Pěstitelská pálenice v okolí Brna



P. Šlosar - (14) - 236.138 (?)
4.8.2018 21:53

Svatá slova, firma Radlík, Jílové u Prahy je skvělá. Vřele doporučuji.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
   
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 25.73 (?), 1.8.2018 10:43

Měl jsem možnost přihlížet pálení meruněk od známého v Obřanské pálenici v Brně.


Hodnotit kvalitu výsledného produktu zde a v Knínicích (třešňovice) nedokážu, jsou to pro mne neporovnatelné pálenky, takže bych jen shrnul dojmy z průběhu a doplnil nějaká čísla.


1. Fofr v jakém se v Obřanské jelo mě až vyděsil. Pálení 160l meruněk trvalo 1:20 hod. V Moravských knínicích 160l třešní necelé 4hod. Oboje měděná dvoukotlová s talířovým deflegmátorem.


2. Jakmile skončila 1D už se do vařáku naléval další zákazník. To znamená, že páleník se věnoval dvěma zákazníkům najednou + zvedal telefony a každému opakoval "první možný termín až 20.září" + stále chodili lidi a ptali se... stejná odpověď i jim + chodili lidi pro vodu (mají zde vlastní destilovanou) Tedy jeho koncentrace pozornosti byla rozmělněná a prakticky zde nebyl prostor s ním diskutovat popřípadě si hlídat dokap apod. V Knínicích vám chytá litry zvlášť jakmile máte sami podezření, že už je v dokapu nakyslá příchuť.


3. V Moravských knínicích byla celá rodinka. Takže jeden zvedá telefony, druhý zapisuje a vyplňuje lejstra, třetí se staral o nově příchozí s uskladněním kvasu. Páleník se nám věnoval prakticky na 100%. Pořád chodil, osahával teplotu, upravoval průtoky chl. vody, hlídal si lihovitost.


4. Proti pěnění dávají v Obřanské odpěňovací prostředek Foam Control dle návodu po ml. V Moravských knínicích rostlinný olej od oka jak moc pění po litrech.


5. Cena Obřanská 300,-/l Knínice 275,-/l


6. V Obřanské mají ultrazvuk na zestaření pálenky. Já radši nechávám klasicky odvětrat. Srovnával jsem vzorky, po ultrazvuku byla vskutku jakostnější/jemnější. Nicméně jsou názory, že se jedná o vratný proces a stejně je potřeba větrat, pokud chcete pálenku pít i po delší době (s tímto ale nemám vlastní zkušenost).


7. V Knínicích nám vyšli vstříc, nacpali si nás do programu jak se nám to +- hodilo. Je zde příjemné posezení uvnitř, hezké prostředí, stoly, možnost občerstvení. Obřanská je slepičí dvorek a bohužel jsme ještě měli tu čest, že zrovna přijel hovnocuc.


8. V Knínicích mají odpeckovačku. Pokud prahnete po čisté chuti v pálence bez mandlového nádechu, je možné zakládat kvas s peckami a zde si nechat před nalitím do vařáku odstranit. Opět nemám vlastní zkušenost zda hořkomandlovou chuť dělají pecky v kvasu nebo až ve vařáku. Já raději odpeckovávám při zakládání kvasu (kromě třešní, dostatečný očistec už je jejich sběr)


Za týden budu pálit v Knínicích vlastní meruňky. Takže si udělám definitivní názor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 40.41 (?), 4.8.2018 14:01

Nedokazu si predstavit 2kotlove paleni za 80min. to je tak 1. paleni, druhe by uz nestihal. Pokud dela v palenici sam nebo se stridaji jen v par lidech tak neni divu ze ma fofry. Co vim od stryce na Morave tak vetsina palicu se s tim nepare, da nastranu ukap a stopne to treba driv, treba uz pri 45procentech. Vetsinou jedou na kvantitu nez na kvalitu. V Cechach to je taky tak. Proste si musi clovek vyhlednout tu pravou palenici. Ja osobne jedu radsi 50km do Jiloveho u Prahy nez abych si to nechal zkazit nekde jen aby to bylo o kousek bliz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
P. Šlosar - (14) - 236.138 (?), 4.8.2018 21:53

Svatá slova, firma Radlík, Jílové u Prahy je skvělá. Vřele doporučuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 180.65 (?), 5.8.2018 11:00
Dovolim si Občanské pálenice trochu zastat. Pálil sem zde už vícekrát, několik let zpátky a vždycky sem byl spokojené. Fakt je že já vždycky palim v zimě - kadlátky, nebo jabka a to už je větší klid a termín se dá více posouvat. __ co se týče času, obdivuju firmu která si může dovolit vydělat jen 1056,- za čtyři hodiny - V. Knínice. __ osobně mi nevadí když v nějaké firmě mají fofr (treba autoservis) a přitom eště důstojně stihnou vyřídit i mě. __ To že se do pálenice vždycky objednavalo dopředu dostatečně včas, to bylo vždycky, a kor v tomto ovoci přeplněném roce. Když by se s tím víc mazali než je zdravo, tak by nestíhali ještě víc. Ostatně to že je tam naval svědčí o tom, že se tam lidé vrací. __ Ale porovnávám jen co se týče brněnských, v Knínicach sem neměl eště tu čest i když to mám za humnama. Ale obdivuju firmu co si za den může vydělal jen 2 - 3 tisíce. Nájem, energie, technologie, platy... __ Kryštof z Brna.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 25.73 (?), 14.8.2018 13:07

Mám za sebou druhé pálení v Pálenici za dědinou z Moravských Knínic. I zde začala sezóna, takže oba kotle jedou nepřetržitě.

130l odpeckovaných meruněk. Celková doba pálení 3hodiny. Nateklo 13l 53% (při vstupní cukernatosti 18brix a 6-ti týdnech kvašení jsem čekal více, nicméně bez přídavku cukru) Kvas ve vařáku pěnil, tak tam v průběhu vaření dolil 1l slunečnicového oleje. To pomohlo. Deflegmátor byl spuštěný na začátku i konci 2D což by mělo být důležité u málo-výnosných pálení.

Pokud bych měl shrnout dojmy, tak do Obřanské by mě s mým kvasem nikdo nedostal. Budu mít možnost srovnat slepou degustací meruňku svou a známého z Obřanské. Bohužel to byly kvasy vedeny s rozličnou filosofií (hniloba, plíseň, bez kvasinek a kvasné zátky) Nicméně výsledek obřanské meruňkovice byl po zestaření solidní až překvapivý. Ze své jsem nadšený a to ještě neprošla odležením.

Mimo samotný průběh vedení destilace je nesrovnatelně pohodovější prostředí v Knínicích. Je zde dostatek místa, pěkné lavice.

Způsob uskladnění kvasů venku pouze pod igelitem je až děsivý v obou případech. Nicméně moje kvasy to nejsou ;-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 25.73 (?), 22.8.2018 14:26

Proběhla ochutnávka meruňky ZNÁMÉHO z Obřanské pálenice a meruňka z Knínic u Brna.

Kvas ZNÁMÉHO: ovoce šlo do bečky vše co leželo na zemi, žádná selekce plísně a hniloby, v podstatě se slovy na hermelínu je přece taky plíseň. Bez přídavku cukru. Bez ušlechtilých kvasinek, šroubovací bečka bez kvasné zátky. Kvašení 4 týdny. Před odjezdem do pálenice zeškrábnutý koláč plísně, ta ještě po kousíčkách plavala i když šla do vařáku. Pecky v kvasu i ve vařáku.

Kvas MÁ: dle základních pravidel dobrého kvasu, co bych dal do huby to patří i do kvasu. Bez přídavku cukru. Kvasinky. 6 týdnů pod kvasnou zátkou. Při odjezdu do pálenice, ještě kvasná zátka občas zabublala. Po otevření vypadala deka jako oschlá marmeláda, tedy čistý a zdravý povrch, sytá oranžová barva. Bez pecek ve kvasu i vařáku.

Destilace Obřanská 1:20h + následné zestaření ultrazvukem

Destilace Knínice 3h (ke dni degustace odvětrávala pouze 1 týden)

Očekával bych, že verdikt pálenek slepou degustací musí být jednoznačně ku mému prospěchu. Ze čtyř zůčastněných se tři přiklonili k pálence MÁ, čtvrtý až tak jednoznačně vítěze neurčil. ZNÁMÝ (páty degustátor) by za tu svou "položil život" jeho názor pro mne tedy nebyl objektivní.

Za sebe konstatuji, že v pálence ZNÁMÉHO jsou cítit v chuti i vůni acetonové složky. Zde bych asi největší vinu přisoudil tedy rychlé destilaci, která absolutně nemohla zvládnou poctivě oddělit úkap. Nicméně po aromatické stránce jsou pálenky velmi srovnatelné a jsem trochu zmatený jak je tomu tedy s onou poctivostí a čistotou kvasu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 151.61 (?), 25.8.2020 11:49

Dobrý den,

dva dotazy:

Mám naložený kvas ze švestek, cca 230 kg. Obvykle pálím v Lipovci. Na základě této diskuze zvažuji zkusit pálenici v Moravských Knínících. Byl zde někdo pálit loni případně už i letos?

Má někdo dobrou zkušenost s pálenicí v Tuřanech nebo s pálenicí v perimetru cca 20 km kolem Šlapanic? Dělám malý průzkum pro kamaráda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 9.165 (?), 26.8.2020 14:35

Dobrý den

mám velmi dobrou a letitou zkušenost s pálenicí v Tišnově.Obsluha ví co dělá a je vidět opravdu profi přístup jak k zákazníkovi tak k celému procesu zpracování ovoce.Mohu jen doporučit

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 108.216 (?), 26.8.2020 16:09

Ano, loni jsme byli v Knínicích s meruňkou a opět spokojenost. Ale zcela určitě budou už mít termíny tak na únor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika