Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Nahořklá slivovice

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
17.12.2009 19:30

Příčinu podle mého názoru je třeba hledat v kvalitě kvasu, jeho stáří a pod.Znám případ, kdy majiteli kvasu bylo líto vylét loňský sběr a přidal jeho zbytek do letošního.I to je možné, samozřejmě s hořkým výsledkem.A také zaplačou ti další, co pálí po něm.  AB

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Ospravedlňuje to dúfam to že je to prvotina a áno ..., Milan Vlk, 23.11.2016
Fuj, když se dívám na ten křís, nestačím žas..., host, 22.11.2016
Takže podávam hlásenie: dnes som vypálil v kolóne ..., Milan Vlk, 16.11.2016
Áno mal som na mysli ethylkarbamát. Tak sa teda s ... , Milan Vlk, 15.11.2016
Pokud máte na mysli hořkomandlovou chuť, kte..., host, 15.11.2016

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.42.99 (?)
14.12.2009 18:06, počet návštěv: 58034
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

Po vypálení má slivovice nahořklou přichuť. Už jsem ji zkusil ovětrat - cca měsíc. Nemáte s tím někdo zkušenost. Co mohlo být příčinou nahořklé chutě pálenky? Lze to nějak odstranit?

Děkuji za odpověď

Připojit reakci   
   

Nahořklá slivovice


Martin (978) - xxx.xxx.97.44 (?)
14.12.2009 18:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hořkou chuť můžou mít za následek roztlučené pecky ze švestek. Je to Váš případ?
Martin

Připojit reakci
      

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.42.99 (?)
14.12.2009 19:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V kvasu roztlučené pecky nebyly. Nevylučuji možnost že došlo k rozlomení nějakých pecek při přepalování kvasu - při míchání v kotli.

Připojit reakci
         

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.202.66 (?)
14.12.2009 20:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mame letos dve slivky, ta moje, kde byl podil pecek 20% je vyrazne sladsi nez znevypeckovaneho kvasu.  

Připojit reakci
            

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
15.12.2009 7:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud je kvasu 100 litrů, pak lze o loupání a regulaci objemu pecek uvažovat.U durancií je to snad možné až před pálením.Při větším množství kvasu by to švestkovou slivovici dost prodažilo.Otázka je, zda samotný výluh pecek při kvašení nezanechává ve slivovici jemně nahořklý závoj, což je mnohdy neodmyslitelné a k chuti slivovice patří.  AB

Připojit reakci
               

Nahořklá slivovice


Rony (1077) - xxx.xxx.175.250 (?)
15.12.2009 7:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohu potvrdit z praxe, že výpalky z Duranzií obsahují velké množství praskkých pecek a proto destilát je mírně nahořklý a chutná po mandlích. Takže tam je určitě nějaký výluh z jader.

Připojit reakci
               

Nahořklá slivovice


duran (41) - xxx.xxx.125.72 (?)
15.12.2009 7:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z jakého druhu švestek máte slivovici?

Není to směs s nirabelkama (myrobalánem) z nich se totiž

vypájí typická slivovice s mandlovou chutí.

Připojit reakci
                  

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.240.146 (?)
15.12.2009 12:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to směs klasických trnek - odrudu neznám a durancii. No ale z durancii se mi zdála slivovice doposud vždy sladší, než z normálních trnek.

Letos poprvé se objevila tato nahořklá příchuť

Připojit reakci
            

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.240.146 (?)
15.12.2009 12:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měl bych dotázek

To vypeckování provádíte, než dáte ovoce kvasit? To musí být šílená práce... Nebo ty pecky vyberete nějakým způsobem z kvasu - třeba přez síto - před pálením?

Připojit reakci
               

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.65.50 (?)
15.12.2009 14:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělá se obojí. Někdo je peckuje při přípravě kvasu (šílená práce, stačí mi vypeckovávání při vaření povidel). Je možné lít kvas do kotle přes přepravku na ovoce - většinu pecek zachytí.
   Já nedělám ani jedno. Jemná příchuť po jádrech, podle mě,  do švestkového destilátu patří.

Připojit reakci
                  

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
15.12.2009 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je právě ono. Buďto si s tím dám práci nebo ne. Já jsem vždycky vypeckovával (švestky, meruňky a dokonce i špendlíky) a jemná příchuť po jádrech - tedy správně jedovatý amygdalin - mi v peckovinových pálenkách rozhodně nechybí. Prostě s dobrým kvasem je práce.

Připojit reakci
                     

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.81.81 (?)
15.12.2009 15:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pochybuji, že by si někdo dal práci s vypeckováním durancií. Přitom jsem neslyšel, že by duranciový kvas nebyl dobrý. Dokonce je považován za jeden z nejlepších.
   Nicméně souhlasím, že vypeckování ovoce kvasu jistě neublíží, možná prospěje. Jestli natolik, že se to vyplatí, to je otázka času, chuti, sil a námahy.

Připojit reakci
                     

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.169.36 (?)
15.12.2009 16:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

já s vámí plně souhlasím.Já jsem letos poprvé švestky před naložením odpeckoval, tedy s manželkou, která byla tak ochotná, i když slivovici vůbec nepije.Vůbec to nebyla tak hrozná práce, jak někteří popisují.Podle mě chuŤ pecek často přebije švestky, což nemusím.Chci ale zdělit jeden postřeh.Překvapilo mě, že některé pecky byly puklé již při odpeckování, což může být důvodem nahořklé chuti, i když se snažíte nerozbít pecky.Na výsledek odpeckované slivovice jsem velice zvědav.pálit jdu ale až v lednu, tak výsledek zdělím později.Chci poděkovat všem, kteří své postřehy píšou do diskuse, a tím předávají zkušenosti druhým.

Připojit reakci
                        

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
15.12.2009 16:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty pecky nejsou takové drama. Podstatné je, aby nebyly rozdrcené nebo prasklé. Ten amygdalin se totiž štěpí na kyanovodík a to rozhodně žádná pochoutka není. Je jenom velká klika, že má teplotu varu 26 stupňů Celsia, takže se ho podstatná část oddělí v úkapu. Ale stejně:

Kyanovodík patří k nejrychleji působícím jedům. Po požití amygdalinu z rostlinných zdrojů se otrava začíná projevovat až po určité době latence - od čtvrt hodiny po hodinu. Otrava se začíná projevovat nejprve u tkání s největšími nároky na kyslík. Nejcitlivejší je nervová tkáň - prvními příznaky pri otravě kyanidy jsou únava, bolesti hlavy, hučení v uších a nevolnost. Po inhalaci kyanovodíku se rychle dostavuje závrať,
zmatenost, křeče, zvracení, tachykardie, bezvědomí a bleskově dochází ke smrti zástavou dýchání. Smrt nastává jako důsledek nedostatku kyslíku v životně důležitých centrech v prodloužené míše.

Já stejně beru každý plod do ruky a dívám se jestli není napadený hnilobou nebo plísní a při tom vypeckuji a protože mám hodnou manželku, tak mi pomáhá. Ostatně mi pomáhá i s likvidací výsledného produktu. Naposledy jsme končili s prací ve 3 v noci. Pokud to jenom trošku jde, tak vypeckovávám a chuť je výborná.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Martin (978) - xxx.xxx.97.44 (?)
15.12.2009 16:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sám jsem letos vypeckovával všechny švestky Stanley na kvas a bylo to v pohodě. Celkem 170 litrů. Pravdou je, že Stanleyky jsou větší pološvestky a jdou hezky od pecky. 
Martin

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.81.81 (?)
15.12.2009 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...Smrt nastává jako důsledek nedostatku kyslíku v životně důležitých centrech v prodloužené míše...

Přestaňte plašit lidi. Jsou popsány tisíce případů smrtelné otravy alkoholem, ale ani jeden z otravy kyanovodíkem v nevypeckované slivovici.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.42.99 (?)
15.12.2009 21:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Lze tedy teoreticky tato látky odstranit už z vypálené slivovice? Třeba odvětráním při teplotě 26 - 30 stupňů celsia?

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.81.81 (?)
15.12.2009 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kyanovodík se z amygdalinu uvolňuje teprve enzymem beta-glucosidázou, a ten určitě ve slivovici není. Na rozdíl od trávicího traktu. Takže odvětrání asi nepomůže.   Nakolik je glykosid amygdalin těkavý a jestli vůbec a při jakých teplotách se destiluje, to nevím. 
   Hledat ve slivovici imaginární riziko v kyanovodíku je úsměvné. Podstatně větším rizikem je metanol (výskočky) z připáleného kvasu, škodí i vyšší alkoholy (přiboudlina). Pochopitelně nejvíc obětí má na svědomí samotný etylalkohol.
  

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
16.12.2009 9:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych řekl, že mnohem úsměvnější je tvrdit, že metanol se tvoří připálením kvasu.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.65.50 (?)
16.12.2009 13:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Metanol
Původně se vyráběl suchou destilací dřeva,  přičemž vzniká směs methanolu, kyseliny octové a acetonu. Kyselina octová se ze získané směsi odstraňuje neutralizací vápnem (hydroxidem vápenatým) a methanol spolu s nepatrným množstvím acetonu se oddělí destilací. Podle této metody výroby dostal triviální název dřevný líh...
(dle Wikipedie)

Připálením pecek, stopek, slupek v kotli bez michání či dvojpláště může dojít k procesu obdobnému suché destilaci dřeva.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
16.12.2009 14:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To se možná teoreticky může, ale nikdy jsem o tom neslyšel. Krom toho, že by si snad chtěl někdo pochutnat na ovocné pálence z připáleného kvasu? To by asi pil jen největší chudák, nebo amatér, protože by to bylo strašně cítit spáleninou.

Rozhodující množství metylalkoholu se vytváří v kvasu rozpadem pektinu z nedozrálého ovoce a ze slupek a ne z připáleného kvasu!

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.65.50 (?)
16.12.2009 14:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kde se bere ta hlavní porce metanolu, působící někdy otravy, to nevím.
   S tím pektinem jako potenciálním zdrojem metylalkoholu jsem to taky četl,  proto v posledních letech dělám jablkovici jen z moštu. Ale asi to nebude mnoho, neslyšel jsem o otravě z vypálení nezralého ovoce. Ostatně pektin obsahují nepochybně i zralé plody.
  

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
16.12.2009 14:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K otravě z ovocné pálenky skoro dojít nemůže, protože toho metylalkoholu je tam málo a ještě se odstraní s první frakcí - úkapem. Zároveň protijedem na metanol je etylalkohol, kterého je tam výrazně více. Já tedy na otravu metylalkoholem z ovocné pálenky nevěřím. To je takové strašidlo na černé paliče.

Z toho, že pektin je ve slupkách vyplývá i to, že v hroznovém kvasu se žádný metylalkohol nevytvoří, takže při destilaci nepravého koňaku prakticky není třeba oddělovat úkap.

Pektin zejména obsahují slupky ze zralého ovoce a nezralé ovoce. Já také dělám nepravý kalvados z moštu. Z výše uvedeného důvodu. Krom toho v demižonech jablečné víno krásně vypadá, lépe se kontroluje kvas a prvotní odpad se dá zkompostovat. A vůbec je to s moštem fajnová práce.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.129.96 (?)
16.12.2009 14:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě beru zpět a doplňuji.

Teď jsem si uvědomil, že nějaký začátečník, černý palič, zcela bez informací, pálí nekvalitní kvas z nezralého ovoce. Nedočkavě vrhne na první panáky vytékající z kolony a pak by při jisté vytrvalosti mohl i oslepnout.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.202.237 (?)
29.11.2010 22:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z vyprávění otce a jeho vrstevníků jsem zjistil jak hodně se pilo před válkou a po válce.  Bylo to horší než dnes. A protože se hodně pálilo doma v hrnci, kvas se nemíchal, tak se často připálil. Nepředstavujte si spálený obsah, jen se to lehce připálilo. Chuť to částečně poznamenalo, ale bylo to (v lepším případě) 2x destilované a lidé to pili.   

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.169.36 (?)
16.12.2009 16:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nejsem zkušený palič, ale nevidím jediný důvod, proč lít pecky do destiláku.V pálenici zásadně přivezený kvas cedí přes síto, a pecky vyhazují.Nevypálí se z nich nic, pouze ty různé pachutě.takže není co řešit.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
17.12.2009 14:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kvas se po vypálení cedí přes síto, aby se pecky nedostaly do odpadu.Že by někde cedili kvas před pálením jsem nezaznamenal.  AB

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.118.44 (?)
17.12.2009 17:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jak moc máte slivovici hořkou ale správná slivovice má mít i příchuť po peckách a je to groo z trnek a tak vlastně poznáte že to není jen navoněný nějakou trestí, ale jestli vám to nešmakuje tak si kupte nějakou voňavku z krámu.Jako děti jsme jedli jádra z pecek a nikdo neměl příznaky otravy a ty myši a hraboši co se tím živí celou zimu ti by museli zákonitě na kyanovodík pojít jestli vám příchuť po mandlích nevyhovuje tak ji prodejte a kupte si jinší nekvalitní pití.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.118.44 (?)
17.12.2009 17:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přidám ještě připomínku jestli jste neměl dostatečně očistěné ovoce od stopek a listí malých halouzek atd tak to můžete taky zkazit chu´t slivovice.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
17.12.2009 19:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Příčinu podle mého názoru je třeba hledat v kvalitě kvasu, jeho stáří a pod.Znám případ, kdy majiteli kvasu bylo líto vylét loňský sběr a přidal jeho zbytek do letošního.I to je možné, samozřejmě s hořkým výsledkem.A také zaplačou ti další, co pálí po něm.  AB

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.118.44 (?)
17.12.2009 19:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Někdo pálí tak že vezme hrábě pohrabe ovoce i s halouzky i stopkami a pak se diví že kvalita je taková jaká je.Všechno souvisí se vším, hlavně kvalita ovoce s kvalitou pálenky.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.42.99 (?)
1.1.2010 22:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravím.

V naší rodině se pálí několik desítek let. Postup jsem převzal od mého otce. Sám už pálím přez 20 let a slivovici mám vždy dobrou. O tom že by v kvasu bylo nedozrálé ovoce, tráva a snad i větve :) nemůže být řeč. Tento dotaz jsem psal proto, že mě překvapila ta mandlová chuť u letošní slivovice. Přitom jsem postupoval jako vždy. Když chutnám ostatní ročníky a letošní -tak je tam výrazný rozdíl. Teoreticky mě z diskuze vyplívá, že skusím narok slivovici přecedit před nalitím do kotle v pálenici. Loupat 10 metráků trnek - to nedám... Nebo se skusím domluvit s páleničářem a vypálit zvlášť * Kvasovou vodu* - nevím jak to nazvat.. No a do dalšího kotle dát jen ten tuhý zbytek kvasu. Nezkoušel jste to někdo??

dík za odpověď 

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
2.1.2010 9:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pálit chodím přes padesát let, letos jsem vypálil kvas ne zcela prokvašený (6°Kl.cukernatosti)a žádné problémy s hořkostí nemám.Přesto bych rád oddělil určité množství pecek.Je to možné cezením kvasu doma těsně před pálením.Dá to ale práci, síto se bude zanášet a bez prohrabování s častějším vyklápěním pecek to asi nepůjde. AB 

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.61.6 (?)
2.1.2010 9:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to snazší, než si myslíte. Kvas lze přercedit přes přepravku na ovoce (zelenou). To, co zbude, rozředit vodou, zamíchat míchačkou na barvu a přecedit znovu. Ztráty v podobě vyhozených zbytků slupek jsou minimální.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.103.18 (?)
2.1.2010 9:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Připojil bych se k těm, co upozorňují spíš na čistotu kvasu, než na vliv pecek - pálím asi patnáct let každoročně, jak pravé švestky, tak durancie a směsi s myrobalánem atd. Teprve loni začali v pálenici odpeckovávat kvas, ale nějaký efekt na chuti slivovice jsem nepoznal (hořká nebývala ani roky předtím). Zpočátku jsem míval slivovici nahořklou - dokonce i "nejlepší ročník", jinak ideálně ošetřený kvas ze zdravého a cukernatého ovoce,  Myslím, že to bylo právě příměsí stopek, ze kterých se do kvasu mohou luhovat třísloviny apod. Pak jsem začal stopky důsledně odstraňovat a hořká příchuť se už nikdy neobjevila.

Odvětrává se to těžko, jestli to vůbec jde - ale pokud si pamatuji, dalo se na to zvyknout :)

Zrovna u durancií je se stopkami problém - jak nejdou od pecky, tak nejdou ani od stopky, odstopkovat bývá třeba prakticky každý plod zvlášť.

Při pátrání po původu nahořklé příchuti jsem narazil i na úvahy o plísni v kvasu (ta by tam ale být neměla, pokud ano, je potřeba ji přinejmenším sebrat), o působení řepného cukru (příliš málo i příliš mnoho škodí) a o tom, že kvas se dá při pálení připálit - ale k tomu by snad v pálenici docházet nemělo. Takže osobně bych se zaměřil spíš na ty stopky.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.24.183 (?)
2.1.2010 12:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já stopky odstraňuji u všech druhů ovoce. Hořkomandlová chuť k pálence patří, ale všeho s mírou... Pokud překryje chuť ovoce a meruňkovice potom chutná stejně jako slivovice, není to asi v pořádku.  Ve starých příručkách o pálení se píše o ponechání asi 20% pecek u švestek, proč asi?

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.180.2 (?)
2.1.2010 12:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Píše se o podrcení určitého množství pecek, ne jen o ponechání. Nechávám všechny pecky jak u švestkového kvasu tak i u meruňkového kvasu, ale žádnou pecku nedrtím. A výsledek po pálení je vzorný. Setkal jsem se ale s člověkem, jehož strýc pálil z broskví a ten určité procento pecek vždy drtil. Jeho broskvovice byla prý vždy super. Ale nikdy ten strýc neprozradil, kolik těch pecek podrtil. Sám mám jisté obavy nějak experimentovat, ale protože kvasu mám hodně, tak to možná někdy zkusím. Stanislaw

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.169.36 (?)
2.1.2010 14:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravím, nemáte někdo zkušenost v porovnání slivovice vypálené ihned po vykvašení kvasu, nebo až tak za 3 měsíce po vykvašení.samozřejmě dobře uskladněné.vycházím z teorie, že lehce uleželý kvas může dát plnější chut i vůni.může mi to někdo potvrdit, nebo vyvrátit?

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.65.50 (?)
3.1.2010 9:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To půjde porovnat obtížně. Mezi jednotlivými švestkami, tedy i mezi kvasy jsou značné rozdíly.  Někdo by musel kvas rozdělit, jednu polovinu vypálit hned po dokvašení, druhou za 3 měsíce.
   Pokud budeme jen teoretizovat, můžeme se zamyslet, o jakou chuť a vůni nám jde a kde se v kvasu vezme. Pokud vznikne aroma kvašením nebo jinými chemickými reakcemi ve vykvašené hmotě, pak bude lepší počkat. Jestli jsou vůně a aromatické látky přítomny již v ovoci, potom je lepší pálit hned, neboť delším skladováním kvasu mohou akorát tak vyprchat.  Ale je to jen úvaha.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.118.44 (?)
6.1.2010 0:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když půjdete pálit hned po vykvašení, tak máte jistotu že se v kvasu nezačnou vytvářet hnilobné nebo octové bakterie které vám mohou znehodnotit kvas.Ale pokud máte kvas v chladném prostředí kde je tím pádem zabráněno těmto škodlivým procesům vzniknout tak se dá pálení bez škodlivých následků oddálit.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.202.237 (?)
29.11.2010 22:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moje zkušenost je, že čím později se kvas z peckovin pálí, tím více jsou pecky v destilátu cítit. Kolega chemik mi říkal, že po vykvašení se i z nerozbitých pecek působením kyselého výluhu dostávají z jader látky do kvasu. Nemá durancle slabší stěnu pecky? Já dávám přednost slivovici z domácí švestky ve které jsou cítit jádra, při delším ležení a dobrém odvětrání se vše spojí a zakulatí,  výsledek je krásná, plná chuť i vůně. Ale jak do zaznělo již mnohokrát, každý má svou chuť a představu o výsledku. Pokud chcete pít destilát brzy po vypálení musíte ho dělat jemný. Ne jenom vypálit, ale vypálit to co chci aby bylo vypáleno. A to začíná již při sběru a zpracování ovoce.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.101.84 (?)
5.1.2010 14:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Loni a letos jsem pálil se zbytkovým cukrem 12 protože přírodní kvasinky všechen cukr nestihly přeměnit. Hořké to nebylo vůbec. A navíc loni to byl velmi vyjmečný ročník slivovice.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.178.235 (?)
6.1.2010 4:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moje zkušenosti jsou obdobné.Zdánlivě "ztrátový"kvas s větším obsahem nevykvašeného cukru dává lahodnější výsledek.Asi proto, že pecky nejsou vlivem přibývajího alkoholu tak dlouho vyluhovány.A také možná proto, že alkohol má   vyšší účinek na uvolňování hořčin jádra.  AB

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
29.11.2010 18:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To Vás chválím, že akceptujete zkušenosti svého otce, to se často nevidí. Mandlová chuť destilátu? Švestkového? Snadná odpověď. Za mandlovou chuť destilátu je vždy zodpovědný amygdalin. Nic proti němu, ale tato sloučenina (glykosid), která je v jádrech, se do finálního výrobku může dostat jen dvojím způsobem. Buďto jste nějaká jádra švestek poškodil nebo máč kvasil nevhodně dlouho při vyšší teplotě. Za mandlovou chuť destilátu je zodpovědný kyanovodík, který vzniká rozkladem (fermentací) amygdalinu. Co počít? Pokud máte archiv, a pokud opravdu pálíte 20 let, tak jistě máte nějaké starší vzorky destilátů. Doporučoval bych smíst, ale v malém měřítku, tento mandlový destilát s jinými vzorky slivovice a po nějaké době senzoricky hodnotit. Pokud bude kladné, naředit mandlovou slivovici jinou, řekněme nemandlovou. Směs by mohla být z degustátorského hlediska velmi zajímavá. Dejte mi vědět, jak to dopadlo. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.140.125 (?)
30.11.2012 9:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás pane Šlosare.

Četl jsem Vaši reakci na nahořklou slivovici. Letos jsem si vypálil slivovici sám, protože ji bylo málo /cca 100 lt.kvasu/.

Nechal jsem ji kvasit ve skleníku/!/, takže při vysoké teplotě. Má poprvé nahořklou příchuť, takže si myslím, a dávám Vám za pravdu, že je možné že při vyšší teplotě může dojít k tomu, co popisujete v příspěvku.

Ještě jednou Vás zdravím Jaromír Zezulka

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
30.11.2012 21:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji, ale opravdu nejsem nějaký specialista na ovocné destiláty, nicméně jsem dosáhl jistých úspěchů na soutěžích ovocných destilátů, možná i náhodně. Před dvěma lety (téměř přesně 29.11.2010) jsem si myslel, že za hořkomandlovou chutí některých destilátů je zodpovědný především kyanovodík HCN, ale dnes abych s tím asi nesouhlasil. Došel jsem k poznání, že amygdalin, netěkavý glykosid s 20 uhlíky a mol. hmotností přes 450, se účinkem enzymů amygdalázy a prunásy rozkládá na 2 moly D-glukosy a zbývá tzv. necukerná složka benzylkyanhydrin C6H5CH(OH)(CN), někdy také označovaný jako nitril kyseliny mandlové. Obě označení jsou správná. Účinkem oxynitrilázy dochází ke štěpení této sloučeniny za vzniku benzaldehydu C6H5CHO a kyanovodíku HCN, ovšem pouze jen do jakéhosi rovnovážného stavu, kdy oba tyto fragmenty okamžitě zase zpětně poskytují tzv. kyanhydrinovou syntézu za vzniku benzylkyanhydrinu. V některých slivovicích se můžeme setkat s hořkomandlovou chutí pokud byly švestky prohnány drtičem a hodně pecek se rozbilo. Tato hořkomandlová chuť je tvořena citovanými sloučeninami, tj. benzylkyanhydrinem, benzaldehydem a i kyanovodíkem. Jejich koncentrace je však tak nízká, že lidskému organismu nemohou ublížit, ale malér by nastal, kdyby se švestkový kvas obohatil o nekontrolované množství rozbitých švestkových jader a pecek. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.41.143 (?)
30.11.2012 23:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"obohatil o nekontrolované množství rozbitých švestkových jader a pecek." Kdo bych chtěl přidat do kvasu pecky navíc!!

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.102.201 (?)
1.12.2012 11:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to běžná praxe. Přecedit kvas, pár pecek roztlouct a vrátit do kvasu pár dní před vypálením. Zejména páleníci, mající menší kotle, nechtějí zbytečně zahřívat pecky tvořící nezanedbatelné procento objemu kvasu Při tomto postupu je navíc možno vytitrovat přídavek takového množství jader, které opohatí destilát hořkomadlovým aromatem a nebude na škodu jeho jemnosti.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.115.132 (?)
1.12.2012 14:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A pak že pan Šlosar není odborník na ovocné destiláty  :).

Chemické vzorce vůbec neznám, obvykle mi musí stačit pochvala od kamarádů nebo známých že prostě -    je dobrá.   j.c.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.41.143 (?)
1.12.2012 18:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vysloužile asi jste to nepochopil,

pan Slosar napsal "malér by nastal, kdyby se švestkový kvas obohatil o nekontrolované množství rozbitých švestkových jader a pecek."

Ja jsem reagoval "Kdo bych chtěl přidat do kvasu pecky navíc".

Uvedu příklad, do 200 L bečky přidám 140 L švestek i s jejich peckami a navíc přidám 20 L švestkových pecek, tym jsem obohatil švestkový kvas o nekontrolované množství švestkových pecek jak psal pan Slosar.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
2.12.2012 18:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji, opravdu by právě tento případ mohl ohrozit zdraví či život konzumenta a věře mi, že to pan primář MUDr. Miloš Vysloužil ví také. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.41.143 (?)
2.12.2012 19:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemusíte sa ohánět tituly, tomu věřím, že to může ohrozit zdraví či život konzumenta, ale vy jste napsal, že "malér by nastal, kdyby se švestkový kvas obohatil o nekontrolované množství rozbitých švestkových jader a pecek."

Znovu si přečtete to co jsem napsal 1.12.2012 18:35

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.59.4 (?)
13.12.2012 23:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, pročetl jsem celou tuto diskuzi ... a vůbec jsem se nedozvěděl "co s ní?", když už je nahořklá.

Letos se mi to stalo poprvé.

Jediná rada, kterou jsem tu našel byla zředit to jinou - nehořkou, to mě už taky napadlo, mám dost slivovice r.2008, to byl nic moc ročník, letošní je dobrá, jen dost hořká, tak by to asi objema prospělo :-)

Nebo máte někdo radu "co s ní"?

J.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
24.12.2012 15:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přepracovat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


A. M (10) - xxx.xxx.4.242 (?)
24.12.2012 17:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj jelikož jsem se k pálení v loňském roce nedostal, řekl jsem si že to spojím s letošním pálením.Dvouletý kvas ze švestek, uložený na jednom místě spolu s letošním kvasem. Ještě štěstí, že jsem pálil jako první dvouletý kvas po nějaké době mi bylo sděleno, že tam není žádný alkohol a šel do kanálu.Naštěstí letošní tekl dobře a kvalitně.Pokud vím tak tu bylo psáno, že dvouletý ze švestek vydrží, tak kde se stala chyba.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


rosti&slav (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
24.12.2012 21:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Slýšel jsem i o pětiletém kvasu, zapomenutém někde ve stodole, který nebyl zkažený, a ze kterého teklo.Starý děda umřel, na kvas se zapomělo, a objevili ho po pěti létech.Švestky asi vydrží déle aniž by se kvas kazil, ale alkoholové výpary těkají stále.Mohlo by to být zajimavé, kdyby aromatické látky zůstaly, jen by bylo méně, ale zato koncentrovanějšího švestkového destilátu.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.169.41 (?)
14.11.2016 19:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, z vlastní zkušenosti konstatuji, že za nahořklostí slivovice můžou být i nahořklé švestky.Sám nevlastním ani jeden strom, tak sbírám, kde se dá.Letos mi bylo nabídnuto očesat si jeden stromek od známého, tak jsem ani na chvíli nezaváhal. Byla to nějaká pozdní odrůda, plody byly dost vyzrálé, ale dost moučné. Velice mě ale překvapila lehká nahořklá chuť. S určitými obavami jsem s pečlivostí naložil kvas, a minulý týden vypálil. Jelikož ke konci destilace teklo dost hořčin, zaříznul jsem ji již při 50%.Z 90 l kvasu 7,5 l 73%.Lehká nahořklost je cítit i ve slivovici, přestože jsem před destilací kvas přecedil od pecek.To je moje první zkušenost s nahořklostí slivovice a ponaučení, že se příště vyhnu nahořklým švestkám. Prostě člověk se stále učí. Ještě uvažuji o 3.destilaci, kde bych ještě přísněji zařízl konec (tam teklo nejvíce hořčin).

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Milan Vlk (89) - xxx.xxx.154.23 (?)
14.11.2016 21:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím zajtra mi idú vypáliť 180kg slivkoveho kvasu. Koľko to prosím bude litrov? Zmesti sa to do 150l kotla alebo to treba dat do 300l? A mam to v palenici vyliať cez bednicku ktorá zachytí kôstky?
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.67.66 (?)
14.11.2016 22:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kvas se obvykle měří spíš na litry než kila. Máte jej snad v nádobách, které mají definovaný objem, tak to můžete snadno spočítat. 
   Jestli cedit kvas před pálením je optázka na niž není jasná odpověď.Pokud byste se k tomu odhodlal, doporučil bych to provést ještě doma před odjezdem. Páleník bude stěží čekat, až přehrkáte dvacet bedýnek kvasu. Ono to nejde tak snadno, kvas netvoří jen pecky a voda.
    Co se týče nahořklé slivovice. Rozumná míra hořkomandlové chuti do slivovice patří. Že by ale hořký destilát vznikl z hořkých švestek a že by takové hořké švestky vůbec existovaly, na to z hloubi duše nevěřím.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.84.190 (?)
15.11.2016 7:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nás, se kvas dovezený do palírny váží.Po zvážení se leje do nádrže.Takže mě nezajímá jak cedit pecky, jak to budou dělat, s jakým zákazníkem dalším mě spojí, když mám jenom 150kg kvasu.Pokud vidí že jsem doma pecky odstranil, tak mi ma ně neudělají srážku.Je to práce zadarmo, takže už to nedělám.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Milan Vlk (89) - xxx.xxx.154.23 (?)
15.11.2016 8:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mne ani tak moc nejde o to uchranit výsledok od horkosti. Skôr ma trápi aby tam nebolo väčšie množstvo toho jedu z tých kôstok. Viem ze oficiálna palenica ma v sústave dačo co toto odstráni ale aj tak. Každopádne doma sa mi to cedit nechce a hlavne nemám takú veľkú nádobu navyše. Co sa týka objemu tak viem ze kade majú 75l objem ale netuším kde je mierka toho 75l objemu. Takže jedine viem ze v tej kadi je plusminus 60kg kvasu. A aký je váš tip na množstvo pálenky aby som si vedel doniesť demizony? Zo 180kg bude cca 18l?
Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.11.101 (?)
15.11.2016 9:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tipovat výtěžnost nelze. Nikdo neviděl Vaše švestky, neví, jak jste kvas vedl a kolik cukru tam přisypal. 

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Milan Vlk (89) - xxx.xxx.154.23 (?)
15.11.2016 14:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak to rozumiem. Tiež záleží od odrody sliviek zrelosti atd. Odrodu nepoznám. A dával som na 60kg sud 1kg cukru. Dúfam že to bude aspoň 15l nejakej 52ky.
Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
15.11.2016 14:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud máte na mysli hořkomandlovou chuť, která je tak vlastní mnoha švestkovým destilátům, zvláště pak z durancií z Horňácka, tak to se nemáte čeho bát. Za tento chuťový vjem je zodpovědný glykosid amygdalin z jehož molekuly se v průběhu kvašení vlivem enzymu amygdaláza a prunáza uvolňují dva moly zkvasitelné alfa-D-glukosy a zbývá tzv. necukerná složka amygdalinu kterou je benzkyanhydrin, v některé literatuře také označovaný jako nitril kyseliny mandlové. Štěpí se na kyanovodík a benzaldehyd. Ovšem koncentrace těchto sloučenin je pranepatrná, takže žádné nebezpečí nehrozí. Ovšem možná, že myslíte módní molekulu ethylkarbamát, NH2COOC2H5, která se dá při první či druhé destilaci snadno odstranit na měděném povrchu. Tato molekula je rovněž ve velmi minoritní koncentraci, je podezřelá z kancerogenity, nicméně se o její existenci, díky rozvoji plynové chromatografie, ví zhruba od roku 1975. Do té doby nebyla identifikovatelná, ale mnoha generacím před tou naší to nepřekáželo v konsumaci a pochybuji, že by výskyt rakoviny v oblastech naší země, kde se více pijí švestkové destiláty byl vyšší. Ovšem zvýšená konzumace ethanolu v destilátech je daleko závažnější problém. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Milan Vlk (89) - xxx.xxx.154.23 (?)
15.11.2016 15:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Áno mal som na mysli ethylkarbamát. Tak sa teda s tými kôstkami zapodievat nebudem. Nie sú polámané a co viem tak hádam každý to vykyda do palenice nakomplet. Zaujímavé ináč ze kvas tvorený prevažne z ringlot mi aj napriek bublatku chytil "krys". Ostatné z modrých sliviek vyzerá OK. Ten vrch som odstránil aj s tých ringlot aj z modrých.
Obrázky:


Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Milan Vlk (89) - xxx.xxx.94.132 (?)
16.11.2016 18:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Takže podávam hlásenie: dnes som vypálil v kolóne s 3jitou destilaciou. Asi nebol slivkový kvas dostatočne vykvaseny. Zo 170l kvasu to dalo 10l 54.34% slivovičky. Pán Boh zaplať aj za to. Na prvý krát to mohlo dopadnúť aj horšie. Údajne tam bol dnes chlapík so 100l kvasu a odniesol si 3l slivovice... To už by ma nasralo.
Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


host - xxx.xxx.159.180 (?)
22.11.2016 13:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Fuj, když se dívám na ten křís, nestačím žasnout. indecision  4 roky jsem kvasil všechno možné (švestky, jablka, hrušky, broskve, třešně, dokonce kvas z ječného sladu na whisku), ale nikdy se mi nahoře neobjevila byť jen jediná bílá nitka. Díky bohu za kvasné zátky a za to, že do kvasu zbytečně nelezu...cool

S nahořklostí slivovice i hruškovice jsem taky sám amatérsky bojoval. Postupně jsem ji "dotáhl" k lepší kvalitě - chce to při 2D od cca 50 st. ohřívat opravdu velmi pomalu, aby lehké podíly až po metanol mohly v klidu odejít. Vyjde to o hodinu déle, ale nikde ani náznak acetonu, nikde hořkost... No a ke konci pak od 50% často koštovat a včas vypnout, aby to nebyla moc velká kyselka.

Připojit reakci
                           

Nahořklá slivovice


Milan Vlk (89) - xxx.xxx.62.230 (?)
23.11.2016 14:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ospravedlňuje to dúfam to že je to prvotina a áno ako jedna z chýb že som sa tam občas pozeral a nebolo to pod bublatkom. Samozrejme že som tu pleseň aj s vrstvou pod ňou pred vypálenim odstránil.
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Repák + řepná pálenka2722.1.201852016
Obnovení kvasu3014.1.20182246
Slivovice 20171614.1.20181878
Zakalení macerátu1214.1.2018988
Sejmutí etiket z lahví766.1.201899726
Kvas Oskeruše703.1.201860682
Kde se stala chyba?113.1.20181274
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?1329.12.20173201
Odkôstkovač ovocia3226.12.201744301
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D718.12.20171043
destilační přístroj103016.12.20171302018
Hruškový kvas, konec kvašení2914.12.20173884
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017548
Test na metanol5010.12.201762977
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017836
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718871
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201714338
Manipulácia s kvasom424.11.2017764
Kompotovice714.11.20176151
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201718059
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171298
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201715431
Merunkovice - Marhulovica143.11.20173104
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722664
Pálení Matolin530.10.2017933
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728635
Švestkovy kompot616.10.2017960
Archivace slivovice5712.10.201731128
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017107699
Samosběr švestek?11.10.2017580
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017307532
Pálenka z dýně5528.9.201738865
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171550
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201777417
Voda do kvasu?1918.9.20172666
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201745343
Ražná - ražovica1018.9.201727955
Destilace vína - vínovice5216.9.201778757
Kvas z jahod411.9.2017850
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171788
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Problémy s plechovou udírnou18.1.2018
Problémy s plechovou udírnou18.1.2018
Problémy s plechovou udírnou16.1.2018
Problémy s plechovou udírnou16.1.2018
Jak naložit maso na uzení15.1.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů