Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Modrý kal

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Modrý kal


host - xxx.xxx.51.4 (?)
8.2.2018 23:30, počet návštěv: 5084
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den. Prosím vas takýto modrý kal sa mi usadil v domacom palenom, vo fľaši ktorá bola v chladničke tie ktoré sú v izbovej teplote sa tento zákal neobjavil. Čo to môže spôsobovať? Ďakujem.
Obrázky:

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Modrý kal


Kamil Severa (75) - xxx.xxx.187.206 (?)
9.2.2018 8:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Něco z měděné aparatury by to být nemohlo? Byla čistá před druhým pálením?
Připojit reakci
      

Modrý kal


host - xxx.xxx.6.7 (?)
9.2.2018 9:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohlo by to byt nieco take, nejaky vodny kamen v zmesi s medenkou (zasadity uhlicitan mednaty) Skuste odseparovat a pridat ocot, malo by sa to rozpustit na jemne modry roztok. Urcite by som to s tymto modrym nepil.

Připojit reakci
         

Modrý kal


host - xxx.xxx.236.138 (?)
11.2.2018 9:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě se jedná o měďnaté ionty, které se uvolňují z měděné aparatury vlivem kyselého prostředí. Do modrého destilátu doporučuji přidat roztok z čtvrt kávové lžičky jedlé sody (bikarbonát sodný NaHCO3) rozpuštěný v malém množství studené vody (v teplé hydrolyzuje). Po několika dnech by měla na dně sedimentovat dobře odfitrovatelná úsada. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Modrý kal


host - xxx.xxx.92.106 (?)
13.2.2018 13:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pán ižinier a vedeli by ste aj poradiť ako zabrániť vzniku týchto mednatých iontov?

Připojit reakci
               

Modrý kal


host - xxx.xxx.6.7 (?)
13.2.2018 15:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ad.: Slosar. Vplyvom len kysleho prostredia zrejme nedochadza k ziadnemu uvolnovaniu mednatych kationov z kovu, vzhladom na postavenie medi v elektrochemickom rade... ide o uslachtili kov.

Korozia moze byt ucinkom organickych latok pritomnych v palenke, ale tazko specifikovat. Naopak, medenka je latka povahy zasaditej a mala by sa rozpustat v kyseline, napr. v octe. Octom, alebo inou kyselinou by som vycistil trubky a zariadenie.

Urcite by som nedaval do palenky sodu bikarbonu, i ked soda bikarbona obcas pomoze, ak sa to s palenkou prehana. laugh ...ale asi samotnu chut palenky nezlepsi. frownNo neviem, ci by cast bikarbony nezostala v palenke, a ako by to chutilo... nespoliehal by som sa, ze sa poctivo vsetka vyzraza aj s neziadanou medou. Je pravda, ze med moze ucinkovat ako prudky jed. 1 gram moze sposobit otravu u cloveka.

Připojit reakci
                  

Modrý kal


vyslouzil (16892) - xxx.xxx.92.38 (?)
13.2.2018 15:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bikarbona v malém množství chuť pálenky neovlivní. Do některých lihovin se přidává cíleně.

Je pravda, ze med moze ucinkovat ako prudky jed.

To je trochu přehnané. Měď je biogenní mikroprvek - pro lidský organizmus v malých dávkách potřebná. Jistě, dávka nad 1g rozpustné formy mědi je toxická, ale takové množství se naráz dá sníst jen teoreticky. Otravy mědí jsou vzácné.  Budete-li pít slivovici s modrým zákalem, určitě se dřív otrávíte alkoholem.
Kde se vzal zákal ve slivovici je otázka. Možná měděnka na kotli a naoctěný kvas, možná Kuprikolem ošetřené ovoce,...

Připojit reakci
                     

Modrý kal


host - xxx.xxx.51.4 (?)
13.2.2018 16:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Čiže ideálne ju vyliať do odpadu a je po starosti!?
Připojit reakci
                        

Modrý kal


host - xxx.xxx.18.146 (?)
13.2.2018 16:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nedělejte z toho žádnou vědu! Jen to jen spláchnutá měděnka z chladiče.
Pokud Vám to vadí, tak si před druhou destilaci vyčištěte pořádně měděný chladič. Anebo ho nahraďte nerezovým, skleněným nebo hliníkovým. Měď ani její sloučeniny nedestilují, zůstávají, nebo stečou zpět do vařáku. Proto se velmi nedoporučuje používat za nerezovým apod. vařákem měděný chladič. S výjimkou aparatur s reakční Cu výplní, ale jen na vzestupné části!
(Ale i nečištěný neměděný, inertní chladič dokáže pálenku znehodnotit! Jen nikdy ne zbarvit do modra. Jen ji usazeniny z něj mléčně zakalí přip. poznamenají chuťově).
*
Jinak úplně od tématu, samozřejmě, že kdybych v destilátu viděl měděnku měl bych k ní odpor. Ale kdo se kdy otrávil z mědi?
(Jako kluci jsme kdysi, před cca 50 léty lízali kvůli nějaké sázce modrou skalici. A přežili jsme to...)

Rafael.

Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.6.7 (?)
13.2.2018 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ad Vyslouzil: Bikarbona v malém množství chuť pálenky neovlivní. Do některých lihovin se přidává cíleně.

Neviem, co je to male mnozstvo. Neviem kolko bikarbony by bolo treba na naviazanie medi a ci by taketo mnozstvo neskazilo palenku. Neviem, ci bikarbona s tymto mnozstvom by vobec vyviazala med z roztoku....a ci vobec by nieco naviazala. Opak asi bude pravdou. Vody bohate na hydrogenuhlicitan maju schopnost sposobovat koroziu kovovych potrubi velmi efektivne, co sposobuje uvolnovanie kovov do roztoku. Vacsina hydrogenuhlicitanov je na rozdiel od uhlicitanov dobre rozpustna. Rimania mali tu smolu, ze pouzivali olovene potrubie a po dlhsom case umierali na otravu takouto na olovo bohatou vodou. Zdroj vody mali bohaty na hydrogenuhlicitany.

Palenku nevylievajte. Ak sa vam nechce znovu palenku prepalit, skusil by som pouzit nejaky filter s demineralizacnou patronou na filtrovanie vody.  To by malo zachytit aj rozpustene kovy. Mozno by stacila aj mechanizka filtracia na odstranenie kalu. Ak je med viditelna ako zakal, urcite by som to nepil a nepodcenoval... aj ked to Rafael prezil. wink

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Něco od sousedů121.1.201951
Škrábavost pálenky4119.1.201952592
Umístění palírny3918.1.20194072
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201910986
Chut po siře318.1.2019313
Jblkový kvas (druhák)918.1.20191700
3D pálení215.1.2019647
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.2019815
Destilace - základní dotazy4811.1.201910567
Pálenka z melasy1611.1.20191413
Aroma slivovice3411.1.20196191
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019260
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917012
Test na metanol578.1.201977863
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019594
Kvas přes zimu36.1.2019700
Síření sudů25.1.2019325
Kolko odobrat metylalkoholu655.1.201998259
Pálenka z dýně584.1.201949564
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20194707
Koupě automatické pálenice 1042.1.201928274
Slivovice vs. calvados2281.1.2019337545
Cukr51.1.2019735
Cukr nebo med?151.1.20192726
Ukončení destilace + ředění930.12.20182422
Stojanek na cedění kvasu 1430.12.20182284
Zapach dymu429.12.2018708
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201822255
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20184817
Kotel na pálení destilátu621.12.20183559
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201844781
Pálenka z moštu4319.12.201814571
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20182550
Zápach pálenky816.12.20181515
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20183464
Mišpule610.12.20187714
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20189876
Turbo kvasnice328.12.20184744
Ananasovice, pomerančovice164.12.201812601
Domácí pálenice174.12.20186691
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Drtič odpadu19.1.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů