Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Poraďte jaké kvasinky

Stránky: 1, 2   

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.111.183 (?)
15.8.2016 0:51, počet návštěv: 14272
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Bude třeba založit kvas, zatím švestky, později možná hrušky. Pokud máte nějaké dobré zkušenosti, poraďte, jaké kvasinky. Vloni jsem použil vinné tekuté Vinflora a měl jsem problém, něco nedokvasilo, důvod jsem nezjistil. Podezřívám, že jim nestačila teplota 17-19st. Droždí nechcu, na divoko to nechávat taky né, pokud možno ani žádné turbo zázraky. Jsou nějaké ověřené?    Rosťa

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.230.57 (?)
15.8.2016 10:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U kvasů z běžně cukernatého ovoce, řekněme do takových 16 - 18°Bx je to úplně jedno.
Stačí jen ty přirozené.
Osobně si myslím, že se málo komu podaří namnožit ušlechtilé kultury tak aby převládly nad těmi divokými. A pokud ano, tak mu sud většinou vypění.
A stejně nepoznáte co vám v tom sudu vlastně kvasí. Jen Vás může hřát svědomí, že jste při zakládaní kvasu udělali něco navíc.
*
Taky se mi mnohokrát stalo, že jsem si koupil kvasinky staré, málo aktivní které přívést k životu bylo velmi těžké.

Rafael.

Připojit reakci
      

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.114.253 (?)
15.8.2016 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Droždí nechcete, ale je to jistota.Zahřát drť z ovoce, přidat kvasnice a až začnou pěnit a nabývyt... za dva dny je vmíchat do sudu.
Připojit reakci
      

Poraďte jaké kvasinky


hugovotr (500) - xxx.xxx.16.49 (?)
15.8.2016 12:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Naprosto souhlasím s panem Rafaelem. Každopádně ušlechtilymi kvasinkami nic nezkazíte. Já je občas používám. Teď jsem kupoval na švestky i s výživou. Do meruněk používám stejné jen ve verzi Arom.
Obrázky:

Připojit reakci
         

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.67.66 (?)
15.8.2016 13:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Inspiroval bych se zkušenými vinaři.Víno má nepochybně vyšší nároky na výsledný chuťový vjem než kvas. Přesto se povětšinou využívají kvasinky na hroznech, nikoli speciální kultury.. Jak se píše výše, přidanými kvasinkami nic nepokazíte, ale já vidím nezbytné atributy dobré slivovice někde jinde.

Připojit reakci
            

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.237.226 (?)
15.8.2016 15:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechci to moc rozpitvávat, nemám na to vzdělání patřičného směru. Ale myslím si, že ty speciální kultury kvasinek nevznikly uměle, že to nejsou žádní biochemičtí mutanti vyvinutí v laboratořích. Zkrátka, že na každém druhu ovoce žije jiná kultura, na vinných hroznech se ty kmeny liší i podle odrůdy a oblasti a ty speciální kultury vznikly jen jejích přísnou selekci. Třeba m.j. způsobem, hodně laicky řečeno, že se nechaly ty nadějné druhy mezi sebou "požrat" a dál se selektovaly jen ty vítězné.
Konec Hurvínkovy přednášky o tom jak si představuje válku mezi různými Saccharomyces cerevisiae...
*
Jinak k původnímu dotazu bych doporučil Pavel Šimánek - Schimansky.
Publikuje m.j. v občasnících Destillery - zpravodajích pěstitelského pálení a moštování a zdá se mi, že moc dobře ví o čem píše a co prodává.
S přihlédnutím a zamyšlením se nad vším výše napsaným...

Rafael.

Připojit reakci
               

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.92.38 (?)
15.8.2016 19:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně ty příspěvky na stránkách prodejců kvasinek trochu trošku připomínají dealery farmakologických firem, kteří se pasují na největší odborníky přes medikamentozní léčbu. Ale nevyčítám to jedněm ani druhým, je to jejich práce.
   Jistěže speciální kultury kvasinek budou asi nějaká selektovaná kultura. Ale z logiky věci bych si představoval, že nejlepší do kvasu budou kultury vyselektované z kvasinek žijících na švestkách - resp. na ovoci, které chceme kvasit. Jinak mi zprávy o tom, jak tyto kmeny zvyšují aroma destilátu hodně zavádějí marketingem.

Připojit reakci
                  

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.187.216 (?)
15.8.2016 20:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ani ne, já na kvasinky dám a obvykle včetně výživy.  Již nkolikrát se mi nedařilo, zejmena v pozdějších chladnějších podzimních měsících "rozjet" kvas nebo mošt určený pro výrobu vína. Je to rizikové období kdy mohou místo kvašení působit hniloby nebo plísně. Zde tedy pomoc některou z druhů ušlechtilých kvasinek vítám. Samozřejmě o ušlechtilém buketu nebo zvýraznění tónů lučního kvítí ve vůni si mohu myslet svoje.   j.c.

Připojit reakci
                     

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.67.66 (?)
15.8.2016 21:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O prospěšnosti přidání zákvasu do podrceného ovoce není žádných diskuzí. Rychlé rozjetí toho správného druhu kvašení je když ne nutné, tak aspoň velmi, velmi vhodné. Otázkou je, jak se bude lišit výsledný mač, když přidáme zákvas z droždí, kvasinek Vínka, Super Yeast, atd.  Ony ty kvasnice mají jednu výhodu. Jsou živé a šumící zákvas připravíte v řádu desítek minut.

Připojit reakci
                        

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.111.183 (?)
15.8.2016 23:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pánové, děkuji za reakce. Pořídím ty co zmiňuje p. Votrubec a dokonale utěsním bečky. Pak budu mít čisté svědomí sám před sebou i kdyby něco nevyšlo. Představuju si to takto:   Na povrchu zralé třebas švestky, musí být hotová džungle. Nikoliv jen zvěřinec. Sem tam ta dokonalá kvasinka, spousty méně vhodných, které by radši žraly jabka a pod, ale dostaly se sem omylem, jiné neodolné, co zdechnou při nekolika % alkoholu,  dále kvanta spor z plodu nalevo, který zbaběle splesnivěl, hnilobné elementy z plodu napravo, který hnije, mezi tím nějaké octovky atd. Naprosto nechápu, co koho vede k přesvědčení, že zvítězí ta zanedbatelná skupinka těch žádaných, proti obrovské přesile ostatních. Vždy to nějak vykvasí, pokud nevyhraje ocet, (ten se pozná snadno), ale kterými kvasinkami, už nezjistí nikdo. Pokud to však převálcuje obrovská přesila namnožených ušlechtilých, tak předpoklad je.     Rosťa

Připojit reakci
                           

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.235.127 (?)
16.8.2016 13:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ony ty kvasnice mají jednu výhodu. Jsou živé a šumící zákvas připravíte v řádu desítek minut.

S tím maximálně souhlasím. Pokud je třeba něco rychle a efektivně zkvasit není lepší volby než použití "obyčejného pekařského droždí". Však taky lihovary až do nedávné doby nic jiného nepoužívaly.
(Pro rychlé prokypření a nakynutí těsta je jejích rychlý rozvoj a množení prioritou. Než by se nějaké "lenivější a pomalejší kmeny namnožily", tak by se těsto možná i zkazilo.
Jsou sice prioritně šlechtěné pro rychlý vývin CO2, ale s tím souvisí i jejích rychlá tvorba v tom případě odpadního produktu - lihu).
Pokud chci něco rychle zkvasit na líh, tak je to pro mně jasná volba. Za 3 -4 dny je při vhodných podmínkách hotovo. A nepotřebují k tomu žádná předražená Turba. Stačí jen to "droždí" ve větším množství a vyšší teplota.
Ale při výrobě ovocných destilátů takové rychlé kvašení je nežádoucí."
Píšu to jen jako zajímavost, protože pro vedení ovocných kvasů to nemá moc smysl.
A pokud jsem vyráběl medovinu nebo silné víno koupil jsem si raději kvasinky k tomu určené. Třeba taky z výzkumného ústavu včelařského v Dole.
To droždí by to sice zvládlo, ale jen za cenu jeho enormního množství což by mohlo zanechat pachutě po něm
*
Čemu moc nerozumím je:
Již několikrát se mi nedařilo, zejmena v pozdějších chladnějších podzimních měsících
"rozjet" kvas nebo mošt určený pro výrobu vína. Je to rizikové období kdy mohou místo kvašení působit hniloby nebo plísně. Zde tedy pomoc některou z druhů ušlechtilých kvasinek vítám.

Pokud se nedaří rozjet kvas v pozdějších chladnějších podzimních měsících je na vině jednoznačně teplota. Můžete sice použít jakékoliv množství živných solí, jakékoliv množství "chladnomilných kvasinek", ale efektivně to v chladu kvasit nebude.
Kvasinky obecně potřebují hlavně teplo a nezměníte to.
S pivními a šampaňskými to nesrovnávejte! Ty jsou vyšlechtěné a používané k jiným účelům.
A nějak vůbec nechápu proč je pozdní podzim rizikový z hlediska nákaz?
Já si vždy myslel že ne.
Třeba demižony s jablečným nebo hruškovým moštem jsem nechával samovolně vyčiřit, třeba i skoro týden a nikdy jsem v nich žádné nežádoucí procesy nezaznamenal.
Fact nevím kde by se při nizkých teplotách objevily plísně a hniloby?

Rafael.

Připojit reakci
                           

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.67.66 (?)
16.8.2016 13:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A pokud jsem vyráběl medovinu nebo silné víno koupil jsem si raději kvasinky k tomu určené. Třeba taky z výzkumného ústavu včelařského v Dole.

Tomu rozumím, třebaže jsem medovinu vyrábněl jen 2x, než mi včely sežehla morová sanace. U medoviny je žádoucí co nejhlubší prokvašení velmi sladkého substrátu, tam profitují hlubokoprokvášecí kmeny. U ovocných kvasů takovou sladkost nemám, dokonce ani u švestek, kde jsem se deklarovaným 25 - 32 procentům Domácích, Durancií a Toptastů nikdy ani nepřiblížil.

Připojit reakci
                           

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.235.127 (?)
16.8.2016 14:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...třebaže jsem medovinu vyráběl jen 2x...

Já taky nejsem žádný "velkovýrobce" ač mi medovina velmi chutná.
Lidé ji většinou neocení. Berou ji jen jako domácí víno. Takže je celkem neprodejná a jako dar spíš ocení sklenku medu. A vyrábět něco v malém, jen pro sebe, mně nebaví.
*
Řekněme, že na 100l medoviny je potřeba cca 40kg medu tak to je cca 50kč na litr jen za ten med...

Rafael.

Připojit reakci
   

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.240.1 (?)
26.8.2016 3:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím pana Rafaela a potažmo na jiných vláknech i pana ing. Šlosara. Čtu, ba hltám, se zaujetím vaše příspěvky a reakce na dotazy na tomto webu, stejně jak na deslik.cz,, asi již čtvrtým rokem a teď mi to už prostě opravdu nedalo, abych vám nepoděkoval za vaši "informační" a vzdělávací činnost v tomto oboru. Prostě akademici těchto webů se vším všudy co k tomu patří (troufám si to posoudit neb mám vysokoškolské vzdělání a i nějaký ten titul). Takže ještě jednou pánové - děkuji, děkuji, děkuji moc!!!

A teď návrat k tomuto vláknu a tématu. Sám již třetím rokem používám kvasinky VIN13 od distributora schimansky.cz a to pořád tedy ty stejné, které jsem zakoupil v září roku 2013 (mezi tím uloženo v lednici při cca 5°C). Vždy rozkvasím 5g kvasinek v 500ml převařeného cukrového sirupu s přídavkem živné soli při cca 35°C a druhý nabo až následující den přidám cca 5 kg rozmačkaných švestek a pak přidávám a přidávám až co úroda dovolí. Jakmile se kvas po 3 až 5 dnech rozjede při teplotě kolem 20°C, přesunu ho do sklepa (stálá teplota v létě až do pozdního podzimu 15°C). Metodiku vedení kvasu a jeho kontroly používám dle Schmickleové, Mahlleové - "Domácí výroba lihovin", tzn. včetně doslazování kvasu. Lihovitost mých takto vedených kvaů vždy skončila na 21% obj. (vínoměr EXAKTA), čemuž pak odpovídalo i vypálené množství lutru a jeho lihovitost (tak je to asi pravda i když po prvním roce se mi tomu opravdu moc věřit nechtělo).

Tady a zde si tedy dovolím nesouhlasit se svým vyučujícím a velkým vzorem Rafaelem a s jinými diskutujícími - tedy s jejich negativním stanoviskem k používání ušlechtilých kvasinek, zvláště s ohledem na jejich vysokou cenu. Samozřejmě jsou-li použity kvasinky VIN13 v hodnotě 110,- Kč za 40g dle návodu, je to opravdu docela drahá záležitost. Ale jsou-li použity mnou popisovaným způsobem, tzn. po 5g, včetně skladování v lednici (možná lze použít i skladování v mrazáku při -18°C - neodzkoušeno, ale odzkoušeno s jogurtovou kulturou po dobu 5 let, stále funkční) pak jsou náklady vskutku minimální (13,75 Kč na jeden zákvas). A to nemluvím o tom, že prodávané Turbo nebo Sherry kvasinky jistého známého švédského producenta v ceně sice 170 - 180,- Kč jsou v balení po 115 - 135 g, tzn. že náklady na jeden zákvas jsou pak v ceně 6,60 - 7,50 Kč a to snad není moc, že jo ?

Ahoj a ať vám to kvasí směrem "zlatý časy"

Ivan

Připojit reakci
      

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.236.1 (?)
26.8.2016 9:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Diskuze se ale nevede o tom, jestli jsou kvasinky ufinancovatelné, ale jestli má jejich používání na kvašení běžného ovoce smysl. Kdyby byl rozdíl v účinnosti tak velký (resp. kdyby byl nějaký), určitě by je používali i profesionální vinaři a výrobci destilátů. Chybí mi studie, která by zaslepeně porovnala výtěžnost a senzorické hodnocení destilátů zakvašených ušlechtilými kulturami, droždím a spontánně. 

Připojit reakci
         

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.131.130 (?)
26.8.2016 15:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Lihovitost mých takto vedených kvasů vždy skončila na 21% obj. (vínoměr EXAKTA), čemuž pak odpovídalo i vypálené množství lutru a jeho lihovitost (tak je to asi pravda i když po prvním roce se mi tomu opravdu moc věřit nechtělo).

Taky se mi té lihovitosti nechce moc věřit. Zvlášť ve spojitosti s vínoměrem a podobnými přístroji...
Jediná spolehlivá doma dostupná metoda je destilační. Reprezentativní část kvasu v baňce předestilovat, destilát pak doplnit vodou na původní objem a změřit hustoměrem.
Ale když to máte potvrzeno praktickou výtěžnosti tak smekám a závidím.
*
Já nemám negativní stanovisko k používání ušlechtilých kvasinek, asi jsem byl špatně pochopen. Jen jsem chtěl naznačit že v běžné zahradkářské praxi, při občasné přípravě nepřicukřených ovocných kvasů, bez větších zkušeností s kvašením - např. Valenta, Příprava domácích vín je to zbytečné. V přijatelné kvalitě a výtěžnosti to vykvasí i na "divoko". A velmi pochybuji, že když bude někdo připravovat kvas poprvé, že je dokáže správně aplikovat.
Přesvědčil jsem se tady o tom mnohokrát, že vyvrácet nějaké mýty a mainstream je těžké...
*
Chybí mi studie, která by zaslepeně porovnala výtěžnost a senzorické hodnocení destilátů zakvašených ušlechtilými kulturami, droždím a spontánně.
Něco časem vyhrabu, (mám ve svých knihovnách hrozný bordel) a napíšu sem snad víc).
Tak zatím jen tohle i když jsem na tu práci už několikrát upozorňoval.
(Předem se omlouvám za nepovedenou koláž, líp mi to teď nejde).
Tak berte ten obrázek jen jako upoutávku na:
Analýza ovocných kvasů a destilátů ve vztahu k finálnímu výrobku.
Diplomová práce, Jana Kleinová

Rafael.

Obrázky:

Připojit reakci
            

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.236.1 (?)
26.8.2016 16:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, tu práci jsem před časem četl, zejména mě zaujal (ale nepřesvědčil) lepší výsledek docukrovaných kvasů. Obávám se, že svou roli sehrálo zpracování v malých objemech. Je známou skutečností, že např. kvalitní suché víno se v objemu pod 50l prakticky nedá vyrobit.
   Přesto soudím, že vliv kvality suroviny na výsledek je oproti vlivu dodaných pomocných látek řádově větší.

Připojit reakci
               

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.232.107 (?)
26.8.2016 17:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesto soudím, že vliv kvality suroviny na výsledek je oproti vlivu dodaných pomocných látek řádově větší.

Jo, přesně to si myslím, a neskromně uvedu, vím i já. Z málo kvalitních surovin nejde kvalitní výrobek udělat. I kdyby výrobce použil jakékoliv podpůrné a pomocné prostředky...
*
Jinak se ke všemu musí dopracovat každý sám svými zkušenostmi, pokusy a omyly v místních podmínkách.
V tom mu žádná "závěrečná práce" někoho bez žádných praktických zkušeností nepomůže. Podobně jako řada většiny "komerčních, odborných knih"" nebo tlachání na internetu.
Ale jako isnpirace, náměty k přemýšlení jsou takové zdroje moc dobré. A taky ty výsledky analýz které nejsou doma proveditelné...
I když jsou prováděny v laboratorních podmínkách mnohdy od praxe hodně odlišných.
Akademici...

Rafael.

Připojit reakci
                  

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.236.1 (?)
27.8.2016 12:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

    Kdyby akademici...
Nemám nic proti autorce studie, ale bakalářsklá práce má jediný úkol - úspěšně završit studium.  Skutečně neslouží k formulaci odborných závěrů. 
   Tím v žádném případě nezpochybňuji, že stojí za přečtení.

Připojit reakci
                     

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.134.24 (?)
27.8.2016 14:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Něco od akademiků se dá najít třeba tady:
Ale je to čtení a hledání na dlouhé zimní večery...

kvasinky

Rafael

Obrázky:

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Turbo kvasnice3519.5.20197336
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201920888
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929121
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019808
Škrábavost pálenky4727.4.201959866
Archivace slivovice427.4.2019613
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019489
Kvas z mandarinek1616.4.20191441
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201926328
destilační přístroj104915.4.20191424263
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948359
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191495
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191714
Aroma slivovice364.4.201910144
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019563
Palenka z datli?92.4.20195893
Ochutnávka Radimov623.3.20191674
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194303
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019765
Parciální fermentace518.3.20191025
Ananasový kvas214.3.2019702
Kvas z mirabelek2011.3.201913024
Kvasenie a palenie manga710.3.20191072
Dřinka - použití229.3.201929799
Destilace - základní dotazy497.3.201914750
Test na metanol8025.2.201988018
3D pálení2323.2.20194074
Koupě automatické pálenice 11021.2.201937140
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916372
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191637
Odpeckovač317.2.2019886
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192399
Kvas přes zimu1012.2.20192517
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919936
Kvasná zátka1611.2.201911817
Pálenka z melasy207.2.20193267
Destilát z piva a vína121.2.201913545
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019105741
Ředění slivovice629.1.20196075
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199551
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů