Dobrý den, jak vidíte, tak se "skalním přispěvovatelům" na tomto vebu do "rad", zrovna moc nechce (třeba to není pro ně dostatečně odborný dotaz). Pokusím se proto na něj odpovědět já.
Čištění aparatury.
Dle autorů knihy Domácí výroba lihovin,, Málleová, Schmickl (str67), by to měl být první krok, před zprovozněním nového zařízení.
Nejprve se dobře vypláchne (teplá voda s přídavken detergentu), aby se odstranily zbytky olejů, tuku a kovové hobliny či piliny. Těžko přístupná místa se čistí pomocí jemného kartáče nebo i stočeným drátem. Můžeme také použít chemické prostředky, např aceton, který se s vodou mísí a současně rozpouští tuky. Aceton však musíme z vařáku zcela vypláchnout. Zařízení můžete čistit i roztokem sody nebo kaší z kukuřičné mouky, soli a octa.
Máte-li o výsledku čičtění nové aparatury pochybnosti, můžete destilovat špatné víno, (na zkoušku) u kterého vám na výsledku vůbec nezáleží. Přitom můžete zjistit závady, které nejsou běžné (např. film tvořený letovacím tukem). Mnozí samovýrobci provádějí tato destilační testy desetkrát i vícekrát, než přistoupí k vlastní destilaci. Konec citace.
Ještě jeden postřech; Výrobci kdysi na svých webech toto přímo doporučovali, někde byl dokonce i postup o 6 krocích, bohužel po obměně příslušného webu, byl odstraněn!!
Můj názor je takový, že nová aparatura, by se měla "preventivně" vyčistit od případných mastností a letovacích "chemikálií" z výroby, zrovna tak jako od případných "kovových pilin". Ať už zvolíte jakýkoliv postup, neměl byste, tento "krok" podcenit. Radši dvakrát opakovat, než mít nedostatěčně vyčistěný aparát. To platí i pro případné čištění po "destilaci". Vždy by se mělo končit předestilováním malého množství ať už samotné vody, nebo roztoku vody a sody. A potom propláchnout samotnou čisto vodou.
Přeji mnoho zdaru. Ljz.