Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Meruňkovice 2018 - vysoký výnos

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


hugovotr (512) - xxx.xxx.0.146 (?)
7.8.2018 14:16, počet návštěv: 3254
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, za zhruba 20 let, co dělám meruňkovici, se mi nestalo, aby byl výnos zhruba 16 litrů 52% pálenky na 100 litrů kvasu. Ani v pálenici nevěřili vlastním očím a podezírají mě z velké dávky přidaného cukru v kvasu. Dovede někdo spočítat cukernatost meruněk, když jsem přidal zhruba 3.5kg cukru na 100l kvasu?

Letos jsem nepoužil žádné kvasinky ani enzymy. Kvašení probíhalo 4 týdny ve sklepě při 20°C ve 180 litrových bečkách s kvasnou zátkou. Meruněk bylo méně jak jiné roky, zato o něco větší (větší podíl dužniny k pecce). Odrůda VP + menší část Maďarská.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


host - xxx.xxx.96.56 (?)
7.8.2018 14:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,  no to jsou jednoduché počty :)  1kg cukru ve stolitrech je jeden stupeň. I stupeň ve sto litrech je zhruba 1l pálenky a 50% procentech. 

100litrů kvasu...16l... cca 16stupnu cukernatosti. Mínus 3,5 kg přidaného je 12,5 stupně cukernatosti meruněk, což je velmi krásné. :)

S pozdravem, 

M. 

Připojit reakci
      

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


host - xxx.xxx.55.221 (?)
7.8.2018 14:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V kvasu bylo cca 16,6kg cukru. Včetně toho přidaného.
(Teoreticky je možno vyrobit z 1 kg cukru 0,65 l čistého etanolu, prakticky 0,5l).

Rafael.

Připojit reakci
         

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


pepa kot (377) - xxx.xxx.53.112 (?)
7.8.2018 21:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do 100l VP meruněk jsem dal 2,5kg cukru a vypálil 16l meruňkovice na 49,8%.

Připojit reakci
            

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


vyslouzil (17102) - xxx.xxx.76.211 (?)
8.8.2018 10:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak jste přišel na tu koncentraci 49,8%? Nateklo to přímo v pálenici nebo jste ji doředil z vyšší koncentrace?

Připojit reakci
               

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


pepa kot (377) - xxx.xxx.53.112 (?)
14.8.2018 0:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechal jsem si doředit přímo v pálenici!

Připojit reakci
                  

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


EL Edgar (56) - xxx.xxx.165.187 (?)
1.9.2018 22:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukrovica :)

Připojit reakci
                     

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


hugovotr (512) - xxx.xxx.21.164 (?)
2.9.2018 12:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
3,5 kg přidaného cukru do 100 litrů meruňkového kvasu jistě nevede k výrobě cukrovice a na kvalitu pálenky nemá negativní vliv, spíš naopak. Několikrát jsem dělal meruňkovici bez přidaného cukru a kvalitativně byla spíš horší jak ve vůni tak i chuti. Cukr rozhodně nepřidávám kvůli většímu výnosu. Meruňky nejsou švestky...
Připojit reakci
                        

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


EL Edgar (56) - xxx.xxx.165.187 (?)
2.9.2018 17:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň.

Áno... je to vec názoru. Ja sa ospravedlňujem za trochu irónie :) Ten kto vyrába ovocný destilát (pripravuje kvas) má určitý ciel alebo zámer. Ja pripravujem kvas z marhúl už niekoľko rokov. Vyskúšal som už niekoľko postupv. Mne vyhovuje pálenka, ktorej kvas nebol docukrený. Jednoducho je to tak. Tento pravý ovocný destilát má podla môjho názoru tú najvyššiu kvalitu. Nechcem tvrdiť, že kilo cukru na 100 litrov kvasu negatívne ovplyvní výslednú chuť destilátu, to nie! Ale myslím že 3,5 kg/100l už badatelnú zmenu urobí. Či k lepšiemu, alebo horšiemu nechám na posúdenie každému, kto mal možnosť takéto destiláty porovnať. Výťažnosť kvasu ktorý nebol dosladený je oveľa oveľa, oveľa nižšia ako 16l zo 100l kvasu, preto takýto kvas zakladá len málo pestovateľov. Ale je to naozaj vec názoru, a hlavne vkusu. Každému chutí niečo iné. Ak Vám viac chutí pálenka s pridaným cukrom v kvase, tak ju predsa nebudete kaziť tým, že ho tam nedáte. Je to logické. Nebude to pravý ovocný destilát, ale len ovocný destilát, ale pre veľa ľudí bude chutnejší ako ten pravý... a v podstate niekomu na slovíčkach aj tak nazáleží. Ešte raz sa ospravedlňujem za tú cukrovicu a prajem veľa kvalitnej pálenky. s Pozdravom

Připojit reakci
                           

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


hugovotr (512) - xxx.xxx.21.164 (?)
2.9.2018 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
No řekl bych, že jen velice málo pěstitelů nedává do meruňkového kvasu žádný cukr. Mám to potvrzeno od známých, od domácích paličů i ze všech oficiálních pálenic, kde jsem zatím pálil. Většinou přidávají 2-4 kila cukru. Jak říkáte, každý ať si kvas dělá podle sebe. Vše dobré a ať se daří.
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí ořechovice11226.6.2019197607
Kvas z mandarinek1923.6.20191893
Zapach dymu623.6.20191416
Z ceho udelat visnovku1322.6.20191122
borovička717.6.201919963
Slivovice jak poznat archív109.6.20199824
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927101
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191259
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934873
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019886
Turbo kvasnice3519.5.20198014
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921327
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201930191
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019976
Škrábavost pálenky4727.4.201960759
Archivace slivovice427.4.2019805
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019693
destilační přístroj104915.4.20191428866
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948789
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191719
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191880
Aroma slivovice364.4.201910750
Palenka z datli?92.4.20196141
Ochutnávka Radimov623.3.20191838
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194624
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019910
Parciální fermentace518.3.20191181
Ananasový kvas214.3.2019839
Kvas z mirabelek2011.3.201913409
Kvasenie a palenie manga710.3.20191283
Dřinka - použití229.3.201930235
Destilace - základní dotazy497.3.201915604
Test na metanol8025.2.201989125
3D pálení2323.2.20194461
Koupě automatické pálenice 11021.2.201939033
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201917185
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191814
Odpeckovač317.2.20191037
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192659
Kvas přes zimu1012.2.20192726
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů