Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z moštu

Stránky: 1, 2, 3   

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.32.156 (?)
10.10.2012 10:16, počet návštěv: 17184
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

koupili jsme letos zahradu a asi jako všichni máme hodně jablek. Teď konkrétně 100l moštu, které chceme nechat zkvasit a vypálit. Jenže jsme to nikdy nedělali.:(Z těchto fór jsem vyčetla, že je třeba přidat kvasinky, živou sůl a cukr. V drogérii jsem včera našla Vinné kvasinky na výrobu ovocných vín a v návodu se už nepřidávala sůl, ale voda, což mi nesedí pro tu pálenku. Mám je koupit a řídit se návodem nebo se na kvas pro pálení používají jiné kvasinky? Moc děkuji. Mošt mám v 50 l barelech s uzávěry.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pálenka z moštu


vyslouzil (17102) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.10.2012 12:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Návod na kvasinkách platí pro výrobu vína z moštu, nikoli pálenky. Radil bych následující:
1. Kvasit mošt pokud možno v co největší nádobě. Kvůli menšímu střídání teplot a oxidaci
2. Kvasinky se hodí, ale nejsou nutné. Mošt začne určitě kvasit sám, a to i tehdy, jestli jste jablka umyli. Přidávejte je hned na začátku ve formě rozkvašeného zákvasu. Přisypávat sušené kvasinky přímo do moštu nemá smysl, dřív se pomnoží a převládnou ty divoké (což na druhé straně zas až tolik nevadí).
3. Živná sůl se určitě hodí, jestli ji nemáte, můžete přidat špetku síranu amonného, nebo  pár zrnek kombinovaného hnojiva (třeba Cererit)
4. Mošt není dobré ředit vodou. Voda se přidává jen při přípravě vína, aby se snížila kyselost. U kvasu je naopak dobré, aby kyselin bylo co nejvíc.
5. Cukr přidávat není nutné. Jedině snad kvůli větší výtěžnosti pálenky a ne víc než 1kg/100 litrů. Nejlepší destiláít je čistý ovocný.
6.Nádobu dobře uzavřete, aby mohl unikat plyn a nedostal ze vzduch dovnitř . Nejlépe fólií a gumou
7. Ideální teplota je mezi 15 a 20 stupni s co nejmenším kolísáním.
8. Po cca 6 týdnech, když už nebude unikat plyn nechte zkvašený mošt vypálit

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


j3david (166) - xxx.xxx.246.153 (?)
10.10.2012 16:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já když dělám jabkovici, tak to jinak než z moštu nedělám. Vše co je napsáno výše naprosto platí. Já kvasím v 50 litrových bečkách a "naraženým" víkem. Víko nějak zvlášť netěsní takže plyny můžou unikat. Proti oxidaci funguje to že do každé bečky hodím trochu výlisků. Ty se rozprostřou po hladině, vytvoří "koláč" o tloušťce cca 2 cm. Pokud se po vykvašení nepopadne, tak ho vyhodím než jde kvas do kotle. Pokud se tento propadne, neřeším to. Zatím se mi tímto způsobem nikdy nepovedlo nic pokazit.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.172.52 (?)
11.10.2012 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tím přidáním výlisků ale přijdete o zásadní výhodu pálení moštu a to, že při pálení z moštu nevzniká metylalkohol. Takhle budete zase muset dávat pozor na "úkapy".
Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.149.89 (?)
11.10.2012 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

snad v palenici ne? 

Připojit reakci
               

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.178.235 (?)
11.10.2012 21:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tloušťka "čepice" 2 cm je zanedbatelná, její výhodou je to, že hlavně zabrání oxidaci.Úkapy je dobré hlídat při husté "terkelici" a podobných "z nouze ctností.Je to věc především páleníka.

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.108.171 (?)
24.11.2012 9:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň pán Vysluožil

držal som sa presne tohto návodu. Zatial som spokojný a blíži sa termín pálenia. Je treba pred pálením odstrániť penu, ktorá sa vytvorila na povrchu? Ďakujem 

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.186.41 (?)
7.11.2018 10:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, prosím o radu. Mám od 24.10.2018 založený jablečný mošt z jaderniček moravských. počáteční cukr 14 - meřeno v pálenici. Mošt mám ve 120 l sudech naplněných cca 15 cm pod okraj. V sudech jsou přidané rozkvašené kvasinky. Sudy jsou utěsněny a je na nich kvasná zátka - bublátko. Po cca 1 týdnu začal oxid uhličitý vytlačovat vodu v kvasné zátce do druhé komory, ale po 2 dnech se proces zastavil a od té doby se voda nepohla, takže nic nebublá. Teplota v místnosti je 16-18 stupňů. Je ještě brzo na bublání? Je kvasu zima? Děkuju za každou radu, jsem amatér.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


vyslouzil (17102) - xxx.xxx.102.201 (?)
24.11.2012 18:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěna na hladině moštu se mi nevytvořila. Jedině snad na začátku při bouřlivém kvašení. Někdy se na hladině vytvoří púo skončení kvašení bílá vrstvička křísu, tu je lepší odstranit.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


vyslouzil (17102) - xxx.xxx.92.38 (?)
7.11.2018 13:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že příčina nebubláni je prozaičtější. Víko netěsní. Zkuste nad hladinou nechat hořící svíčku. Jestli zhasne - a jsem přesvědčen, že ano, tak oxid uhličitý odchází a tedy mošt kvasí.

Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.85.185 (?)
7.11.2018 17:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ještě bych doplnil, že při mírném potlačení na víko se voda začne přesouvat do vedlejší komory a vytvoří se bublina. Myslíte, že i přesto je víko netěsné? Děkuji za reakci.
Připojit reakci
               

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.55.32 (?)
7.11.2018 18:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jak Vy, ale já mám bublátka zasunuté v měkké pryžové hadičce.
A jak potřebuji zjistit těsnost mezi sudem a víkem tak do ní vší silou ústy fouknu a případná netěsnost jde slyšet a identifikovat i její místo.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Pálenka z moštu


Marek-TT (496) - xxx.xxx.235.1 (?)
7.11.2018 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vždy keď sledujem hocaký kvasný proces, kontrolujem 2 veci. Jedna sa dá zistiť voľným okom a to je uvoľňovanie bublín cez kvasnú zátku. Tu si hlavne všímam, či sa vôbec uvoľňujú a ako rýchlo sa uvoľňujú. Druhým parametrom je zbytkový cukor, ktorý meriam refraktometricky. Na základe toho viem, v akom štádiu kvasenia sa mušt nachádza. Vo Vašom prípade by som skúsil tú druhú možnosť, refraktometer alebo iné zariadenie na meranie cukru (vstupný údaj máte z pálenice, viete si ich porovnať).

Připojit reakci
                     

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.252.168 (?)
7.11.2018 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
30 Oktobra Som vylisoval 40 L muštu pridal som živnú soľ, kvasinky na druhý deň už riadne bublalo dnes po týždni a jednom dni už buble iba raz za 15 sekúnd ako je to možné že po takom krátkom čase mi už prestáva bublať? Doobeda bublalo každých 5 sek(keď som prišiel z práce už len 1*15sek) z hladiny zmizli aj bubliny v miestnosti je od 16-20°C (pridal. Som do mustu 0.3kg cukru(keď som ho zakladal) šťavu som aj zaváral bola sladká (zabudol som zmerať cukor :(viete mi poradiť čo by s tým mohlo byť?
Připojit reakci
                        

Pálenka z moštu


Kamil Severa (82) - xxx.xxx.187.206 (?)
7.11.2018 21:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejhorší je smrt z vyděšení))) jedna bublinka za 15 sec pro vás znamená že už to nebublá a tím pádem nekvasí? Buďte v klidu, bublá to a kvasí to. Jestli teplota kolísá i k 16°C tak kvasinky zpomalují činnost, ale furt makají a ještě nějaký čas makat budou, i když to tak třeba nevypadá. Jestli máte v sudu 20 litrů vzduchu a 40 litrů moštu a sud otvíráte, tak i chvilku trvá, než se sud "natlakuje".

Připojit reakci
                        

Pálenka z moštu


Marek-TT (496) - xxx.xxx.235.1 (?)
7.11.2018 21:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ako som písal vyššie, najlepšie by bolo zistiť, koľko tam toho cukru ešte ostáva. To, že šťava sa zdala byť na začiatku sladká nehovorí nič o množstve cukru. Sladká je aj šťava, ktorá má málo kyselín a zároveň aj relatívne málo cukru.  Prídavok 0,3 kg na 40 l muštu predstavuje zvýšenie cukornatosti o 0,75° NM, čo nie je veľa. Je možné, že kvasný proces sa blíži ku koncu, preto to spomalenie. Na druhej strane, 15 s nie je zas až tak málo. Pomalšie kvasenie dáva kvalitnejší výsledný produkt, najmä čo sa senzoriky týka.

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.252.168 (?)
8.11.2018 4:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak čo navrhujete ako by som mal. Postupovať? Ak bude bublať nebudem to riešiť ale ak prestane mám to premerať? Kvázi dosladiť?
Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.61.187 (?)
8.11.2018 6:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Utěsnit víko.

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.61.187 (?)
8.11.2018 6:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To platíí pro příspěvek hosta 186.41

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.252.168 (?)
8.11.2018 6:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám ho riadne utesnene plastelínou na vrchu
Obrázky:

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí ořechovice11226.6.2019197602
Kvas z mandarinek1923.6.20191893
Zapach dymu623.6.20191416
Z ceho udelat visnovku1322.6.20191122
borovička717.6.201919963
Slivovice jak poznat archív109.6.20199824
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927101
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191259
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934873
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019886
Turbo kvasnice3519.5.20198014
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921327
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201930190
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019976
Škrábavost pálenky4727.4.201960759
Archivace slivovice427.4.2019805
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019693
destilační přístroj104915.4.20191428865
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948789
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191719
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191880
Aroma slivovice364.4.201910750
Palenka z datli?92.4.20196141
Ochutnávka Radimov623.3.20191838
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194624
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019910
Parciální fermentace518.3.20191181
Ananasový kvas214.3.2019839
Kvas z mirabelek2011.3.201913409
Kvasenie a palenie manga710.3.20191283
Dřinka - použití229.3.201930235
Destilace - základní dotazy497.3.201915604
Test na metanol8025.2.201989124
3D pálení2323.2.20194461
Koupě automatické pálenice 11021.2.201939032
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201917185
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191814
Odpeckovač317.2.20191037
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192659
Kvas přes zimu1012.2.20192726
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů