Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Nahořklá slivovice

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Ospravedlňuje to dúfam to že je to prvotina a áno ..., Milan Vlk, 23.11.2016
Fuj, když se dívám na ten křís, nestačím žas..., host, 22.11.2016
Takže podávam hlásenie: dnes som vypálil v kolóne ..., Milan Vlk, 16.11.2016
Áno mal som na mysli ethylkarbamát. Tak sa teda s ... , Milan Vlk, 15.11.2016
Pokud máte na mysli hořkomandlovou chuť, kte..., host, 15.11.2016
Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.42.99 (?)
14.12.2009 18:06, počet návštěv: 54238
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

Po vypálení má slivovice nahořklou přichuť. Už jsem ji zkusil ovětrat - cca měsíc. Nemáte s tím někdo zkušenost. Co mohlo být příčinou nahořklé chutě pálenky? Lze to nějak odstranit?

Děkuji za odpověď

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Nahořklá slivovice


Martin (987) - xxx.xxx.97.44 (?)
14.12.2009 18:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hořkou chuť můžou mít za následek roztlučené pecky ze švestek. Je to Váš případ?
Martin

Připojit reakci
      

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.42.99 (?)
14.12.2009 19:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V kvasu roztlučené pecky nebyly. Nevylučuji možnost že došlo k rozlomení nějakých pecek při přepalování kvasu - při míchání v kotli.

Připojit reakci
         

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.202.66 (?)
14.12.2009 20:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mame letos dve slivky, ta moje, kde byl podil pecek 20% je vyrazne sladsi nez znevypeckovaneho kvasu.  

Připojit reakci
            

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
15.12.2009 7:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud je kvasu 100 litrů, pak lze o loupání a regulaci objemu pecek uvažovat.U durancií je to snad možné až před pálením.Při větším množství kvasu by to švestkovou slivovici dost prodažilo.Otázka je, zda samotný výluh pecek při kvašení nezanechává ve slivovici jemně nahořklý závoj, což je mnohdy neodmyslitelné a k chuti slivovice patří.  AB

Připojit reakci
               

Nahořklá slivovice


Rony (1077) - xxx.xxx.175.250 (?)
15.12.2009 7:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohu potvrdit z praxe, že výpalky z Duranzií obsahují velké množství praskkých pecek a proto destilát je mírně nahořklý a chutná po mandlích. Takže tam je určitě nějaký výluh z jader.

Připojit reakci
               

Nahořklá slivovice


duran (41) - xxx.xxx.125.72 (?)
15.12.2009 7:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z jakého druhu švestek máte slivovici?

Není to směs s nirabelkama (myrobalánem) z nich se totiž

vypájí typická slivovice s mandlovou chutí.

Připojit reakci
                  

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.240.146 (?)
15.12.2009 12:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to směs klasických trnek - odrudu neznám a durancii. No ale z durancii se mi zdála slivovice doposud vždy sladší, než z normálních trnek.

Letos poprvé se objevila tato nahořklá příchuť

Připojit reakci
            

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.240.146 (?)
15.12.2009 12:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měl bych dotázek

To vypeckování provádíte, než dáte ovoce kvasit? To musí být šílená práce... Nebo ty pecky vyberete nějakým způsobem z kvasu - třeba přez síto - před pálením?

Připojit reakci
               

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (14712) - xxx.xxx.65.50 (?)
15.12.2009 14:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělá se obojí. Někdo je peckuje při přípravě kvasu (šílená práce, stačí mi vypeckovávání při vaření povidel). Je možné lít kvas do kotle přes přepravku na ovoce - většinu pecek zachytí.
   Já nedělám ani jedno. Jemná příchuť po jádrech, podle mě,  do švestkového destilátu patří.

Připojit reakci
                  

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
15.12.2009 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je právě ono. Buďto si s tím dám práci nebo ne. Já jsem vždycky vypeckovával (švestky, meruňky a dokonce i špendlíky) a jemná příchuť po jádrech - tedy správně jedovatý amygdalin - mi v peckovinových pálenkách rozhodně nechybí. Prostě s dobrým kvasem je práce.

Připojit reakci
                     

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (14712) - xxx.xxx.81.81 (?)
15.12.2009 15:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pochybuji, že by si někdo dal práci s vypeckováním durancií. Přitom jsem neslyšel, že by duranciový kvas nebyl dobrý. Dokonce je považován za jeden z nejlepších.
   Nicméně souhlasím, že vypeckování ovoce kvasu jistě neublíží, možná prospěje. Jestli natolik, že se to vyplatí, to je otázka času, chuti, sil a námahy.

Připojit reakci
                     

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.169.36 (?)
15.12.2009 16:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

já s vámí plně souhlasím.Já jsem letos poprvé švestky před naložením odpeckoval, tedy s manželkou, která byla tak ochotná, i když slivovici vůbec nepije.Vůbec to nebyla tak hrozná práce, jak někteří popisují.Podle mě chuŤ pecek často přebije švestky, což nemusím.Chci ale zdělit jeden postřeh.Překvapilo mě, že některé pecky byly puklé již při odpeckování, což může být důvodem nahořklé chuti, i když se snažíte nerozbít pecky.Na výsledek odpeckované slivovice jsem velice zvědav.pálit jdu ale až v lednu, tak výsledek zdělím později.Chci poděkovat všem, kteří své postřehy píšou do diskuse, a tím předávají zkušenosti druhým.

Připojit reakci
                        

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
15.12.2009 16:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty pecky nejsou takové drama. Podstatné je, aby nebyly rozdrcené nebo prasklé. Ten amygdalin se totiž štěpí na kyanovodík a to rozhodně žádná pochoutka není. Je jenom velká klika, že má teplotu varu 26 stupňů Celsia, takže se ho podstatná část oddělí v úkapu. Ale stejně:

Kyanovodík patří k nejrychleji působícím jedům. Po požití amygdalinu z rostlinných zdrojů se otrava začíná projevovat až po určité době latence - od čtvrt hodiny po hodinu. Otrava se začíná projevovat nejprve u tkání s největšími nároky na kyslík. Nejcitlivejší je nervová tkáň - prvními příznaky pri otravě kyanidy jsou únava, bolesti hlavy, hučení v uších a nevolnost. Po inhalaci kyanovodíku se rychle dostavuje závrať,
zmatenost, křeče, zvracení, tachykardie, bezvědomí a bleskově dochází ke smrti zástavou dýchání. Smrt nastává jako důsledek nedostatku kyslíku v životně důležitých centrech v prodloužené míše.

Já stejně beru každý plod do ruky a dívám se jestli není napadený hnilobou nebo plísní a při tom vypeckuji a protože mám hodnou manželku, tak mi pomáhá. Ostatně mi pomáhá i s likvidací výsledného produktu. Naposledy jsme končili s prací ve 3 v noci. Pokud to jenom trošku jde, tak vypeckovávám a chuť je výborná.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Martin (987) - xxx.xxx.97.44 (?)
15.12.2009 16:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sám jsem letos vypeckovával všechny švestky Stanley na kvas a bylo to v pohodě. Celkem 170 litrů. Pravdou je, že Stanleyky jsou větší pološvestky a jdou hezky od pecky. 
Martin

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (14712) - xxx.xxx.81.81 (?)
15.12.2009 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...Smrt nastává jako důsledek nedostatku kyslíku v životně důležitých centrech v prodloužené míše...

Přestaňte plašit lidi. Jsou popsány tisíce případů smrtelné otravy alkoholem, ale ani jeden z otravy kyanovodíkem v nevypeckované slivovici.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.42.99 (?)
15.12.2009 21:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Lze tedy teoreticky tato látky odstranit už z vypálené slivovice? Třeba odvětráním při teplotě 26 - 30 stupňů celsia?

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (14712) - xxx.xxx.81.81 (?)
15.12.2009 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kyanovodík se z amygdalinu uvolňuje teprve enzymem beta-glucosidázou, a ten určitě ve slivovici není. Na rozdíl od trávicího traktu. Takže odvětrání asi nepomůže.   Nakolik je glykosid amygdalin těkavý a jestli vůbec a při jakých teplotách se destiluje, to nevím. 
   Hledat ve slivovici imaginární riziko v kyanovodíku je úsměvné. Podstatně větším rizikem je metanol (výskočky) z připáleného kvasu, škodí i vyšší alkoholy (přiboudlina). Pochopitelně nejvíc obětí má na svědomí samotný etylalkohol.
  

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
16.12.2009 9:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych řekl, že mnohem úsměvnější je tvrdit, že metanol se tvoří připálením kvasu.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (14712) - xxx.xxx.65.50 (?)
16.12.2009 13:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Metanol
Původně se vyráběl suchou destilací dřeva,  přičemž vzniká směs methanolu, kyseliny octové a acetonu. Kyselina octová se ze získané směsi odstraňuje neutralizací vápnem (hydroxidem vápenatým) a methanol spolu s nepatrným množstvím acetonu se oddělí destilací. Podle této metody výroby dostal triviální název dřevný líh...
(dle Wikipedie)

Připálením pecek, stopek, slupek v kotli bez michání či dvojpláště může dojít k procesu obdobnému suché destilaci dřeva.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
16.12.2009 14:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To se možná teoreticky může, ale nikdy jsem o tom neslyšel. Krom toho, že by si snad chtěl někdo pochutnat na ovocné pálence z připáleného kvasu? To by asi pil jen největší chudák, nebo amatér, protože by to bylo strašně cítit spáleninou.

Rozhodující množství metylalkoholu se vytváří v kvasu rozpadem pektinu z nedozrálého ovoce a ze slupek a ne z připáleného kvasu!

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (14712) - xxx.xxx.65.50 (?)
16.12.2009 14:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kde se bere ta hlavní porce metanolu, působící někdy otravy, to nevím.
   S tím pektinem jako potenciálním zdrojem metylalkoholu jsem to taky četl,  proto v posledních letech dělám jablkovici jen z moštu. Ale asi to nebude mnoho, neslyšel jsem o otravě z vypálení nezralého ovoce. Ostatně pektin obsahují nepochybně i zralé plody.
  

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
16.12.2009 14:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K otravě z ovocné pálenky skoro dojít nemůže, protože toho metylalkoholu je tam málo a ještě se odstraní s první frakcí - úkapem. Zároveň protijedem na metanol je etylalkohol, kterého je tam výrazně více. Já tedy na otravu metylalkoholem z ovocné pálenky nevěřím. To je takové strašidlo na černé paliče.

Z toho, že pektin je ve slupkách vyplývá i to, že v hroznovém kvasu se žádný metylalkohol nevytvoří, takže při destilaci nepravého koňaku prakticky není třeba oddělovat úkap.

Pektin zejména obsahují slupky ze zralého ovoce a nezralé ovoce. Já také dělám nepravý kalvados z moštu. Z výše uvedeného důvodu. Krom toho v demižonech jablečné víno krásně vypadá, lépe se kontroluje kvas a prvotní odpad se dá zkompostovat. A vůbec je to s moštem fajnová práce.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
16.12.2009 14:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě beru zpět a doplňuji.

Teď jsem si uvědomil, že nějaký začátečník, černý palič, zcela bez informací, pálí nekvalitní kvas z nezralého ovoce. Nedočkavě vrhne na první panáky vytékající z kolony a pak by při jisté vytrvalosti mohl i oslepnout.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.202.237 (?)
29.11.2010 22:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z vyprávění otce a jeho vrstevníků jsem zjistil jak hodně se pilo před válkou a po válce.  Bylo to horší než dnes. A protože se hodně pálilo doma v hrnci, kvas se nemíchal, tak se často připálil. Nepředstavujte si spálený obsah, jen se to lehce připálilo. Chuť to částečně poznamenalo, ale bylo to (v lepším případě) 2x destilované a lidé to pili.   

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7423.6.20179395
Zapomenutý kvas ze švestek102.6.2017708
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2523.5.201715937
Kolik cukru má být v kvasu při pálení1915.5.201735002
Kompoty - kvas48.5.2017549
Vydrží kvas ze sladu?73.5.2017995
Dřevo do destilátu292.5.201712492
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?626.4.20171138
Palenie z exotickeho ovocia1225.4.20175522
Slivovice vs. calvados22323.4.2017291028
destilační přístroj102723.4.20171208139
Vyroba konaku z vinovice719.4.20177113
Drevené soudky obecne1819.4.201710621
Zakalená slivovice1669.4.2017174685
Škrábavost pálenky3128.3.201732722
Tatratea jak na to?1625.3.20174022
Geist425.3.2017835
Pálenka z dýně4419.3.201730699
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017471
Průtahové destiláty387.3.20175740
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172673
Kalení destilátů jinak2416.2.20175368
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20172143
drtič na ovoce409.2.2017104004
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20172198
Kvas Oskoruse5923.1.201752543
Vymrazování916.1.20172615
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201772381
Kvalita domacej palenky1209.1.201733127
Domácí ořechovice9027.12.2016144034
Množení turbo kvasinek1322.12.20162426
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201613480
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201644838
Odkalovač na koloně?411.12.20161976
Kvas z hrušek - zastavení227.11.20161226
Nahořklá slivovice6823.11.201654239
Jak zakopat slivovici4622.11.201639828
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20164693
Švestkový kvas - zastavení417.11.20162028
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161310
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jak si udělat zdraví neškodné hranolky, chipsy apod.?23.6.2017
Jak si udělat zdraví neškodné hranolky, chipsy apod.?22.6.2017
Udene kuriatko7.6.2017
Udene kuriatko6.6.2017
Udene kuriatko6.6.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů