Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Poraďte jaké kvasinky

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.111.183 (?)
15.8.2016 0:51, počet návštěv: 13478
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Bude třeba založit kvas, zatím švestky, později možná hrušky. Pokud máte nějaké dobré zkušenosti, poraďte, jaké kvasinky. Vloni jsem použil vinné tekuté Vinflora a měl jsem problém, něco nedokvasilo, důvod jsem nezjistil. Podezřívám, že jim nestačila teplota 17-19st. Droždí nechcu, na divoko to nechávat taky né, pokud možno ani žádné turbo zázraky. Jsou nějaké ověřené?    Rosťa

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.230.57 (?)
15.8.2016 10:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U kvasů z běžně cukernatého ovoce, řekněme do takových 16 - 18°Bx je to úplně jedno.
Stačí jen ty přirozené.
Osobně si myslím, že se málo komu podaří namnožit ušlechtilé kultury tak aby převládly nad těmi divokými. A pokud ano, tak mu sud většinou vypění.
A stejně nepoznáte co vám v tom sudu vlastně kvasí. Jen Vás může hřát svědomí, že jste při zakládaní kvasu udělali něco navíc.
*
Taky se mi mnohokrát stalo, že jsem si koupil kvasinky staré, málo aktivní které přívést k životu bylo velmi těžké.

Rafael.

Připojit reakci
      

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.114.253 (?)
15.8.2016 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Droždí nechcete, ale je to jistota.Zahřát drť z ovoce, přidat kvasnice a až začnou pěnit a nabývyt... za dva dny je vmíchat do sudu.
Připojit reakci
      

Poraďte jaké kvasinky


hugovotr (488) - xxx.xxx.16.49 (?)
15.8.2016 12:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Naprosto souhlasím s panem Rafaelem. Každopádně ušlechtilymi kvasinkami nic nezkazíte. Já je občas používám. Teď jsem kupoval na švestky i s výživou. Do meruněk používám stejné jen ve verzi Arom.
Obrázky:

Připojit reakci
         

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (16916) - xxx.xxx.67.66 (?)
15.8.2016 13:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Inspiroval bych se zkušenými vinaři.Víno má nepochybně vyšší nároky na výsledný chuťový vjem než kvas. Přesto se povětšinou využívají kvasinky na hroznech, nikoli speciální kultury.. Jak se píše výše, přidanými kvasinkami nic nepokazíte, ale já vidím nezbytné atributy dobré slivovice někde jinde.

Připojit reakci
            

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.237.226 (?)
15.8.2016 15:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechci to moc rozpitvávat, nemám na to vzdělání patřičného směru. Ale myslím si, že ty speciální kultury kvasinek nevznikly uměle, že to nejsou žádní biochemičtí mutanti vyvinutí v laboratořích. Zkrátka, že na každém druhu ovoce žije jiná kultura, na vinných hroznech se ty kmeny liší i podle odrůdy a oblasti a ty speciální kultury vznikly jen jejích přísnou selekci. Třeba m.j. způsobem, hodně laicky řečeno, že se nechaly ty nadějné druhy mezi sebou "požrat" a dál se selektovaly jen ty vítězné.
Konec Hurvínkovy přednášky o tom jak si představuje válku mezi různými Saccharomyces cerevisiae...
*
Jinak k původnímu dotazu bych doporučil Pavel Šimánek - Schimansky.
Publikuje m.j. v občasnících Destillery - zpravodajích pěstitelského pálení a moštování a zdá se mi, že moc dobře ví o čem píše a co prodává.
S přihlédnutím a zamyšlením se nad vším výše napsaným...

Rafael.

Připojit reakci
               

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (16916) - xxx.xxx.92.38 (?)
15.8.2016 19:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně ty příspěvky na stránkách prodejců kvasinek trochu trošku připomínají dealery farmakologických firem, kteří se pasují na největší odborníky přes medikamentozní léčbu. Ale nevyčítám to jedněm ani druhým, je to jejich práce.
   Jistěže speciální kultury kvasinek budou asi nějaká selektovaná kultura. Ale z logiky věci bych si představoval, že nejlepší do kvasu budou kultury vyselektované z kvasinek žijících na švestkách - resp. na ovoci, které chceme kvasit. Jinak mi zprávy o tom, jak tyto kmeny zvyšují aroma destilátu hodně zavádějí marketingem.

Připojit reakci
                  

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.187.216 (?)
15.8.2016 20:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ani ne, já na kvasinky dám a obvykle včetně výživy.  Již nkolikrát se mi nedařilo, zejmena v pozdějších chladnějších podzimních měsících "rozjet" kvas nebo mošt určený pro výrobu vína. Je to rizikové období kdy mohou místo kvašení působit hniloby nebo plísně. Zde tedy pomoc některou z druhů ušlechtilých kvasinek vítám. Samozřejmě o ušlechtilém buketu nebo zvýraznění tónů lučního kvítí ve vůni si mohu myslet svoje.   j.c.

Připojit reakci
                     

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (16916) - xxx.xxx.67.66 (?)
15.8.2016 21:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O prospěšnosti přidání zákvasu do podrceného ovoce není žádných diskuzí. Rychlé rozjetí toho správného druhu kvašení je když ne nutné, tak aspoň velmi, velmi vhodné. Otázkou je, jak se bude lišit výsledný mač, když přidáme zákvas z droždí, kvasinek Vínka, Super Yeast, atd.  Ony ty kvasnice mají jednu výhodu. Jsou živé a šumící zákvas připravíte v řádu desítek minut.

Připojit reakci
                        

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.111.183 (?)
15.8.2016 23:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pánové, děkuji za reakce. Pořídím ty co zmiňuje p. Votrubec a dokonale utěsním bečky. Pak budu mít čisté svědomí sám před sebou i kdyby něco nevyšlo. Představuju si to takto:   Na povrchu zralé třebas švestky, musí být hotová džungle. Nikoliv jen zvěřinec. Sem tam ta dokonalá kvasinka, spousty méně vhodných, které by radši žraly jabka a pod, ale dostaly se sem omylem, jiné neodolné, co zdechnou při nekolika % alkoholu,  dále kvanta spor z plodu nalevo, který zbaběle splesnivěl, hnilobné elementy z plodu napravo, který hnije, mezi tím nějaké octovky atd. Naprosto nechápu, co koho vede k přesvědčení, že zvítězí ta zanedbatelná skupinka těch žádaných, proti obrovské přesile ostatních. Vždy to nějak vykvasí, pokud nevyhraje ocet, (ten se pozná snadno), ale kterými kvasinkami, už nezjistí nikdo. Pokud to však převálcuje obrovská přesila namnožených ušlechtilých, tak předpoklad je.     Rosťa

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191337
Kvasenie a palenie manga614.2.2019413
Stojanek na cedění kvasu 1513.2.20192909
3D pálení2213.2.20192507
Kvas přes zimu1012.2.20191610
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201917306
Kvasná zátka1611.2.201910733
Parciální fermentace39.2.2019376
Posudzovanie ovocného kvasu68.2.2019838
Pálenka z melasy207.2.20192097
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019651
Test na metanol786.2.201982908
Škrábavost pálenky464.2.201955731
Aroma slivovice352.2.20197663
Destilát z piva a vína121.2.201912222
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019100960
Ředění slivovice629.1.20195236
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20197970
Cukr626.1.20191266
Umístění palírny3918.1.20195060
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201912524
Chut po siře318.1.2019551
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192030
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191031
Destilace - základní dotazy4811.1.201911711
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019436
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917851
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019886
Síření sudů25.1.2019454
Pálenka z dýně584.1.201950393
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20195530
Koupě automatické pálenice 1042.1.201930716
Slivovice vs. calvados2281.1.2019340433
Cukr nebo med?151.1.20193131
Ukončení destilace + ředění930.12.20182929
Zapach dymu429.12.2018862
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201823708
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20185454
Kotel na pálení destilátu621.12.20183990
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201845655
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jake drevo5:22
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Pomazánka z červené řepy13.2.2019
Pomazánka z červené řepy12.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů