Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z moštu

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.32.156 (?)
10.10.2012 10:16, počet návštěv: 15874
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

koupili jsme letos zahradu a asi jako všichni máme hodně jablek. Teď konkrétně 100l moštu, které chceme nechat zkvasit a vypálit. Jenže jsme to nikdy nedělali.:(Z těchto fór jsem vyčetla, že je třeba přidat kvasinky, živou sůl a cukr. V drogérii jsem včera našla Vinné kvasinky na výrobu ovocných vín a v návodu se už nepřidávala sůl, ale voda, což mi nesedí pro tu pálenku. Mám je koupit a řídit se návodem nebo se na kvas pro pálení používají jiné kvasinky? Moc děkuji. Mošt mám v 50 l barelech s uzávěry.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pálenka z moštu


vyslouzil (16998) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.10.2012 12:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Návod na kvasinkách platí pro výrobu vína z moštu, nikoli pálenky. Radil bych následující:
1. Kvasit mošt pokud možno v co největší nádobě. Kvůli menšímu střídání teplot a oxidaci
2. Kvasinky se hodí, ale nejsou nutné. Mošt začne určitě kvasit sám, a to i tehdy, jestli jste jablka umyli. Přidávejte je hned na začátku ve formě rozkvašeného zákvasu. Přisypávat sušené kvasinky přímo do moštu nemá smysl, dřív se pomnoží a převládnou ty divoké (což na druhé straně zas až tolik nevadí).
3. Živná sůl se určitě hodí, jestli ji nemáte, můžete přidat špetku síranu amonného, nebo  pár zrnek kombinovaného hnojiva (třeba Cererit)
4. Mošt není dobré ředit vodou. Voda se přidává jen při přípravě vína, aby se snížila kyselost. U kvasu je naopak dobré, aby kyselin bylo co nejvíc.
5. Cukr přidávat není nutné. Jedině snad kvůli větší výtěžnosti pálenky a ne víc než 1kg/100 litrů. Nejlepší destiláít je čistý ovocný.
6.Nádobu dobře uzavřete, aby mohl unikat plyn a nedostal ze vzduch dovnitř . Nejlépe fólií a gumou
7. Ideální teplota je mezi 15 a 20 stupni s co nejmenším kolísáním.
8. Po cca 6 týdnech, když už nebude unikat plyn nechte zkvašený mošt vypálit

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


j3david (162) - xxx.xxx.246.153 (?)
10.10.2012 16:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já když dělám jabkovici, tak to jinak než z moštu nedělám. Vše co je napsáno výše naprosto platí. Já kvasím v 50 litrových bečkách a "naraženým" víkem. Víko nějak zvlášť netěsní takže plyny můžou unikat. Proti oxidaci funguje to že do každé bečky hodím trochu výlisků. Ty se rozprostřou po hladině, vytvoří "koláč" o tloušťce cca 2 cm. Pokud se po vykvašení nepopadne, tak ho vyhodím než jde kvas do kotle. Pokud se tento propadne, neřeším to. Zatím se mi tímto způsobem nikdy nepovedlo nic pokazit.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.172.52 (?)
11.10.2012 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tím přidáním výlisků ale přijdete o zásadní výhodu pálení moštu a to, že při pálení z moštu nevzniká metylalkohol. Takhle budete zase muset dávat pozor na "úkapy".
Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.149.89 (?)
11.10.2012 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

snad v palenici ne? 

Připojit reakci
               

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.178.235 (?)
11.10.2012 21:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tloušťka "čepice" 2 cm je zanedbatelná, její výhodou je to, že hlavně zabrání oxidaci.Úkapy je dobré hlídat při husté "terkelici" a podobných "z nouze ctností.Je to věc především páleníka.

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.108.171 (?)
24.11.2012 9:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň pán Vysluožil

držal som sa presne tohto návodu. Zatial som spokojný a blíži sa termín pálenia. Je treba pred pálením odstrániť penu, ktorá sa vytvorila na povrchu? Ďakujem 

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.186.41 (?)
7.11.2018 10:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, prosím o radu. Mám od 24.10.2018 založený jablečný mošt z jaderniček moravských. počáteční cukr 14 - meřeno v pálenici. Mošt mám ve 120 l sudech naplněných cca 15 cm pod okraj. V sudech jsou přidané rozkvašené kvasinky. Sudy jsou utěsněny a je na nich kvasná zátka - bublátko. Po cca 1 týdnu začal oxid uhličitý vytlačovat vodu v kvasné zátce do druhé komory, ale po 2 dnech se proces zastavil a od té doby se voda nepohla, takže nic nebublá. Teplota v místnosti je 16-18 stupňů. Je ještě brzo na bublání? Je kvasu zima? Děkuju za každou radu, jsem amatér.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


vyslouzil (16998) - xxx.xxx.102.201 (?)
24.11.2012 18:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěna na hladině moštu se mi nevytvořila. Jedině snad na začátku při bouřlivém kvašení. Někdy se na hladině vytvoří púo skončení kvašení bílá vrstvička křísu, tu je lepší odstranit.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


vyslouzil (16998) - xxx.xxx.92.38 (?)
7.11.2018 13:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že příčina nebubláni je prozaičtější. Víko netěsní. Zkuste nad hladinou nechat hořící svíčku. Jestli zhasne - a jsem přesvědčen, že ano, tak oxid uhličitý odchází a tedy mošt kvasí.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193636
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5019.3.201926053
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019463
Parciální fermentace518.3.2019740
Ochutnávka Radimov515.3.20191086
Ananasový kvas214.3.2019374
Kvas z mirabelek2011.3.201912088
Kvasenie a palenie manga710.3.2019775
Dřinka - použití229.3.201928979
Destilace - základní dotazy497.3.201913171
Test na metanol8025.2.201985362
3D pálení2323.2.20193357
Turbo kvasnice3423.2.20196125
Palenka z datli?623.2.20195318
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933788
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914677
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191352
Odpeckovač317.2.2019571
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191864
Kvas přes zimu1012.2.20192057
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918603
Kvasná zátka1611.2.201911206
Pálenka z melasy207.2.20192498
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019915
Škrábavost pálenky464.2.201957384
Aroma slivovice352.2.20198704
Destilát z piva a vína121.2.201912779
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019102931
Ředění slivovice629.1.20195618
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198666
Cukr626.1.20191515
Umístění palírny3918.1.20195664
Chut po siře318.1.2019690
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192361
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191200
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019600
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918527
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191147
Síření sudů25.1.2019603
Pálenka z dýně584.1.201951295
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů