Odvětrání slivovice



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 240.8 (?) 
15.10.2009 20:47, zobrazeno: 170726x

Prosím o Vaše rady  - jak dlouho a za jakých podmínek nechat odvětrat čerstvě vypálenou slivovici. Děkuji Tomáš.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 97.44 (?), 17.10.2009 14:08

Odvětráváme celou zimu ve skleněných demižónech, které jsou opatřeny místo zátky punčochou. Poté teprve ředíme výpalek vodou. Odvětrání probíhá ve sklepě (temno, 10°C).
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.71 (?), 17.10.2009 16:54

Já odvětrávám tak maximálně 14 dnů až 3 týdny, ale těch 14 podle mě stačí, otevřený demižón, hrdlo opatřené sitkem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?), 18.10.2009 9:45

Nechávám slivovici v otevřeném demižonu celý rok. Nalahvuji až po novém pálení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 244.114 (?), 18.10.2009 11:41
Myslím si, že pravda je někde na půl cesty.Příliš dlouhým větráním přicházíte o kýžený alkohol i chut. Ovšem méně kvalitní destiláty doporučím větrat i několik měsíců.Rok je asi opravdu moc.zdravím petr
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 231.226 (?), 19.10.2009 8:18

v jednej starej knihe sa popisovalo umelé stárnutie... to zaroveň odstráni aj velmi veľa pachutí... je to velmi jednoduché... fľašu otvorenú ponoriť do teplej vody / do 60 stupňov.../ a nechať postupne chladnúť... toto opakovať 5-6-dní... pachute sa stratia a alkohol zjemnie... pachute majú nižžší bod odparovania ako alkohol... nemusíte sa báť straty alkoholu ten sa odparuje až nad 70 stupňov, ani neubudne z pálenky... skúste si to označiť fixou /výšku hladiny/...zmerať liehomerom pred a po stárnuti... na porovnanie nechajte trochu pálenky bez úpravy... zaručene funguje a verím že to budete odteraz robiť...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 19.10.2009 9:34

Alkohol vrie nad 70 st., ale odparuje sa aj pri nizsich teplotach. Podobne aj voda sa odparuje aj pri nizsich teplotach, i ked cista vrie az pri 100 st. Celkom iste podiel alkoholu a vody sa po odparovani pri 60 st. zmensi. Cize palenka moze stratit na sile.  Neviem, ake latky sposobuju pachute. Je mozne, ze sa odparuju este lepsie ako alkohol.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 231.226 (?), 19.10.2009 11:42

už je tu pochybnosť... to ste už za tu hodinu a pol aj vyskúšal???hore príspevky hovoria aj o dlhšom odvetrani a nechýba ani množstvo ani sila... tento postup iba urýchľuje a to velmi výrazne celý proces...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 19.10.2009 11:46

Obávám se, že pachutě způsobují vesměs látky s vyšším bodem varu - např. vyšší alkoholy, proto je těžké je z destilátu odstranit. 
   Jinak co se týče mého ročního odvětrávání. Mohu-li věřit svému lihoměru, tak po ročním pobytu v pootevřeném demižonu ztratí pálenka 1 - 1,5% alkoholu. V místnosti je ovšem celoročně chladno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 231.226 (?), 19.10.2009 12:47

ja ani 2% nepovažujem za stratu pokiaľ je výsledný efekt znatelne lepší ako bez úpravy... veď aj pri spracovaní zlata sa počíta s určitou stratou... tie pachute /nie z plesní a octu a pod/ väčšinou sa natlačia pri rýchlom pálení a veľmi intenzívnom chladení... sú to tie isté látky ktoré odvetrávate aj Vy, tu je iba veľmi skrátený proces, a podľa tej starej knihy 5dňový cyklus sa vraj vyrovná 3 ročnému stárnutiu /toto som nemal s čím porovnať lebo som ešte nemal 3 roky odloženú vzorku/ ale skutočne si to vyskúšajte hoc aj na pol litri a porovnajte s neupravovanou...5-6-dní nie je tak veľa na skúšku...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika