Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Odolnost kvasinek

Odolnost kvasinek


EL Edgar (77) - xxx.xxx.208.104 (?)
24.10.2018 21:35

Toto je to jedna z mála myšienok čo som na Zahrade.cz čítal a o ktorej si myslím že môže obohatiť vedomosti čitateľov, ale pravdepodobne kôli vlastnej márnomyselnosti si ju všimne len málokto...

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Stránky: 1, 2   

Odolnost kvasinek


host - xxx.xxx.13.200 (?)
23.10.2018 20:21, počet návštěv: 3013
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Říká se, že pekařské kvasinky (droždí) snesou 8%obj. EtOH - při vyšší koncentraci uhynou. Dejme tomu, odpovídá to ostatně mým zkušenostem. Zajímalo mne, kolik EtOH snesou kvasinky VÍNKA. Na I-netu jsem to nenašel. Navštívil jsem proto známou a renomovanou prodejnu zahrádkářských potřeb v Praze. Sympatický a erudovaný vedoucí překvapeně prohlásil, že jsem za 30 let jeho odborné praxe první, kdo mu takovou kuriozní otázku položil. Nicméně, projevil se jako velmi chápavý odborník a jal se obvolávat své dodavatele kvasinek VÍNKA, kteří to také nevěděli, pak obvolával výrobce, kteří většinou už zanikli, nebo se kvasinkami již nezabývali. Pak objevil jednoho, který mi zaručil do telefonu, že tyto kvasinky snesou 16obj.% EtOH. Vedoucí prodejny byl potěšen, jednak tím, že mi mohl vyhovět, jednak tím, že si mohl tuto kuriozní informaci zapsat pro případné další náhodné tazatele. Projevuji mu tady své uznání. Jaký je Váš názor na odolnost kvasinek VÍNKA? Pro ty, kdo zakládají kvasy, je to přece fundamentální informace. Nebo se mýlím?

Příjemný den všem!

Připojit reakci   
   

Odolnost kvasinek


Kamil Severa (92) - xxx.xxx.187.206 (?)
23.10.2018 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsme v rubrice pálení, ne výroba vína)) proč do kvasů dávat VINKY nebo droždí, když na trhu je hafo kvasinek, které jsou určeny na ovocné kvasy? Sesbírat, či natrhat ovoce a založit kvas stojí spoustu času a úsilí, tak proč mu nedopřát i vhodné kvasinky? Droždí jsem zkoušel taky, ale myslím že dost a dost pění, tak koupím kvasinky na ovocné kvasy za cenu cca. 30 kaček na 100 litrů (teď odhaduji) a kvas mi vykvasí na nějakých 12 -14 (výjimečně i 15 %) a je to (měřeno vínoměrem). Ovocné víno, které dělám z černého rybízu za 3 měsíce vykvasí i bez kvasinek VINKA samo se svými kvasinkami na povrchu ovoce na 15% taky.

Jen teoretická otázka zní, komu pomocí kvasinek VINKA kvasí víno na 16%? je někdo takový?

Takže děkuji za informaci, ale do kvasů budu nadále přidávat kvasinky určené pro ovocné kvasy. (vyzkoušené mám ty od Schimanských a nenechám na ně dopustit)

edit.: teď na ně koukám na netu a je tam rovněž tolerance kvasinek k alkoholu do 16%

Připojit reakci
      

Odolnost kvasinek


host - xxx.xxx.3.170 (?)
23.10.2018 22:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vinka jsem nikdy nepouzil a to z jednoho duvodu, strasne zdlouhave zakladani zakvasu. Casto posbiram a podrtim ovoce neplanovane, je treba dodat kvasinky co nejdříve a po 3 dnech je fakt pozde, takze za me osmoticky odolne kvasinky pro destilatetske ucely, vel mi stabilní, odolne ve vsech smerech, nepeni a hlavně zakvas hotovy za 30 minut. Vice viz vedlejsi vlakno. Honza
Připojit reakci
   

Odolnost kvasinek


Standa_HK_ (1204) - xxx.xxx.223.242 (?)
23.10.2018 21:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravý selský rozum říká, že pekařské droždí má produkovat maximum CO2 pro minimální spotřebu zkvasitelných cukrů na jeho produkci. Je proto jedno, kolik je jejich letální dávka etanolu (zda 6 nebo 8%vol.). Jisté je, že této nízké hodnoty rádi užívají producenti kvasinek selektovaných pro pálenky, aby z absolutní hodnoty 15% vol.  udělali "TURBO 2,5×". Jisté je však, že ani kvasinky určené pro výrobu medoviny nepřežijí hodnotu 17%vol a zanechají tak nápoj stabilní i s vyšším obsahem zbytkového cukru. Dle této zkušenosti se pak fortifikují ostatní měkčí lihoviny (likéry, portská,...).No a kvasinky pro pálení mají požadavek na rychlou práci, vysoký výkon produkce etenolu, nízký výkon produkce ostatních metabolitů a nemusí být uchovatelné po dlouhou dobu od skončení kvasného procesu. Naopak u vinných kvasinek je žádoucí, aby zastavily kvašení dle teploty na nějakých 10-12% vol při dlouhé době archivace nápoje (záleží na zbytkové kyselině, jestli je mladé víno stolní nebo predikátní).

Dalším faktorem je přirozený výběr = i v pekařském droždí se mohou vyselektovat linie, které za cenu značného prodkloužení kvasného procesu se pomnoží postupně až i při hodnotách 14-15 %vol. Je pak otázkou stability kvasu, jestli tu prodlouženou dobu ustojí. Je také otázkou, že nikdo neověří (pokud nebude kvasit pasterizovanou surovinu), jestli kvasinky umožňující vysoké prokvašení nejsou do kvasu zaneseny s ovocem a v rámci konkurence jen počkaly, až se ty slabší samy zahubí.

Takže shrnuto - vždy si kupte kvasinky určené k tomu účelu, který je cílem. Přeci nechcete mít bečku s 2% roztokem inzulínu (ano, i to se kvasinky dají naučit, že vytvářejí i léčivé látky,...).

SfK.

Připojit reakci
      

Odolnost kvasinek


vyslouzil (17390) - xxx.xxx.236.1 (?)
24.10.2018 19:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Předminulý víkend jsem vylisoval jablečný mošt. Bylo ještě poměrně teplo, tak PETky s moštem putovaly od lisu hned do lednice. Dnes - po pouhých 11 dnech jsem jednu Petku vytáhl z chladničky. Šlo o ten úplně poslední mošt, který z natlakovaného lisu vytekl.  Petka byla tvrdá jak kámen a po otevření uzávěru mošt vesele šuměl. Při čtyřech stupních! Tak nevím, jestli ten veškerý humbuk kolem odolných, ostmoticky stabilních, hlubokoprokvášecích a chladomilných kvasinek nemá jediný cíl - dobře prodat určitý produkt. A že všechny potřebné kmeny jsou na ovoci a jen vlastnosti kvasného substrátu rozhodnou, který převládne a rozmnoží.

Připojit reakci
         

Odolnost kvasinek


EL Edgar (77) - xxx.xxx.208.104 (?)
24.10.2018 21:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Toto je to jedna z mála myšienok čo som na Zahrade.cz čítal a o ktorej si myslím že môže obohatiť vedomosti čitateľov, ale pravdepodobne kôli vlastnej márnomyselnosti si ju všimne len málokto...

Připojit reakci
            

Odolnost kvasinek


host - xxx.xxx.30.16 (?)
24.10.2018 23:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Taky se mi vzdy jablecny mošt v lednici rozkvasi. Jeden cerstvy poznatek. S kamaradem jsme zakladali hruškovy kvas ve stejnou dobu a stejnem miste, on jen nadrtil a nechal samovolne kvasit, ja provedl zakvas osmoticky odolnymi kvasinkami + zivna sul. Po 7 tydnech destilace: kamarad ze 100 kilo hrušek vytěžnost 7,5 litru padesatky, ja ze 100 kilo12 litru padesatky. A to mu hlidali kvaseni v profi palirne. Ja si ho hlidal sam a po dokoncenem kvaseni mi ukazal cukromer asi 1,5 proc. Takze uz ponekolikate mam overeno, ze u hrusek je samovolne kvaseni veliky problem a naopak pridavek spravnych kvasinek je zaruka kvalitniho prokvaseni s maximalni vyteznosti. Honza
Připojit reakci
               

Odolnost kvasinek


Standa_HK_ (1204) - xxx.xxx.223.242 (?)
25.10.2018 0:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

trefil jste to na hlavičku... U stabilních základů s dostatkem cukrů i kyselin není rozdíl tak markantní jako u základů ze surovin citlivých.

Nejde ani tak o cenu těch kvasinek jako o to, aby když už se do toho investuje to byly ty správné.Pro skrblíky je také možnost každoročně si z kvasu odváženého do palírny odebrat "očkovací substrát" a zakonzervovat jej pro budoucí rozjetí zákvasu.

Ale i pan doktor Vysloužil má svůj díl pravdy, že reklama je často nevyvážená a slibované "vylepšení" není tak výrazné, a to ani při srovnání s pekařským droždím. Tedy když 8% ku 16% je dvojnásobek, tak slibované "TURBO 3×" je prostě lež.

SfK

Připojit reakci
               

Odolnost kvasinek


vyslouzil (17390) - xxx.xxx.92.238 (?)
25.10.2018 9:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ja ze 100 kilo12 litru padesatky

O prospěšnosti živin pro kvasinky (živné soli) není pochyb. Nicméně alkohol si kvasinky nevyrobí z ničeho, ten vznikne jen z cukru. Lze zhruba vypočíst, jak sladké asi hrušky (nebo přesněji založený kvas) byly. Pokud kvas hlídaný v profi palírně měl vysoký zbytkový cukr, pak byl vypálený předčasně. Jestli měl cukru stejně, kam se poděl ten rozdíl? Nejspíš se část etanolu odpařila nebo přeměnila na nějakou kyselinu. Obojí je způsobeno nesprávným vedením kvasu. 
   Opakovaněš píšu, že umí-li někdo profesionálně pálit, neznamená to, že dovede nejlíp založit kvas Stejně jako nejlepším pěstitelem jablek nemusí být majitel moštárny.

Připojit reakci
            

Odolnost kvasinek


host - xxx.xxx.8.195 (?)
25.10.2018 9:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...márnomyselnosti si ju všimne len málokto...
*
Já jsem si ji všimnul a VELMI souhlásim s ní.
Aspoň mé zkušenosti tomu nasvědčují.
I s "obyčejným pekařským droždím" nebo i "divokými" kvasinkami přítomných na všech čerstvých druzích ovoce jsou a jen "čekají na svou příležitost"... se dají udělat i velké věci.
Záleží jaké se jim na jejích práci připraví prostředí a podmínky a které jejích kmeny nebo nakonec převládnou.
*
Jiná věc je domácí vinářství, zkvašování cukru, invertovaných škrobů, medoviny apod. kde se někdy používají suroviny které živé kultury kvasinek obsahovat nemůžou a musejí se tam dodat.

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Tis cerveny221.11.2019283
Škrábavost pálenky4719.11.201966638
Domácí pálenice1919.11.201911601
Destilat z duly (kdoule)416.11.201911850
Zakalená část pálenky1311.11.20191663
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932313
Pálenka z kdoulí208.11.201923069
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201922516
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929080
Pečetní vosk114.11.20191785
Palenka z datli?103.11.20197138
Refraktometr na měření kvasu243.11.201913660
Vaření hroznového vina21.11.2019335
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019524
Pálenka z dýně6030.10.201958788
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919371
Míchat lutr při 2D?528.10.20191357
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921588
Zakalená slivovice17222.10.2019237062
Dřevo do destilátu4517.10.201932069
Koupě Palírny 1614.10.20194022
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919031
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191258
Test na metanol832.10.201996648
Kvas trnky630.9.20191110
Šípkovica ako ma to2326.9.201941127
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191188
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192057
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193639
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923327
Novy kvas nekvasi712.9.20191622
Výtěžnost a cena1012.9.20192035
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191579
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019140004
Smíchání dvou kvasů?155.9.201910917
Destilační přístroj193.9.20194187
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201937257
Da se to este?927.8.20191548
borovička827.8.201922116
Kvas broskve226.8.20191224
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna10:52
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa17.11.2019
Jak obalit uzené maso?16.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů