Nová pálenice



host - 146.237 (?) 
12.3.2013 7:03, zobrazeno: 10529x

Dobrý den, chtěl bych požádat o radu jestli je potřeba a když tak čím pročistit novou pálenici před prvním pálením?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 71.126 (?), 15.3.2013 11:18

Dobrý den, jak vidíte, tak se "skalním přispěvovatelům" na tomto vebu do "rad", zrovna moc nechce (třeba to není pro ně dostatečně odborný dotaz). Pokusím se proto na něj odpovědět já.

Čištění aparatury.
Dle autorů knihy Domácí výroba lihovin,, Málleová, Schmickl (str67), by to měl být první krok, před zprovozněním nového zařízení.
Nejprve se dobře vypláchne (teplá voda s přídavken detergentu), aby se odstranily zbytky olejů, tuku a kovové hobliny či piliny. Těžko přístupná místa se čistí pomocí jemného kartáče nebo i stočeným drátem. Můžeme také použít chemické prostředky, např aceton, který se s vodou mísí a současně rozpouští tuky. Aceton však musíme z vařáku zcela vypláchnout. Zařízení můžete čistit i roztokem sody nebo kaší z kukuřičné mouky, soli a octa.
Máte-li o výsledku čičtění nové aparatury pochybnosti, můžete destilovat špatné víno, (na zkoušku) u kterého vám na výsledku vůbec nezáleží. Přitom můžete zjistit závady, které nejsou běžné (např. film tvořený letovacím tukem). Mnozí samovýrobci provádějí tato destilační testy desetkrát i vícekrát, než přistoupí k vlastní destilaci. Konec citace.


Ještě jeden postřech; Výrobci kdysi na svých webech toto přímo doporučovali, někde byl dokonce i postup o 6 krocích, bohužel po obměně příslušného webu, byl odstraněn!!

Můj názor je takový, že nová aparatura, by se měla "preventivně" vyčistit od případných mastností a letovacích "chemikálií" z výroby, zrovna tak jako od případných "kovových pilin". Ať už zvolíte jakýkoliv postup, neměl byste, tento "krok" podcenit. Radši dvakrát opakovat, než mít nedostatěčně vyčistěný aparát. To platí i pro případné čištění po "destilaci". Vždy by se mělo končit předestilováním malého množství ať už samotné vody, nebo roztoku vody a sody. A potom propláchnout samotnou čisto vodou.

Přeji mnoho zdaru. Ljz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 146.237 (?), 18.3.2013 23:30

Díky za odpověď a za radu, citovanou knihu jsem zakoupil za rozumný peníz na netu. Určitě použiju jak proplach jarovou a poté čistou vodou tak destilaci vody se sodou. Jsem začátečník proto tak neodborný dotaz. Ještě bych se zeptal kolik mám použít sody do cca 130l kotle?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 71.126 (?), 21.3.2013 9:15

Na uváděnou kubaturu kotlíku, bych vzal takových 30 - 40 litrů vody a do toho přidal asi tak 1 kg sody. To by mělo stačit. Ke zmíněné zakoupené knize, dá se také stáhnout z netu jako pdf, ale v "papírové" formě je praktičtější. Tak ať se daří. Ljz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 230.156 (?), 17.5.2013 19:47
dobry den, prostudoval jsem si onu knihu o vyrobe destilatů. Velmi me zaujala kapitola o vyrobe kvasu(mace), konkretne vyroba jakehosi super kvasu kdy do 120l sudu s kvasem pridavaji 30kg cukru. Zajimalo by mne jak asi takova palenka chutna, byt s pridanim vsech surovin(kvasnic, uprava ph, enzym)?? Je tam jeste nejaka chut ovoce nebo jde ciste o lihovou chut.? Mate s tim nekdo zkusenost?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 18.5.2013 12:14

Pokud se toto dočtete v knize, tak bych autora knihy nazval pisálkem...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 71.126 (?), 3.6.2013 18:30

Nevím, zda se dá říci, že jste tu knihu "prostudoval", podle toho co jste napsal, tak pouze přečetl. Tento údaj je z kapitoly o vysokoprocentních záparách (kvasech) a za použití turbo kvasinek. Tyto kvasy jsou povoleny v Německu či Rakousku pro určité pálenice (myslím s tím přídavkem cukru). Tudíž přímou zkušenost v CZ, s tím "oficielně" nemůžete mít.

To neznamená, že je musíte do písmene napodobovat!! V té kapitole jsou také popsány výhody i nevýhody této metody a proč ten vysokokoncentrovaný kvas připravují.

Nechci knize dělat propagaci, ne se vším co je v ní uvedeno přímo souhlasím a bylo to tu již několikrát popsáno na jiných vláknech. Je jako každá, něco se dá převzít, jiné zvážit jak to použít. To si musíte rozhodnout sám. 

A autory bych v žádném případě za "pisálky" nepovažoval (už proto, že si na ni vybudovali i živnost...).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 42.229 (?), 19.12.2013 12:17

Dobrý den všem paličům, já čistím aparát jednoduše octem a kuch.solí.  3l octa a 1kg soli 0.5l teplé vody.Chladič dole zacpu a roztok vrchem naleju nechám klidně celou noc. Ráno vypustím a proplachnu vodou.Pak sroluji kuchyňskou houbu/tu se zeleným abrasívním povrchem z jedné strany a nastrkám do chladiče s namontovanou pěstupkou.Znovu několikrát zopakuju protiproudem proplach vodou a houbou.Je to fakt hnus co z toho po roční odstávce leze.Pak nechám protékat jen čistou vodu a je hotovo.

vodou s octem a solí čistím i kotel a ostatní mědené příslušenství již několik let /desítek/ a je to opravdu ověřené a účinné.     Palič Amatér

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 19.12.2013 12:29

Dočetl jsem se, že se plochy běžně čistí roztokem sody, nebo jiným mycím prostředkem, při občasném zařazení párového pročištění.

Po sezoně je třeba provést generální čištění.Vápencové úsady rozpustíme 10% roztokem mravenčí kyseliny(jenže kde ji vzít?).Rozpuštěné inkrustace je pak třeba dobře opláchnout vodou.Na čištění chladiče je vhodný 3-5%roztok hydroxidu sodného.Nějakou dobu jej necháme působit, a potom dobře opláchneme.

Jenže kde přijít ke kyselině mravenčí, a hydroxidu sodnému?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 19.12.2013 14:34

Hydroxid sodný koupíte v drogerii, měli by ho mít v uzamykatelné skříňce (pro ochranu před dětmi). V supermarketech může být "na vyjímku" v regálu, pokud je ložná plocha výše než 170 cm (nad úrovní očí dospělého muže).

Kyselinu mravenčí nebo kyselinu persírovou klidně můžete nahradit větším množstvím méně účiné (ale levnější) kyseliny citrónové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika