Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Plesnivé švestky v kvasu

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.182.10 (?)
10.10.2016 19:22, počet návštěv: 2954
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

před 3 týdny jsem nasbíral 2 sudy švestek, které jsem nechal kvasit.  Bohužel jsem švestky nerozmačkal a švestky jsem nechal neporušené a celé. Asi po 14 dnech jsem přidal do sudu zákvas.

Nyní při kontrole jsem zjistil, že spoustašvestek začíná plesnivet.

Při naklonění sudu je patrné, že ve spodní části švestek je štáva ze švestek.

Bojím se těch plesnivých švestek.

Co mám dělat? Mám švestky nějakým způsobem pomačkat?

Popř, mám do kvasu dát cukr či zákvas?

děkuji za odpověď

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Plesnivé švestky v kvasu


Jaroslav David (159) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.10.2016 19:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nedělejte nic - ignorujte, ono to dopadne

Připojit reakci
      

Plesnivé švestky v kvasu


Martin Votrubec (402) - xxx.xxx.146.186 (?)
11.10.2016 5:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Lenost se nevyplácí, o nutnosti narušení plodů nebo jejich rozmačkání jste asi věděl předem. Já bych to přece jenom pomačkal nebo použijte často zmiňovaný způsob narušení plodů pomocí vrtačky a vřetena na míchání stavebních hmot.
Připojit reakci
         

Plesnivé švestky v kvasu


Walter (1105) - xxx.xxx.168.18 (?)
11.10.2016 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neviděl bych to tak černě. Napřed bych zkusil zjistit, jak je to s tou plísní, jsou-li plody dostatečně sladké, neměly by plesnivět celé. Taky bych se mrkl, jak hluboko jde ta plíseň, protože ta potřebuje vzduch a uvnitř kvasu ho zas tolik není. Spíš bych věřil, že je plíseň jen na povrchu a na slupce a dole že to vesele kvasí. Vršek kvasu nikdy nevypadá vábně.

Připojit reakci
   

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.236.138 (?)
10.10.2016 21:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Švestky jste měl pomačkat hned, aby se uvolnila šťáva, která vyžene vzduch, který je přenašečem všech chorob kvasů. Uznávám, že to někdy nejde, zvláště když se zakládá kvas z např 2q švestek. V tomto případě doporučuji dolít do sudu tolik vody, aby finální hladina souhlasila s hladinou švestek. I tak se dá zabránit plesnivění jakýchkoliv plodů. Ve Vašem případě se už asi nedá dělat nic, ale na kvalitě destilátu se to určitě projeví. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.179.210 (?)
11.10.2016 13:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Že jste dával do sudu švestky neporušené a celé by zas nebyla až taková chyba a nic by se nestalo kdyby už byl v sudu zákvas, kdyby už v něm něco kvasilo a byl dostatečný vývin C02. A aby tam už něco kvasilo, muselo by to být rozmělněno a v přiměřeně vodnatém prostředí.
Pak už je možno přidávat celé plody.
Anebo jak píše p. Šlosar. Málokomu se chce pučit metráky švestek.
Co se týká úplného rozmělnění švestek to taky nemusí být nejlepší řešení. V teple může díky tomu dojít k velmi rychlému průběhu kvašení.
*
Podle stupně napadení plesnivé plody odstranit anebo kvas promíchat aby ty vrchní napadené vrstvy byly dole. Nicméně naši předci toto moc neřešili, kvasili v jen symbolicky uzavřených kádích a vyhazovali před pálením i přes 20cm vysoké plesnivé a všelijak napadené koláče. Ale to byly vysoce lihovité kvasy z velmi sladkých švestek...
Do jaké míry se projeví ta plíseň v destilátu nevím, nemám s tím zkušenosti. Dbám na utěsňování sudů.

Rafael.

Připojit reakci
         

Plesnivé švestky v kvasu


Miloš Vysloužil (15350) - xxx.xxx.92.38 (?)
11.10.2016 18:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nebožtík tchán na Slovácku míval kvas u zdi domu v dřevěných škopcích přikrytých jen lepenkou, aby do nich nepadalo listí. Ovšem kvasil jen pravé švestky a durancie. Slivovici míval vyhlášenou, i když už si její chuť přesně nepamatuju. Troufnu si ale říci, že při dnešní technologii kvašení a pálení by byla ještě lepší - když si uvědomím, jakou měl surovinu! Moje švestky méně sladké přidat do svého kvasu odmítal, slívy a pološvestky - to už by považoval za urážku. A já dnes nic jiného ani nemám...crying

Připojit reakci
            

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.186.157 (?)
11.10.2016 19:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám úplně stejnou nebo velmi podobnou zkušenost. S mým dědečkem a vlastně i o jeho zprostředkovaných zkušenostech od jeho kamarádů. Nijak o tom nemluvil, nezaučil mně, nicméně nešlo si těch jeho aktivit nevšimnout. A ty jeho kádě a kvasírna, ta vůně na mně působily úplně magicky. A jako malý ogarek jsem se tam snažil vniknout a odhalit to tajemství té Třínácté komnaty.
Naproti tomu obrovská sušárna ovoce mně vůbec nezajímala..
Ve starším věku jsem ty dřevěné kádě s obrovskou chutí zlikvidoval a nahradil plastovými sudy s dobře těsnicími víky, ale ty švestky, tu tehdejší surovinu se mi i přes veškeré snahy a pokroky v technologii nahradit nikdy nepodaří...
*
Švestky se setřepávaly a sbíraly na plachtách až po prvních mrazech. Co spadlo dřív, toho si ani nevšimnul, tvrdil že to je pro srnky jinak k ničemu. Pěstoval i spoustu rynglí apod., ale jen jako stolní ovoce nebo na kompoty.
Taktéž jaderničky, strýmky apod., nejrůznější hrušky byly jen na sušení nebo na zpestření krmiva krávam. Nikoho tehdy tam nenapadlo něco takového zkvašovat.
Naproti tomu měl velkou výsadbu bobulovin z větší části určenou k výrobě ovocných vín a byl i velkým výrobcem a propagátorem medoviny a medových likérů.

Rafael.

Připojit reakci
               

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.248.32 (?)
11.10.2016 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rafaeli, máte opravdu krásné vzpomínky na svého dědečka.

Bystrickou muškátovou nebo Čerčinskou náhodou nepěstoval?

Připojit reakci
                  

Plesnivé švestky v kvasu


host - xxx.xxx.130.74 (?)
12.10.2016 11:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, měl jsem ho moc rád a často na něj vzpomínám.
*
Přiznám se, že nevím jakou odrůdu nebo odrůdy pěstoval. Bral jsem je jako Domácí.
Vím jen, že pocházely z odkopků. Bohužel silně trpěly šarkou, tak jsem je vytrhal. Byla to tehdy taková všeobecná euforie, švestkové sady se hromadně likvidovaly.
Ale po pravdě napsáno byly už nepoužitelné k ničemu.

Rafael.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kompotovice714.11.20175624
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172480
destilační přístroj102910.11.20171280920
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717109
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.2017887
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714728
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172509
Repák + řepná pálenka253.11.201748991
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201721828
Pálení Matolin530.10.2017597
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201727814
Švestkovy kompot616.10.2017720
Archivace slivovice5712.10.201729216
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017103521
Samosběr švestek?11.10.2017370
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017300925
Kvas Oskoruse6228.9.201757497
Pálenka z dýně5528.9.201737194
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171102
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775221
Voda do kvasu?1918.9.20171853
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743031
Ražná - ražovica1018.9.201726433
Destilace vína - vínovice5216.9.201776456
Kvas z jahod411.9.2017557
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171281
Zakalená slivovice1685.9.2017185238
Test na metanol504.9.201760721
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20176776
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742249
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017110684
Destilát z kukuřice2611.8.201763505
Kompotová jamovice2031.7.20171838
Domácí ořechovice9330.7.2017155032
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017569
Marhulový kvas nekvasí2327.7.20174538
Vydrží kvas ze sladu?827.7.20171865
Bílý povlak na kvasu 226.7.20171253
Kvasenie visni223.7.2017406
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?8921.7.201714940
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře9.11.2017
Generátor kouře7.11.2017
Doplnění zelňáku4.11.2017
Dmácí uzený sýr3.11.2017
Udírna dehtuje3.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů