Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Rychle rostoucí živý plot. Vypěstujete maxirychle s minináklady. Více info>


Pálení > Pálení Matolin

Pálení Matolin


host - xxx.xxx.242.249 (?)
26.10.2017 23:10, počet návštěv: 1327
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

zaučuji se na sklepmistra ve vinařství a jezdí si tam pánové pro vylisované víno (matoliny) pro pálení.

Chtěl bych se optat, zda-li má někdo s touto surovinou zkušenosti popř. jaký je postup.

Dle mých oposlouchaných věcí jde o to matoliny rozředit cukrem a vodou, ale v jakém množství či poměru a zda-li se mají vylisovat po cca 48 HODINÁCH LEŽENÍ a pak nechat kvasit?

Moc díky za případné odpovědi.

Lukáš

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pálení Matolin


host - xxx.xxx.19.119 (?)
29.10.2017 15:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, obávám se, že vám někdo na toto odpoví. Co já vím Grapou či pseudo grapou, mají u nás zkušenost tak 3 - 5 lidí, či menších firem. Ti jsou však mimo tento blog, takže se o tom ani nedozví. Zkuste si něco vygooglit kolem přípravy „druháku“ či „matolinovém vínu“ respektive něco kolem přípravy Grapy … (ta má ale úplně jiné zpracování a hlavně se musí zpracovat velké množství těchto matolin. Nevím, zda se vám tato činnost vyplatí z hlediska vynaložené práce a nutného zařízení.).

Ty matoliny by měly být zpracovány co nejdříve, jinak začnou chytat plísně anevhodně kvasit. Co se týče přídavku cukru, ten bych přidával až po novém vylisování do vyteklé „šťávy“. 

Omlouvám se, moc jsem vám asi nepomohl, matolinové víno ani druhák „z hrozna“ nedělám …přeji hezký den.

Připojit reakci
      

Pálení Matolin


host - xxx.xxx.242.249 (?)
29.10.2017 21:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Už jsem něco málo zjistil a uvidime. Ale i tak Vam dekuj za reakci.
Připojit reakci
         

Pálení Matolin


host - xxx.xxx.48.23 (?)
30.10.2017 8:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zalít vodou, ale ne moc, spíš jen tak "navlhčit" a nejlépe ještě zatížit nějakým roštem aby byly matoliny ponořeny a nechat nakvasit. Přes noc, jeden až dva dny, čím déle tím lépe, ale pozor - hlídat konzistenci aby nevznikla nějaká nevylisovatelná břečka. Záleží na teplotě a stupni podrcení.
Pak vylisovat a buď nechat vykvasit takový nízkocukernatý "mošt" s budoucím minimálním obsahem alkoholu a trápit se s vedením takového kvasu a jeho destilaci nebo přicukřit podle potřeby. Tak jsem zpracovával jablečné výlisky, ale přišlo mi to k výrobě lihu velmi neefektivní. Od takových výrobků se žádná extra kvalita očekávat nedá...
(Ze 100l moštu, jablečného druháku jsem "vytěžil" max. 6kg cukru.  Jednalo se o výlisky z podzimních a zimních jablek cukernatostí srovnatelných s běžnými hrozny.
*
Nicméně výrobci vinných pálenek použivají někdy velmi zvláštní postupy jak při kvašení tak i při destilacích tak těžko soudit a radit. Natož u zpracovatelů matolin a kvasných "kalů".
Běžnému ovocnému i bylinnému paliči a i likérníkovi se při tom ježí vlasy a naskakuje husí kůže, ale hrozny jsou asi nějaká zvláštní a nestandardní surovina z které se dá něco takovými způsoby získat.
Např. po oddestilování běžného jádra se obsah vařáku zředí vodou a pokračuje se v destilaci za vyšší než běžné teplotě, sbírají se na vodní hladině kapky oleje který se přidává k další destilaci..., apod.., atd..
*
Kdyby byl zájem tak časem přidám nějaké zajímavé skeny z té alchymie. Ale praktické zkušenosti nemám protože ve Valašském království se réva nikdy moc nepěstovala. A pokud jo, tak se hrozny sežraly, rozdaly a než bych konkuroval jižním vinařům, tak jsem z ní raději, ač alkoholik, raději udělal mošt.  (Cca 50 keříků, tak co taky jinak s tím).
*
Ale čistě teoreticky mě to zajímá, napište co Vás napadlo, co jste zjistil?

Dík, Rafael.

Obrázky:
Vondráček-Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce
Vondráček-Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce
Připojit reakci
            

Pálení Matolin


siemens (22) - xxx.xxx.46.90 (?)
30.10.2017 22:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nas na vychodnom Slovensku sa z matolin palila a asi este aj pali tzv.terkelica. V zivote som dobru terkelicu nepil kedze v matolinach je skoro vzdy aj zelena zlozka, cize stopky hrozna a tie katastrofalne degraduju palenku.Pokial ide o vylisky pred mletim odstopkovane, tam by to nemuselo byt tak zle.Bolo by dobre sa opytat na to vinarov ci taketo nieco vedia dodat.Pokial viem tak tie nove hydraulicke lisy su vysoko efektivne a preto asi vela stavy nezostane. Ta terkelica sa povacsine palila z vyliskov ktore boli vylisovane rucne na starych drevenych lisoch. Ja posledne 2r zakladam kvas z odstopkovaneho a zomleteho hrozna. Cely tento rmut zakvasim a dam vypalit. Roky predtym som pracne lisoval stavu a z toho som daval palit. Ked to mozem porovnat tak zakvasene odstopkovane a zomlete hrozno da podstatne viacej cukru a chuti do palenky. Samozrejme aj vylisovany must a vykvasene vino je mozne palit.Pre mna to bolo o dost pracnejsie tak som od toho upustil. To rucne lisovanie zanechavalo vo vyliskoch dost vela cennych latok a zvycajne som to vyhadzoval diviakom :)

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Dřevo do destilátu3121.6.201817137
Marpelně kvas1321.6.20181122
Dubove barikové chipsy - výroba a spracovanie520.6.2018395
Kostkovica - Jadrnicka819.6.2018471
Jaký vybrat refraktometr?2819.6.201819331
Cukr, cukr a jenom cukr1319.6.201812170
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?1719.6.20185704
Kvas z moruší88.6.20188396
Domácí ořechovice946.6.2018165836
Jaký zavařovací hrnec na destilaci73.6.20181076
Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku2431.5.201832528
Pálení z řepného cukru930.5.20181518
Praxe v pálení329.5.2018643
Destilační přístroj - sestrojení5514.5.2018115724
destilační přístroj102810.5.20181325825
Refraktometer - poradte vhodny233.5.20188878
Sušené švestky622.4.2018850
Hruškovice1419.4.201815165
Test na metanol534.4.201867326
Pěstitelská pálenice v okolí Berouna - hledám728.3.20186913
Slivovice 20172725.3.20184790
Destilace vína - vínovice5319.3.201882674
Nákup drtiče jablek 1118.3.201818680
Radimov 2018 718.3.20181331
Slivovice - kvas24014.3.2018364327
Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...1113.3.201851223
Modrý kal 208.3.20182455
Malinovice, Banánovice, Melounovice156.3.201820219
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D82.3.20182096
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny1322.2.20182092
Zakalení macerátu1322.2.20181768
Mišpule418.2.20185580
Ražná - ražovica1117.2.201831008
Dosladzovanie domaceho brandy a znizovanie liehovitosti116.2.2018413
Kde sehnat malou pálenici18514.2.2018317864
Obnovení kvasu3813.2.20184527
Marhulový kvas nekvasí2712.2.20187064
Slad - pálení205.2.201818370
Kvas Oskeruše701.2.201863623
Destilace levného vína528.1.20181308
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Dehtování7.6.2018
Dehtování7.6.2018
Dehtování6.6.2018
Dehtování6.6.2018
Dehtování5.6.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů