Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Plesnivé švestky v kvasu

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.182.10 (?)
10.10.2016 19:22, počet návštěv: 9428
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

před 3 týdny jsem nasbíral 2 sudy švestek, které jsem nechal kvasit.  Bohužel jsem švestky nerozmačkal a švestky jsem nechal neporušené a celé. Asi po 14 dnech jsem přidal do sudu zákvas.

Nyní při kontrole jsem zjistil, že spoustašvestek začíná plesnivet.

Při naklonění sudu je patrné, že ve spodní části švestek je štáva ze švestek.

Bojím se těch plesnivých švestek.

Co mám dělat? Mám švestky nějakým způsobem pomačkat?

Popř, mám do kvasu dát cukr či zákvas?

děkuji za odpověď

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Plesnivé švestky v kvasu


j3david (164) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.10.2016 19:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nedělejte nic - ignorujte, ono to dopadne

Připojit reakci
      

Plesnivé švestky v kvasu


hugovotr (510) - xxx.xxx.146.186 (?)
11.10.2016 5:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Lenost se nevyplácí, o nutnosti narušení plodů nebo jejich rozmačkání jste asi věděl předem. Já bych to přece jenom pomačkal nebo použijte často zmiňovaný způsob narušení plodů pomocí vrtačky a vřetena na míchání stavebních hmot.
Připojit reakci
         

Plesnivé švestky v kvasu


Walter (1245) - xxx.xxx.168.18 (?)
11.10.2016 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neviděl bych to tak černě. Napřed bych zkusil zjistit, jak je to s tou plísní, jsou-li plody dostatečně sladké, neměly by plesnivět celé. Taky bych se mrkl, jak hluboko jde ta plíseň, protože ta potřebuje vzduch a uvnitř kvasu ho zas tolik není. Spíš bych věřil, že je plíseň jen na povrchu a na slupce a dole že to vesele kvasí. Vršek kvasu nikdy nevypadá vábně.

Připojit reakci
   

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
10.10.2016 21:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Švestky jste měl pomačkat hned, aby se uvolnila šťáva, která vyžene vzduch, který je přenašečem všech chorob kvasů. Uznávám, že to někdy nejde, zvláště když se zakládá kvas z např 2q švestek. V tomto případě doporučuji dolít do sudu tolik vody, aby finální hladina souhlasila s hladinou švestek. I tak se dá zabránit plesnivění jakýchkoliv plodů. Ve Vašem případě se už asi nedá dělat nic, ale na kvalitě destilátu se to určitě projeví. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.179.210 (?)
11.10.2016 13:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Že jste dával do sudu švestky neporušené a celé by zas nebyla až taková chyba a nic by se nestalo kdyby už byl v sudu zákvas, kdyby už v něm něco kvasilo a byl dostatečný vývin C02. A aby tam už něco kvasilo, muselo by to být rozmělněno a v přiměřeně vodnatém prostředí.
Pak už je možno přidávat celé plody.
Anebo jak píše p. Šlosar. Málokomu se chce pučit metráky švestek.
Co se týká úplného rozmělnění švestek to taky nemusí být nejlepší řešení. V teple může díky tomu dojít k velmi rychlému průběhu kvašení.
*
Podle stupně napadení plesnivé plody odstranit anebo kvas promíchat aby ty vrchní napadené vrstvy byly dole. Nicméně naši předci toto moc neřešili, kvasili v jen symbolicky uzavřených kádích a vyhazovali před pálením i přes 20cm vysoké plesnivé a všelijak napadené koláče. Ale to byly vysoce lihovité kvasy z velmi sladkých švestek...
Do jaké míry se projeví ta plíseň v destilátu nevím, nemám s tím zkušenosti. Dbám na utěsňování sudů.

Rafael.

Připojit reakci
         

Plesnivé švestky v kvasu


vyslouzil (17084) - xxx.xxx.92.38 (?)
11.10.2016 18:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nebožtík tchán na Slovácku míval kvas u zdi domu v dřevěných škopcích přikrytých jen lepenkou, aby do nich nepadalo listí. Ovšem kvasil jen pravé švestky a durancie. Slivovici míval vyhlášenou, i když už si její chuť přesně nepamatuju. Troufnu si ale říci, že při dnešní technologii kvašení a pálení by byla ještě lepší - když si uvědomím, jakou měl surovinu! Moje švestky méně sladké přidat do svého kvasu odmítal, slívy a pološvestky - to už by považoval za urážku. A já dnes nic jiného ani nemám...crying

Připojit reakci
            

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.186.157 (?)
11.10.2016 19:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám úplně stejnou nebo velmi podobnou zkušenost. S mým dědečkem a vlastně i o jeho zprostředkovaných zkušenostech od jeho kamarádů. Nijak o tom nemluvil, nezaučil mně, nicméně nešlo si těch jeho aktivit nevšimnout. A ty jeho kádě a kvasírna, ta vůně na mně působily úplně magicky. A jako malý ogarek jsem se tam snažil vniknout a odhalit to tajemství té Třínácté komnaty.
Naproti tomu obrovská sušárna ovoce mně vůbec nezajímala..
Ve starším věku jsem ty dřevěné kádě s obrovskou chutí zlikvidoval a nahradil plastovými sudy s dobře těsnicími víky, ale ty švestky, tu tehdejší surovinu se mi i přes veškeré snahy a pokroky v technologii nahradit nikdy nepodaří...
*
Švestky se setřepávaly a sbíraly na plachtách až po prvních mrazech. Co spadlo dřív, toho si ani nevšimnul, tvrdil že to je pro srnky jinak k ničemu. Pěstoval i spoustu rynglí apod., ale jen jako stolní ovoce nebo na kompoty.
Taktéž jaderničky, strýmky apod., nejrůznější hrušky byly jen na sušení nebo na zpestření krmiva krávam. Nikoho tehdy tam nenapadlo něco takového zkvašovat.
Naproti tomu měl velkou výsadbu bobulovin z větší části určenou k výrobě ovocných vín a byl i velkým výrobcem a propagátorem medoviny a medových likérů.

Rafael.

Připojit reakci
               

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
11.10.2016 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rafaeli, máte opravdu krásné vzpomínky na svého dědečka.

Bystrickou muškátovou nebo Čerčinskou náhodou nepěstoval?

Připojit reakci
                  

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.130.74 (?)
12.10.2016 11:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, měl jsem ho moc rád a často na něj vzpomínám.
*
Přiznám se, že nevím jakou odrůdu nebo odrůdy pěstoval. Bral jsem je jako Domácí.
Vím jen, že pocházely z odkopků. Bohužel silně trpěly šarkou, tak jsem je vytrhal. Byla to tehdy taková všeobecná euforie, švestkové sady se hromadně likvidovaly.
Ale po pravdě napsáno byly už nepoužitelné k ničemu.

Rafael.

Připojit reakci
               

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.230.119 (?)
26.8.2018 1:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Švestky jsou jen tradice. Daleko chutnější je právě hruškovice.

Připojit reakci
                  

Plesnivé švestky v kvasu


Jiří 1968 (1304) - xxx.xxx.137.210 (?)
26.8.2018 9:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Švestky jsou jen tradice. Slivovice z pravých švestek a Durancijí jsou tou nejlépější "tradicí" těm se žádné jabkovice, hruškovice a "pološvestkovice" ani nepříblíží.Plně vyzrálé slivečky stačí jen pozbírat očistit a šup s nimi do škopku.Nějaké drcení nebo rozšlehávání vrtačkami s míchadly na maltu považuju za barbarství.Kvas se nemusí doslazovat, nemusí se do bečky hledět každou chvílí jestli se nezvrhnul.Proč vymýšlet vymyšlené, jistě každému chutná něco jiného, každý má své zaručeně nejlepší postupy po dědovi.Kdybychom udělali nějakou anketu, tak si myslím, že by s převahou zvítězily slivovice, duranciovice, špendlíkovice, mirabelkovice a jiné "slivoňovice".

Připojit reakci
                     

Plesnivé švestky v kvasu


hugovotr (510) - xxx.xxx.51.23 (?)
26.8.2018 10:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Rozmělnění plodů, zvláště tužší konzistence, je důležité pro zamezení plesnivění nepotopených plodů. Já za barbarství považuji nechat splesnivět takovou výbornou, pracně posbíranou surovinu. Je to každého volba.
Připojit reakci
                        

Plesnivé švestky v kvasu


Jiří 1968 (1304) - xxx.xxx.137.210 (?)
26.8.2018 13:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z pravých švestek tady pálime po celé generace a ještě se nikdy nestalo aby nám kvas splesnivěl.Kolega z práce taky používal onu barbarskou metodu (rozšlehání na kaši),ale při porovnání vzorků (stejná odrůda),toho ihned zanechal.Zrovna včera jsem byl pálit první várku 400 litrů broskví, bečky jsem plnil postupně, zralé broskve odpeckoval a nakrájel na čtvrtiny, nasypal je do sudu a lehce zatlačil do již vznikajícího kvasu.Do každé bečky jsem přidal 1kg cukru rozpužtěného ve dvou litrech vody a na povrch jsem ještě před uzavřením nasypal hrst cukru.Žádné bouřlivé kvašení se nekonalo, žádné křísy ani plísně.Z výsledkem jsem velmi spokojen (po naředění 33,5 l 50%-ní kvalitní broskvovice.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Z ceho udelat visnovku417.6.2019153
Zapach dymu515.6.20191263
Slivovice jak poznat archív109.6.20199681
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201926843
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191162
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934685
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019768
Turbo kvasnice3519.5.20197816
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921182
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929803
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019923
Škrábavost pálenky4727.4.201960425
Archivace slivovice427.4.2019746
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019617
Kvas z mandarinek1616.4.20191560
destilační přístroj104915.4.20191427488
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948611
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191669
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191819
Aroma slivovice364.4.201910541
Palenka z datli?92.4.20196046
Ochutnávka Radimov623.3.20191782
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194509
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019855
Parciální fermentace518.3.20191126
Ananasový kvas214.3.2019797
Kvas z mirabelek2011.3.201913274
Kvasenie a palenie manga710.3.20191192
Dřinka - použití229.3.201930067
Destilace - základní dotazy497.3.201915296
Test na metanol8025.2.201988693
3D pálení2323.2.20194304
Koupě automatické pálenice 11021.2.201938427
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916882
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191753
Odpeckovač317.2.2019994
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192563
Kvas přes zimu1012.2.20192640
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201920317
Kvasná zátka1611.2.201912039
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů