Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Odkôstkovač ovocia

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Vyzkoušel jsem, ale jen jen u meruňkovice a ..., Miloš Vysloužil, 31.7.2014
Od té doby, co jsem porovnal vykostkovanou t..., Efs Mechobrosthenes, 31.7.2014
Dobrý den. také uvažuji na odpeckováním šves..., host, 18.1.2014
tak to bych rád videl v akci, nebo alespon n..., host, 17.1.2014
viděl jste odšťavňovač ETA co se používá na ..., Standa_hk, 4.11.2013
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.138.123 (?)
4.7.2011 23:11, počet návštěv: 42541
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Na YouTube som našiel zaujímave video. Neviete niekto na akom princípe ten stroj funguje? V ďalšom videu je aj odklopený kryt ale neviem ako to vyzerá vo vnútri toho dierovaného valca...

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.220.205 (?)
5.7.2011 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Technicky je to skutečně dokonalé, ale život mě naučil, že pecky (kostky) do máče, chcete-li kvasu prostě patří. Vzhledem k tomu, že v průběhu kvašení klesají ke dnu, není takový problém jich většinu, před odjezdem do palírny odstranit, tam už na to obvykle není čas. Ani tu nehrozí nežádou provzdušňování máče, protože švestkový máč je jeden z nejstabilnějších. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Odkôstkovač ovocia


Efs Mechobrosthenes (46) - xxx.xxx.38.202 (?)
31.7.2014 21:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Od té doby, co jsem porovnal vykostkovanou třešňovici a slivovici s nevykostkovanými (třešně těsně před pálením, švestky hned při sklizni), neváhám obětovat čas a úsilí na aspoň částečné odstranění kostek. Vyzkoušejte sami.

Pohoda, hezký den.

Připojit reakci
         

Odkôstkovač ovocia


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.92.38 (?)
31.7.2014 22:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vyzkoušel jsem, ale jen jen u meruňkovice a slivovice. Meruňkovice je lepší vypeckovaná, slivovice s peckama. Podle mě chuť pecek do slivovice patří, zatímco v meruňkovici vadí.

Připojit reakci
   

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.166.219 (?)
8.7.2011 11:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
O odkôstkovaní ovocia uvažujem od poslednej skúsenosti z pálenia zpred týždňa. Pálil som 200 litrov čerešňového kvasu. Všade som čítal že čerešne netreba odkôstkovávať tak som to nerobil (ani som nevedel ako by sa to dalo). Všetky som mágal len ručne takže žiadne kôstky som určite nerozdrvil. Napriek tomu vo výslednom destiláte cítiľ výraznú chuť kôstok, ktorá prebíja jemnú chuť čerešní. Pachuť kôstok je o dosť silnejšia ako u mirabelkovice ktorú som pálil v minulosti pričom malá časť kôstok v tom kvase bola rozdrvená. Na druhú stranu môže byť problém aj v pálenici. V tejto som bol prvý krát(a aj posledný). Ako palivo používajú plyn ale prakticky celý čas išiel horák naplno. Až po mojom upozornení že kvas vrie tak, že špliecha až po kontrolné okničko pomerne vysoko nad kotlom, to trochu stiahli. Vtedy sa mohlo stať, že kôstky praskli a znehodnotili pálenu. Služby tejto pálenice som využil len preto že to bola jediná na okolí ktorá už fungovala. Napriek tomu by som už ovocie radšej odkôstkovával.
Připojit reakci
      

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.176.36 (?)
8.7.2011 14:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechci-li pálit kvas s peckami, tak jej ještě doma, před odvozem do pálenice, "přecedím" přes síto o vhodné velikosti "děr". Je to sice práce na víc, ale máte jistotu (chce to samozřejmě navíc jeden prázdný soudek). V pálenici si již většinou do "pálení" moc "povídat"  nemůžete.

Jinak lze samozřejmě kvas "zakonzervovat" (zasířením"prostoru nad kvasem a řádným přitažením víka) a počkat na pálenici které věřím.

Připojit reakci
         

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.141.179 (?)
8.7.2011 17:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
V každom prípade už pôjdem len do osvedčenej pálenice aby sa to už neopakovalo. Radšej budem riskovat zvrhnutie kvasu (isté riziko je vždy a najmä pri čerešniach). Moja obľúbená pálenica má však jeden malý problém a tým je 400 litrovy kotol. Pri jablkách a mirabelkách nemám s tým množstvom problém, ale už nazbieranie 200 litrov čerešní bolo na hranici mojich a švagrových síl :). To však vyriešim inou pálenicou, ktorú mám tiež overenú. "Cedenie" kvasu určite odskúšam ešte tento rok pri mirabelkách...
Připojit reakci
            

Odkôstkovač ovocia


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.102.6 (?)
9.7.2011 10:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten stroj na videu vypadá sice pěkně, ale skladovat doma takovou drahou mašinu, která se evidentně na nic jiného nedá použít, mi přijde zbytečné. Zajímalo by mě, umí-li odpeckovat plody jakékoli velikosti - od drobných mirabelek až po veliké slívy. A jak by si poradil s duranciemi. Kvas - nemusí být úplně hotový, stačí rozkvašený - lze vcelku snadno přecedit přes plastovou bednu na ovoce.
   Naše nejbližší palírna bere jako nejmenší množství 50 litrů. Kdyby měli jen 400 litrový kotelů, tak to mohou zavřít, tolik ovoce naráz tu nyní v létě (nerostou zde meruňky) nikdo nemá

Připojit reakci
   

Odkôstkovač ovocia


Honza (218) - xxx.xxx.30.67 (?)
9.7.2011 12:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já si myslím, že princip toho stroje je stejný jako u ručních stolních odšťavňovačů - uvnitř je šnek kuželovitého průmětu s proměnným stoupáním závitů, který propasíruje měkkou hmotu skrz síto.
Připojit reakci
   

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.181.195 (?)
10.7.2011 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak som nakoniec objavil video ktoré objasňuje princíp toho stroja. Zároveň ukazuje spracovanie rôznych druhov ovocia. (slivky, ananás, pomaranče, mango a v iných videach aj ďalšie druhy). Tu ho sice využívajú skôr ako odšťavovač ale všetko je to podľa mňa len otázka jemnosti toho sita...

Připojit reakci
   

Odkôstkovač ovocia


Milan Fiala (196) - xxx.xxx.95.245 (?)
31.1.2012 18:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To video bolo suprove diky.

Obrázky:


Připojit reakci
      

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.132.143 (?)
2.8.2013 23:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky těmto fotografiím a videu jsem si zkonstruoval podobný odpeckovač. Dokáže odpeckovat třešně, meruňky i švestky. 20litrový kbelík meruněk zvládne za cca 2 minuty. Je to bomba. Pohání jej 0,55kw třífázový motor.

Obrázky:
odpeckovač
odpeckovač
Připojit reakci
         

Odkôstkovač ovocia


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.102.201 (?)
3.8.2013 12:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odpeckovač, který by uměl plody zbavit pecky, to bych bral. Kompotovat a sušit vypeckované třešně, višně, švestky je skutečně otrava. Jenomže všechny tyto "odpeckovače" nadělají z ovoce fašírku. Ta se pak hodí prakticky jenom do kvasu. Tady mi přijde praktičtější přecezení mače před pálením..
    Co se týče videa s tím nerezovým strojem - za dobu, co by ten mladík oloupal jeden pomeranč (sypal je tam bez kůry) bych na nejlevnějším citrusovači k masomlýnku za pár korun odšťavnil pomerančů aspoň pět.

Připojit reakci
            

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.236.138 (?)
3.8.2013 22:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...a pak je tu ještě jeden problém. Domnívám se, že do kvasu prostě pecky patří. V případě meruňkového a broskvového kvasu se musí před pálením odstranit a na to se nejlépe hodí pletivo do králikárny, nicméně zelená přepravka na ovoce také dobře poslouží. A proč si někteří myslí, že pecky do kavsu nepatří? Podlehli iluzi, že amygdalin je prekursorem ethylcarbamatu, ovšem naši rodiče, prarodiče a ještě starší generace o této molekule nic nevěděli,  problematika této sloučeniny se řeší od poloviny sedmdestátých let minulého století. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
               

Odkôstkovač ovocia


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.102.201 (?)
4.8.2013 10:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

   Souhlasím, že do kvasu pecky patří - do švestkového. Třeba chuť durancovice je na peckovém aromatu přímo postavena. Otázkou zatím nevyřešenou je, patří-li pecky i do kotle.
   V meruňkovém kvasu pecky nevadí, pokud se před pálením odstraní. Ale chut meruňkovice pecky v kvasu (na rozdíl od švestek) nijak nevylepší. Takže pokud někdo meruňky při zakládání kvasu odpeckuje, neudělá špatně (ony se tím taky rozmělní).
    V broskvovém kvasu by pecky neměly být vůbec. Pokud to nejde (neodlučitelné odrůdy, drobné plody, clingy) je dobré je odstranitr ještě v průběhu kvašení. Ale to mám z druhé ruky, broskvový kvasa jsem nikdy nezakládal.

Připojit reakci
                  

Odkôstkovač ovocia


Mimmo (1058) - xxx.xxx.66.105 (?)
4.8.2013 11:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V pálenici mi řekli, že mám broskvové pecky odstranit. Jsou velké a nejsou hladké a mohou tedy zacpat trasu nebo aspoň rošt.

Připojit reakci
         

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.103.230 (?)
25.10.2013 9:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim, hledal jsem někde plánek na pasirku a nic jsem nenašel, byl by jste ochoten mě poradit, popřipadě ukázat váš výrobek?

Připojit reakci
            

Odkôstkovač ovocia


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.92.38 (?)
25.10.2013 12:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vyrobil jsem obdélníkové síto ze dřeva a pozinkovaného svařovaného pletiva, které pasuje na plastový zednický kalfas. Kvas přes ně jednoduše přeleju. zbytek ještě prohrábnu dřevěnou špachtlí.

Připojit reakci
               

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.119.54 (?)
25.10.2013 13:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Diky, za radu měl jsem na mysli pána co si ji vyrobyl podle fotky a videa :přispěvek z 2,8,2013

Připojit reakci
                  

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.132.143 (?)
27.10.2013 22:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měl bych na vás taky dotaz, proč si chcete vyrobit podobný odpeckovač? Ono se totiž tady proti takovému pomocníku vyrojilo spousta "nesouhlasů" viz pan Šlosar nebo pan Vysloužil, kteří mají jistě hodně teoretických vědomostí a z praxe hodně zkušeností ale asi preferují spíše zažité postupy než neco nového. Tím ale nechci říct, že jsem z jejich zde popsaných způsobu nic nepoužil, nicméně dnes jsem rád, že takový stroj jsem si zkonstruoval.Víte jak je fantastické, když před pálením nemusím "kýblovat", protože mi stačí na to obyč. ponorné čerpadlo na děšťovou vodu? A to díky jen tomu, že než jsem dal ovoce do kvasu bylo na tomto stroji odpeckováno a perfektně rozmělněno. A jen tak na okraj, odpeckuje i ovoce, které jinak od pecky nejde! A vůbec mi nevadí že bude někde v koutku čekat na další sezonu. Zdravím všechny pro které není zažitá technologie překážkou. :-))

Připojit reakci
                     

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.103.230 (?)
29.10.2013 18:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravim Vas, jsem rad ze jste napsal. Mam pomerne velky sad kde jsou merunky a svestky (kolem130 stromu),tak ze uroda byva velka, prodavam ovoce na primi konzum a zbytek jde do becky. Mam becky vel.150l a v kazdem je 25l kybl pecek pri 10 beckach je to uz pekna davka. Chtel bytch ten stroj kvuli uspore becek a pak hlavne to odpeckovani pred destilaci, to je taky pekna makacka, do palenice kam jezdim nic takoveho nemaji. Dalsi pozitivni vec vidim v tom rozmelneni, je to pekne kasovite a po pridani enzimu a kvasinek lepe a rychleji kvasi. Psal jsem taky p.Savaticovi a jedine co mi odepsal, ze stroj stoji 2000eur. coz me prijde trochu dost
Připojit reakci
                        

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.248.32 (?)
30.10.2013 22:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozumím Vám po zjištění, že máte tak rozsáhlý sad a po takové úrodě jaká byla letos to musela být pěkná fuška. Mohu potvrdit, že po naložení asi 1000 litrů kvasu(rozuměj čisté kaše) zůstalo cca 100 kg pecek. A topit s něma je fofr, do krbu max. půl sáčku od mouky, jinak se vám žárem prohne rošt:-)) Dokvasu jsem nemusel dávat žádný enzim ani kvasinky, spíš lahve s ledem z mražáku abych zamezil bouřlivému kvašení. Ale k věci, stroj jsem kreslil s tím, že bude maximálně využita technologie laserového pálení. U firmy která mi to dělala stojí hodina práce laseru 2600Kč, i tak mi to "sfoukli" za 6500 i s DPH. Podotýkám, že jen část z nerezu včetně svaření s TIGem. Zbytek jsem si dodělal sám včetně elektroinstalece a tedycelkově mě to vyšlo na 12500Kč, je v tom i cena motoru, který jsem ovšem měl svůj. Co se týká dokumentace, tak ta je jen pro tu nerezovou část a bez sestavy, protože tu jsem již nekreslil, měl jsem ji v hlavě. Nevím nakolik jste "vybaven" pro případnou jinou technologii výroby ale jsem rád, že jsem si to zhotovil i když dnes bych jisté kosmetické úpravy udělal jinak. Přikládám ještě nějaké fotografie. Ať se Vám daří :-)))

Obrázky:
detaily
detaily
Připojit reakci
                           

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.248.32 (?)
30.10.2013 22:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a dále sito se stírací hřídelí

Obrázky:
sito a lopatky
sito a lopatky
Připojit reakci
                           

Odkôstkovač ovocia


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.220.186 (?)
30.10.2013 22:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a bevyšel by lépe nerezový tahokov než děrování laserem?

Ale stírání by muselo jít "po srsti".

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Odkôstkovač ovocia


host - xxx.xxx.119.54 (?)
31.10.2013 6:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim Vás a děkuji za foto, mohl bych Vás ještě požádat o foto vnitřku pasirky bez síta jak máte udělaný odvod pecek, nejsem tak zdatny technik jako Vy a potřebuji vše co nejlepe vidět diky

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017143
Test na metanol5110.12.201761443
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017529
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718086
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713768
Manipulácia s kvasom424.11.2017482
Kompotovice714.11.20175856
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172929
destilační přístroj102910.11.20171286260
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717398
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171006
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714904
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172671
Repák + řepná pálenka253.11.201749997
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722047
Pálení Matolin530.10.2017701
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728113
Švestkovy kompot616.10.2017802
Archivace slivovice5712.10.201729816
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017104916
Samosběr švestek?11.10.2017439
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017302716
Kvas Oskoruse6228.9.201757934
Pálenka z dýně5528.9.201737802
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171252
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775949
Voda do kvasu?1918.9.20172090
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743888
Ražná - ražovica1018.9.201726924
Destilace vína - vínovice5216.9.201777122
Kvas z jahod411.9.2017629
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171436
Zakalená slivovice1685.9.2017186303
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177021
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742542
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111298
Destilát z kukuřice2611.8.201764258
Kompotová jamovice2031.7.20171961
Domácí ořechovice9330.7.2017155636
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017658
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Dmácí uzený sýr1.12.2017
Jak naložit maso na uzení28.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů