Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pěstitelská pálenice v okolí Brna

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


pavelmicek (41) - xxx.xxx.25.73 (?)
6.7.2018 13:16, počet návštěv: 4260
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Poprvé chci pálit v oficiální pálenici v okolí Brna. Mám zkušenosti s domatínem a tím pádem i určité kvalitativní nároky. Jsem z této varianty, odevzdat svou práci a nechat ji dodělat někým jiným trochu nervózní, ale nemám na vybranou.

Pomalu mi dokvašuje 170l třešní a mám čerstvě založeno 130l meruněk.

Kvasy zakládám a vedu v dobré míře nejlépe jak si jen myslím že to jde. Kvalitní ovoce, čistota, v průběhu kvašení nedoplňuji, ideální teplota, kvasinky, výživa, kvasná zátka.

Na základě dojmů a výsledku prosím poraďte kvalitní pálenici v Brně či 30km okolí.

za 1. Potřebuji ať berou kvasy od 130l a více (myšleno bez míchání s cizím kvasem)

za 2. Ať je možné ovlivnit míru úkapu a dokapu. Jsem zvyklý dokap pod 60% krokovat po 0,5l až 0,2l a následně senzoricky rozhodnout co nakonec dát/nedát do jádra.

Děkuji vám za tipy.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


host - xxx.xxx.40.41 (?)
6.7.2018 18:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V okoli Brna bude palenic podle me dostatek. Pro Vas bude vhodna ta, kde maji 200l kotel - muzou palit od 120l kvasu. Co mam zkusenosti, tak 2kotlovy system v medi je nejlepsi a urcite lepsi je topeni na plyn nez drevo. Vsude kde jsem byl tak maji meridla na destilat po litru, takze po mensim mnozstvi dokap a ukap asi nikde nechytite(jinou moznost ani snad nemaji).

Připojit reakci
      

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


host - xxx.xxx.114.150 (?)
10.7.2018 8:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Potvrzuji dobré zkušenosti s Obřanskou pálenicí Mlýnské nábřeží v Maloměřicích. Začínají pálit 16  -tého července a termín pálení je nutno domluvit telefonicky na čísle 545230354.Co se týká postupného odchytu vzorků to si budete muset domluvit předem. Obvykle to nedělají, hrozně to zdržuje...

Připojit reakci
   

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


host - xxx.xxx.227.113 (?)
7.7.2018 9:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
V Brně co vím pálenice v Konigu, v novým Liskovcu, býval v Mosilane, nevím esli eště je, a v Obranech. Tam sem nejspokojenejsi. Kvas berou od dvou padesatek čili to co chcete dvoukotlovy v mědi asi na plyn :-) s tím krokování se budete muset zkusit domluvit. Děláme to jinak, klasická kostovacka a pak stop podle kvality kol 30 vol. Jak říkám já tam byl vždycky spokojen, sou ochotní a je tam příjemná atmosféra :-) __ Kryštof z B.
Připojit reakci
   

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


host - xxx.xxx.172.9 (?)
7.7.2018 21:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

laugh Pálení v domatíne a kvalitativní nároky laugh A pod 60% dokap. laugh Myslím že si někdo delá prdel. 

Připojit reakci
      

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


host - xxx.xxx.59.111 (?)
8.7.2018 10:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, určitě dělá, ale pavelmicek to není!
Rafael.

Připojit reakci
   

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


host - xxx.xxx.61.113 (?)
10.7.2018 8:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, já mám dobré zkušenosti s pálenicí Ladislava Vančury v Rudici u Jedovnic. Zkuste a posoudíte sám.

Připojit reakci
      

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


pavelmicek (41) - xxx.xxx.25.73 (?)
13.7.2018 11:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za tipy. Pověst Obřanské znám, jen jsem myslel že berou větší objemy, takže jsem musel jinam.

Nakonec jsem byl v Moravských Knínicích v Pálenici za dědinou.

Dvoukotlová měděná. Na 2D talířový deflegmátor, který jaksi funguje na začátku a pomůže s úkapem. Na dokap je voda v chladiči teplá takže nic. 

Až na rychlost pálení (1D+2D necelé 4 hodiny) a neodleželým lutrem se to nelyší od domatína (kde pomalá pečlivá 2D zabere až 6 hodin), takže teoretické obavy z kvality můžou být na místě.

Dokap se hlídal pod 40%. 

Velmi ochotně jsme si mohli poslední litry chytat do jiné nádoby a rozhodnout zda jsou použitelné.

Rodinná atmosféra, celé 4 hodiny jsme zpovídali palírníka a stáli u stroje. 

Rozhodně zde půjdu zase.

Připojit reakci
         

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


host - xxx.xxx.188.195 (?)
14.7.2018 0:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jsem rad že Vám to takhle vyšlo a že nezatracujete Obřany. M. Knínice mám za humnama :-) a Obřane v záloze, kde mě skutečně "brali" dvě padesátky mé vlastní :-) dobrou "vlastní" chuť. K.z B.
Připojit reakci
   

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


LukášS (4) - xxx.xxx.80.130 (?)
24.7.2018 14:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Palíra za dědinou Moravské Knínice - určitě nejlepší volba, zatím jsem v jiné nebyl, ale mají zde zřízené posezení s občerstvením, toalety, můžete být přítomen u pálení, domluva výborná, pálí od 100 l.

Připojit reakci
   

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


pavelmicek (41) - xxx.xxx.25.73 (?)
1.8.2018 10:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měl jsem možnost přihlížet pálení meruněk od známého v Obřanské pálenici v Brně.


Hodnotit kvalitu výsledného produktu zde a v Knínicích (třešňovice) nedokážu, jsou to pro mne neporovnatelné pálenky, takže bych jen shrnul dojmy z průběhu a doplnil nějaká čísla.


1. Fofr v jakém se v Obřanské jelo mě až vyděsil. Pálení 160l meruněk trvalo 1:20 hod. V Moravských knínicích 160l třešní necelé 4hod. Oboje měděná dvoukotlová s talířovým deflegmátorem.


2. Jakmile skončila 1D už se do vařáku naléval další zákazník. To znamená, že páleník se věnoval dvěma zákazníkům najednou + zvedal telefony a každému opakoval "první možný termín až 20.září" + stále chodili lidi a ptali se... stejná odpověď i jim + chodili lidi pro vodu (mají zde vlastní destilovanou) Tedy jeho koncentrace pozornosti byla rozmělněná a prakticky zde nebyl prostor s ním diskutovat popřípadě si hlídat dokap apod. V Knínicích vám chytá litry zvlášť jakmile máte sami podezření, že už je v dokapu nakyslá příchuť.


3. V Moravských knínicích byla celá rodinka. Takže jeden zvedá telefony, druhý zapisuje a vyplňuje lejstra, třetí se staral o nově příchozí s uskladněním kvasu. Páleník se nám věnoval prakticky na 100%. Pořád chodil, osahával teplotu, upravoval průtoky chl. vody, hlídal si lihovitost.


4. Proti pěnění dávají v Obřanské odpěňovací prostředek Foam Control dle návodu po ml. V Moravských knínicích rostlinný olej od oka jak moc pění po litrech.


5. Cena Obřanská 300,-/l Knínice 275,-/l


6. V Obřanské mají ultrazvuk na zestaření pálenky. Já radši nechávám klasicky odvětrat. Srovnával jsem vzorky, po ultrazvuku byla vskutku jakostnější/jemnější. Nicméně jsou názory, že se jedná o vratný proces a stejně je potřeba větrat, pokud chcete pálenku pít i po delší době (s tímto ale nemám vlastní zkušenost).


7. V Knínicích nám vyšli vstříc, nacpali si nás do programu jak se nám to +- hodilo. Je zde příjemné posezení uvnitř, hezké prostředí, stoly, možnost občerstvení. Obřanská je slepičí dvorek a bohužel jsme ještě měli tu čest, že zrovna přijel hovnocuc.


8. V Knínicích mají odpeckovačku. Pokud prahnete po čisté chuti v pálence bez mandlového nádechu, je možné zakládat kvas s peckami a zde si nechat před nalitím do vařáku odstranit. Opět nemám vlastní zkušenost zda hořkomandlovou chuť dělají pecky v kvasu nebo až ve vařáku. Já raději odpeckovávám při zakládání kvasu (kromě třešní, dostatečný očistec už je jejich sběr)


Za týden budu pálit v Knínicích vlastní meruňky. Takže si udělám definitivní názor.

Připojit reakci
      

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


host - xxx.xxx.40.41 (?)
4.8.2018 14:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nedokazu si predstavit 2kotlove paleni za 80min. to je tak 1. paleni, druhe by uz nestihal. Pokud dela v palenici sam nebo se stridaji jen v par lidech tak neni divu ze ma fofry. Co vim od stryce na Morave tak vetsina palicu se s tim nepare, da nastranu ukap a stopne to treba driv, treba uz pri 45procentech. Vetsinou jedou na kvantitu nez na kvalitu. V Cechach to je taky tak. Proste si musi clovek vyhlednout tu pravou palenici. Ja osobne jedu radsi 50km do Jiloveho u Prahy nez abych si to nechal zkazit nekde jen aby to bylo o kousek bliz.

Připojit reakci
         

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


P. Šlosar (14) - xxx.xxx.236.138 (?)
4.8.2018 21:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Svatá slova, firma Radlík, Jílové u Prahy je skvělá. Vřele doporučuji.

Připojit reakci
            

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


host - xxx.xxx.180.65 (?)
5.8.2018 11:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dovolim si Občanské pálenice trochu zastat. Pálil sem zde už vícekrát, několik let zpátky a vždycky sem byl spokojené. Fakt je že já vždycky palim v zimě - kadlátky, nebo jabka a to už je větší klid a termín se dá více posouvat. __ co se týče času, obdivuju firmu která si může dovolit vydělat jen 1056,- za čtyři hodiny - V. Knínice. __ osobně mi nevadí když v nějaké firmě mají fofr (treba autoservis) a přitom eště důstojně stihnou vyřídit i mě. __ To že se do pálenice vždycky objednavalo dopředu dostatečně včas, to bylo vždycky, a kor v tomto ovoci přeplněném roce. Když by se s tím víc mazali než je zdravo, tak by nestíhali ještě víc. Ostatně to že je tam naval svědčí o tom, že se tam lidé vrací. __ Ale porovnávám jen co se týče brněnských, v Knínicach sem neměl eště tu čest i když to mám za humnama. Ale obdivuju firmu co si za den může vydělal jen 2 - 3 tisíce. Nájem, energie, technologie, platy... __ Kryštof z Brna.
Připojit reakci
   

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


pavelmicek (41) - xxx.xxx.25.73 (?)
14.8.2018 13:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám za sebou druhé pálení v Pálenici za dědinou z Moravských Knínic. I zde začala sezóna, takže oba kotle jedou nepřetržitě.

130l odpeckovaných meruněk. Celková doba pálení 3hodiny. Nateklo 13l 53% (při vstupní cukernatosti 18brix a 6-ti týdnech kvašení jsem čekal více, nicméně bez přídavku cukru) Kvas ve vařáku pěnil, tak tam v průběhu vaření dolil 1l slunečnicového oleje. To pomohlo. Deflegmátor byl spuštěný na začátku i konci 2D což by mělo být důležité u málo-výnosných pálení.

Pokud bych měl shrnout dojmy, tak do Obřanské by mě s mým kvasem nikdo nedostal. Budu mít možnost srovnat slepou degustací meruňku svou a známého z Obřanské. Bohužel to byly kvasy vedeny s rozličnou filosofií (hniloba, plíseň, bez kvasinek a kvasné zátky) Nicméně výsledek obřanské meruňkovice byl po zestaření solidní až překvapivý. Ze své jsem nadšený a to ještě neprošla odležením.

Mimo samotný průběh vedení destilace je nesrovnatelně pohodovější prostředí v Knínicích. Je zde dostatek místa, pěkné lavice.

Způsob uskladnění kvasů venku pouze pod igelitem je až děsivý v obou případech. Nicméně moje kvasy to nejsou ;-)

Připojit reakci
      

Pěstitelská pálenice v okolí Brna


pavelmicek (41) - xxx.xxx.25.73 (?)
22.8.2018 14:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proběhla ochutnávka meruňky ZNÁMÉHO z Obřanské pálenice a meruňka z Knínic u Brna.

Kvas ZNÁMÉHO: ovoce šlo do bečky vše co leželo na zemi, žádná selekce plísně a hniloby, v podstatě se slovy na hermelínu je přece taky plíseň. Bez přídavku cukru. Bez ušlechtilých kvasinek, šroubovací bečka bez kvasné zátky. Kvašení 4 týdny. Před odjezdem do pálenice zeškrábnutý koláč plísně, ta ještě po kousíčkách plavala i když šla do vařáku. Pecky v kvasu i ve vařáku.

Kvas MÁ: dle základních pravidel dobrého kvasu, co bych dal do huby to patří i do kvasu. Bez přídavku cukru. Kvasinky. 6 týdnů pod kvasnou zátkou. Při odjezdu do pálenice, ještě kvasná zátka občas zabublala. Po otevření vypadala deka jako oschlá marmeláda, tedy čistý a zdravý povrch, sytá oranžová barva. Bez pecek ve kvasu i vařáku.

Destilace Obřanská 1:20h + následné zestaření ultrazvukem

Destilace Knínice 3h (ke dni degustace odvětrávala pouze 1 týden)

Očekával bych, že verdikt pálenek slepou degustací musí být jednoznačně ku mému prospěchu. Ze čtyř zůčastněných se tři přiklonili k pálence MÁ, čtvrtý až tak jednoznačně vítěze neurčil. ZNÁMÝ (páty degustátor) by za tu svou "položil život" jeho názor pro mne tedy nebyl objektivní.

Za sebe konstatuji, že v pálence ZNÁMÉHO jsou cítit v chuti i vůni acetonové složky. Zde bych asi největší vinu přisoudil tedy rychlé destilaci, která absolutně nemohla zvládnou poctivě oddělit úkap. Nicméně po aromatické stránce jsou pálenky velmi srovnatelné a jsem trochu zmatený jak je tomu tedy s onou poctivostí a čistotou kvasu.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Turbo kvasnice3519.5.20197336
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201920888
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929121
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019808
Škrábavost pálenky4727.4.201959863
Archivace slivovice427.4.2019613
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019489
Kvas z mandarinek1616.4.20191441
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201926328
destilační přístroj104915.4.20191424263
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948359
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191495
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191712
Aroma slivovice364.4.201910144
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019563
Palenka z datli?92.4.20195893
Ochutnávka Radimov623.3.20191674
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194303
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019765
Parciální fermentace518.3.20191025
Ananasový kvas214.3.2019702
Kvas z mirabelek2011.3.201913024
Kvasenie a palenie manga710.3.20191072
Dřinka - použití229.3.201929799
Destilace - základní dotazy497.3.201914750
Test na metanol8025.2.201988018
3D pálení2323.2.20194074
Koupě automatické pálenice 11021.2.201937140
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916372
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191637
Odpeckovač317.2.2019886
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192399
Kvas přes zimu1012.2.20192517
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919936
Kvasná zátka1611.2.201911817
Pálenka z melasy207.2.20193267
Destilát z piva a vína121.2.201913545
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019105741
Ředění slivovice629.1.20196075
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199551
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů