Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z melasy

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.3.63 (?)
9.1.2019 14:16, počet návštěv: 2923
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení přátelé, ochutnal jsem excelentní rum z melasy z cukrové třiny. Ostatně na i-netu lze najít spoustu návodů na homebrew rum či DIY rum z této melasy či třtinového cukru. Zajímal jsem se o tuto pitnou kapalinu, řekněme akademicky a dospěl jsem k názoru, že by nebylo od věci zkusit naši českou, vlasteneckou melasu z řepy. Každý jistě zná pálení z řepného cukru, ne? Máte někdo v této věci jiné než teoretické vědomosti?

Třeba se to tu někde probíralo, ale já jsem to nenašel...

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pálenka z melasy


vyslouzil (17046) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.1.2019 14:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že hodně lidí to zkoušelo už za Napoleona. Ale je pravda, že v té době byli zpovykanější a nevypili jen tak kdeco.

Připojit reakci
         

Pálenka z melasy


Marek-TT (407) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.1.2019 18:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V Čechách v Kojetíne je tuším liehovar, ktorý vyrába z melasy lieh. No tí sa asi so svojím know-how nebudú chcieť podeliť. Jedine, že by Ste tam mali niekoho známeho.

Připojit reakci
            

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.34.115 (?)
9.1.2019 18:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud by se někdo ušklíbal nad melasou:
(Jak je to dnes nevím, nechce se mi to hledat...).
Tak něco historie likvidace našeho cukrovarnictví:

Stock Plzeň v roce 2006 prodal 24,65 milionu litrů alkoholických nápojů, spotřeboval osm milionů litrů jemného a velejemného potravinářského lihu, 90 procent tvořil líh vyráběný z melasy.

Ceny potravinářského lihu se z vedly o 18 procent a v závěru roku ho byl naprostý nedostatek. Líh podražil i v dalších zemích unie, ale ve střední Evropě bylo tempo růstu cen nejrychlejší. ČR se tak přiblížila Německu, Velké Británii, Itálii a Rakousku. Tehdy se domácí cena potravinářského lihu pohybovala mezi 19 až 20 korunami za litr, o jednu až 1,50 Kč méně než na západ od našich hranic.
*
Ale o pálence z cukrovkové melasy nic nevím. Ale asi i kdyby byla běžně dostupná, asi bych do ní, po špatných zkušenostech s cukrovkou, nešel. Ale nevím, nezkoušel jsem, nepil jsem. Třeba tak moc jak rozvařené cukrové řízky nepáchne...

Rafael.

P.S. Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!

Připojit reakci
               

Pálenka z melasy


Marek-TT (407) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.1.2019 18:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!

Tomuto celkom nechápem... Podľa mňa je originál rum destilát/lieh získaný z cukrovej trstiny fermentáciou a následnou destiláciou. Ak je to tmavý rum, tak následne zreje v sudoch a myslím, že sa aj prifarbuje, niečo na spôsob karamelu, ale nie som si tým úplne istý.

Aj vodka je len obilný potravinársky lieh, ktorý sa pred fľašovaním nariedi na požadovanú liehovitosť.

Připojit reakci
         

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.112.16 (?)
9.1.2019 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zcela běžně odebíraly lihovary před cca 20 lety řepnou melasu na pálení lihu ve velkém - celé cisterny. Lihovar Kojetín - Seliko, nevím, zda je tomu i nyní.

Připojit reakci
            

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.236.138 (?)
9.1.2019 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Melasa se především používala a věřím, že i dnes, k výrobě kys. citronové použitím plísně Aspergylus Niger. To je ekonomicky úplně někde jinde, nežli líh. PŠ

Připojit reakci
               

Pálenka z melasy


Marek-TT (407) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.1.2019 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...kedysi napr. v liehovare v Leopoldove.

Připojit reakci
                  

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.34.115 (?)
9.1.2019 19:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!

Rum se destiluje a  rektifikuje nejčastěji na  jednoduchých přístrojích  vytápěných přímo  plamenem nebo  kouřovými plyny - Pot still.

Na žádných sotisfikovaných lihovarských kolonách které se používaji při výrobě jemných a velejemných lihů!
Takže je to vlastně "jen taková primitivní" pálenka..
*
Jinak, ale to je asi všeobecné známo:
Čerstvě vyrobený  destilát zdaleka neodpovídá svým  chemickým složením  a organoleptickými  znaky rumu  běžně uváděnému  na trh;  proto se  musí čtyři  roky i  déle skladovat  v dubových  sudech,  kde proběhnou  fyzikálně-chemické změny  podmiňující zrání  výrobku.  Teprve zráním  získává rum  své charakteristické  vlastnosti,  pro které  je na  světovém trhu  tak ceněn.

Nejdůležitější surovinou  pro výrobu  rumu je  třtinová melasa,  která obsahuje  asi 55  %  zkvasitelných cukrů,  až 0,45  %  dusíku a  3 až  6  %  popela.  Dále se  jako surovina používá  cukrová pěna  (skimmings),  která je  odpadem při  sváření a  odpěňování šťávy  získané ze  třtiny při  výrobě cukru.  Pěna obsahuje  značné množství  bílkovin a  slouží zejména  jako kvasničná  živina.  Podle názoru  odborníků je  velmi důležitá  pro pozdější  tvorbu arómatu.  Další důležitou  surovinou jsou  výpalky po  destilaci rumu,  zvané  „dunder".  K výrobě  se používají  většinou zkysané  výpalky,  tj.  výpalky spontánně  napadené mikroorganismy.  Svým obsahem  bílkovin se  podílejí na  tvorbě vyšších  alkoholů  (přiboudliny),  které pak  s mastnými  kyselinami vytvářejí  estery  —  základ vonné  složky rumu.  V některých  případech se  k výrobě  používá i  voda po  mytí v  cukrovarech,  obsahující cukr  a zbytky  cukrové třtiny.  Vyrobená zápara  má sacharizaci 17  až 22  °Bg.  Složení zápary  je v  různých produkčních  oblastech různé  a velmi  často se  pokládá za  výrobní tajemství...
*
To vodka má k lihovarské výrobě daleko blíž. Vyrábí se z velejemného lihu jeho dalším zušlechťováním. Aktivním uhlím spolu i s dalšími způsoby úpravy pH, bonifikátory atd...

Rafael.

Připojit reakci
                     

Pálenka z melasy


Marek-TT (407) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.1.2019 19:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

De facto postup ostáva ten istý, ako pri výrobe akéhokoľvek iného alkoholického nápoja. Najskôr musí niečo čo obsahuje cukor vykvasiť a následne sa musí vzniknutý alkohol odseparovať/oddestilovať. Ja som sa už zľakol, že rum sa vyrába úplne nejak inak.

Keď tak čítam postup pri výrobe rumu, je vcelku podobný tomu pri výrobe obilných destilátov. Zápara má okolo 22°Bg, je nutný zdroj bielkovín a tiež sa pridávajú kyslé výpalky.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice223.4.201994
Palenka z exotickeho ovoce923.4.201920261
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019174
Kvas z mandarinek1616.4.20191167
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201925797
destilační přístroj104915.4.20191419632
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201947916
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191336
Turbo kvasnice345.4.20196736
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191578
Aroma slivovice364.4.20199588
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019421
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?543.4.201927792
Palenka z datli?92.4.20195757
Ochutnávka Radimov623.3.20191551
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194069
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019662
Parciální fermentace518.3.2019919
Ananasový kvas214.3.2019559
Kvas z mirabelek2011.3.201912629
Kvasenie a palenie manga710.3.2019954
Dřinka - použití229.3.201929440
Destilace - základní dotazy497.3.201914115
Test na metanol8025.2.201986849
3D pálení2323.2.20193783
Koupě automatické pálenice 11021.2.201935542
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201915627
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191511
Odpeckovač317.2.2019751
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192167
Kvas přes zimu1012.2.20192299
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919355
Kvasná zátka1611.2.201911546
Pálenka z melasy207.2.20192924
Škrábavost pálenky464.2.201958582
Destilát z piva a vína121.2.201913180
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019104575
Ředění slivovice629.1.20195853
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199183
Cukr626.1.20191700
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů