Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z melasy

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.3.63 (?)
9.1.2019 14:16, počet návštěv: 3493
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení přátelé, ochutnal jsem excelentní rum z melasy z cukrové třiny. Ostatně na i-netu lze najít spoustu návodů na homebrew rum či DIY rum z této melasy či třtinového cukru. Zajímal jsem se o tuto pitnou kapalinu, řekněme akademicky a dospěl jsem k názoru, že by nebylo od věci zkusit naši českou, vlasteneckou melasu z řepy. Každý jistě zná pálení z řepného cukru, ne? Máte někdo v této věci jiné než teoretické vědomosti?

Třeba se to tu někde probíralo, ale já jsem to nenašel...

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pálenka z melasy


vyslouzil (17090) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.1.2019 14:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že hodně lidí to zkoušelo už za Napoleona. Ale je pravda, že v té době byli zpovykanější a nevypili jen tak kdeco.

Připojit reakci
         

Pálenka z melasy


Marek-TT (485) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.1.2019 18:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V Čechách v Kojetíne je tuším liehovar, ktorý vyrába z melasy lieh. No tí sa asi so svojím know-how nebudú chcieť podeliť. Jedine, že by Ste tam mali niekoho známeho.

Připojit reakci
            

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.34.115 (?)
9.1.2019 18:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud by se někdo ušklíbal nad melasou:
(Jak je to dnes nevím, nechce se mi to hledat...).
Tak něco historie likvidace našeho cukrovarnictví:

Stock Plzeň v roce 2006 prodal 24,65 milionu litrů alkoholických nápojů, spotřeboval osm milionů litrů jemného a velejemného potravinářského lihu, 90 procent tvořil líh vyráběný z melasy.

Ceny potravinářského lihu se z vedly o 18 procent a v závěru roku ho byl naprostý nedostatek. Líh podražil i v dalších zemích unie, ale ve střední Evropě bylo tempo růstu cen nejrychlejší. ČR se tak přiblížila Německu, Velké Británii, Itálii a Rakousku. Tehdy se domácí cena potravinářského lihu pohybovala mezi 19 až 20 korunami za litr, o jednu až 1,50 Kč méně než na západ od našich hranic.
*
Ale o pálence z cukrovkové melasy nic nevím. Ale asi i kdyby byla běžně dostupná, asi bych do ní, po špatných zkušenostech s cukrovkou, nešel. Ale nevím, nezkoušel jsem, nepil jsem. Třeba tak moc jak rozvařené cukrové řízky nepáchne...

Rafael.

P.S. Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!

Připojit reakci
               

Pálenka z melasy


Marek-TT (485) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.1.2019 18:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!

Tomuto celkom nechápem... Podľa mňa je originál rum destilát/lieh získaný z cukrovej trstiny fermentáciou a následnou destiláciou. Ak je to tmavý rum, tak následne zreje v sudoch a myslím, že sa aj prifarbuje, niečo na spôsob karamelu, ale nie som si tým úplne istý.

Aj vodka je len obilný potravinársky lieh, ktorý sa pred fľašovaním nariedi na požadovanú liehovitosť.

Připojit reakci
         

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.112.16 (?)
9.1.2019 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zcela běžně odebíraly lihovary před cca 20 lety řepnou melasu na pálení lihu ve velkém - celé cisterny. Lihovar Kojetín - Seliko, nevím, zda je tomu i nyní.

Připojit reakci
            

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.236.138 (?)
9.1.2019 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Melasa se především používala a věřím, že i dnes, k výrobě kys. citronové použitím plísně Aspergylus Niger. To je ekonomicky úplně někde jinde, nežli líh. PŠ

Připojit reakci
               

Pálenka z melasy


Marek-TT (485) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.1.2019 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...kedysi napr. v liehovare v Leopoldove.

Připojit reakci
                  

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.34.115 (?)
9.1.2019 19:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!

Rum se destiluje a  rektifikuje nejčastěji na  jednoduchých přístrojích  vytápěných přímo  plamenem nebo  kouřovými plyny - Pot still.

Na žádných sotisfikovaných lihovarských kolonách které se používaji při výrobě jemných a velejemných lihů!
Takže je to vlastně "jen taková primitivní" pálenka..
*
Jinak, ale to je asi všeobecné známo:
Čerstvě vyrobený  destilát zdaleka neodpovídá svým  chemickým složením  a organoleptickými  znaky rumu  běžně uváděnému  na trh;  proto se  musí čtyři  roky i  déle skladovat  v dubových  sudech,  kde proběhnou  fyzikálně-chemické změny  podmiňující zrání  výrobku.  Teprve zráním  získává rum  své charakteristické  vlastnosti,  pro které  je na  světovém trhu  tak ceněn.

Nejdůležitější surovinou  pro výrobu  rumu je  třtinová melasa,  která obsahuje  asi 55  %  zkvasitelných cukrů,  až 0,45  %  dusíku a  3 až  6  %  popela.  Dále se  jako surovina používá  cukrová pěna  (skimmings),  která je  odpadem při  sváření a  odpěňování šťávy  získané ze  třtiny při  výrobě cukru.  Pěna obsahuje  značné množství  bílkovin a  slouží zejména  jako kvasničná  živina.  Podle názoru  odborníků je  velmi důležitá  pro pozdější  tvorbu arómatu.  Další důležitou  surovinou jsou  výpalky po  destilaci rumu,  zvané  „dunder".  K výrobě  se používají  většinou zkysané  výpalky,  tj.  výpalky spontánně  napadené mikroorganismy.  Svým obsahem  bílkovin se  podílejí na  tvorbě vyšších  alkoholů  (přiboudliny),  které pak  s mastnými  kyselinami vytvářejí  estery  —  základ vonné  složky rumu.  V některých  případech se  k výrobě  používá i  voda po  mytí v  cukrovarech,  obsahující cukr  a zbytky  cukrové třtiny.  Vyrobená zápara  má sacharizaci 17  až 22  °Bg.  Složení zápary  je v  různých produkčních  oblastech různé  a velmi  často se  pokládá za  výrobní tajemství...
*
To vodka má k lihovarské výrobě daleko blíž. Vyrábí se z velejemného lihu jeho dalším zušlechťováním. Aktivním uhlím spolu i s dalšími způsoby úpravy pH, bonifikátory atd...

Rafael.

Připojit reakci
                     

Pálenka z melasy


Marek-TT (485) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.1.2019 19:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

De facto postup ostáva ten istý, ako pri výrobe akéhokoľvek iného alkoholického nápoja. Najskôr musí niečo čo obsahuje cukor vykvasiť a následne sa musí vzniknutý alkohol odseparovať/oddestilovať. Ja som sa už zľakol, že rum sa vyrába úplne nejak inak.

Keď tak čítam postup pri výrobe rumu, je vcelku podobný tomu pri výrobe obilných destilátov. Zápara má okolo 22°Bg, je nutný zdroj bielkovín a tiež sa pridávajú kyslé výpalky.

Připojit reakci
                        

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.133.100 (?)
9.1.2019 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Vážení přátelé, tak já se (opatrně) přiznám. Pálím již velmi dlouhý čas, ale pouze laboratorně, výzkumně a pro svou potřebu, a to hluboko pod množství EtOH, povolené zákonem o lihu. Rumem se pouze výzkumně a laboratorně! zabývám a troufám si tvrdit, že jej umím. Mám vlastní recepturu a technologický postup. Abych nepřekročil nějaký zákon, pak mi to musíte věřit, protože je z uvedených důvodů nemohu zveřejnit :(. Nekecám. Vím tedy přesně, o čem je řeč a jde mi pouze o případné zkušenosti místních odborníků se zpracováním řepné melasy. Abych nemusel jet zbytečně někam s kanystrem pro melasu a pak ji vylít do příkopu.

Ujišťuji Vás, že vyrobit SKUTEČNĚ výborný rum, není jen tak.

Obecně k (třtinové) melase. Cukru, míněno zkvasitelných složek, je ve skutečnosti v melase málo. Technologický postup výroby cukru z ní způsobuje, že značná část cukru je zkaramelizovaná a tedy nezkvasí. Jmenovitě v ČR prodávaná Black Strap obsahuje podle mých zjištění v 600g sklenici tak 40g zkvasitelných složek. Zřejmě se kupuje nějaká zvlášť důkladně zpracovaná, aby se dala prezentovat jako bionekalorická a tedy zdravá potravina - viz eshopy. Dá se tedy v Česku dosažitelná melasa použít snad jen jako zdroj vůně a chuti. A tím se to sakra prodražuje a na víc než pár větších štamprlat se to ani nevyplatí.

Pokud by zde někdo jednoznačně prohlásil, že to zkoušel a nebylo to k pití, měl bych ulehčenou cestu k uvažování, zda provedu nějaké pokusy s výrobou rumu z řepy.,

V každém případě Vám všem děkuji za názory a budu se případně těšit na další.

Připojit reakci
                           

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.34.115 (?)
9.1.2019 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Každá melasa, řepná i třtinová obsahuje cca 50% zkvasitelných cukrů. Proto se musí před zkvašením zředit.
A to, že je nahnědlá, neznamená že je zkaramelizovaná. Je to jen její přirozené zbarvení vlivem balastních látek při zpracování a rafinaci a ty znemožňují další získání cukru z ní. Proto je to z hlediska cukrovarnického nepoužitelný odpad...
Pokud melasa zkaramelizuje, je havarovaná a ke kvašení absolutně nepoužitelná! A myslím, že i ke krmným účelům nevhodná!

Co prodávají eshopy, přip. nějaká "zdravá výživa" absolutně netuším. Ale co vím je to, že každý lihovar by tu zkaramelizovanou, znehodnocenou odmítnul. A i zemědělci, krmiváři.

Bližší informace lze najít třeba tady:
[PDF] Melasa řepná – pro lihovary – specifikace výrobku - Cukrovar Prosenice

Připojit reakci
                           

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.184.133 (?)
10.1.2019 10:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdyby to bylo tak super, dělal by se líh z melasy i v cukrovarech. Ale je to jinak. Mrkněte na Jídlo s.r.o. - Lihovar

Připojit reakci
                           

Pálenka z melasy


Kamil Severa (82) - xxx.xxx.187.206 (?)
10.1.2019 17:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Na televizi Prima Cool běžel ve čtvrtek 3.1 a v pátek 4.1. pořad Špinavá práce V (12) a je o DESTILACI. Stojí určitě za shlédnutí. Dělají rum z melasy, ale princip pálení je obdobný, jako pálení kvasu. Zkuste vyhledat a podívat se.

Připojit reakci
            

Pálenka z melasy


Marek-TT (485) - xxx.xxx.182.44 (?)
10.1.2019 10:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes som to zisťoval a stále vyrábajú lieh z melasy, firma sa volá Tereos Kojetín.

Připojit reakci
               

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.133.100 (?)
11.1.2019 10:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otázka karamelizace zní poněkud jinak. Samozřejmě, že melasa nezkaramelizuje, jako třeba záměrně vyrobený karamel z cukru, používaný na barvení levnějších "nápojů", ale ČÁST melasy ze stane, vlivem působení tepla nezkvasitelnou. Na homebrew stránkách se o tom mluví. Třeba mají anglofonní paliči pro takovou melasu (caramelised) název, jehož český ekvivalent není přímo" zkaramelizovaný". Ale to, myslím, vede debatu jiným směrem. Na každý pád, všechny destiláty jsou v podstatě líh s něčím málo navíc. Takže líh z řepné melasy - ano. Ale teprve to "něco navíc" z něj může udělat rum. A o tom "něčem navíc" je řeč. Jde o to, jestli někdo z přítomných někdy zkusil či ochutnal ten řepný melasový líh s "něčím navíc" a když ano, jak mu to chutnalo. Sám dobře vím, co to dá za starání, aby z prokvašené třtinové melasy vznikl rum (dobrý) a nikoli pouze líh. Tedy podle mého názoru. Objevuje se tu spousta šikovných a tvořivých lidí (mohl bych jmenovat), kteří to třeba kvalifikovaně zkusili... A za ten Deslik děkuji. Sám jsem se kdysi na jejich stránku náhodou díval, ale ten RUM mi unikl.

Připojit reakci
   

Pálenka z melasy


pavelmicek (41) - xxx.xxx.221.243 (?)
7.2.2019 11:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z akademických důvodu bych rád znal názor jaký by měl úspěch hnědý rum připravený tímto způsobem:

50l demižon = 40l kvasu = 9kg třtinového cukru + 30l vody + 5l třtinové melasy.
9kg cukru + 30l vody = 35,5l roztoku (39kg) = 23°Bx

Kolik zkvasitelných cukrů dodá melasa je ve hvězdách takže raději počítám že prakticky 0. Možná by něco napověděl refraktometr.
Třtinový cukr demerara s vysokým obsahem melasy (4500 ICUMSA - nevím co toto číslo znamená)

1. V teplé vodě (kohoutková?) rozpustím cukr, následně přidám melasu

2. Jakmile klesne teplota roztoku pod 28°C v jeho menším množství rozpustím Rumové kvasnice (Saccharomyces) s tolerancí do 15%. Údajně je dobrý kmen Schizosaccharomyces? V balíčku rumových kvasnic je obsažena i výživa (v jaké kvalitě těžko říct) Promísíme s celým objemem

3. Kvasíme v pokojové teplotě nad 20°C. Jakmile přejde bouřlivé kvašení nasadím kvasnou zátku.

4. Pro destilaci je nepřípustný kvasničný kal : jakmile kvasinky sednou na dno scedíme do druhého demižonu a necháme pod kvasnou zátkou dále čířit. Před destilaci to vzít ještě přes papírový filtr?

5. Destilace 1D + 2D - postup shodný s ovocným vínem. Otázkou je zda senzorické oddělení úkapu a dokapu se bude řídit stejnými vjemy. Měděný reakční člen je zřejmě nepotřebný?

Filtrace přes uhlí? Předpokládám že by došlo k odstranění žádoucích aromat, která se sice v této fázi nezdají ideální, ale jsou zapotřebí pro následující zrání v sudu.

6. Vypálený destilát nechat 3 týdny odvětrat. Naředit na 50% - tato síla mi vyhovuje u ovocných pálenek, velmi předpokládám, že bude sedět i rumu.

7. V následujících týdnech macerace koření? Vanilkový lusk, skořice, nové koření, pepř, zázvor, pomerančová kůra - na jak dlouho?

8. Obarvení a ochucení sladkým karamelem ze třtinového cukru nebo melasy? Dělá se to ještě před zráním v sudu?

9. Zrání v dubovém soudku. Pokud je k dispozici pouze nový sud je lepší je alespoň na pár týdnu “vybít” do levného červeného vína? Je důležité aby byl sud pořád plný? Do vzduchové bubliny unikají aromatické látky? Nebo proč se sudy se zrající pálenkou (whiskey, koňak, rum) dolévají? Není to přece víno které se zkazí.

Připojit reakci
      

Pálenka z melasy


vyslouzil (17090) - xxx.xxx.11.66 (?)
7.2.2019 13:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dost složitých neznámých - pochybuju, že s tím má někdo hlubší zkušenosti. Ale vtírá se otázka - Vyplatí se to? Trvá to dlouho, všechny suroviny musíte koupit a nejsou extra levné. Šanci, že vyrobíte rum kvality řekněme jako Republica, vidím jako velmi malou.

Připojit reakci
         

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.20.244 (?)
7.2.2019 14:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Uniká mi smysl toho projektu, tak taky jen akademicky a bez praktických zkušenosti.
*
Myslím, že melasa má cukrů dost, že ji přicukřovat nebude třeba. Spíš ředit...
Třtinovým cukr je asi dost drahý, ne?
Ale jeho cenu v porovnání se třinovou melasou neznám.
(Jen tuším, že za běžné ceny v bio obchodech apod. těch surovin, by bylo možná i levnější si pravý rum koupit a nepatlat se s tím...).

-Třtinová melasa je dost zásaditá, bylo by dobré kvas okyselit.
-Vedení destilace, filtrace, kaly, kvasinky bych moc neřešil. Stejné jako u ovocných a obilních pálenek. Ale oddělení kvasničních kalů, kde to jde, je přínosné, filtrace zbytečná.
-Karamelem se barví aby se dosáhlo vizuálního efektu zrání v sudech. Anebo jen pro barvu.
-V sudech se nechává zrát až finální výrobek
-Byliny, koření.., podle osobní chuti, proč ne. Ale pak to bude spíš likér a ne Rum jako pravý stařený destilát.

Rafael.

Připojit reakci
            

Pálenka z melasy


pavelmicek (41) - xxx.xxx.221.243 (?)
7.2.2019 15:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Melasa je znatelně dražší než cukr.

5l balení 580,- Složení dle prodejce 70% sacharidů z toho 35% cukrů. Netuším kolik je zde zkvasitelných cukrů když někdo varuje že žádné. 

Proto se mi její použítí zda odůvodněné jen za účelem aromatických složek.

10kg třtinového cukru 410,-

Pokud by ze 40l nateklo 6l 50% (a mohlo by i více, záleží do jaké míry alkoholu budou pracovat kvasinky) jsme na ceně 200,- /l pouze za materiál.

Málokterý projekt (víno, uzené, ovocné pálenky) dělám za účelem docílit levnější varianty než je běžně dostupné. Mezi neméně důležité motivy jsou i získané zkušenosti (i zklamání je zkušenost), zodpovězené otázky, atd..

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
borovička717.6.201919773
Z ceho udelat visnovku717.6.2019511
Zapach dymu515.6.20191294
Slivovice jak poznat archív109.6.20199716
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201926878
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191182
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934728
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019793
Turbo kvasnice3519.5.20197847
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921198
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929897
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019939
Škrábavost pálenky4727.4.201960485
Archivace slivovice427.4.2019758
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019632
Kvas z mandarinek1616.4.20191576
destilační přístroj104915.4.20191427699
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948647
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191674
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191831
Aroma slivovice364.4.201910575
Palenka z datli?92.4.20196059
Ochutnávka Radimov623.3.20191786
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194525
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019861
Parciální fermentace518.3.20191137
Ananasový kvas214.3.2019802
Kvas z mirabelek2011.3.201913286
Kvasenie a palenie manga710.3.20191208
Dřinka - použití229.3.201930088
Destilace - základní dotazy497.3.201915382
Test na metanol8025.2.201988767
3D pálení2323.2.20194326
Koupě automatické pálenice 11021.2.201938527
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916943
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191761
Odpeckovač317.2.20191001
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192575
Kvas přes zimu1012.2.20192657
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201920346
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů