Meruňkový kvas - octovatí



Albert Bukowski - (8) - 39.50 (?) 
29.7.2015 11:45, zobrazeno: 13651x

Dobrý den,

    mám následující dotaz. V hobocích mám celkem asi 230l kvasu, který je založený dva a půl týdne. Jeden hobok při kvašení přetekl a jako jediný jde mírně cítit octem. Jedná se asi o 40 litrů mače. Pokud nechám vše společně vypálit bude mít zoctovatění tohoto množství mače vliv na chuť a vůni destilátu? Děkuji   

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 37.249 (?), 29.7.2015 15:26
Rozhodnout se musíte Vy, V tom se radit na dálku nedá! Obecně platí, že z nedobrých surovin nemůže nic dobrého nikdy vzniknout. Zkuste ochutnat šťávu a porovnat ji. Třeba ji i před degustaci i přicukřete. A podle toho se rozhodněte. Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 187.224 (?), 29.7.2015 16:09

Pokud držíte kvas v menších nádobách, např po 50 l držte je odděleně až po odvoz do pálenice. Zkušený palírník vám jistě kvas ochutná a podle stavu s ním naloží. V tuto chvíli může být matoucí různý stupeň prokvašení v jednotlivých nádobách a tedy i chuť. V každém případě je lepší pro kvas se v něm vrtat a hýbat s ním co nejméně.    j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 81.7 (?), 29.7.2015 16:47
Chuť matoucí rozhodně není. Stupeň zoctovatění a použitelnosti posoudit jen čichem bych si netroufnul. Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 236.138 (?), 29.7.2015 17:22

Domnívám se, že dva a půl týdne je příliš krátká doba i na částečné zoctovatění kvasu, ledaže by byl vystaven příliš vysoké teplotě. V každém případě platí, že meruňkový kvas je nestabilní, a proto je především zapotřebí jej chránit před vzduchem. Ve vašem případě přichází v úvahu PE folie zatažená gumicukem. Rovněž doporučuji přídavek 1 - 1,5% cukru. Během řady let jsem zjistil, že i tak malé množství významně zvýší stabilitu kvasu. Vysvětlit to neumím, ale funguje to. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Albert Bukowski - (8) - 39.50 (?), 30.7.2015 14:14

Děkuji za předchozí odpovědi. Ještě by mě jako laika zajímalo, jaká rizika, co do kvality destilátu a jeho případné zdravotní závadnosti, jsou spojena s domácím pálením, oproti pálení v pěstitelské pálenici.

Díky a pěkný den všem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 175.9 (?), 31.7.2015 13:31

Na to nelze "v krátkosti" odpovědět... jako vše, zaleží to na vědomostech páleničáře (palírníka), jeho snaze věnovat příslušné činnosti patřičnou péči a též samozřejmě i na aparatuře, kterou používá (i když na té podstatně méně, než na vlastní práci s ní.). Něco bylo zde již probíráno, viz třeba vlákno Destilační přístroj, ale i jiné, stačí nahlédnout do "seznamu historie ZAHRADY". Něco jde dohledat i na jiných stránkách, je i množství "monografií" k této činnosti (...které jdou zdarma stáhnout z uložto.cz). Stačí si jen vybrat...

Zdravím a přeji úspěch ve "studiu".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 48.190 (?), 13.10.2015 20:54

Meruňky to rády dělají, hlavně když je budete dosýpat.Sud je ptřeba naplnit tak asi2-3dny nejlépe najednou a pak nechat kvasit.Pokud tam dosypete za týden nebo deset dní(v takových teplotách jaké byly je první fáze kvašení takřka hotová)začne znovu kvasit a výsledek je to co popisujete.Také je potřeba hlídat cukernatost.Jak se dostává k nule je potřeba jednat!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika