Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z moštu

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.32.156 (?)
10.10.2012 10:16, počet návštěv: 14613
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

koupili jsme letos zahradu a asi jako všichni máme hodně jablek. Teď konkrétně 100l moštu, které chceme nechat zkvasit a vypálit. Jenže jsme to nikdy nedělali.:(Z těchto fór jsem vyčetla, že je třeba přidat kvasinky, živou sůl a cukr. V drogérii jsem včera našla Vinné kvasinky na výrobu ovocných vín a v návodu se už nepřidávala sůl, ale voda, což mi nesedí pro tu pálenku. Mám je koupit a řídit se návodem nebo se na kvas pro pálení používají jiné kvasinky? Moc děkuji. Mošt mám v 50 l barelech s uzávěry.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pálenka z moštu


vyslouzil (16898) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.10.2012 12:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Návod na kvasinkách platí pro výrobu vína z moštu, nikoli pálenky. Radil bych následující:
1. Kvasit mošt pokud možno v co největší nádobě. Kvůli menšímu střídání teplot a oxidaci
2. Kvasinky se hodí, ale nejsou nutné. Mošt začne určitě kvasit sám, a to i tehdy, jestli jste jablka umyli. Přidávejte je hned na začátku ve formě rozkvašeného zákvasu. Přisypávat sušené kvasinky přímo do moštu nemá smysl, dřív se pomnoží a převládnou ty divoké (což na druhé straně zas až tolik nevadí).
3. Živná sůl se určitě hodí, jestli ji nemáte, můžete přidat špetku síranu amonného, nebo  pár zrnek kombinovaného hnojiva (třeba Cererit)
4. Mošt není dobré ředit vodou. Voda se přidává jen při přípravě vína, aby se snížila kyselost. U kvasu je naopak dobré, aby kyselin bylo co nejvíc.
5. Cukr přidávat není nutné. Jedině snad kvůli větší výtěžnosti pálenky a ne víc než 1kg/100 litrů. Nejlepší destiláít je čistý ovocný.
6.Nádobu dobře uzavřete, aby mohl unikat plyn a nedostal ze vzduch dovnitř . Nejlépe fólií a gumou
7. Ideální teplota je mezi 15 a 20 stupni s co nejmenším kolísáním.
8. Po cca 6 týdnech, když už nebude unikat plyn nechte zkvašený mošt vypálit

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


j3david (162) - xxx.xxx.246.153 (?)
10.10.2012 16:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já když dělám jabkovici, tak to jinak než z moštu nedělám. Vše co je napsáno výše naprosto platí. Já kvasím v 50 litrových bečkách a "naraženým" víkem. Víko nějak zvlášť netěsní takže plyny můžou unikat. Proti oxidaci funguje to že do každé bečky hodím trochu výlisků. Ty se rozprostřou po hladině, vytvoří "koláč" o tloušťce cca 2 cm. Pokud se po vykvašení nepopadne, tak ho vyhodím než jde kvas do kotle. Pokud se tento propadne, neřeším to. Zatím se mi tímto způsobem nikdy nepovedlo nic pokazit.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.172.52 (?)
11.10.2012 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tím přidáním výlisků ale přijdete o zásadní výhodu pálení moštu a to, že při pálení z moštu nevzniká metylalkohol. Takhle budete zase muset dávat pozor na "úkapy".
Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.149.89 (?)
11.10.2012 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

snad v palenici ne? 

Připojit reakci
               

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.178.235 (?)
11.10.2012 21:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tloušťka "čepice" 2 cm je zanedbatelná, její výhodou je to, že hlavně zabrání oxidaci.Úkapy je dobré hlídat při husté "terkelici" a podobných "z nouze ctností.Je to věc především páleníka.

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.108.171 (?)
24.11.2012 9:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň pán Vysluožil

držal som sa presne tohto návodu. Zatial som spokojný a blíži sa termín pálenia. Je treba pred pálením odstrániť penu, ktorá sa vytvorila na povrchu? Ďakujem 

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.186.41 (?)
7.11.2018 10:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, prosím o radu. Mám od 24.10.2018 založený jablečný mošt z jaderniček moravských. počáteční cukr 14 - meřeno v pálenici. Mošt mám ve 120 l sudech naplněných cca 15 cm pod okraj. V sudech jsou přidané rozkvašené kvasinky. Sudy jsou utěsněny a je na nich kvasná zátka - bublátko. Po cca 1 týdnu začal oxid uhličitý vytlačovat vodu v kvasné zátce do druhé komory, ale po 2 dnech se proces zastavil a od té doby se voda nepohla, takže nic nebublá. Teplota v místnosti je 16-18 stupňů. Je ještě brzo na bublání? Je kvasu zima? Děkuju za každou radu, jsem amatér.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


vyslouzil (16898) - xxx.xxx.102.201 (?)
24.11.2012 18:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěna na hladině moštu se mi nevytvořila. Jedině snad na začátku při bouřlivém kvašení. Někdy se na hladině vytvoří púo skončení kvašení bílá vrstvička křísu, tu je lepší odstranit.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


vyslouzil (16898) - xxx.xxx.92.38 (?)
7.11.2018 13:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že příčina nebubláni je prozaičtější. Víko netěsní. Zkuste nad hladinou nechat hořící svíčku. Jestli zhasne - a jsem přesvědčen, že ano, tak oxid uhličitý odchází a tedy mošt kvasí.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4119.1.201952691
Umístění palírny3918.1.20194135
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201911026
Chut po siře318.1.2019329
Jblkový kvas (druhák)918.1.20191711
3D pálení215.1.2019660
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.2019828
Destilace - základní dotazy4811.1.201910619
Pálenka z melasy1611.1.20191420
Aroma slivovice3411.1.20196265
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019269
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917046
Test na metanol578.1.201977903
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019611
Kvas přes zimu36.1.2019709
Síření sudů25.1.2019328
Kolko odobrat metylalkoholu655.1.201998341
Pálenka z dýně584.1.201949601
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20194734
Koupě automatické pálenice 1042.1.201928379
Slivovice vs. calvados2281.1.2019337627
Cukr51.1.2019748
Cukr nebo med?151.1.20192744
Ukončení destilace + ředění930.12.20182440
Stojanek na cedění kvasu 1430.12.20182302
Zapach dymu429.12.2018710
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201822316
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20184843
Kotel na pálení destilátu621.12.20183578
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201844822
Pálenka z moštu4319.12.201814614
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20182560
Zápach pálenky816.12.20181527
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20183481
Mišpule610.12.20187722
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20189925
Turbo kvasnice328.12.20184763
Ananasovice, pomerančovice164.12.201812617
Domácí pálenice174.12.20186728
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181908
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Šunka bez rychlosolí21.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů