Plisen v postupne doplnovanem sudu



host - 40.193 (?) 
20.9.2016 18:50, zobrazeno: 6189x

Prosim o radu, mam zalozeny sud s rozmačkanýma svestkama, ktery doplnuji postupne podle toho jak svestky dozravaji. Mam ho asi druhy tyden a pokazde kdyz chci doplnit nove sesbirane tak po otevreni sudu, který mam uzavřený zatíženým víkem, jsou horní švestky bílé chytají plíseň. Prošel jsem pár odkazů na netu ale nenašel jsem tento konkrétní případ radu, jestli je to v pořádku nebo ne..., Řeším to, tak že plesnivé švestky pozbírám a vyhodím. Předpokládám, že na doplnění sudu mi budou chybět ještě tak dva týdny. Jinak sud mám ve stínu v garáži a vzhledem k tomu, že švestky měli málo štávy, tak jsem doplnil 10l převařené vody s 4 kg cukru. Sud má nějakých 130L. Mám při přidávání švestek sud zamíchat?   Děkuji za reakce :)  

můj sud :)
můj sud :)
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 151.171 (?), 20.9.2016 20:18

Pokud dobře vidím a je to fact plíseň a ne pěna, tak se musím přiznat že něco takového jsem ještě neviděl.
Pár plesnivých švestek se při postupném plnění občas objeví. Ale jen pár, ne celá souvislá vrstva. To fact zírám.
*
Jestli to tak doopravdy plesniví, tak zkuste připravit zákvas z ušlechtilých kvasinek nebo pekařského droždí alespoň 10% množství které je v sudu kvasu a po sebrání plesnivé vrstvy ho tam důkladně zamíchejte. Ale ten zákvas musí silně pěnit, šumět, být velmi aktivní, veden v teple a aspoň zpočátku i ten sud než se kvasinky rozmnoží. Nějaké okysličování při tom neřešte, jde o co nejrychlejší nástup kvašení a to potřebuje teplo.
Na zákvas je třeba živný roztok, nestačí jen voda cukr a kvasinky. Musí v něm být živiny. Kompoty, mošt, rozvařené ovoce nebo anorganické živné soli.
*
Jinak nevím kolik pustily ty švestky šťávy, ale pokud málo, tak 4kg cukru v 10l vody je pro kvasinky už "vražedná" koncentrace. Při ní se množit a pracovat nemohou na rozdíl od plísní pro které tato koncentrace ještě toxická není.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 26.7 (?), 21.9.2016 12:16

díky moc za radu asi jsem to tím cukrem zabil :), neda se nic dělat asi vyčistím sud a udělám nový kvas zatím tam toho moc nepadlo, tak už to nebudu živit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 100.238 (?), 21.9.2016 12:58

Neplašte a nic nevyhazujte. Cukru jste tam dal opravdu moc, špičková slivovice už to nebude, ale vyhazovat netřeba. Postupujte takto:

1. Změřte si obsah cukru ve šťávě

2. Pokud je vyšští než nějakých 21 - 22 brix, dolejte čistou vodu, pokud to půjde, posbírejte plesnivé švestky, pokud to nepůjde, tolik se toho nestane když tam nějaké zůstanou. Máte-li možnost, přidejte ušlechtilé kvasinky v zákvasu. Promíchejte. Dosypte nové švestky a nechte stát... do druhého dne (?)... prostě několik hodin.

3. Pevné podíly v klidu vyplavou a pokryjí "hladinu". Tuto deku "pocukrujte" krystalovým cukrem ve vrstvě cca 0.5 - 1 cm. Mělo by na to stačit 1 kg cukru. Toto "pocukrování" zabrání další tvorbě plísně (asi jako u kandovaného ovoce), postupně se během několika dnů až týdnů "vstřebá" a asi i zkvasí.

4. Zavřete bečku a ignorujte ji 4 - 6 týdnů. Potom změřte zbytkový cukr, jakmile bude mít 6 brix, nebo se ustálí a dále nebude klesat - fičte do pálenice.

Slivovici zdar!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika