Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Merunkovice - Marhulovica

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Merunkovice - Marhulovica


Gareth (14) - xxx.xxx.51.60 (?)
25.7.2017 14:12, počet návštěv: 5183
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Páleničiari, 

dnes som kontroloval svoje 3 súdky marhuľového kvasu a na ich povrchu som si vsimol biele bodky. Asi sa jedná o KŘÍS (vlastne ani nepoznam slovenský názov) ovocie bolo zberané a dopĺňané postupne. asi pred 5-timi dňami som pridal prípravok PH senker (mix kys. citron. a kys. mliečnej) od fy. Erbsloh. síce iba 1 flašu na 300 l kvasu. (odporúča sa vačšie množstvo) meraním ph tekutiny som zistil kyslé prostredie, avšak povrch (kolač) už bol neutrálny.

Napadlo ma, zarobit si do rozprašovača kyselinu citronovú a povedzme každy 2-3 den to postriekat. Čo vy na to? (mam už vytvorenú jemnú vrstvu odstraniť už teraz, alebo to možno tá kyselina cit. zniči?

no a ešte otázka k postupnému plneniu sudov.

všade sa odporúča naplniť nádoby na jeden krát, avšak častokrát to nejde. čo sa vlastne deje so vzniknutými substanciami v kvase, keď sa to natiahne a ovocie sa pridava v povedzme 2 dňových intervaloch?

mne sa napríklad stalo, že prvé búrlive kvasenie nastalo pri prvej/druhej várke a pri pridávaní ostatného ovocia to už také búrlivé nebolo.

Ďakujem za odpovede

Oravec

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Merunkovice - Marhulovica


siemens (23) - xxx.xxx.97.94 (?)
25.7.2017 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Křís" su hnilobne kvasinky, ale to je na kazdom kvase.

Nestresuj z toho!

Cukornatost si nemeral??? To je zakladna vec na kazdom kvase a nie prilievat chemiu.Netvrdim ze chemia nepomoze ale naco to prilievat ked nemas dostatok cukru pri zakladani.

 Kazdemu kto tu zacina pisatby nezaskodilo precitst vlakna a nemusi sa pytat to co je tu uz rozobrate :)

Připojit reakci
      

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.51.60 (?)
26.7.2017 0:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čítam na tomto fóre už asi tri roky, vždy v čase sezóny. rubriku palenie som prelistoval asi aj vsetkych 10 stran a co ma zaujimalo si precital, ale vždy existuje viac pohľadov na vec, občas nejaké nové nápady a tak.

Cukornatosť som meral refraktometrom, pri zakladani mali medzi 12 -16 brix, ale cele to bola jedna hustá kaša. tazko povedat kolko naozaj.

teraz to ma 5 brix. a termin mam az o 14 dni. 

Připojit reakci
   

Merunkovice - Marhulovica


vyslouzil (16739) - xxx.xxx.67.66 (?)
26.7.2017 9:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1.Když to jde, blánu křísu je dobré odstranit. Třebas opakovaně.
2. Malé množstzví křísotvorných bakterií nevadí.
3. Okyselení kvasu je na místě (švestky a jablka kyselit netřeba) bez ohledu na cukernatost. Samozřejmě čím méně cukru v kvasu, tím je náchylnější a tím je okyselení potřebmnější.
4. Postříkávání kyselinou citronovou - nevím, jednodušší mi přijde jednorázové okyselení stabilní kyselinou (mléčnou, sírovou)
5. Naplnit nádobu naráz je dobré. Když to nejde, plní se postupně. Já považuji za lepší plnit postupně úplně zralým (spadeným) ovocem než naplnit naráz otřepaným nezralým.

Připojit reakci
      

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.7.57 (?)
9.8.2017 14:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, letos poprvé jsem založil kvas z meruňek. Po cca 4 dnech se na jedné z beček vytvořil bílý povlak. Po přečtení tohoto tématu jsem zjistil, o co asi jde, patrně se tam začal tvořit křís. Všichni píšete, že je nutno křís odebrat mechanicky a pak okyselit kyselinou mléčnou, nebo sírovou. mám proto dotaz (možná hloupý): kde koupím kyselinu mléčnou, popř. sírovou? Znám kyselinu sírovou akumulátorovou, ale nechce se mě věřit, že je to ta správná kyselina. Popř. jak ji zředit, kolik % by měla mít, aby to mělo smysl a správný efekt.

Děkuji za informace. Gregor

Připojit reakci
         

Merunkovice - Marhulovica


vyslouzil (16739) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.8.2017 21:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Akumulátorová je ta správná. Já dávám 50 ml rozředěných v litru vody (kyselina se leje do vody) na 1q ovoce. Někdo i víc.

Připojit reakci
            

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.7.57 (?)
10.8.2017 15:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za osvětlení.

Připojit reakci
            

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.163.94 (?)
3.11.2017 1:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pane Vysloužile, mám otázku, proč nemůžu vylít tu štaprdli kyseliny přímo do zakládaného kvasu, já to tak dělám už 25 let a zřejmě špatně? smiley

Připojit reakci
               

Merunkovice - Marhulovica


vyslouzil (16739) - xxx.xxx.236.1 (?)
3.11.2017 9:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

proč nemůžu vylít tu štaprdli kyseliny přímo do zakládaného kvasu...

Můžete. Ale všimněte si, že ovoce polité koncentrovanější kyselinou v tom místě okamžitě hnědne až černá. Je to jistě jen malý kousek kvasu, který se navic hned rozmíchá a tak není vidět. Ale chci se tomu vyhnout a tak kyselinu napřed trochu zředím

Připojit reakci
                  

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.163.94 (?)
3.11.2017 11:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aha, děkuji za odpověď, leju to tam přímo při míchání, možná proto jsem si toho nikdy nevšimnul.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky3413.11.201846681
Pálenka z moštu3313.11.201810801
Jablkovy kvas meranie cukru2413.11.20183344
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?3712.11.201816639
Jablkovy kvas2710.11.20184950
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201820898
Jak legálně provozovat domácí pálenici?710.11.20181452
Pliseň na švestkách 210.11.2018284
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201812796
Koupě automatické pálenice 977.11.201818287
Kvas ze švestek "na pokračování"235.11.20184235
Destilace - základní dotazy415.11.20186164
Co přidat k hotovému hruš. kvasu35.11.2018432
První pálení52.11.2018959
Ražná - ražovica132.11.201835560
Turbo kvasnice301.11.20182772
Hruškovice2731.10.201822322
Teplota a rýchlosť kvasenia2330.10.20183312
Prevoz kvasu629.10.2018721
Biely povlak na slivkovom kvase 229.10.20181179
Kvas z cca 20kg broskví1728.10.20188971
Poraďte jaké kvasinky2528.10.201811881
Slivovice zapáchá po acetonu2527.10.201839139
Odolnost kvasinek1826.10.20181297
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1126.10.20184563
Čemu věřit refraktometru nebo cukroměru1025.10.20181288
Kvašení jablečného moštu624.10.20181290
Domácí ořechovice11021.10.2018186017
Pálenka z dýně5721.10.201846857
Destilační přístroj - sestrojení5721.10.2018125877
Kvas s hrusiek a jablk1521.10.20189749
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek220.10.20181263
Čo s pálenkou nižšej kvality820.10.20183888
Délka prokvašení kdoulového kvasu119.10.2018305
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3918.10.201868754
Vady pálenky716.10.20181490
Hruškový kvas1716.10.20186450
Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%714.10.20181725
Pálení z řepného cukru1513.10.20184366
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1011.10.20181358
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Problémy s plechovou udírnou5.11.2018
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování4.11.2018
Uzení Zadní Hovězí3.11.2018
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování3.11.2018
Uzení Zadní Hovězí3.11.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů