Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z datlí (datlová pasta)

Pálenka z datlí (datlová pasta)


Onfrapal (4) - xxx.xxx.115.252 (?)
28.8.2018 19:09, počet návštěv: 576
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád bych se podělil o novou zkušenost. Pálenka z datlové pasty.

Celkem 50 Kg datlové pasty a 80 l vody vytvořilo cca 130 l kvas, přidána byla ještě kyselina jablečná pro správné PH.

Kvas byl ve 220 l sudu a i tak bylo do 24 hodin hrnečku vař a musel se kvas přelít do 360 l sudu a s vytvořenou pěnou ze začátku míchat aby nepřetekla.

Během 50-60 hodin byl kvas hotový. Z cukernatosti 24% to slezlo na krásný 2% (bohužel jsem při své blbosti nezměřil obsah alkoholu vínoměrem.

Po vypálení vzniklo 26 l 52% pálenky která má nádech do pálenky z vína. Zatím je stará jen měsíc a jsem zvědav jak dozraje po půl roce.

Vzhledem k cukernotosti datlové pasty a nevím co způsobilo tak bouřlivou reakci kvašení, zvažuji přidání pasty třeba do nějákého kvasu, dovolím si říci jablečného, který určitě chutově nepokazí, ale nevím zda vylepší.

Je datlová pasta sladidlo? Dá se to brát jako doslazování kvasu? Což je nelegální? Nemám na to názor a nevím co si o tom myslet. Pokud ano tak datlový kvas bych nesměl ani založit. Na druhou stranu, je to prostě sladké ovoce.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pálenka z datlí (datlová pasta)


host - xxx.xxx.32.190 (?)
30.8.2018 2:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z cukernatosti 24% to slezlo na krásný 2%.., apod. Během pár hodin...
Je to pěkná ukázka bouřlivého a rychlého kvašení a vykvašení, aneb co vše dokáží kvasinky když mají ke své práci ideální podmínky.
Aneb taky příklad jak lze vést kvas, jak usměrňovat rychlost jeho kvašení, jak se chovat k vyšecukernatým kvasům a vůbec lze z toho příspěvku se hodně poučit v mnoha směrech.
*
Ale určitě to není návod k používání datlové pasty jako živné soli do běžných pěstitelských kvasů. Pokud i z našeho pěstitelským pálením povoleného ovoce připravíte kvasinkám takové podmínky udělají s ním totéž.

Rafael.

Připojit reakci
      

Pálenka z datlí (datlová pasta)


P. Šlosar (14) - xxx.xxx.236.138 (?)
30.8.2018 16:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemáte pocit, že je ten destilát poněkud lihový? Ani bych se nedivil.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Uchování opakování kvašení turbokvasnic1112.12.2018841
Švestkový kvas - bílá plíseň 211.12.2018296
Aroma slivovice2511.12.20182750
Slivovice vs. calvados22511.12.2018330822
Jblkový kvas (druhák)410.12.2018413
Koupě automatické pálenice 10110.12.201823140
Ukončení destilace + ředění110.12.2018295
Mišpule610.12.20187146
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188461
Turbo kvasnice328.12.20183762
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811774
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?154.12.20181845
Domácí pálenice174.12.20185110
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181117
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182481
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201892927
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188548
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186431
Zakalená slivovice17027.11.2018208242
Vínovice226.11.2018423
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810557
Teoretický výnos2323.11.20184916
Jablkovy kvas5723.11.20189452
Pálenka z moštu4221.11.201813127
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819185
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185541
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182793
Paleni slivovice doma1117.11.20184490
Hruškovice2817.11.201823967
Cukr nebo med?414.11.2018869
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856706
Škrábavost pálenky4014.11.201849751
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822331
Pliseň na švestkách 210.11.2018752
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814280
Destilace - základní dotazy415.11.20188012
Co přidat k hotovému hruš. kvasu35.11.2018849
První pálení52.11.20181608
Ražná - ražovica132.11.201836684
Teplota a rýchlosť kvasenia2330.10.20184215
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů