Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Parciální fermentace

Parciální fermentace


host - xxx.xxx.210.132 (?)
8.2.2019 18:52, počet návštěv: 1658
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

narazil jsem jednou na ČT, když dávali pořad "pomáhat a pálit" na termín parciální fermentace. Tuší někdo, jak by mohlo takové kvašení probíhat? 

viz. odkaz: https://slovacky.denik.cz/zpravy_region/hradistsky-superkost-nabidl-132-viteznych-vzorku-slivovic-20161106.html 

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Parciální fermentace


host - xxx.xxx.17.222 (?)
8.2.2019 19:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mi to přijde jako nějaký tlach, snaha někoho se zviditelnit.
*
Osobně chápu výraz "parciální fermentace" v tom smyslu, že se k destilaci vezme nedokvašený kvas. Jinak si to vysvětlit neumím.
*
Nebo mi to připomíná Cimrmana - jeho ftípek chemický:
"H2SO5"
Smích i nechemiků vyvolal dojem, že síra je v tom vzorci osmimocná, což je taková humorná představa, že se smíchy málokdo udrží.
(Bohužel Cimrmanovi uniklo, že kyselina peroxisírová už byla v jeho době připravena...).

Rafael.

Připojit reakci
      

Parciální fermentace


Jiří II (591) - xxx.xxx.120.64 (?)
9.2.2019 12:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Význam slova parciální, je dílčí - částečný, podle slovníku cizích slov.

Autor způsobu parciální fermentace nechce nebo nemůže víc prozradit, jak říká on sám. V dokumentu ČT zde.

říká v čase 10:56 toto:

"Doba, kdy se nasypala bečka trnkama a dala se někam do přístřešku, začalo na to svítit slunko, začaly se tam ozývat strašné rány, jak tam probíhala fermentace, pak se to strčilo dál do kouta, vytvořil se koláč, propadlo se, aha, musíme pálit, ta doba už je dávno pryč.
Já zkouším novou metodu, nazývám ji parciální fermentace. To je metoda, která je založená na určitých principech, které odporují doposud známým metodám. Parciální znamená rozdělení na určité části a jestliže si vezmete kvasnou nádobu a dáte tam ovoce v nějakém stavu, tak základem fermentace není celá nádoba, ale jednotlivý druh ovoce. Tzn. každá jednotlivá trnka, každá jednotlivá hruška, každé jednotlivé jablíčko, meruňka, višňa atd. Věci, které kolem toho dělám, to nemůžu zatím prozradit, ale jedu proti toku vody.
A když jsme ochutnali hrušku a trnky, tak vidíte, že to není špatné, ale vynikající. Asi jdu správnou cestou".

Jinde se v dokumentu hovoří o tom, že slivovice je nejlepší z více odrůd švestek. Taková prý tvoří dokonalý celek. Jestliže má odrůdy které se sklízejí v rozdílnou dobu, vychází mi z toho, že v tom zřejmě spočívá ona parciální fermentace.

Připojit reakci
         

Parciální fermentace


host - xxx.xxx.241.214 (?)
13.3.2019 19:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pojdme si společně rozpitvat postupy a průběhy fermentace, to že nevíme jaká je jejich fyzikální podstata nevadí, není důvod je zesměšňovat nebo zatracovat. Jak se obvevila v původním příspěvku věta:

"Doba, kdy se nasypala bečka trnkama a dala se někam do přístřešku, začalo na to svítit slunko, začaly se tam ozývat strašné rány, jak tam probíhala fermentace, pak se to strčilo dál do kouta, vytvořil se koláč, propadlo se, aha, musíme pálit, ta doba už je dávno pryč.

tak si myslím, že je vhodné se nad ní zamyslet. Takto se to skutečně dělá, ale jsou lidé co hledají nové postupy. Jaké jsou Vaše zkušenosti s vedením kvasu, zejména s ohledem na tyto faktory

  1. někdo doporučuje kvašení za vyšších teplot (klidne 23 C)
  2. někdo zastává názor, že je lepší pomalé kvašení při nižžších teplotách (16-18 C)
  3. má někdo zkušenosti s přechováváváním kvasu do jara - jak se projeví na chuti a vůni výsledného destalitátu - nemůže alkohol v kvasu zajistit přenos většího množství vonných látek (jeden páleničář v Prostějově takou zkušenost už publikoval)
  4. v jaké telotě by měl být kvas při přezimování do jara - uškodí mu mráz?
  5. klidně připojte své vlastní faktory které ovlivňují pozitivně nebo negativně proces fermentace

Děkuji za rekace

VLK

Připojit reakci
            

Parciální fermentace


host - xxx.xxx.241.214 (?)
18.3.2019 20:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkusím tedy doplnit svůj vlastní poznatek, nechci to nazývat zkušenost, protože jsem tak postupoval poprvé.

Minulý podzim jse sezbíral trnky a s přicházejícími mrazy jsem trnul, protože kvas ač kvasil, tak na chuť byl sladký a refraktometr ukazoval 10 - 11 Br. Pálení jsem proto odložil, kvas jsem musel překýblovat do beček, které byly ve sklepě (teplota během zimy cca 8°C). V březnu jsem ztratil trpělivost a vypálil i když obsah cukry byl stejný (pro dokvašení nebyly podmínky). K mému překvapení ale výtěžnost při pálení byla standardní cca 10l/100l kvasu. Navíc mě mile překvapila i aromatičnost a chuťový vjem. Už vůbec si nedovedu vysvětlit, proč byl kvas sladký, když pro pozdní trnky jsem nepřidával žádný cukr (v několika diskuzí jsem ale podobnou zkušenost více lidí už zachytil).

Myslíte že je to cesta k lepším výsledkům (odklad pálení na jaro), nebo je to současně riziko, že se kvas zvrhne a například zoctovatí?

Díky za příspěvky

VLK

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ředění slivovice1075.12.2019246230
Pálenka z kdoulí222.12.201923803
Dřevo do destilátu462.12.201933247
Škrábavost pálenky5125.11.201968878
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019141712
Domácí pálenice1923.11.201912533
Tis cerveny323.11.2019618
destilační přístroj105523.11.20191470361
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912122
Zakalená část pálenky1311.11.20192122
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932953
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201923435
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929741
Pečetní vosk114.11.20192031
Palenka z datli?103.11.20197372
Refraktometr na měření kvasu243.11.201914270
Vaření hroznového vina21.11.2019480
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019747
Pálenka z dýně6030.10.201959602
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919876
Míchat lutr při 2D?528.10.20191576
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921817
Zakalená slivovice17222.10.2019239235
Koupě Palírny 1614.10.20194491
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919501
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191491
Test na metanol832.10.201997608
Kvas trnky630.9.20191288
Šípkovica ako ma to2326.9.201941891
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191394
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192275
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193822
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923824
Novy kvas nekvasi712.9.20191800
Výtěžnost a cena1012.9.20192329
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191844
Smíchání dvou kvasů?155.9.201911234
Destilační přístroj193.9.20194584
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201938164
Da se to este?927.8.20191777
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?4.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?3.12.2019
Uzeni bucek3.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů