Dobrý deň
príprava kvasu, je nesporne veľmi dôležitá časť cesty k vzniku kvalitného destilátu. Často sa tu diskutuje o probléme pripravenosti kvasu na destiláciu. Niekto sa snaží o zistenie množstva zbytkového cukru vo vykvasenom kvase, niekto kontroluje produkciu oxidu uhličitého... atd.
Ja pripravenosť kvasu posudzujem inak. Koniec koncov, každý má svoje "osvedčené" metódy..
Je čas na destiláciu slivkového kvasu, ktorý som starostlivo pripravoval minulý rok a neskromne si myslím, že jeho kvalita je na veľmi vysokej úrovni.
Napriek tomu, že pripravenosť kvasu posudzujem inak, rozodol som sa urobiť merania, ktoré by mohli niekoho zaujímať...
Dúfam že mi prepáčite, že niektoré údaje zámerne neuvediem..:)
Použitá vzorka bola zo stredu kvasu (nerozmiešaného)
Kvas - Slivky
Teplota vzorky - 19,7°C
Chuť - slabo kyslá lahodne slivková
Farba - sýta tmavo až bordovo červená, proti zdroju svetla - číra.
Pary - spľahlivo horľavé
Cukromer - 3,9%
Liehomer - cca (-10%)
Refraktometer (alkohol) - 25,5%
Refraktometer (BRIX) - 10,1°
s pozdravom.:)