Palenica &kolona



host - 194.234 (?) 
28.11.2013 9:19, zobrazeno: 9248x

Dobry den.Popisali by ste mi niekto aky je rozdiel medzi palenicou a kolonou a na akom principe pracuju?Dakujem Miroslav.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?), 28.11.2013 10:15

Kolona je druh destilačního přístroje, pálenice je instituce (prostor, místnost, firma), kde se destilují ovocné kvasy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 23.89 (?), 28.11.2013 12:33

No myslím. že tazatel, se chtěl dozvědět i něco jiného... než tuto stručnou definici.

Takže ještě jednou - za pálenici (či "palírnu"), mimo nahoře uvedeného, kde chybí ještě slůvko "pěstitelská", je považována převážně aparatura na jednoduchou destilaci, tj. sestava : kotel, přestupník (někdy s deflegmátorem) a chladič. U tohoto procesu se musí destilovat dvakrát.

Co se týče "kolony" - může to být v hovorovém podání jak jakáko-li aparatura na destilaci (tj. jak jednoduchá destilace, tak i destilace s rektifikační zesilovací kolonou, kde se přepaluje jen jednou), a nebo jen její zesilovací část, tj. nástavba nad kotlem se třemi zesilovacími patry, nebo jejich "ekvivalentem" v náplňovém provedení.

Mluva palírenská, zvláště lidu obecného, toto dost zkresluje. Nejlépe je si o tom něco přečíst z odbornějčí literatury, dnes již dostatečně dostupné, některé tituly si lze stáhnout z netu.

Přeji hezký den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 114.6 (?), 28.11.2013 12:43

Kolona-díl, nebo soubor dílů poskládaných za sebou na aparátu.Kolonou proudí alkoholové výpary, které se dále zpracovávají než doputují ke chladiči.

Pálenice-prostor, místnost v palírně, nebo se tím slovem někdy označuje aparát samotný.

Páleník-pracovník palírny, který pracuje v pálenici.

Palírna-instituce, firma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.138 (?), 29.11.2013 21:23

Kolona destilační aparatury je umístěna mezi vařák a deflegmátor, v modernějším pojetí mezi tzv. hlavu kolony. Je to v podstatě trubka jejíž průměr zhruba odpovídá 10 % průměru vařáku a je vyznačená tím, že její vnitřní povrch je významně zvětšen. Toho se dá dosáhnout vnitřní vestavbou např. vlnitých plíšků, v případě tzv. provarových kolon přímou výrobou sklopných pater, povrch se dá také zvětšit vyplněním této trubky inertním materiálem, tzv. Rachigovými či berlovými sedly jejichž obecně průměr je asi 10% průměru trubky. Je to jediné pracovní místo v destilační aparatuře, vše ostatní jsou přídavná zařízení, která výslednou kvalitu destilátu ovlivňují jen velmi málo. V této trubce (KOLONĚ) se potkává kapalná a parní fáze a vytvářejí se zde rovnováhy mezi těmito dvěma skupenstvími, takže kapalina přechází do parní fáze a naopak. Definice počtu pater kolony se také od těchto rovnováh odvíjí takže: Jedno patro kolony je taková délková míra této trubice, kde k této rovnováze dochází. Všimněte si prosím, že přírodě je úplně jedno, kolik strojaři na této trubici vyrobili umělých pater, obvykle vyrobí tři a bláhově si myslí, že na těchto "chlívečcích" jim bude příroda skákat. Starou belu!! Důsledek? Proto je tolik nepitelných destilátů mezi lidmi. Nemyslím si, že je v naší zemi dostatečný počet lidí, kteří s ději, které v koloně probíhají umí komunikovat, ale kolonu uvidíte v kdejaké palírně. Samozřejmě, že ji mají, ale je to samé, jako kdybyste kupovali formuli jedna člověku s mokrým řidičákem. Je to pro drtivou většinu páleničářů naprostá terra incognita, prostě místo, kde se dějí tajemné věci.Také jsem se zmínil o hlavě kolony. To je zařízení, které ke koloně patří a je to v podstatě dělič toků. Tedy dá se na ní nastavit, co si ze zařízení odebereme a co pošleme zpět, abychom zajistili výše citovanou rovnováhu. Deflegmátor to moc neumí. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
SOSNA - (17) - 125.90 (?), 10.1.2014 17:10

mohu dát kolonu nebo deflegmátor mimo střed vařáku?  Ve středu zabuduji míchadlo a deflegmáttor dám bokem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 62.235 (?), 11.1.2014 15:57

Ano mám to taky tak a funguje to skvěle

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika