Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Merunkovice - Marhulovica

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Merunkovice - Marhulovica


Gareth (14) - xxx.xxx.51.60 (?)
25.7.2017 14:12, počet návštěv: 4508
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Páleničiari, 

dnes som kontroloval svoje 3 súdky marhuľového kvasu a na ich povrchu som si vsimol biele bodky. Asi sa jedná o KŘÍS (vlastne ani nepoznam slovenský názov) ovocie bolo zberané a dopĺňané postupne. asi pred 5-timi dňami som pridal prípravok PH senker (mix kys. citron. a kys. mliečnej) od fy. Erbsloh. síce iba 1 flašu na 300 l kvasu. (odporúča sa vačšie množstvo) meraním ph tekutiny som zistil kyslé prostredie, avšak povrch (kolač) už bol neutrálny.

Napadlo ma, zarobit si do rozprašovača kyselinu citronovú a povedzme každy 2-3 den to postriekat. Čo vy na to? (mam už vytvorenú jemnú vrstvu odstraniť už teraz, alebo to možno tá kyselina cit. zniči?

no a ešte otázka k postupnému plneniu sudov.

všade sa odporúča naplniť nádoby na jeden krát, avšak častokrát to nejde. čo sa vlastne deje so vzniknutými substanciami v kvase, keď sa to natiahne a ovocie sa pridava v povedzme 2 dňových intervaloch?

mne sa napríklad stalo, že prvé búrlive kvasenie nastalo pri prvej/druhej várke a pri pridávaní ostatného ovocia to už také búrlivé nebolo.

Ďakujem za odpovede

Oravec

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Merunkovice - Marhulovica


siemens (23) - xxx.xxx.97.94 (?)
25.7.2017 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Křís" su hnilobne kvasinky, ale to je na kazdom kvase.

Nestresuj z toho!

Cukornatost si nemeral??? To je zakladna vec na kazdom kvase a nie prilievat chemiu.Netvrdim ze chemia nepomoze ale naco to prilievat ked nemas dostatok cukru pri zakladani.

 Kazdemu kto tu zacina pisatby nezaskodilo precitst vlakna a nemusi sa pytat to co je tu uz rozobrate :)

Připojit reakci
      

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.51.60 (?)
26.7.2017 0:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čítam na tomto fóre už asi tri roky, vždy v čase sezóny. rubriku palenie som prelistoval asi aj vsetkych 10 stran a co ma zaujimalo si precital, ale vždy existuje viac pohľadov na vec, občas nejaké nové nápady a tak.

Cukornatosť som meral refraktometrom, pri zakladani mali medzi 12 -16 brix, ale cele to bola jedna hustá kaša. tazko povedat kolko naozaj.

teraz to ma 5 brix. a termin mam az o 14 dni. 

Připojit reakci
   

Merunkovice - Marhulovica


vyslouzil (16355) - xxx.xxx.67.66 (?)
26.7.2017 9:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1.Když to jde, blánu křísu je dobré odstranit. Třebas opakovaně.
2. Malé množstzví křísotvorných bakterií nevadí.
3. Okyselení kvasu je na místě (švestky a jablka kyselit netřeba) bez ohledu na cukernatost. Samozřejmě čím méně cukru v kvasu, tím je náchylnější a tím je okyselení potřebmnější.
4. Postříkávání kyselinou citronovou - nevím, jednodušší mi přijde jednorázové okyselení stabilní kyselinou (mléčnou, sírovou)
5. Naplnit nádobu naráz je dobré. Když to nejde, plní se postupně. Já považuji za lepší plnit postupně úplně zralým (spadeným) ovocem než naplnit naráz otřepaným nezralým.

Připojit reakci
      

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.7.57 (?)
9.8.2017 14:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, letos poprvé jsem založil kvas z meruňek. Po cca 4 dnech se na jedné z beček vytvořil bílý povlak. Po přečtení tohoto tématu jsem zjistil, o co asi jde, patrně se tam začal tvořit křís. Všichni píšete, že je nutno křís odebrat mechanicky a pak okyselit kyselinou mléčnou, nebo sírovou. mám proto dotaz (možná hloupý): kde koupím kyselinu mléčnou, popř. sírovou? Znám kyselinu sírovou akumulátorovou, ale nechce se mě věřit, že je to ta správná kyselina. Popř. jak ji zředit, kolik % by měla mít, aby to mělo smysl a správný efekt.

Děkuji za informace. Gregor

Připojit reakci
         

Merunkovice - Marhulovica


vyslouzil (16355) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.8.2017 21:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Akumulátorová je ta správná. Já dávám 50 ml rozředěných v litru vody (kyselina se leje do vody) na 1q ovoce. Někdo i víc.

Připojit reakci
            

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.7.57 (?)
10.8.2017 15:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za osvětlení.

Připojit reakci
            

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.163.94 (?)
3.11.2017 1:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pane Vysloužile, mám otázku, proč nemůžu vylít tu štaprdli kyseliny přímo do zakládaného kvasu, já to tak dělám už 25 let a zřejmě špatně? smiley

Připojit reakci
               

Merunkovice - Marhulovica


vyslouzil (16355) - xxx.xxx.236.1 (?)
3.11.2017 9:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

proč nemůžu vylít tu štaprdli kyseliny přímo do zakládaného kvasu...

Můžete. Ale všimněte si, že ovoce polité koncentrovanější kyselinou v tom místě okamžitě hnědne až černá. Je to jistě jen malý kousek kvasu, který se navic hned rozmíchá a tak není vidět. Ale chci se tomu vyhnout a tak kyselinu napřed trochu zředím

Připojit reakci
                  

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.163.94 (?)
3.11.2017 11:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aha, děkuji za odpověď, leju to tam přímo při míchání, možná proto jsem si toho nikdy nevšimnul.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí ořechovice10918.8.2018178800
Založení kvasu vinné révy818.8.2018372
Kotel na pálení destilátu117.8.2018137
Kvas z mirabelek1516.8.20186231
Kvas z jablek1516.8.20181188
Pálenka z mrkve2516.8.201825658
Hruškový kvas1415.8.20181222
Chci koupit automatickou pálenici poradí někdo zkušený? 115.8.2018146
Kde sehnat malou pálenici18615.8.2018324598
Kvasná ovocná sezóna 2018815.8.2018811
Pěstitelská pálenice v okolí Brna1514.8.20181566
Meruňkovice 2018 - vysoký výnos614.8.2018861
Meruňkový kvas314.8.2018491
Marhulový kvas nekvasí3013.8.201810138
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?248.8.20188983
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?137.8.20181667
Dosladit medem37.8.2018384
destilační přístroj10297.8.20181341079
Je to Durancie? 26.8.2018480
Slazení ořechovky25.8.2018284
Dřinka - použití195.8.201825262
Destilační kolona 12.8.2018463
Prosím o rady - založení kvasu 1929.7.201819132
Plíseň na povrchu 223.7.2018892
Jablečný kvas2823.7.201841274
Becky na kvas1923.7.201821693
Jaký zavařovací hrnec na destilaci920.7.20182281
Špendlíky3120.7.201833673
Proč se přidává cukr do meruňkového maču?2416.7.201812312
Kvas z čerešní = ako na to1113.7.20182798
Izolace přestupní trubky310.7.2018510
Palenka z exotickeho ovoce56.7.201816522
Dřevo do destilátu353.7.201818814
Jak vyrobit kvas na vodku?2230.6.201839001
Malinovica626.6.2018898
Destilát z kukuřice2723.6.201871827
Marpelně kvas1422.6.20181796
Dubove barikové chipsy - výroba a spracovanie520.6.2018688
Kostkovica - Jadrnicka819.6.2018992
Jaký vybrat refraktometr?2819.6.201820813
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Výroba domácího vína - dotaz16.8.2018
Výroba domácího vína - dotaz13.8.2018
Výroba vína13.8.2018
Výroba vína13.8.2018
Výroba domácího vína - dotaz12.8.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů