Měl jsem možnost přihlížet pálení meruněk od známého v Obřanské pálenici v Brně.
Hodnotit kvalitu výsledného produktu zde a v Knínicích (třešňovice) nedokážu, jsou to pro mne neporovnatelné pálenky, takže bych jen shrnul dojmy z průběhu a doplnil nějaká čísla.
1. Fofr v jakém se v Obřanské jelo mě až vyděsil. Pálení 160l meruněk trvalo 1:20 hod. V Moravských knínicích 160l třešní necelé 4hod. Oboje měděná dvoukotlová s talířovým deflegmátorem.
2. Jakmile skončila 1D už se do vařáku naléval další zákazník. To znamená, že páleník se věnoval dvěma zákazníkům najednou + zvedal telefony a každému opakoval "první možný termín až 20.září" + stále chodili lidi a ptali se... stejná odpověď i jim + chodili lidi pro vodu (mají zde vlastní destilovanou) Tedy jeho koncentrace pozornosti byla rozmělněná a prakticky zde nebyl prostor s ním diskutovat popřípadě si hlídat dokap apod. V Knínicích vám chytá litry zvlášť jakmile máte sami podezření, že už je v dokapu nakyslá příchuť.
3. V Moravských knínicích byla celá rodinka. Takže jeden zvedá telefony, druhý zapisuje a vyplňuje lejstra, třetí se staral o nově příchozí s uskladněním kvasu. Páleník se nám věnoval prakticky na 100%. Pořád chodil, osahával teplotu, upravoval průtoky chl. vody, hlídal si lihovitost.
4. Proti pěnění dávají v Obřanské odpěňovací prostředek Foam Control dle návodu po ml. V Moravských knínicích rostlinný olej od oka jak moc pění po litrech.
5. Cena Obřanská 300,-/l Knínice 275,-/l
6. V Obřanské mají ultrazvuk na zestaření pálenky. Já radši nechávám klasicky odvětrat. Srovnával jsem vzorky, po ultrazvuku byla vskutku jakostnější/jemnější. Nicméně jsou názory, že se jedná o vratný proces a stejně je potřeba větrat, pokud chcete pálenku pít i po delší době (s tímto ale nemám vlastní zkušenost).
7. V Knínicích nám vyšli vstříc, nacpali si nás do programu jak se nám to +- hodilo. Je zde příjemné posezení uvnitř, hezké prostředí, stoly, možnost občerstvení. Obřanská je slepičí dvorek a bohužel jsme ještě měli tu čest, že zrovna přijel hovnocuc.
8. V Knínicích mají odpeckovačku. Pokud prahnete po čisté chuti v pálence bez mandlového nádechu, je možné zakládat kvas s peckami a zde si nechat před nalitím do vařáku odstranit. Opět nemám vlastní zkušenost zda hořkomandlovou chuť dělají pecky v kvasu nebo až ve vařáku. Já raději odpeckovávám při zakládání kvasu (kromě třešní, dostatečný očistec už je jejich sběr)
Za týden budu pálit v Knínicích vlastní meruňky. Takže si udělám definitivní názor.