Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Modrý kal

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Modrý kal


host - xxx.xxx.51.4 (?)
8.2.2018 23:30, počet návštěv: 3606
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den. Prosím vas takýto modrý kal sa mi usadil v domacom palenom, vo fľaši ktorá bola v chladničke tie ktoré sú v izbovej teplote sa tento zákal neobjavil. Čo to môže spôsobovať? Ďakujem.
Obrázky:

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Modrý kal


Kamil Severa (63) - xxx.xxx.187.206 (?)
9.2.2018 8:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Něco z měděné aparatury by to být nemohlo? Byla čistá před druhým pálením?
Připojit reakci
      

Modrý kal


host - xxx.xxx.6.7 (?)
9.2.2018 9:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohlo by to byt nieco take, nejaky vodny kamen v zmesi s medenkou (zasadity uhlicitan mednaty) Skuste odseparovat a pridat ocot, malo by sa to rozpustit na jemne modry roztok. Urcite by som to s tymto modrym nepil.

Připojit reakci
         

Modrý kal


host - xxx.xxx.236.138 (?)
11.2.2018 9:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě se jedná o měďnaté ionty, které se uvolňují z měděné aparatury vlivem kyselého prostředí. Do modrého destilátu doporučuji přidat roztok z čtvrt kávové lžičky jedlé sody (bikarbonát sodný NaHCO3) rozpuštěný v malém množství studené vody (v teplé hydrolyzuje). Po několika dnech by měla na dně sedimentovat dobře odfitrovatelná úsada. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Modrý kal


host - xxx.xxx.92.106 (?)
13.2.2018 13:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pán ižinier a vedeli by ste aj poradiť ako zabrániť vzniku týchto mednatých iontov?

Připojit reakci
               

Modrý kal


host - xxx.xxx.6.7 (?)
13.2.2018 15:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ad.: Slosar. Vplyvom len kysleho prostredia zrejme nedochadza k ziadnemu uvolnovaniu mednatych kationov z kovu, vzhladom na postavenie medi v elektrochemickom rade... ide o uslachtili kov.

Korozia moze byt ucinkom organickych latok pritomnych v palenke, ale tazko specifikovat. Naopak, medenka je latka povahy zasaditej a mala by sa rozpustat v kyseline, napr. v octe. Octom, alebo inou kyselinou by som vycistil trubky a zariadenie.

Urcite by som nedaval do palenky sodu bikarbonu, i ked soda bikarbona obcas pomoze, ak sa to s palenkou prehana. laugh ...ale asi samotnu chut palenky nezlepsi. frownNo neviem, ci by cast bikarbony nezostala v palenke, a ako by to chutilo... nespoliehal by som sa, ze sa poctivo vsetka vyzraza aj s neziadanou medou. Je pravda, ze med moze ucinkovat ako prudky jed. 1 gram moze sposobit otravu u cloveka.

Připojit reakci
                  

Modrý kal


vyslouzil (16622) - xxx.xxx.92.38 (?)
13.2.2018 15:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bikarbona v malém množství chuť pálenky neovlivní. Do některých lihovin se přidává cíleně.

Je pravda, ze med moze ucinkovat ako prudky jed.

To je trochu přehnané. Měď je biogenní mikroprvek - pro lidský organizmus v malých dávkách potřebná. Jistě, dávka nad 1g rozpustné formy mědi je toxická, ale takové množství se naráz dá sníst jen teoreticky. Otravy mědí jsou vzácné.  Budete-li pít slivovici s modrým zákalem, určitě se dřív otrávíte alkoholem.
Kde se vzal zákal ve slivovici je otázka. Možná měděnka na kotli a naoctěný kvas, možná Kuprikolem ošetřené ovoce,...

Připojit reakci
                     

Modrý kal


host - xxx.xxx.51.4 (?)
13.2.2018 16:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Čiže ideálne ju vyliať do odpadu a je po starosti!?
Připojit reakci
                        

Modrý kal


host - xxx.xxx.18.146 (?)
13.2.2018 16:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nedělejte z toho žádnou vědu! Jen to jen spláchnutá měděnka z chladiče.
Pokud Vám to vadí, tak si před druhou destilaci vyčištěte pořádně měděný chladič. Anebo ho nahraďte nerezovým, skleněným nebo hliníkovým. Měď ani její sloučeniny nedestilují, zůstávají, nebo stečou zpět do vařáku. Proto se velmi nedoporučuje používat za nerezovým apod. vařákem měděný chladič. S výjimkou aparatur s reakční Cu výplní, ale jen na vzestupné části!
(Ale i nečištěný neměděný, inertní chladič dokáže pálenku znehodnotit! Jen nikdy ne zbarvit do modra. Jen ji usazeniny z něj mléčně zakalí přip. poznamenají chuťově).
*
Jinak úplně od tématu, samozřejmě, že kdybych v destilátu viděl měděnku měl bych k ní odpor. Ale kdo se kdy otrávil z mědi?
(Jako kluci jsme kdysi, před cca 50 léty lízali kvůli nějaké sázce modrou skalici. A přežili jsme to...)

Rafael.

Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.6.7 (?)
13.2.2018 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ad Vyslouzil: Bikarbona v malém množství chuť pálenky neovlivní. Do některých lihovin se přidává cíleně.

Neviem, co je to male mnozstvo. Neviem kolko bikarbony by bolo treba na naviazanie medi a ci by taketo mnozstvo neskazilo palenku. Neviem, ci bikarbona s tymto mnozstvom by vobec vyviazala med z roztoku....a ci vobec by nieco naviazala. Opak asi bude pravdou. Vody bohate na hydrogenuhlicitan maju schopnost sposobovat koroziu kovovych potrubi velmi efektivne, co sposobuje uvolnovanie kovov do roztoku. Vacsina hydrogenuhlicitanov je na rozdiel od uhlicitanov dobre rozpustna. Rimania mali tu smolu, ze pouzivali olovene potrubie a po dlhsom case umierali na otravu takouto na olovo bohatou vodou. Zdroj vody mali bohaty na hydrogenuhlicitany.

Palenku nevylievajte. Ak sa vam nechce znovu palenku prepalit, skusil by som pouzit nejaky filter s demineralizacnou patronou na filtrovanie vody.  To by malo zachytit aj rozpustene kovy. Mozno by stacila aj mechanizka filtracia na odstranenie kalu. Ak je med viditelna ako zakal, urcite by som to nepil a nepodcenoval... aj ked to Rafael prezil. wink

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilace - základní dotazy1018.10.20181257
Hruškovice1918.10.201819732
Jablkovy kvas meranie cukru917.10.2018489
Destilační přístroj - sestrojení5617.10.2018122837
Vady pálenky716.10.2018859
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?2916.10.201813967
Koupě automatické pálenice 6316.10.201810566
Jak legálně provozovat domácí pálenici?616.10.2018571
Hruškový kvas1716.10.20185264
Teplota a rýchlosť kvasenia1015.10.20181086
Biely povlak na slivkovom kvase 115.10.2018238
Kvašení jablečného moštu315.10.2018329
Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%714.10.20181019
Pálení z řepného cukru1513.10.20183760
Turbo kvasnice1313.10.20181111
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3813.10.201863963
Ražná - ražovica1213.10.201834460
Škrábavost pálenky3312.10.201844799
Pálenka z dýně5612.10.201845484
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1011.10.2018894
Jablkovy kvas2611.10.20183370
Šípkovica ako ma to229.10.201832223
Nová pálenice - jaký kotel?528.10.201850752
Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?46.10.2018633
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek156.10.201811228
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár265.10.201820459
Průběh kvašení jablek 65.10.2018983
Kolko odobrat metylalkoholu553.10.201886998
Cukornatosť slivky83.10.2018802
Kde sehnat malou pálenici1891.10.2018339801
Kvas Oskeruše711.10.201869405
Methanol51.10.2018916
Paleni slivovice doma727.9.20181643
Poraďte jaké kvasinky2424.9.201811004
Kvas z jablek3623.9.20188109
Destilačná kolona vs Dvojstupňová destilácia122.9.2018826
Domácí pálenice1622.9.20183340
Teoretický výnos1419.9.20182697
Můj první kvas2119.9.20183824
Kdy pálit hruškový kvas217.9.20181762
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí klobásy16.10.2018
Domácí klobásy15.10.2018
Dehtování14.10.2018
Jak uchovat hotový kvas11.10.2018
Jak uchovat hotový kvas10.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů