Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Parciální fermentace

Parciální fermentace


host - xxx.xxx.210.132 (?)
8.2.2019 18:52, počet návštěv: 918
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

narazil jsem jednou na ČT, když dávali pořad "pomáhat a pálit" na termín parciální fermentace. Tuší někdo, jak by mohlo takové kvašení probíhat? 

viz. odkaz: https://slovacky.denik.cz/zpravy_region/hradistsky-superkost-nabidl-132-viteznych-vzorku-slivovic-20161106.html 

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Parciální fermentace


host - xxx.xxx.17.222 (?)
8.2.2019 19:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mi to přijde jako nějaký tlach, snaha někoho se zviditelnit.
*
Osobně chápu výraz "parciální fermentace" v tom smyslu, že se k destilaci vezme nedokvašený kvas. Jinak si to vysvětlit neumím.
*
Nebo mi to připomíná Cimrmana - jeho ftípek chemický:
"H2SO5"
Smích i nechemiků vyvolal dojem, že síra je v tom vzorci osmimocná, což je taková humorná představa, že se smíchy málokdo udrží.
(Bohužel Cimrmanovi uniklo, že kyselina peroxisírová už byla v jeho době připravena...).

Rafael.

Připojit reakci
      

Parciální fermentace


Jiří II (564) - xxx.xxx.120.64 (?)
9.2.2019 12:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Význam slova parciální, je dílčí - částečný, podle slovníku cizích slov.

Autor způsobu parciální fermentace nechce nebo nemůže víc prozradit, jak říká on sám. V dokumentu ČT zde.

říká v čase 10:56 toto:

"Doba, kdy se nasypala bečka trnkama a dala se někam do přístřešku, začalo na to svítit slunko, začaly se tam ozývat strašné rány, jak tam probíhala fermentace, pak se to strčilo dál do kouta, vytvořil se koláč, propadlo se, aha, musíme pálit, ta doba už je dávno pryč.
Já zkouším novou metodu, nazývám ji parciální fermentace. To je metoda, která je založená na určitých principech, které odporují doposud známým metodám. Parciální znamená rozdělení na určité části a jestliže si vezmete kvasnou nádobu a dáte tam ovoce v nějakém stavu, tak základem fermentace není celá nádoba, ale jednotlivý druh ovoce. Tzn. každá jednotlivá trnka, každá jednotlivá hruška, každé jednotlivé jablíčko, meruňka, višňa atd. Věci, které kolem toho dělám, to nemůžu zatím prozradit, ale jedu proti toku vody.
A když jsme ochutnali hrušku a trnky, tak vidíte, že to není špatné, ale vynikající. Asi jdu správnou cestou".

Jinde se v dokumentu hovoří o tom, že slivovice je nejlepší z více odrůd švestek. Taková prý tvoří dokonalý celek. Jestliže má odrůdy které se sklízejí v rozdílnou dobu, vychází mi z toho, že v tom zřejmě spočívá ona parciální fermentace.

Připojit reakci
         

Parciální fermentace


host - xxx.xxx.241.214 (?)
13.3.2019 19:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pojdme si společně rozpitvat postupy a průběhy fermentace, to že nevíme jaká je jejich fyzikální podstata nevadí, není důvod je zesměšňovat nebo zatracovat. Jak se obvevila v původním příspěvku věta:

"Doba, kdy se nasypala bečka trnkama a dala se někam do přístřešku, začalo na to svítit slunko, začaly se tam ozývat strašné rány, jak tam probíhala fermentace, pak se to strčilo dál do kouta, vytvořil se koláč, propadlo se, aha, musíme pálit, ta doba už je dávno pryč.

tak si myslím, že je vhodné se nad ní zamyslet. Takto se to skutečně dělá, ale jsou lidé co hledají nové postupy. Jaké jsou Vaše zkušenosti s vedením kvasu, zejména s ohledem na tyto faktory

  1. někdo doporučuje kvašení za vyšších teplot (klidne 23 C)
  2. někdo zastává názor, že je lepší pomalé kvašení při nižžších teplotách (16-18 C)
  3. má někdo zkušenosti s přechováváváním kvasu do jara - jak se projeví na chuti a vůni výsledného destalitátu - nemůže alkohol v kvasu zajistit přenos většího množství vonných látek (jeden páleničář v Prostějově takou zkušenost už publikoval)
  4. v jaké telotě by měl být kvas při přezimování do jara - uškodí mu mráz?
  5. klidně připojte své vlastní faktory které ovlivňují pozitivně nebo negativně proces fermentace

Děkuji za rekace

VLK

Připojit reakci
            

Parciální fermentace


host - xxx.xxx.241.214 (?)
18.3.2019 20:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkusím tedy doplnit svůj vlastní poznatek, nechci to nazývat zkušenost, protože jsem tak postupoval poprvé.

Minulý podzim jse sezbíral trnky a s přicházejícími mrazy jsem trnul, protože kvas ač kvasil, tak na chuť byl sladký a refraktometr ukazoval 10 - 11 Br. Pálení jsem proto odložil, kvas jsem musel překýblovat do beček, které byly ve sklepě (teplota během zimy cca 8°C). V březnu jsem ztratil trpělivost a vypálil i když obsah cukry byl stejný (pro dokvašení nebyly podmínky). K mému překvapení ale výtěžnost při pálení byla standardní cca 10l/100l kvasu. Navíc mě mile překvapila i aromatičnost a chuťový vjem. Už vůbec si nedovedu vysvětlit, proč byl kvas sladký, když pro pozdní trnky jsem nepřidával žádný cukr (v několika diskuzí jsem ale podobnou zkušenost více lidí už zachytil).

Myslíte že je to cesta k lepším výsledkům (odklad pálení na jaro), nebo je to současně riziko, že se kvas zvrhne a například zoctovatí?

Díky za příspěvky

VLK

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice223.4.201993
Palenka z exotickeho ovoce923.4.201920261
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019174
Kvas z mandarinek1616.4.20191167
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201925797
destilační přístroj104915.4.20191419632
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201947915
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191336
Turbo kvasnice345.4.20196736
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191578
Aroma slivovice364.4.20199588
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019421
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?543.4.201927792
Palenka z datli?92.4.20195757
Ochutnávka Radimov623.3.20191551
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194069
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019662
Parciální fermentace518.3.2019919
Ananasový kvas214.3.2019559
Kvas z mirabelek2011.3.201912629
Kvasenie a palenie manga710.3.2019954
Dřinka - použití229.3.201929439
Destilace - základní dotazy497.3.201914115
Test na metanol8025.2.201986849
3D pálení2323.2.20193783
Koupě automatické pálenice 11021.2.201935541
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201915627
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191510
Odpeckovač317.2.2019751
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192167
Kvas přes zimu1012.2.20192299
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919355
Kvasná zátka1611.2.201911546
Pálenka z melasy207.2.20192923
Škrábavost pálenky464.2.201958582
Destilát z piva a vína121.2.201913180
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019104575
Ředění slivovice629.1.20195853
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199183
Cukr626.1.20191700
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů