Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Poraďte jaké kvasinky

Stránky: 1, 2, 3   

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.111.183 (?)
15.8.2016 0:51, počet návštěv: 18976
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Bude třeba založit kvas, zatím švestky, později možná hrušky. Pokud máte nějaké dobré zkušenosti, poraďte, jaké kvasinky. Vloni jsem použil vinné tekuté Vinflora a měl jsem problém, něco nedokvasilo, důvod jsem nezjistil. Podezřívám, že jim nestačila teplota 17-19st. Droždí nechcu, na divoko to nechávat taky né, pokud možno ani žádné turbo zázraky. Jsou nějaké ověřené?    Rosťa

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.230.57 (?)
15.8.2016 10:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U kvasů z běžně cukernatého ovoce, řekněme do takových 16 - 18°Bx je to úplně jedno.
Stačí jen ty přirozené.
Osobně si myslím, že se málo komu podaří namnožit ušlechtilé kultury tak aby převládly nad těmi divokými. A pokud ano, tak mu sud většinou vypění.
A stejně nepoznáte co vám v tom sudu vlastně kvasí. Jen Vás může hřát svědomí, že jste při zakládaní kvasu udělali něco navíc.
*
Taky se mi mnohokrát stalo, že jsem si koupil kvasinky staré, málo aktivní které přívést k životu bylo velmi těžké.

Rafael.

Připojit reakci
      

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.114.253 (?)
15.8.2016 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Droždí nechcete, ale je to jistota.Zahřát drť z ovoce, přidat kvasnice a až začnou pěnit a nabývyt... za dva dny je vmíchat do sudu.
Připojit reakci
      

Poraďte jaké kvasinky


hugovotr (547) - xxx.xxx.16.49 (?)
15.8.2016 12:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Naprosto souhlasím s panem Rafaelem. Každopádně ušlechtilymi kvasinkami nic nezkazíte. Já je občas používám. Teď jsem kupoval na švestky i s výživou. Do meruněk používám stejné jen ve verzi Arom.
Obrázky:

Připojit reakci
         

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17388) - xxx.xxx.67.66 (?)
15.8.2016 13:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Inspiroval bych se zkušenými vinaři.Víno má nepochybně vyšší nároky na výsledný chuťový vjem než kvas. Přesto se povětšinou využívají kvasinky na hroznech, nikoli speciální kultury.. Jak se píše výše, přidanými kvasinkami nic nepokazíte, ale já vidím nezbytné atributy dobré slivovice někde jinde.

Připojit reakci
            

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.237.226 (?)
15.8.2016 15:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechci to moc rozpitvávat, nemám na to vzdělání patřičného směru. Ale myslím si, že ty speciální kultury kvasinek nevznikly uměle, že to nejsou žádní biochemičtí mutanti vyvinutí v laboratořích. Zkrátka, že na každém druhu ovoce žije jiná kultura, na vinných hroznech se ty kmeny liší i podle odrůdy a oblasti a ty speciální kultury vznikly jen jejích přísnou selekci. Třeba m.j. způsobem, hodně laicky řečeno, že se nechaly ty nadějné druhy mezi sebou "požrat" a dál se selektovaly jen ty vítězné.
Konec Hurvínkovy přednášky o tom jak si představuje válku mezi různými Saccharomyces cerevisiae...
*
Jinak k původnímu dotazu bych doporučil Pavel Šimánek - Schimansky.
Publikuje m.j. v občasnících Destillery - zpravodajích pěstitelského pálení a moštování a zdá se mi, že moc dobře ví o čem píše a co prodává.
S přihlédnutím a zamyšlením se nad vším výše napsaným...

Rafael.

Připojit reakci
               

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17388) - xxx.xxx.92.38 (?)
15.8.2016 19:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně ty příspěvky na stránkách prodejců kvasinek trochu trošku připomínají dealery farmakologických firem, kteří se pasují na největší odborníky přes medikamentozní léčbu. Ale nevyčítám to jedněm ani druhým, je to jejich práce.
   Jistěže speciální kultury kvasinek budou asi nějaká selektovaná kultura. Ale z logiky věci bych si představoval, že nejlepší do kvasu budou kultury vyselektované z kvasinek žijících na švestkách - resp. na ovoci, které chceme kvasit. Jinak mi zprávy o tom, jak tyto kmeny zvyšují aroma destilátu hodně zavádějí marketingem.

Připojit reakci
                  

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.187.216 (?)
15.8.2016 20:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ani ne, já na kvasinky dám a obvykle včetně výživy.  Již nkolikrát se mi nedařilo, zejmena v pozdějších chladnějších podzimních měsících "rozjet" kvas nebo mošt určený pro výrobu vína. Je to rizikové období kdy mohou místo kvašení působit hniloby nebo plísně. Zde tedy pomoc některou z druhů ušlechtilých kvasinek vítám. Samozřejmě o ušlechtilém buketu nebo zvýraznění tónů lučního kvítí ve vůni si mohu myslet svoje.   j.c.

Připojit reakci
                     

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17388) - xxx.xxx.67.66 (?)
15.8.2016 21:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O prospěšnosti přidání zákvasu do podrceného ovoce není žádných diskuzí. Rychlé rozjetí toho správného druhu kvašení je když ne nutné, tak aspoň velmi, velmi vhodné. Otázkou je, jak se bude lišit výsledný mač, když přidáme zákvas z droždí, kvasinek Vínka, Super Yeast, atd.  Ony ty kvasnice mají jednu výhodu. Jsou živé a šumící zákvas připravíte v řádu desítek minut.

Připojit reakci
                        

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.111.183 (?)
15.8.2016 23:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pánové, děkuji za reakce. Pořídím ty co zmiňuje p. Votrubec a dokonale utěsním bečky. Pak budu mít čisté svědomí sám před sebou i kdyby něco nevyšlo. Představuju si to takto:   Na povrchu zralé třebas švestky, musí být hotová džungle. Nikoliv jen zvěřinec. Sem tam ta dokonalá kvasinka, spousty méně vhodných, které by radši žraly jabka a pod, ale dostaly se sem omylem, jiné neodolné, co zdechnou při nekolika % alkoholu,  dále kvanta spor z plodu nalevo, který zbaběle splesnivěl, hnilobné elementy z plodu napravo, který hnije, mezi tím nějaké octovky atd. Naprosto nechápu, co koho vede k přesvědčení, že zvítězí ta zanedbatelná skupinka těch žádaných, proti obrovské přesile ostatních. Vždy to nějak vykvasí, pokud nevyhraje ocet, (ten se pozná snadno), ale kterými kvasinkami, už nezjistí nikdo. Pokud to však převálcuje obrovská přesila namnožených ušlechtilých, tak předpoklad je.     Rosťa

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí pálenice1818.11.201911176
Destilat z duly (kdoule)416.11.201911775
Zakalená část pálenky1311.11.20191571
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932240
Pálenka z kdoulí208.11.201923015
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201922381
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201928979
Pečetní vosk114.11.20191767
Palenka z datli?103.11.20197091
Refraktometr na měření kvasu243.11.201913570
Vaření hroznového vina21.11.2019311
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019484
Pálenka z dýně6030.10.201958642
Tis cerveny129.10.2019223
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919322
Míchat lutr při 2D?528.10.20191335
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921552
Zakalená slivovice17222.10.2019236746
Dřevo do destilátu4517.10.201931983
Koupě Palírny 1614.10.20193976
Poraďte jaké kvasinky289.10.201918977
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191239
Test na metanol832.10.201996457
Kvas trnky630.9.20191092
Šípkovica ako ma to2326.9.201941031
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191164
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192036
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193618
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923285
Novy kvas nekvasi712.9.20191608
Výtěžnost a cena1012.9.20192013
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191541
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019139905
Smíchání dvou kvasů?155.9.201910871
Destilační přístroj193.9.20194124
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201937085
Da se to este?927.8.20191525
borovička827.8.201922058
Kvas broskve226.8.20191200
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20192216
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa17.11.2019
Jak obalit uzené maso?16.11.2019
Udírna15.11.2019
Udírna9.11.2019
Udírna9.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů