Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Meruňkovice 2018 - vysoký výnos

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


hugovotr (476) - xxx.xxx.0.146 (?)
7.8.2018 14:16, počet návštěv: 2289
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, za zhruba 20 let, co dělám meruňkovici, se mi nestalo, aby byl výnos zhruba 16 litrů 52% pálenky na 100 litrů kvasu. Ani v pálenici nevěřili vlastním očím a podezírají mě z velké dávky přidaného cukru v kvasu. Dovede někdo spočítat cukernatost meruněk, když jsem přidal zhruba 3.5kg cukru na 100l kvasu?

Letos jsem nepoužil žádné kvasinky ani enzymy. Kvašení probíhalo 4 týdny ve sklepě při 20°C ve 180 litrových bečkách s kvasnou zátkou. Meruněk bylo méně jak jiné roky, zato o něco větší (větší podíl dužniny k pecce). Odrůda VP + menší část Maďarská.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


host - xxx.xxx.96.56 (?)
7.8.2018 14:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,  no to jsou jednoduché počty :)  1kg cukru ve stolitrech je jeden stupeň. I stupeň ve sto litrech je zhruba 1l pálenky a 50% procentech. 

100litrů kvasu...16l... cca 16stupnu cukernatosti. Mínus 3,5 kg přidaného je 12,5 stupně cukernatosti meruněk, což je velmi krásné. :)

S pozdravem, 

M. 

Připojit reakci
      

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


host - xxx.xxx.55.221 (?)
7.8.2018 14:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V kvasu bylo cca 16,6kg cukru. Včetně toho přidaného.
(Teoreticky je možno vyrobit z 1 kg cukru 0,65 l čistého etanolu, prakticky 0,5l).

Rafael.

Připojit reakci
         

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


pepa kot (382) - xxx.xxx.53.112 (?)
7.8.2018 21:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do 100l VP meruněk jsem dal 2,5kg cukru a vypálil 16l meruňkovice na 49,8%.

Připojit reakci
            

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


vyslouzil (16760) - xxx.xxx.76.211 (?)
8.8.2018 10:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak jste přišel na tu koncentraci 49,8%? Nateklo to přímo v pálenici nebo jste ji doředil z vyšší koncentrace?

Připojit reakci
               

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


pepa kot (382) - xxx.xxx.53.112 (?)
14.8.2018 0:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechal jsem si doředit přímo v pálenici!

Připojit reakci
                  

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


EL Edgar (23) - xxx.xxx.165.187 (?)
1.9.2018 22:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukrovica :)

Připojit reakci
                     

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


hugovotr (476) - xxx.xxx.21.164 (?)
2.9.2018 12:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
3,5 kg přidaného cukru do 100 litrů meruňkového kvasu jistě nevede k výrobě cukrovice a na kvalitu pálenky nemá negativní vliv, spíš naopak. Několikrát jsem dělal meruňkovici bez přidaného cukru a kvalitativně byla spíš horší jak ve vůni tak i chuti. Cukr rozhodně nepřidávám kvůli většímu výnosu. Meruňky nejsou švestky...
Připojit reakci
                        

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


EL Edgar (23) - xxx.xxx.165.187 (?)
2.9.2018 17:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň.

Áno... je to vec názoru. Ja sa ospravedlňujem za trochu irónie :) Ten kto vyrába ovocný destilát (pripravuje kvas) má určitý ciel alebo zámer. Ja pripravujem kvas z marhúl už niekoľko rokov. Vyskúšal som už niekoľko postupv. Mne vyhovuje pálenka, ktorej kvas nebol docukrený. Jednoducho je to tak. Tento pravý ovocný destilát má podla môjho názoru tú najvyššiu kvalitu. Nechcem tvrdiť, že kilo cukru na 100 litrov kvasu negatívne ovplyvní výslednú chuť destilátu, to nie! Ale myslím že 3,5 kg/100l už badatelnú zmenu urobí. Či k lepšiemu, alebo horšiemu nechám na posúdenie každému, kto mal možnosť takéto destiláty porovnať. Výťažnosť kvasu ktorý nebol dosladený je oveľa oveľa, oveľa nižšia ako 16l zo 100l kvasu, preto takýto kvas zakladá len málo pestovateľov. Ale je to naozaj vec názoru, a hlavne vkusu. Každému chutí niečo iné. Ak Vám viac chutí pálenka s pridaným cukrom v kvase, tak ju predsa nebudete kaziť tým, že ho tam nedáte. Je to logické. Nebude to pravý ovocný destilát, ale len ovocný destilát, ale pre veľa ľudí bude chutnejší ako ten pravý... a v podstate niekomu na slovíčkach aj tak nazáleží. Ešte raz sa ospravedlňujem za tú cukrovicu a prajem veľa kvalitnej pálenky. s Pozdravom

Připojit reakci
                           

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


hugovotr (476) - xxx.xxx.21.164 (?)
2.9.2018 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
No řekl bych, že jen velice málo pěstitelů nedává do meruňkového kvasu žádný cukr. Mám to potvrzeno od známých, od domácích paličů i ze všech oficiálních pálenic, kde jsem zatím pálil. Většinou přidávají 2-4 kila cukru. Jak říkáte, každý ať si kvas dělá podle sebe. Vše dobré a ať se daří.
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jablkovy kvas5119.11.20186802
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?3819.11.201817136
Kvas ze švestek "na pokračování"2618.11.20185005
Paleni slivovice doma1217.11.20183221
Hruškovice2817.11.201822807
Jablkovy kvas meranie cukru4216.11.20184938
Koupě automatické pálenice 9816.11.201819831
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1415.11.20182107
Pálenka z moštu4114.11.201811772
Cukr nebo med?414.11.2018436
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201855597
Škrábavost pálenky4014.11.201847858
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201821308
Jak legálně provozovat domácí pálenici?710.11.20181585
Pliseň na švestkách 210.11.2018417
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201813163
Destilace - základní dotazy415.11.20186557
Co přidat k hotovému hruš. kvasu35.11.2018528
První pálení52.11.20181104
Ražná - ražovica132.11.201835862
Turbo kvasnice301.11.20182951
Teplota a rýchlosť kvasenia2330.10.20183539
Prevoz kvasu629.10.2018812
Biely povlak na slivkovom kvase 229.10.20181271
Kvas z cca 20kg broskví1728.10.20189091
Poraďte jaké kvasinky2528.10.201812049
Slivovice zapáchá po acetonu2527.10.201839554
Odolnost kvasinek1826.10.20181358
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1126.10.20184672
Čemu věřit refraktometru nebo cukroměru1025.10.20181439
Kvašení jablečného moštu624.10.20181354
Domácí ořechovice11021.10.2018186595
Pálenka z dýně5721.10.201847199
Destilační přístroj - sestrojení5721.10.2018126515
Kvas s hrusiek a jablk1521.10.20189890
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek220.10.20181312
Čo s pálenkou nižšej kvality820.10.20183956
Délka prokvašení kdoulového kvasu119.10.2018354
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3918.10.201869729
Vady pálenky716.10.20181652
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Výroba domácího sýra10:46
Uzení Zadní Hovězí17.11.2018
Problémy s plechovou udírnou5.11.2018
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování4.11.2018
Uzení Zadní Hovězí3.11.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů