Zdravím Páleničiari,
dnes som kontroloval svoje 3 súdky marhuľového kvasu a na ich povrchu som si vsimol biele bodky. Asi sa jedná o KŘÍS (vlastne ani nepoznam slovenský názov) ovocie bolo zberané a dopĺňané postupne. asi pred 5-timi dňami som pridal prípravok PH senker (mix kys. citron. a kys. mliečnej) od fy. Erbsloh. síce iba 1 flašu na 300 l kvasu. (odporúča sa vačšie množstvo) meraním ph tekutiny som zistil kyslé prostredie, avšak povrch (kolač) už bol neutrálny.
Napadlo ma, zarobit si do rozprašovača kyselinu citronovú a povedzme každy 2-3 den to postriekat. Čo vy na to? (mam už vytvorenú jemnú vrstvu odstraniť už teraz, alebo to možno tá kyselina cit. zniči?
no a ešte otázka k postupnému plneniu sudov.
všade sa odporúča naplniť nádoby na jeden krát, avšak častokrát to nejde. čo sa vlastne deje so vzniknutými substanciami v kvase, keď sa to natiahne a ovocie sa pridava v povedzme 2 dňových intervaloch?
mne sa napríklad stalo, že prvé búrlive kvasenie nastalo pri prvej/druhej várke a pri pridávaní ostatného ovocia to už také búrlivé nebolo.
Ďakujem za odpovede
Oravec