Pálení špendlíků



Stránky: 1,  2,  3   
hasmic - (8) - 234.224 (?) 
5.8.2014 11:18, zobrazeno: 25932x

Dobrý den, paliči,

mám na vás takový dotaz:

Jsem ze Středních Čech, kolem silnic nám tu roste hooodně ovocných keřů s červenými a žlutými plody, místně se tomu říká špendlíky. Plánuji je natrhat a výhledově prohnat kolonou, tu je ale dotaz:

Kdybych špendlíky natrhal/nasbíral, rozšmeldoval míchátkem na barvu, nechal vykvasit a pak přefiltroval přes hadr, abych měl pouze zkvašenou šťávu, vznikne mi z toho prakticky víno, že? Kdybych to pálil bez pecek, slupek..., musím si dávat bacha i na metyl nebo je to jako kdybych pálil kupované víno?

Díky za info!!

Michal

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 5.8.2014 12:06

Pokud to vykvasíte, tak to nepřecedíte, hustá břečka přes hadr neproteče, ani přes řídký. Můžete to ale vystřít přes cca 5mm síto. Získáte něco jako kvas z vypeckovaných plodů. Při standartním postupu pálení jsou obavy z metanolu zbytečné.
   Jinak ty červené a žluté špendlíky (správně myrobalány) mají méně cukru než švestky a ryngle, takže destilátu je méně a není tak aromatický. Kvas se taky snadněji kazí. Vyhlášený je v boskovické Šmelcovně pod názvem myrošmel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 5.8.2014 13:50

Při každém alhoholovém kvašení, tedy i při výrobě vína vzniká rozkladem pektinů methylalkohol jako vedlejší, nežádaný produkt.Zajimavé je, že oproti destilaci se o methyl ve víně nestaráme, ani se nesnažíme oddělit jej.Snad by to při výrobě vína ani nešlo.Otázkou tedy zůstává, zda by se při destilaci mohlo upustit od odebírání přední části úkapu bohatého na methyl, protože při úkapu se odděluje od jádra i valná část aromatických látek, které putují na začátku destilace-úkapu,a takto odděleny pak ve vyýsledném produktu celkově chybí.

Snad jste měl na mysli kyanid,který je obsažen v peckách,když jste uvažoval o výrobě moštu z myrobalánu a mirabelek?ani to bych nedělal,toho vzniklého kyanidu z pecek je ve výsledku neškodné množství,které ale dodává v pálence výborné kulantní příchutě po mandlích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 5.8.2014 14:04

Rozkladem pektinů skutečně nějaký metyl vzniká, ale v zanedbatelném množství. Přesto se hodí oddělit ho v úkapu, třebaže by se nestala žádná tragédie ani kdyby se neoddělil. Z vína jej logicky oddělit nelze, je ale pravda, že v moštu z hroznů je pektinů o dost méně než např. v podrcených jabkách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 5.8.2014 15:52

Já už fakt nevím kolikrát bude třeba ještě napsat že kvasným procesem nikdy nevznikne pálenka která by se byť jen vzdáleně přiblížila nebezpečnému obsahu metanolu. To že se odděluje předek úkapu to není ani tak kvůli metanolu. I když ten se s tím taky sveze. Ve skutečnosti se předek odděluje kvůli zcela jiným látkám které by vám zkroutily hubu. Například aceton. Ono totiž kromě alkoholového kvašení existuje taky acetátové kvašení, ale i mléčné kvašení. Produktem mléčného kvašení kupodivu není mléko, nicméně acetátové kvašení vede k acetonu a ketonu. Tyto jsou ale naštěstí "lehké" a vyskytují se v tom "předku". Ale jestli vám chutná ředidlo, neoddělujte. Metanolem se neotrávíte i když předek neoddělíte. Ale pravděpodobně produkt nedokážete ani polknout. Pro hnidopichy... ano uznávám, je to silné zjednodušení, ale podstata je tato.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 5.8.2014 16:27

Užitečné informace si rádi sdělujeme mnohokrát dokola a okolo kola... tak jako ve škole, a nikdo se tam proto nemračí... on se vždy někdo najde, kdo překvapeně vyjukne, a pro příště informaci vypustí druhým uchem ven, nebo si ji pečlivě zapíše za obě ušilaugh.

Ano jsou další látky, které je dobře předem oddělit, a některé i s nižším bodem těkání.Vždyť methylalhohol se nachází nejen na počátku, ale v celém průběhu destilace,...takže i v dokapu je nějaké množství.Nikdy ho nejde spolehlivě oddělit.

Bílá hůl, slepota... tento nebezpečný jev by vznikl snad, kdyby se někdo pokoušel systematicky sbírat úkapy dohromady, a takto koncentrovaný methylalkohol dále požívat nejen k mazání kolen, ale především ho někomu podsunout na vnitřní vytápění tělesné schránky.Už jste někdo zkoušel jezdit na methylalkohol na motorce?to by byl cvrkot...viděl jsem to v Četnických humoreskách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.2 (?), 5.8.2014 21:15

Používal se běžně v modelářských motorech, a jestli se nepletu i v motorech pro plochodrážní motorky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 5.8.2014 17:35

...acetátové kvašení vede k acetonu a ketonu

Asi jako kdybyste napsal, že alkoholovým kvašením vzniká etanol a líh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 6.8.2014 3:13

Oh pardon... prsty rychlejší než hlava. Chtěl jsem napsat "aceton a jiné ketony".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 5.8.2014 20:59

Nebudu nyní zkoumat, zda Vaše myšlenkové pochody mají nějaké reálné podklady... možná později.Spíše mě zaujala Vaše citace..." Ale jestli vám chutná ředidlo, neoddělujte. Metanolem se neotrávíte i když předek neoddělíte. Ale pravděpodobně produkt nedokážete ani polknout....

Pokud mám správné informace(Vyrábíme ušlechtilé destiláty),tak existují, nebo existovaly rakouské předpisy, kdy se stanoví oddělít asi 1/3-1 1/2 L úkapu na 150 L vařák podle kvality zápary.Moje otázka zní "myslíte si, že uvedené množství úkapu, a v něm obsažených nežádoucích látek dokáže zničit výsledný produkt natolik, že by jej nikdo nedokázal polknout, jak píšete?...odpovím si sám, zřejmě né! Už kdysi se vyráběly pálenky všelijaké pochybné kvality(lavorovice),kde se předek neodděloval.Přesto se lavorovice dlouho vyráběla, a užívala k pití.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika