Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Parciální fermentace

Parciální fermentace


host - xxx.xxx.210.132 (?)
8.2.2019 18:52, počet návštěv: 1398
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

narazil jsem jednou na ČT, když dávali pořad "pomáhat a pálit" na termín parciální fermentace. Tuší někdo, jak by mohlo takové kvašení probíhat? 

viz. odkaz: https://slovacky.denik.cz/zpravy_region/hradistsky-superkost-nabidl-132-viteznych-vzorku-slivovic-20161106.html 

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Parciální fermentace


host - xxx.xxx.17.222 (?)
8.2.2019 19:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mi to přijde jako nějaký tlach, snaha někoho se zviditelnit.
*
Osobně chápu výraz "parciální fermentace" v tom smyslu, že se k destilaci vezme nedokvašený kvas. Jinak si to vysvětlit neumím.
*
Nebo mi to připomíná Cimrmana - jeho ftípek chemický:
"H2SO5"
Smích i nechemiků vyvolal dojem, že síra je v tom vzorci osmimocná, což je taková humorná představa, že se smíchy málokdo udrží.
(Bohužel Cimrmanovi uniklo, že kyselina peroxisírová už byla v jeho době připravena...).

Rafael.

Připojit reakci
      

Parciální fermentace


Jiří II (568) - xxx.xxx.120.64 (?)
9.2.2019 12:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Význam slova parciální, je dílčí - částečný, podle slovníku cizích slov.

Autor způsobu parciální fermentace nechce nebo nemůže víc prozradit, jak říká on sám. V dokumentu ČT zde.

říká v čase 10:56 toto:

"Doba, kdy se nasypala bečka trnkama a dala se někam do přístřešku, začalo na to svítit slunko, začaly se tam ozývat strašné rány, jak tam probíhala fermentace, pak se to strčilo dál do kouta, vytvořil se koláč, propadlo se, aha, musíme pálit, ta doba už je dávno pryč.
Já zkouším novou metodu, nazývám ji parciální fermentace. To je metoda, která je založená na určitých principech, které odporují doposud známým metodám. Parciální znamená rozdělení na určité části a jestliže si vezmete kvasnou nádobu a dáte tam ovoce v nějakém stavu, tak základem fermentace není celá nádoba, ale jednotlivý druh ovoce. Tzn. každá jednotlivá trnka, každá jednotlivá hruška, každé jednotlivé jablíčko, meruňka, višňa atd. Věci, které kolem toho dělám, to nemůžu zatím prozradit, ale jedu proti toku vody.
A když jsme ochutnali hrušku a trnky, tak vidíte, že to není špatné, ale vynikající. Asi jdu správnou cestou".

Jinde se v dokumentu hovoří o tom, že slivovice je nejlepší z více odrůd švestek. Taková prý tvoří dokonalý celek. Jestliže má odrůdy které se sklízejí v rozdílnou dobu, vychází mi z toho, že v tom zřejmě spočívá ona parciální fermentace.

Připojit reakci
         

Parciální fermentace


host - xxx.xxx.241.214 (?)
13.3.2019 19:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pojdme si společně rozpitvat postupy a průběhy fermentace, to že nevíme jaká je jejich fyzikální podstata nevadí, není důvod je zesměšňovat nebo zatracovat. Jak se obvevila v původním příspěvku věta:

"Doba, kdy se nasypala bečka trnkama a dala se někam do přístřešku, začalo na to svítit slunko, začaly se tam ozývat strašné rány, jak tam probíhala fermentace, pak se to strčilo dál do kouta, vytvořil se koláč, propadlo se, aha, musíme pálit, ta doba už je dávno pryč.

tak si myslím, že je vhodné se nad ní zamyslet. Takto se to skutečně dělá, ale jsou lidé co hledají nové postupy. Jaké jsou Vaše zkušenosti s vedením kvasu, zejména s ohledem na tyto faktory

  1. někdo doporučuje kvašení za vyšších teplot (klidne 23 C)
  2. někdo zastává názor, že je lepší pomalé kvašení při nižžších teplotách (16-18 C)
  3. má někdo zkušenosti s přechováváváním kvasu do jara - jak se projeví na chuti a vůni výsledného destalitátu - nemůže alkohol v kvasu zajistit přenos většího množství vonných látek (jeden páleničář v Prostějově takou zkušenost už publikoval)
  4. v jaké telotě by měl být kvas při přezimování do jara - uškodí mu mráz?
  5. klidně připojte své vlastní faktory které ovlivňují pozitivně nebo negativně proces fermentace

Děkuji za rekace

VLK

Připojit reakci
            

Parciální fermentace


host - xxx.xxx.241.214 (?)
18.3.2019 20:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkusím tedy doplnit svůj vlastní poznatek, nechci to nazývat zkušenost, protože jsem tak postupoval poprvé.

Minulý podzim jse sezbíral trnky a s přicházejícími mrazy jsem trnul, protože kvas ač kvasil, tak na chuť byl sladký a refraktometr ukazoval 10 - 11 Br. Pálení jsem proto odložil, kvas jsem musel překýblovat do beček, které byly ve sklepě (teplota během zimy cca 8°C). V březnu jsem ztratil trpělivost a vypálil i když obsah cukry byl stejný (pro dokvašení nebyly podmínky). K mému překvapení ale výtěžnost při pálení byla standardní cca 10l/100l kvasu. Navíc mě mile překvapila i aromatičnost a chuťový vjem. Už vůbec si nedovedu vysvětlit, proč byl kvas sladký, když pro pozdní trnky jsem nepřidával žádný cukr (v několika diskuzí jsem ale podobnou zkušenost více lidí už zachytil).

Myslíte že je to cesta k lepším výsledkům (odklad pálení na jaro), nebo je to současně riziko, že se kvas zvrhne a například zoctovatí?

Díky za příspěvky

VLK

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.2019718
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201916683
Aroma meruňkovica813.8.2019790
Pálení ovocných vín1912.8.201910766
Melounovice610.8.2019500
Pečetní vosk89.8.2019577
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201929424
destilační přístroj10529.8.20191438052
Refraktometr na měření kvasu233.8.201910768
Destilační přístroj32.8.2019507
Trubka ke chladiči21.8.2019283
Z ceho udelat visnovku2231.7.20192765
Cudny proces palenia430.7.2019522
Meruňkový kvas 4627.7.201943688
Ražná - ražovica1526.7.201942642
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.2019835
Novy kvas nekvasi619.7.2019659
Ananasový kvas318.7.20191235
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201915960
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191440
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191084
Pach po acetonu35.7.2019769
Domácí ořechovice1131.7.2019204199
Kvas z mandarinek1923.6.20192540
Zapach dymu623.6.20191761
borovička717.6.201920488
Slivovice jak poznat archív109.6.201910368
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201928489
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191608
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935726
Turbo kvasnice3519.5.20199035
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201922143
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201932169
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191262
Škrábavost pálenky4727.4.201962667
Archivace slivovice427.4.20191090
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.20191115
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201949643
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20192046
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20192224
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna13.8.2019
Kaiserova elektrická udírna12.8.2019
Uzení masa11.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů