Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálení Matolin

Pálení Matolin


host - xxx.xxx.242.249 (?)
26.10.2017 23:10, počet návštěv: 1984
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

zaučuji se na sklepmistra ve vinařství a jezdí si tam pánové pro vylisované víno (matoliny) pro pálení.

Chtěl bych se optat, zda-li má někdo s touto surovinou zkušenosti popř. jaký je postup.

Dle mých oposlouchaných věcí jde o to matoliny rozředit cukrem a vodou, ale v jakém množství či poměru a zda-li se mají vylisovat po cca 48 HODINÁCH LEŽENÍ a pak nechat kvasit?

Moc díky za případné odpovědi.

Lukáš

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pálení Matolin


host - xxx.xxx.19.119 (?)
29.10.2017 15:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, obávám se, že vám někdo na toto odpoví. Co já vím Grapou či pseudo grapou, mají u nás zkušenost tak 3 - 5 lidí, či menších firem. Ti jsou však mimo tento blog, takže se o tom ani nedozví. Zkuste si něco vygooglit kolem přípravy „druháku“ či „matolinovém vínu“ respektive něco kolem přípravy Grapy … (ta má ale úplně jiné zpracování a hlavně se musí zpracovat velké množství těchto matolin. Nevím, zda se vám tato činnost vyplatí z hlediska vynaložené práce a nutného zařízení.).

Ty matoliny by měly být zpracovány co nejdříve, jinak začnou chytat plísně anevhodně kvasit. Co se týče přídavku cukru, ten bych přidával až po novém vylisování do vyteklé „šťávy“. 

Omlouvám se, moc jsem vám asi nepomohl, matolinové víno ani druhák „z hrozna“ nedělám …přeji hezký den.

Připojit reakci
      

Pálení Matolin


host - xxx.xxx.242.249 (?)
29.10.2017 21:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Už jsem něco málo zjistil a uvidime. Ale i tak Vam dekuj za reakci.
Připojit reakci
         

Pálení Matolin


host - xxx.xxx.48.23 (?)
30.10.2017 8:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zalít vodou, ale ne moc, spíš jen tak "navlhčit" a nejlépe ještě zatížit nějakým roštem aby byly matoliny ponořeny a nechat nakvasit. Přes noc, jeden až dva dny, čím déle tím lépe, ale pozor - hlídat konzistenci aby nevznikla nějaká nevylisovatelná břečka. Záleží na teplotě a stupni podrcení.
Pak vylisovat a buď nechat vykvasit takový nízkocukernatý "mošt" s budoucím minimálním obsahem alkoholu a trápit se s vedením takového kvasu a jeho destilaci nebo přicukřit podle potřeby. Tak jsem zpracovával jablečné výlisky, ale přišlo mi to k výrobě lihu velmi neefektivní. Od takových výrobků se žádná extra kvalita očekávat nedá...
(Ze 100l moštu, jablečného druháku jsem "vytěžil" max. 6kg cukru.  Jednalo se o výlisky z podzimních a zimních jablek cukernatostí srovnatelných s běžnými hrozny.
*
Nicméně výrobci vinných pálenek použivají někdy velmi zvláštní postupy jak při kvašení tak i při destilacích tak těžko soudit a radit. Natož u zpracovatelů matolin a kvasných "kalů".
Běžnému ovocnému i bylinnému paliči a i likérníkovi se při tom ježí vlasy a naskakuje husí kůže, ale hrozny jsou asi nějaká zvláštní a nestandardní surovina z které se dá něco takovými způsoby získat.
Např. po oddestilování běžného jádra se obsah vařáku zředí vodou a pokračuje se v destilaci za vyšší než běžné teplotě, sbírají se na vodní hladině kapky oleje který se přidává k další destilaci..., apod.., atd..
*
Kdyby byl zájem tak časem přidám nějaké zajímavé skeny z té alchymie. Ale praktické zkušenosti nemám protože ve Valašském království se réva nikdy moc nepěstovala. A pokud jo, tak se hrozny sežraly, rozdaly a než bych konkuroval jižním vinařům, tak jsem z ní raději, ač alkoholik, raději udělal mošt.  (Cca 50 keříků, tak co taky jinak s tím).
*
Ale čistě teoreticky mě to zajímá, napište co Vás napadlo, co jste zjistil?

Dík, Rafael.

Obrázky:
Vondráček-Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce
Vondráček-Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce
Připojit reakci
            

Pálení Matolin


siemens (23) - xxx.xxx.46.90 (?)
30.10.2017 22:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nas na vychodnom Slovensku sa z matolin palila a asi este aj pali tzv.terkelica. V zivote som dobru terkelicu nepil kedze v matolinach je skoro vzdy aj zelena zlozka, cize stopky hrozna a tie katastrofalne degraduju palenku.Pokial ide o vylisky pred mletim odstopkovane, tam by to nemuselo byt tak zle.Bolo by dobre sa opytat na to vinarov ci taketo nieco vedia dodat.Pokial viem tak tie nove hydraulicke lisy su vysoko efektivne a preto asi vela stavy nezostane. Ta terkelica sa povacsine palila z vyliskov ktore boli vylisovane rucne na starych drevenych lisoch. Ja posledne 2r zakladam kvas z odstopkovaneho a zomleteho hrozna. Cely tento rmut zakvasim a dam vypalit. Roky predtym som pracne lisoval stavu a z toho som daval palit. Ked to mozem porovnat tak zakvasene odstopkovane a zomlete hrozno da podstatne viacej cukru a chuti do palenky. Samozrejme aj vylisovany must a vykvasene vino je mozne palit.Pre mna to bolo o dost pracnejsie tak som od toho upustil. To rucne lisovanie zanechavalo vo vyliskoch dost vela cennych latok a zvycajne som to vyhadzoval diviakom :)

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?1914.12.201841864
Zápach pálenky914.12.2018423
Stojanek na cedění kvasu 714.12.2018505
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20182801
Uchování opakování kvašení turbokvasnic1513.12.20181318
Švestkový kvas - bílá plíseň 713.12.2018896
Aroma slivovice2612.12.20183104
Slivovice vs. calvados22511.12.2018331112
Jblkový kvas (druhák)410.12.2018445
Koupě automatické pálenice 10110.12.201823448
Ukončení destilace + ředění110.12.2018408
Mišpule610.12.20187181
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188530
Turbo kvasnice328.12.20183816
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811812
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?154.12.20181897
Domácí pálenice174.12.20185186
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181161
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182528
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201893148
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188671
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186507
Zakalená slivovice17027.11.2018208573
Vínovice226.11.2018442
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810611
Teoretický výnos2323.11.20184962
Jablkovy kvas5723.11.20189574
Pálenka z moštu4221.11.201813174
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819358
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185597
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182835
Paleni slivovice doma1117.11.20184607
Hruškovice2817.11.201824042
Cukr nebo med?414.11.2018907
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856776
Škrábavost pálenky4014.11.201849898
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822404
Pliseň na švestkách 210.11.2018771
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814395
Destilace - základní dotazy415.11.20188124
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů