farba - sýta tmavo až bordovo červená, proti zdroju svetla  - číra.

Pary - spľahlivo horľavé

Cukromer -    3,9%

Liehomer - cca    (-10%)

Refraktometer (alkohol) -    25,5%

Refraktometer (BRIX) -    10,1°

           s pozdravom.:)

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.175.9 (?)
2.2.2019 19:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co k tomu dodat. Vzal jste bodový vzorek, v ostatních částech (u dna či pod dekou nahoře) asi budou jiné. To jste se chtěl jen pochlubit?

Připojit reakci
      

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.36.201 (?)
2.2.2019 20:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč je tady, myslím celkově na zahradě, tolik negativních reakcí, tolik snahy někoho zesměšnit?
A navíc ještě takovým neodborným způsobem! A od lidí většinou bez zkušeností a znalostí dané problematiky...
*
No, vzal vzorek, vzorky tak aby byly použitelné. Jak to měl jinak udělat?
*
Já bych se spíš zaměřil na něco jiného.
10°Bx mi přijde hodně vysoká hodnota. Osobně bych si tipnul, že El Edgar měl hodně cukernatou surovinu. Nebo kvas...
Může si to zkusit tím, že dá do tepla jeden vzorek originální a druhý zředěný vodou.
Troufám si tvrdit, že ten zředěný se ještě rozkvasí.
*
Jsme s Edgarem, nechci tvrdit, že ve sporu, jen v diskuzi o tom jak moc jsou použitelné a relevantní údaje refraktometrů v dokvašujících, vykvašených lihovitých kvasech.

Rafael.

Připojit reakci
      

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (77) - xxx.xxx.114.96 (?)
2.2.2019 20:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň

    keď to teraz po sebe čítam, tak zisťujem, že som sa chcel pochváliť.:) (okrem tej časti s výsledkami meraní)

asi by som sa mal hanbiť.

no čo už,...už príspevok nedokážem zmazať.

Tak mi to prepáčte.:)

Připojit reakci
         

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.36.201 (?)
2.2.2019 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne, to nemusíte!

Aspoň já, nevím jak kdo jiný, oceňuji Vaše psaní a měření. Hlavně to měřeni a práci s ním. Na rozdíl od tláchalů od klávesnic...

(Já se časem s něčím podobným přidám. Švestkoviny jsou furt v sudech a nějak není čas, ale hlavně snaha s tím něco dělat...).

Rafael.

Připojit reakci
   

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (77) - xxx.xxx.114.96 (?)
8.2.2019 20:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád by som doplnil informácie o kvase, ktorého výsledky meraní som zverejnil v predchádzajúcom príspevku.

(pre tých, ktorých to zaujíma)

Kvasu bolo 230L

Destilácia bola dvojstupňová, v pestoveteľskej pálenici.

Po oddelení úkapu a zastavení destilácie na hodnote 40% bolo celkové množstvo destilátu 22L 71,3% to znamená 15,69LA.

Po nariedení na 52% je celkové množstvo 30 L.

Myslím, že výsledok je veľmi dobrý.

Připojit reakci
      

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (77) - xxx.xxx.93.103 (?)
19.8.2019 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pre zaujímavosť, alebo porovnanie uvediem ešte hodnoty marhuľového kvasu namerané deň pred destiláciou. Kvasov som mal tento rok viac, ale tento mal najlepšiu bilanciu...wink

Použitá vzorka bola zo strdu nerozmiešaného kvasu (číra tekutina)

KVAS - Marhule odroda Veľkopavlovická.

Teplota vzorky -  20°C

Chuť - slabo kyselkavá

PARY - spoľahlivo samostatne horiace

CUKROMER - 1,6%

LIEHOMER -  cca (-7%)

REFRAKTOMETER (alkohol)  - 16,5%

REFRAKTOMETER (Brix) - 6,5%

Destilácia bola dvojstupňová v pestovateľskej pálenici.

Kvasu bolo 310 L

Po oddelení úkapu a zastavení destilácie na hodnote 38% bolo celkové množstvo destilátu 24 L 69,5% to znamená 16,68 LA

Po nariedeni je celkové množstvo 32 L

Vzhľadom na to, že kvas zásadne nedosladzujem je to nadpriemerný výsledok.

Připojit reakci
         

Posudzovanie ovocného kvasu


host - xxx.xxx.112.42 (?)
12.9.2019 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ako povedal už jeden z pánov. Tá marhuľovica musela byť lepšia. Hodnota Brix pri kvôstkovinách by mala byť na úrovni cca 7. Vtedy je kvas pripravený. Pri prvom vašom kvase sa jednalo pravdepodobne o nedokvasenie, alebo zastavenie kvasenia. Najjednoduchší test je dychatelnosť výparov kvasnej nádoby. Jednoducho ak sa nadychnete výparov nad kvasom, kvas je potrebné zmerať cukromerom, resp. Brix. Ak sa nad kvsnou nádobou nenadýchnem, nemá zmysel ani niečo merať, kvasný proces neskončil. Nedokvas, alebo precukrovanie kvasu spôsobuje škrabanie v krku. Doporučujem i v takýchto prípadoch nevylievať! Hotovú nepiteľnú palenku 52%zmiešať v pomeroch: 1l palenky, 1dl čierneho čaju(studeného), 6ks zrniek kávy.
Připojit reakci
            

Posudzovanie ovocného kvasu


EL Edgar (77) - xxx.xxx.255.208 (?)
20.9.2019 19:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Óóóó... môj ty bože...indecision

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Zakalená část pálenky1311.11.20191437
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932059
Pálenka z kdoulí208.11.201922916
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201922159
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201928884
Pečetní vosk114.11.20191741
Palenka z datli?103.11.20197062
Refraktometr na měření kvasu243.11.201913449
Destilat z duly (kdoule)32.11.201911574
Vaření hroznového vina21.11.2019276
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019454
Pálenka z dýně6030.10.201958498
Tis cerveny129.10.2019205
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919234
Míchat lutr při 2D?528.10.20191307
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921495
Zakalená slivovice17222.10.2019236272
Dřevo do destilátu4517.10.201931821
Koupě Palírny 1614.10.20193901
Poraďte jaké kvasinky289.10.201918862
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191197
Test na metanol832.10.201996253
Kvas trnky630.9.20191061
Šípkovica ako ma to2326.9.201940858
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191141
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20191995
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193590
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923205
Novy kvas nekvasi712.9.20191596
Výtěžnost a cena1012.9.20191978
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191498
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019139739
Smíchání dvou kvasů?155.9.201910822
Destilační přístroj193.9.20194042
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201936936
Da se to este?927.8.20191509
borovička827.8.201922022
Kvas broskve226.8.20191179
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20192172
Olej v destilatu222.8.2019769
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Udírna9.11.2019
Udírna9.11.2019
Lovecký a Turistický salám9.11.2019
Udírna8.11.2019
Jak obalit uzené maso?7.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů