Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z dýně

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Myslím, že nemají. Co jsou to kontaminované ..., Miloš Vysloužil, 28.9.2017
Začátkem 90.let minulého století šel v kinec..., Mr.Fazole, 27.9.2017
Kontaminovane prikopy vsak po tolika letech expozi..., Mimmo, 27.9.2017
1 kg tekvice obsahuje: Makrozložk..., Jozef Beták, 27.9.2017
Vraťme se k pálence z dýně. Nějaké sacharidy..., Miloš Vysloužil, 27.9.2017
Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.212.118 (?)
9.9.2010 16:14, počet návštěv: 37194
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

snažil jsme se tento web projít a bohužel jsme a moji otázku odpověd v již zobrazených dotazech nenašel a ani google mi moc nepomohl. Zajímalo by mě, zda někdo z přítomných má zkušenosti s výrobou pálenky z dýně. Švestky, jablka a podobně mám vyzkoušené, ale letos mám přemíru dýní a zajímalo by mě, zda jdou využít k pálení.

 

Předem děkuji za odpověď!

Petr

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.24.183 (?)
10.9.2010 11:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkušenosti s dýněmi nemám, ale pokud dodáte dost cukru tak zkvasí všechno. Otázkou je poživatelnost výsledného produktu. Já bych tímto směrem raději neexperimentoval.

Připojit reakci
      

Pálenka z dýně


ponda (1056) - xxx.xxx.164.4 (?)
10.9.2010 11:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

asi jak psal kolega výše, neplýtval bych časem a cukrem.Pil jsem takový výrobek a za námahu a cukr určitě nestál.To bych šel raději do sake nebo žitné... hooj

Připojit reakci
   

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.129.96 (?)
13.9.2010 11:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z dýně se dá udělat tykvové víno a je jen na uvážení, jestli ho potom přepálit na destilát.

Tykvové víno se obyčejně připravuje ve směsi, např s kyselými jablky. Dobré tykvové víno získáme sice také tak, že místo jablek použijeme kyselinu citronovou (nebo dvojnásobek kyseliny vinné), chuť a aroma hotového vína však zůstane slabší, než při přídavku jablečného moštu.

Tykvové víno

550 g tykvové dužiny, 180 g jablek, 0,15 g živné soli, 550 ml vody, cukrový roztok: 180 g, 80 ml vody

Okrájenou a jader zbavenou tykvovou dužinu smícháme s vykrájenými jablky (nejlepší jsou padaná a kyselejší druhy). Přidáme živnou sůl a směs spaříme vařící vodou. Po vychladnutí vmícháme kvasinky a ponecháme v uzavřené nádobě jeden den zakvasit. Druhý den vylisujeme a k moštu přidáme roztok cukru ve vodě. Ponecháme kvasit a nádobě uzavřené kvasnou zátkou a po vykvašení stočíme.

Toť recept. Sám jsem to nikdy nezkoušel. Hodně zdaru a případně sdělte zkušenosti. 

Připojit reakci
   

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.152.112 (?)
12.10.2010 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, já osobně chutnal pálenku z dýně a byla to lahoda, opravdu to chutnalo všem.. taky to chci letos zkusit, ale též nevím jak to naložit... Už jste zkoušel nebo víte jak na to???

předem dík za možné rady

Mikeš

Připojit reakci
      

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.128.95 (?)
26.1.2011 20:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak ten recept bych taky rád věděl. Z
Připojit reakci
      

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.244.30 (?)
1.10.2011 17:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také by mne velmi zajímal recept na pálenku z dýně, když se urodily takové velké kusy. Kdo poradí? Děkuji za rady.

Připojit reakci
         

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.230.193 (?)
18.2.2012 20:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

50 litrova bečka,4 ks střednich dyni, bude asi pul bečky.Odstranit kuži vybrat vnitřek, rozdrtit. 5-6 kg cukru s vodou do plne bečky, nechat kvasit jak slivky, chutna skvěle

Připojit reakci
            

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.79.209 (?)
3.10.2013 16:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ja jsem ten cukr nechal zkaramelizovat a pridal kuru z pomerancu, asi z 20ks, podle toho, jak rychle ovoce pojida rodina.a cukru asi tak 6kg na 50l.dyne jsem posrotoval, samozrejme bez kuze a jader.prijemne to prekvapilo.

Připojit reakci
            

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.77.23 (?)
4.10.2013 14:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

... rozdrtit. 5-6 kg cukru s vodou do plne bečky,...

Mám nesmělý dotaz, jak se "drtí" cukr s vodou,... to já nějak neumím.

Děkuji za případnou informaci.

Připojit reakci
               

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.49.39 (?)
4.10.2013 15:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nesmělá odpověď: nevšiml jste si tečky (za slovem rozdrtit)? Josef.
Připojit reakci
                  

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.77.23 (?)
5.10.2013 7:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omlouvám se, při mém zhoršeném zraku, mě ta tečka opravdu utekla...

Připojit reakci
                     

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.216.70 (?)
15.10.2016 19:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim, poprosil bych dobu kysnutia kvasu z  dýne

Připojit reakci
                        

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.210.24 (?)
27.10.2016 17:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdar, dlouho jsem se odhodlával, ale já to letos zkusím, když se nic neurodilo a všechno nám sežral hmyz nebo zmrzlo. Takže hurá na to a třeba pak dodám co se stalo mě, jestli to šlo nebo se to po.. nešlo :)

Připojit reakci
   

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.147.130 (?)
11.12.2016 2:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc toho nikde opravdu není, přitom věřím, že to musí být lahoda. Zkusím příští rok udělat dýňovici z Goliáše, ale chci ji napůl smíchat se švestkovým kvasem, protože dýně přece snadno přejímají chutě a vůně okolí. Dýni použiji spíše jako nosič a zjemňovač, nemám rád ostrost slivovice, a ty svoje durancie rád zředím, pokusím se vyvarovat přídavku cukru, to dám raději jen trochu medu.Dám pak vědět.

Roman

Připojit reakci
      

Pálenka z dýně


Miloš Vysloužil (15350) - xxx.xxx.236.1 (?)
11.12.2016 12:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem dýni vždycky považoval za surovinu bez chuti a sladkosti, do které se - při přípravě jakéhokoli výrobku (marmeláda, kompot, křížaly) musí přidat jak aroma, tak cukr. U kvasu ta hmota ale není podstatná. Takže pálenka z dýně by se mohla připravit jen z těch přísad a vlastně bez dýně.

Připojit reakci
         

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.147.130 (?)
11.12.2016 14:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte pravdu, možná bude lepší ji nakrájenou na kostky prvně podusit, rychle změkne, pak to rozsekat a přidat pektolytický enzym, kterej to ztekutí, teprve pak přidat(možná vylisovat) do švestek s ušlechtilými kvasinkami, aroma bude tudíž švestkové a pálenka by mohla být pro mě (a hlavně ženský) pitelnější, možná bych to vypálil jen tak na 45%,ať to díky tomu přídavku medu třeba neškrábe, hádám to ale ještě nikdo v republice takhle nezkoušel:-)

Roman

Připojit reakci
            

Pálenka z dýně


Miloš Vysloužil (15350) - xxx.xxx.236.1 (?)
11.12.2016 18:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já nevím. U všech destilátů je snaha zbavit se zbytečného balastu před kvašením a pálením. Jablka se lisují na mošt, ten se teprve kvasí, Z hroznů se vyropbí víno a to se pak pálí. A vy tady vymýšlíte, jak přidat ke švestkám, k cukru, k aromatu dýňovou hmotu, která je nutná na chleba nebo do kompotu, ale ne do kotle.

Připojit reakci
               

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.138.53 (?)
11.12.2016 19:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když nemáte rád ostrost slivovice tak si ji zřežte vodkou nebo lihem a pálenku z dýni si udělejte zvlášť.
Škoda švestek na takové podivné expedimenty.
*
A když Vás to tak láká tak si pak smíchejte podle chuti oba destiláty.
Ale víte kolik zkvasitelných cukrů Vaše dyně obsahují? Jestli výsledek nebude stejný jako z podobných šíleností - paprik, feferonek, rajčat apod.?
(Bez přicukření tak do 3 - 5l ze 100 - 200l sudu.) A to ještě možná přeháním nemluvě o tom, že takové kvasy se většinou zkazí.
A když ne, tak beztak každý destiláter Vás s tím vyhodí...

Rafael.

Připojit reakci
                  

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.147.130 (?)
11.12.2016 23:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pálenku z dýně budu chutnat za chvíli a to si pište, že oba destiláty zkusím smíchat, co má být, bez experimentů není přece vývoj a co člověk, to jiný vkus, pokud to nebude zjevně zkažené, tak mě to každý destilatér bez problémů vypálí. Kolik zkvasitelných cukrů dýně obsahuje fakt nevím, asi jak která, ale vím, že se z ní dá udělat výtečná pálenka a já chci mít svoji originální a je mi srdečně jedno, jestli poteče 5 nebo 10l ze 100l kvasu.

Připojit reakci
                     

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.248.32 (?)
12.12.2016 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

já chci mít svoji originální a je mi srdečně jedno, jestli poteče 5 nebo 10l ze 100l kvasu.

Vy jste teda KAŇOUR, nechtěl bych po vás v pálenici pálit švestky a asi ani nikdo "normální"  možná tak nějaký úředník.

Když vám slivovice z durancií nechutná tak navštivte odborného lékaře. Někde je chyba...devil

Připojit reakci
                        

Pálenka z dýně


Miloš Vysloužil (15350) - xxx.xxx.67.66 (?)
12.12.2016 14:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Domácí destilát by měl mít aspoň 2 složky:
1. alkohol
2. chuť a vůni.
Ad 1: Alkohol vznikne vykvašením cuklrů. Ty jsou v surovině, v horším případě jej lze dodat
Ad2 Chuť a vůni lze získat jen z použitého ovoce (zeleniny). Umělá aromata by snad neměla být ani zmiňována.
Proto se k destilaci používají suroviny, které mají nejlépe obě složky (švestky,  hrušky, třešně) nebo aspoň jednu z nich.  Buď cukry (řepa, jablka, moruše) nebo vůni (bezový květ, máta, jalovec). Kvasit něco, co nemá ani jedno (kedlubny, cukety, dýni, papriky) mi přijde jako mrhání časem, cukrem i energií.

Připojit reakci
                        

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.147.130 (?)
12.12.2016 14:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Psal jsem jen, že je na mě slivka moc ostrá, to snad o duranciích víte ne?Asi proto, že ji narozdíl od Vás nepiju tak pravidelně:-) V pálenici mi řekli, že nějaké promíchání či zbytky z ostatních kvasů naprosto nehrozí, takže to absolutně neřeším, raději poraďte zda dýni jen rozsekat na maděru nebo pak i přecedit-tak jak to tady někdo psal v tom receptu na to tykvové víno, nějaké živiny pro kvasinky si tam přidám samozřejmě taky.

Připojit reakci
                           

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.248.32 (?)
12.12.2016 17:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Psal jsem jen, že je na mě slivka moc ostrá, to snad o duranciích víte ne?Asi proto, že ji narozdíl od Vás nepiju tak pravidelně:-) V pálenici mi řekli, že nějaké promíchání či zbytky z ostatních kvasů naprosto nehrozí, takže to absolutně neřeším, raději poraďte zda dýni jen rozsekat na maděru nebo pak i přecedit-tak jak to tady někdo psal v tom receptu na to tykvové víno, nějaké živiny pro kvasinky si tam přidám samozřejmě taky.

Nejlepší rada zní - VYHLEDEJTE ODBORNÉHO LÉKAŘE popř. lékárníka.

Slyšel jsem od úředníků, že je dobrá pálenka z květáku. Zkuste ji a určitě budete mile překvapen, možná více jak z těch dýní.

Připojit reakci
                           

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.138.53 (?)
12.12.2016 17:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych se tipnul, že bez přicukření nateče tak 3l ze 100l soudku.
A pokud se nepoužije čistá šťáva, tak i méně.
Takže pokud se do toho chcete pustit, tak jedině se šťávou Zcezená být nemusí.
Přídavek živin je celkem zbytečný - je jich tam dost přírodních a kvasinky tam díky velmi nizkému obsahu cukru stejně nebudou mít co dělat a uhynou po pár dnech kvůli jeho spotřebování.

A s těmi expedimenty si myslíte, že vymyslíte něco nového, netradičního něco co nenapadlo naše předky, nebo že se takové recepty nedochovaly?

Jenže oni znali melouny, dýně, rajčata, mrkev a podobné plotoviny a v destiláterství a likérnictví se jim vůbec neosvědčily a asi proto se o nich v historických knihách nelze dočíst. Ani ve francouzských...
Je to výmysl dnešní doby a možná i naše novodobá specialita.
*
Z "podivných a netradičních surovin" co se léty osvědčily a čímž byste skutečně mohl zaujmout v oblasti ńetradičních destilátů kromě destilátů z nejrůznějších vín bez přídavku cukru a lihu mně napadlo:
Kořen hořce, všedobr, topinambury, oddenky pýru, čirok apod., tedy něco co obsahuje zkv́asitelné cukry v aspoň trochu využitelném množství anebo další suroviny které jsou nosiči aromatických nebo chuťových složek.
A dýně nesplňují nic z toho...
*
A napíšu ještě znovu:
Pokud se Vám pálenka z durancií zdá být moc aromatická, tak si ji zřežte vodkou nebo lihem.
Ale spíš si myslím, že za tu ostrost nemůžou plody, ale destiláter...

Ale když chcete´být znovu "průzkumníkem slepých uliček", tak to zkuste.


Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kompotovice714.11.20175624
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172480
destilační přístroj102910.11.20171280930
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717109
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.2017888
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714728
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172509
Repák + řepná pálenka253.11.201748992
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201721828
Pálení Matolin530.10.2017597
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201727814
Švestkovy kompot616.10.2017721
Archivace slivovice5712.10.201729220
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017103521
Samosběr švestek?11.10.2017373
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017300930
Kvas Oskoruse6228.9.201757497
Pálenka z dýně5528.9.201737195
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171102
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775221
Voda do kvasu?1918.9.20171853
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743032
Ražná - ražovica1018.9.201726433
Destilace vína - vínovice5216.9.201776456
Kvas z jahod411.9.2017557
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171281
Zakalená slivovice1685.9.2017185238
Test na metanol504.9.201760722
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20176776
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742249
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017110684
Destilát z kukuřice2611.8.201763506
Kompotová jamovice2031.7.20171838
Domácí ořechovice9330.7.2017155032
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017569
Marhulový kvas nekvasí2327.7.20174538
Vydrží kvas ze sladu?827.7.20171865
Bílý povlak na kvasu 226.7.20171254
Kvasenie visni223.7.2017406
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?8921.7.201714940
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře9.11.2017
Generátor kouře7.11.2017
Doplnění zelňáku4.11.2017
Dmácí uzený sýr3.11.2017
Udírna dehtuje3.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů