Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Plesnivé švestky v kvasu

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.182.10 (?)
10.10.2016 19:22, počet návštěv: 8220
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

před 3 týdny jsem nasbíral 2 sudy švestek, které jsem nechal kvasit.  Bohužel jsem švestky nerozmačkal a švestky jsem nechal neporušené a celé. Asi po 14 dnech jsem přidal do sudu zákvas.

Nyní při kontrole jsem zjistil, že spoustašvestek začíná plesnivet.

Při naklonění sudu je patrné, že ve spodní části švestek je štáva ze švestek.

Bojím se těch plesnivých švestek.

Co mám dělat? Mám švestky nějakým způsobem pomačkat?

Popř, mám do kvasu dát cukr či zákvas?

děkuji za odpověď

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Plesnivé švestky v kvasu


j3david (162) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.10.2016 19:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nedělejte nic - ignorujte, ono to dopadne

Připojit reakci
      

Plesnivé švestky v kvasu


hugovotr (482) - xxx.xxx.146.186 (?)
11.10.2016 5:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Lenost se nevyplácí, o nutnosti narušení plodů nebo jejich rozmačkání jste asi věděl předem. Já bych to přece jenom pomačkal nebo použijte často zmiňovaný způsob narušení plodů pomocí vrtačky a vřetena na míchání stavebních hmot.
Připojit reakci
         

Plesnivé švestky v kvasu


Walter (1274) - xxx.xxx.168.18 (?)
11.10.2016 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neviděl bych to tak černě. Napřed bych zkusil zjistit, jak je to s tou plísní, jsou-li plody dostatečně sladké, neměly by plesnivět celé. Taky bych se mrkl, jak hluboko jde ta plíseň, protože ta potřebuje vzduch a uvnitř kvasu ho zas tolik není. Spíš bych věřil, že je plíseň jen na povrchu a na slupce a dole že to vesele kvasí. Vršek kvasu nikdy nevypadá vábně.

Připojit reakci
   

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
10.10.2016 21:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Švestky jste měl pomačkat hned, aby se uvolnila šťáva, která vyžene vzduch, který je přenašečem všech chorob kvasů. Uznávám, že to někdy nejde, zvláště když se zakládá kvas z např 2q švestek. V tomto případě doporučuji dolít do sudu tolik vody, aby finální hladina souhlasila s hladinou švestek. I tak se dá zabránit plesnivění jakýchkoliv plodů. Ve Vašem případě se už asi nedá dělat nic, ale na kvalitě destilátu se to určitě projeví. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.179.210 (?)
11.10.2016 13:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Že jste dával do sudu švestky neporušené a celé by zas nebyla až taková chyba a nic by se nestalo kdyby už byl v sudu zákvas, kdyby už v něm něco kvasilo a byl dostatečný vývin C02. A aby tam už něco kvasilo, muselo by to být rozmělněno a v přiměřeně vodnatém prostředí.
Pak už je možno přidávat celé plody.
Anebo jak píše p. Šlosar. Málokomu se chce pučit metráky švestek.
Co se týká úplného rozmělnění švestek to taky nemusí být nejlepší řešení. V teple může díky tomu dojít k velmi rychlému průběhu kvašení.
*
Podle stupně napadení plesnivé plody odstranit anebo kvas promíchat aby ty vrchní napadené vrstvy byly dole. Nicméně naši předci toto moc neřešili, kvasili v jen symbolicky uzavřených kádích a vyhazovali před pálením i přes 20cm vysoké plesnivé a všelijak napadené koláče. Ale to byly vysoce lihovité kvasy z velmi sladkých švestek...
Do jaké míry se projeví ta plíseň v destilátu nevím, nemám s tím zkušenosti. Dbám na utěsňování sudů.

Rafael.

Připojit reakci
         

Plesnivé švestky v kvasu


vyslouzil (16817) - xxx.xxx.92.38 (?)
11.10.2016 18:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nebožtík tchán na Slovácku míval kvas u zdi domu v dřevěných škopcích přikrytých jen lepenkou, aby do nich nepadalo listí. Ovšem kvasil jen pravé švestky a durancie. Slivovici míval vyhlášenou, i když už si její chuť přesně nepamatuju. Troufnu si ale říci, že při dnešní technologii kvašení a pálení by byla ještě lepší - když si uvědomím, jakou měl surovinu! Moje švestky méně sladké přidat do svého kvasu odmítal, slívy a pološvestky - to už by považoval za urážku. A já dnes nic jiného ani nemám...crying

Připojit reakci
            

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.186.157 (?)
11.10.2016 19:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám úplně stejnou nebo velmi podobnou zkušenost. S mým dědečkem a vlastně i o jeho zprostředkovaných zkušenostech od jeho kamarádů. Nijak o tom nemluvil, nezaučil mně, nicméně nešlo si těch jeho aktivit nevšimnout. A ty jeho kádě a kvasírna, ta vůně na mně působily úplně magicky. A jako malý ogarek jsem se tam snažil vniknout a odhalit to tajemství té Třínácté komnaty.
Naproti tomu obrovská sušárna ovoce mně vůbec nezajímala..
Ve starším věku jsem ty dřevěné kádě s obrovskou chutí zlikvidoval a nahradil plastovými sudy s dobře těsnicími víky, ale ty švestky, tu tehdejší surovinu se mi i přes veškeré snahy a pokroky v technologii nahradit nikdy nepodaří...
*
Švestky se setřepávaly a sbíraly na plachtách až po prvních mrazech. Co spadlo dřív, toho si ani nevšimnul, tvrdil že to je pro srnky jinak k ničemu. Pěstoval i spoustu rynglí apod., ale jen jako stolní ovoce nebo na kompoty.
Taktéž jaderničky, strýmky apod., nejrůznější hrušky byly jen na sušení nebo na zpestření krmiva krávam. Nikoho tehdy tam nenapadlo něco takového zkvašovat.
Naproti tomu měl velkou výsadbu bobulovin z větší části určenou k výrobě ovocných vín a byl i velkým výrobcem a propagátorem medoviny a medových likérů.

Rafael.

Připojit reakci
               

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
11.10.2016 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rafaeli, máte opravdu krásné vzpomínky na svého dědečka.

Bystrickou muškátovou nebo Čerčinskou náhodou nepěstoval?

Připojit reakci
                  

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.130.74 (?)
12.10.2016 11:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, měl jsem ho moc rád a často na něj vzpomínám.
*
Přiznám se, že nevím jakou odrůdu nebo odrůdy pěstoval. Bral jsem je jako Domácí.
Vím jen, že pocházely z odkopků. Bohužel silně trpěly šarkou, tak jsem je vytrhal. Byla to tehdy taková všeobecná euforie, švestkové sady se hromadně likvidovaly.
Ale po pravdě napsáno byly už nepoužitelné k ničemu.

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Švestkový kvas - bílá plíseň 312.12.2018308
Uchování opakování kvašení turbokvasnic1212.12.2018872
Aroma slivovice2712.12.20182770
Slivovice vs. calvados22511.12.2018330829
Jblkový kvas (druhák)410.12.2018415
Koupě automatické pálenice 10110.12.201823158
Ukončení destilace + ředění110.12.2018298
Mišpule610.12.20187148
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188463
Turbo kvasnice328.12.20183767
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811774
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?154.12.20181845
Domácí pálenice174.12.20185111
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181119
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182481
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201892932
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188551
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186435
Zakalená slivovice17027.11.2018208252
Vínovice226.11.2018423
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810558
Teoretický výnos2323.11.20184917
Jablkovy kvas5723.11.20189454
Pálenka z moštu4221.11.201813128
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819194
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185541
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182794
Paleni slivovice doma1117.11.20184497
Hruškovice2817.11.201823969
Cukr nebo med?414.11.2018869
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856707
Škrábavost pálenky4014.11.201849753
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822334
Pliseň na švestkách 210.11.2018752
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814286
Destilace - základní dotazy415.11.20188015
Co přidat k hotovému hruš. kvasu35.11.2018850
První pálení52.11.20181608
Ražná - ražovica132.11.201836685
Teplota a rýchlosť kvasenia2330.10.20184219
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů