Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Merunkovice - Marhulovica

Merunkovice - Marhulovica


Jozef Oravec (14) - xxx.xxx.51.60 (?)
25.7.2017 14:12, počet návštěv: 2718
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Páleničiari, 

dnes som kontroloval svoje 3 súdky marhuľového kvasu a na ich povrchu som si vsimol biele bodky. Asi sa jedná o KŘÍS (vlastne ani nepoznam slovenský názov) ovocie bolo zberané a dopĺňané postupne. asi pred 5-timi dňami som pridal prípravok PH senker (mix kys. citron. a kys. mliečnej) od fy. Erbsloh. síce iba 1 flašu na 300 l kvasu. (odporúča sa vačšie množstvo) meraním ph tekutiny som zistil kyslé prostredie, avšak povrch (kolač) už bol neutrálny.

Napadlo ma, zarobit si do rozprašovača kyselinu citronovú a povedzme každy 2-3 den to postriekat. Čo vy na to? (mam už vytvorenú jemnú vrstvu odstraniť už teraz, alebo to možno tá kyselina cit. zniči?

no a ešte otázka k postupnému plneniu sudov.

všade sa odporúča naplniť nádoby na jeden krát, avšak častokrát to nejde. čo sa vlastne deje so vzniknutými substanciami v kvase, keď sa to natiahne a ovocie sa pridava v povedzme 2 dňových intervaloch?

mne sa napríklad stalo, že prvé búrlive kvasenie nastalo pri prvej/druhej várke a pri pridávaní ostatného ovocia to už také búrlivé nebolo.

Ďakujem za odpovede

Oravec

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Merunkovice - Marhulovica


siemens (18) - xxx.xxx.97.94 (?)
25.7.2017 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Křís" su hnilobne kvasinky, ale to je na kazdom kvase.

Nestresuj z toho!

Cukornatost si nemeral??? To je zakladna vec na kazdom kvase a nie prilievat chemiu.Netvrdim ze chemia nepomoze ale naco to prilievat ked nemas dostatok cukru pri zakladani.

 Kazdemu kto tu zacina pisatby nezaskodilo precitst vlakna a nemusi sa pytat to co je tu uz rozobrate :)

Připojit reakci
      

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.51.60 (?)
26.7.2017 0:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čítam na tomto fóre už asi tri roky, vždy v čase sezóny. rubriku palenie som prelistoval asi aj vsetkych 10 stran a co ma zaujimalo si precital, ale vždy existuje viac pohľadov na vec, občas nejaké nové nápady a tak.

Cukornatosť som meral refraktometrom, pri zakladani mali medzi 12 -16 brix, ale cele to bola jedna hustá kaša. tazko povedat kolko naozaj.

teraz to ma 5 brix. a termin mam az o 14 dni. 

Připojit reakci
   

Merunkovice - Marhulovica


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.67.66 (?)
26.7.2017 9:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1.Když to jde, blánu křísu je dobré odstranit. Třebas opakovaně.
2. Malé množstzví křísotvorných bakterií nevadí.
3. Okyselení kvasu je na místě (švestky a jablka kyselit netřeba) bez ohledu na cukernatost. Samozřejmě čím méně cukru v kvasu, tím je náchylnější a tím je okyselení potřebmnější.
4. Postříkávání kyselinou citronovou - nevím, jednodušší mi přijde jednorázové okyselení stabilní kyselinou (mléčnou, sírovou)
5. Naplnit nádobu naráz je dobré. Když to nejde, plní se postupně. Já považuji za lepší plnit postupně úplně zralým (spadeným) ovocem než naplnit naráz otřepaným nezralým.

Připojit reakci
      

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.7.57 (?)
9.8.2017 14:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, letos poprvé jsem založil kvas z meruňek. Po cca 4 dnech se na jedné z beček vytvořil bílý povlak. Po přečtení tohoto tématu jsem zjistil, o co asi jde, patrně se tam začal tvořit křís. Všichni píšete, že je nutno křís odebrat mechanicky a pak okyselit kyselinou mléčnou, nebo sírovou. mám proto dotaz (možná hloupý): kde koupím kyselinu mléčnou, popř. sírovou? Znám kyselinu sírovou akumulátorovou, ale nechce se mě věřit, že je to ta správná kyselina. Popř. jak ji zředit, kolik % by měla mít, aby to mělo smysl a správný efekt.

Děkuji za informace. Gregor

Připojit reakci
         

Merunkovice - Marhulovica


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.8.2017 21:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Akumulátorová je ta správná. Já dávám 50 ml rozředěných v litru vody (kyselina se leje do vody) na 1q ovoce. Někdo i víc.

Připojit reakci
            

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.7.57 (?)
10.8.2017 15:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za osvětlení.

Připojit reakci
            

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.163.94 (?)
3.11.2017 1:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pane Vysloužile, mám otázku, proč nemůžu vylít tu štaprdli kyseliny přímo do zakládaného kvasu, já to tak dělám už 25 let a zřejmě špatně? smiley

Připojit reakci
               

Merunkovice - Marhulovica


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.236.1 (?)
3.11.2017 9:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

proč nemůžu vylít tu štaprdli kyseliny přímo do zakládaného kvasu...

Můžete. Ale všimněte si, že ovoce polité koncentrovanější kyselinou v tom místě okamžitě hnědne až černá. Je to jistě jen malý kousek kvasu, který se navic hned rozmíchá a tak není vidět. Ale chci se tomu vyhnout a tak kyselinu napřed trochu zředím

Připojit reakci
                  

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.163.94 (?)
3.11.2017 11:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aha, děkuji za odpověď, leju to tam přímo při míchání, možná proto jsem si toho nikdy nevšimnul.

Připojit reakci
   

Merunkovice - Marhulovica


Standa von Königgrätz (572) - xxx.xxx.248.121 (?)
26.7.2017 12:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro plnění postupně platí stejná pravidla jako pro kontroly kvašení otevřením bečky. Je zde nebezpečí odvětrání CO2 vrstvičky na hladině. Ten dvoudenní interval je asi optimálním kompromisem mezi prevencí ztrát nahnitím ovoce ve skládce a počtem otevření sudu. Neméně důležitý je i způsob, jakým doplnění provedete. Mělo by být takové, aby jste průvanem či tlakovou vlnou před masou ovoce nevypláchl zmíněný CO2 z bečky. Je pro to lepší dávat ovoce po hrstech přiměřeně pomalým vkládáním tak jak kontrolujete současně, že vkládané plody nejsou nahnilé. Pomalé vkládání také zajistí, aby se z níže položeného mače neuvolnily bublinky CO2 už v průběhu vkládání, ale až po uzavření nádoby a poklepu na stěnu.

Ohledně postřiku platí totéž - je lepší sypat krystalky na povrch nebo nalít roztok, než vytvářet průvan. Pamatujte, že i CO2 okyseluje formou jak se v roztoku pod ním rozpouští/uvolňuje do/z kyseliny uhličité. (analogicky zasíření nad hladinou okyseluje rozpuštěním oxidu siřičitého do roztoku).

SfK

Připojit reakci
      

Merunkovice - Marhulovica


Miloš Vysloužil (15448) - xxx.xxx.92.38 (?)
26.7.2017 12:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych se odvětrání CO2 až tolik nebál. Pokud je kvašení na začátku - a to s ohledem na přidávání čerstvého ovoce nepochybně je - vyvíjí se oxidu dostatek na to, aby vniklý kyslík vytlačil. Já naopak když přisypávám ovoce do sudu (u švestek to snad ani jinak nejde), natlačím plody pod hladinu již tekutého mače. Když to nejde a tekutiny je málo, tak je rozmačkám.
   Nahnilé plody třídím hned při sběru.

Připojit reakci
   

Merunkovice - Marhulovica


Jozef Oravec (14) - xxx.xxx.51.60 (?)
17.8.2017 11:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže je to vypálené.

inak na ochranu pred krisom sa mi osvedčilo použitie sírneho knotu. 

z 270 l kvasu som získal 20,6l 52 percentného destilátu. asi 7,6 l výnosnosť. 

do kvasu som pridaval i 2 kg cukru, v pálenici mi povedali, že destilát je kvalitný, ale že mohlo vytiecť i viac, vraj prvá destilácia bola relatívne slabá. 

posledné 2 - 3 týždne mi refraktometer stále ukazoval 5 brix, bál som sa do toho zasahovať a nejako oživovať kvasenie. 

máte niekto znalosť, prečo sa zastavilo kvasenie? nedostatok výživy? 

úroveň alkoholu v kvase bola podľa vínometra okolo 6 percent

dakujem

Připojit reakci
      

Merunkovice - Marhulovica


host - xxx.xxx.129.26 (?)
17.8.2017 17:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...posledné 2 - 3 týždne mi refraktometer stále ukazoval 5 brix, bál som sa do toho zasahovať a nejako oživovať kvasenie.

máte niekto znalosť, prečo sa zastavilo kvasenie? nedostatok výživy?...

5°Bx je taková standardní hodnota cukernatosti vykvašeného kvasu. Vůbec nic nevykvasí pod 3-2°Bx - to je taková konstanta se kterou je nutno počítat.
(Někdy je třeba zohlednit i obsah různých nezkvasitelných cukrů které refraktometr zaznamená a jejichž množství je závislé na druhu suroviny).
Takže ve Vašem případě se kvašení zastavilo proto, že bylo dokvašeno - zkvasil veškerý zkvasitelný cukr. U běžných kvasů není třeba výživu pro kvasinky nijak řešit ovoce ji obsahuje dost.

Rafael.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Odkôstkovač ovocia3016.12.201742672
destilační přístroj103016.12.20171287988
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D515.12.2017381
Hruškový kvas, konec kvašení2914.12.20173175
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017264
Test na metanol5010.12.201761688
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017593
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718202
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713840
Manipulácia s kvasom424.11.2017526
Kompotovice714.11.20175907
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717479
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171041
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714939
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172719
Repák + řepná pálenka253.11.201750277
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722113
Pálení Matolin530.10.2017717
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728171
Švestkovy kompot616.10.2017816
Archivace slivovice5712.10.201729917
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017105252
Samosběr švestek?11.10.2017457
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017303099
Kvas Oskoruse6228.9.201758058
Pálenka z dýně5528.9.201737929
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171288
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201776177
Voda do kvasu?1918.9.20172152
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201744066
Ražná - ražovica1018.9.201727046
Destilace vína - vínovice5216.9.201777258
Kvas z jahod411.9.2017652
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171472
Zakalená slivovice1685.9.2017186684
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177096
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111459
Destilát z kukuřice2611.8.201764411
Kompotová jamovice2031.7.20171979
Domácí ořechovice9330.7.2017155780
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení14.12.2017
A až Z o uzení14.12.2017
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů