Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár



host - 71.64 (?)
25.1.2011 8:49

Dobrý den, používám 80l kotel nahřívaný cca 40l transformátorového oleje v plášti (Medienka SK). Ojej ma teplotu max 130 stupňů C. Ohřev 3 ks elektrickych topných těles po 3KW.

Přeju hodně zdaru a dobrý výsledek!

Jirka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2,  3   
host - 216.69 (?), 23.1.2011 22:22, zobrazeno: 32926x
Mám netlakovou nádobu naplněnou olejem, který ohřívá vlastní kvas.Zajímá mě na jakou teplotu oleje nahříváte vy?? Přehřívání oleje není moc vhodné ohledně možného velmi prudkého vznícení plynů unikajích z oleje a samotného oleje-velmi nebezpečný prudký požár..Teplota vznícení mého oleje sice leží minimálně 50C výše než nahřívám olej za provozu(vzorek oleje jsem zkušebně nahříval pouze do teploty cca 170C a nic se nestalo) Dále jaký olej používáte? A jaká topná tělesa-typ? Nebo nahříváte dokonce otevřeným ohněm-plynem?
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 71.64 (?), 25.1.2011 8:49

Dobrý den, používám 80l kotel nahřívaný cca 40l transformátorového oleje v plášti (Medienka SK). Ojej ma teplotu max 130 stupňů C. Ohřev 3 ks elektrickych topných těles po 3KW.

Přeju hodně zdaru a dobrý výsledek!

Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 216.69 (?), 25.1.2011 9:08
Já olej nahřívám na max 120-125C. Prosím, jaké el. topná tělesa v tom oleji máte? Nemyslím výkon, ale typ, výrobce?Je to vyraženo na na tělese na tom šestihranu na velký klíč-hlavě tělesa a je to zvenku kotle, nemusíte nic odkrytovávat. Jde mě o tom zda jsou to běžná el. tělesa do vody nebo do oleje. Mě totiž el. těleso do vody v oleji po desítkách hodin provozu celkem, se přehřálo a přepalilo se, tato tělesa nejsou určena na ohřev oleje, nebyla to náhoda postupně se spálily dvě spirály ze tří. Děkuji za ochotu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.205 (?), 25.1.2011 17:45

Vážení přispěvatelé tohoto vlákna! Moc by mě zajímalo, jakým trikem se vyrovnáváte se setrvačností olejové hmoty vyhřáté nad řekněme 120 °C? Jde totiž o to, že se do destilátu dostávají složky o které byste asi nestáli, ale kdo ví? slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 151.252 (?), 25.1.2011 18:17

Vážený pane!

Říká Vám jistě něco řízení mj. i teploty v hlavě kolony refluxem-zpětným tokem... ujištuji Vás že refluxem spolehlivě srazím teplotu až na 78C.A olej má podobnou setrvačnost jako vodní lázen nebo dokonce topeniště na pevná paliva.

Pokud hlídám teplotu na teploměru v hlavě kolony před primárním chladičem, prakticky žádné výše vroucí ocasy se mě až do primárního chladiče nedostanou!

A nakonce většinou každý palič si svoji kolonu s kotlem rychle "ochytá" a tak už ví jakou teplotu kotle, oleje má nastavit, v jaké se má pohybovat a pak ani nemusí často zasahovat např. do regulace a zvýšení refluxu, který nastaví na počátku jímání středu a pak reguluje na konci středu aby vyždímal zbylý destilát z kotle.

Takže tak pane Šlosar...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.205 (?), 25.1.2011 20:35

Takže tak vážený pane, kterého nemohu jaksi oslovit, protože jste zapomněl říci své jméno, ale to se stává...

To, že umíte srazit teplotu na 78 °C vám samozřejmě věřím, problém je jen v tom, že jaksi máte skoro totální reflux prostě vše vracíte do vařáku, takže skoro nic neodebíráte do předlohy a energetické závody Vám samozřejmě tleskají, že odebíráte energii, ovšem tu zaplatíte, je Vám to jasné! Takže, prosím Vás nikoho na tomto vláknu se nepokoušejte přesvědčovat o tom, že odebíráte destilát při 78 °C,  asi jste dost bohatý, ale co s tím čistým lihem, protože při 78 °C nepoteče nic jiného?!!

 Olej samozřejmě nemá podobnou setrvačnost jako voda, to vám nikdo neřekl? Dále, pevná paliva jsou zajímavá při přípravě lutru prostou destilací, to ano, ale pro udržení rovnováhy kapalina - pára na koloně se samozřejmě nehodí, ale proč Vás mám o tom přesvědčovat, víte ono to dřevo (nedej Bože uhlí) hoří jaksi mimo naše přání - tu víc- tu méně, všiml jste si? Život Vás naučí.  Zdraví slosar-petr@seznam. cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 151.252 (?), 25.1.2011 21:05

Ale pane...

Samozřejmě že odebírám destilát i při 78C, klidně i několik hodin a teče v přepočtu cca 1L 50% destilátu za hodinu! A to za předpokladu že kvas je výborný a lihový, a ten bývá většinou ze dna 220L sudu... Sám si jinde ve foru odpovídáte jak je to možné, protože úplná rektifikace 100% etanolu není možná, takže i při teplotě 78C kolísá stupnovitost destilátu od cca 85 do málo vídaných až 92%.Takže v žádném případě neteče čistý líh jak se tu snažíte neustále zdůraznovat a reflux odhaduji v případě výborného kvasu ve středu destilace na 75%, takže 25% teče do hotového destilátu-tj. cca 0,6L cca 90% pálenky.

A prokazatelný náklad energie na 1L 50% přepočteného destilátu je JEN maximálně 12Kč a kolik nebozí platí v oficiálních pálenicích a to jen za službu vypálení?A to zejména v mimořádně předražených čechách?A myšleno tedy bez nespravedlivé spotřební daně...

 Max

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 216.69 (?), 26.1.2011 18:49
Tak jsem provedl exteriérové "laboratorní testy" směsky kompresor/hydraulika 50:50 oleje. Vzorek směsi olejů cca 150ml umístněn do plechovky o ploše cca 100cm2 a nahříván na el. vařiči. Měření teploty prováděno rtutovým přesným lékárnickým teploměrem do rozsahu 360C.Při teplotě 150C směska olejů začala lehce kouřit, při teplotě cca 200C kouřila již středně intenzivně.Proveden prokus s otevřeným ohněm nad dýmajícím olejem a plyny(kouř) se nevznítil, poté otevřený ohen ponořen do oleje částečně a plamen se na hladinu oleje nerozšířil, hořel pouze intenzívněji inciační uhel jak nasával olej.Celý cyklus ohřevu oleje a pokusu o zápálení zkoušen celkem 4 x a ani v jednom případě se nekonalo samovznícení oleje na vařiči a to při teplotách 250C až cca 300C.Při pátém pokusu olej ohřán na vařiči až na teplotu nad 300C kdy velmi intenzivně kouří a poté poveden pokus o zapálení otevřeným ohněm, kdy olej začal na hladině konečně celoplošně hořet. Samovznícení se tedy u oleje nekonalo v rozsahu teplot až přes 300C a jen nad teplotu nad 250C olej jevil snadné rozšíření dodaného otevřeného ohně na celou hladinu, ale NIKDY se nepodařilo otevřeným ohněm zapálit kouř-plyny intenzívně dýmající nad olejem a to ani u teploty nad 300C. Zapalování oleje otevřeným ohněm prováděny z uctivé vzdálenosti 1metru a pro jistotu s ochranými prostředky a k tomu ještě pod úrovní výšky oleje právě z obav z výbušného vznícení olejových par-kouře. Závěrem pokus samozřejmě není zcela vypovídající a určitě nepodchytil všechny možné varianty které by mohly nastat a rovněž stárnutí olej, jeho teplotní degradaci a rozklad a velké množství litrů.Ale nepotvrdila se obava že páry-kouř vznikající nad nahřátým-přehřátým olejem jsou velmi snadno výbušné, podobně jako benzínové například a také obava že o pár desítek stupnu přehřívaný olej se snadno samovznítí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 66.214 (?), 27.1.2011 7:58

Pane slosar-petr@seznam.cz, také zde neuvedu sve jmeno. O jaké setrvačnosti hovoříte? V takto ohřívaném kotli destiluji kvas (né ojej) a tento zcela jistě nedosáhne teploty vnějšího olejového obalu. O další se stará jiným kolegou správně uvedený reflux a destilaci končím při chuťovém zhoršení destilátu. Pak až už nic nechytám se případně může okrajově uplatnit vámi uvedená sporná setrvačnost olejové hmoty, ale to už je pak docela jedno, jelikož se do destilátu nic škodlivého o co nestojím nedostane. Vite?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 129.96 (?), 27.1.2011 11:36

Konečně skuteční odborníci a praktici. Dokonalé oddělení lze provést, kromě použití refluxu, i přesnou přímou regulací teploty výstupu. A samozřejmě i v tomto případě je nutné v závěru ochutnávat a zejména čichat, protože tekutiny se odpařují stále i při teplotách pod bodem varu. Takže prodlužováním destilace by se nevhodné látky do destilátu stejně dostaly. Při dostatečně dlouhé době se tekutá část kvasu odpaří, i když se nebude zahřívat vůbec. Jemnou regulací přívodu tepelné energie lze skutečně dojít k dokonalosti. O tom ovšem Ti, co nahází ovoce do sudu a za nějaký týden si jdou posedět do palírny, nemají ani tušení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika