K otravě z ovocné pálenky skoro dojít nemůže, protože toho metylalkoholu je tam málo a ještě se odstraní s první frakcí - úkapem. Zároveň protijedem na metanol je etylalkohol, kterého je tam výrazně více. Já tedy na otravu metylalkoholem z ovocné pálenky nevěřím. To je takové strašidlo na černé paliče.
Z toho, že pektin je ve slupkách vyplývá i to, že v hroznovém kvasu se žádný metylalkohol nevytvoří, takže při destilaci nepravého koňaku prakticky není třeba oddělovat úkap.
Pektin zejména obsahují slupky ze zralého ovoce a nezralé ovoce. Já také dělám nepravý kalvados z moštu. Z výše uvedeného důvodu. Krom toho v demižonech jablečné víno krásně vypadá, lépe se kontroluje kvas a prvotní odpad se dá zkompostovat. A vůbec je to s moštem fajnová práce.