Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Meruňkovice 2018 - vysoký výnos

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


hugovotr (489) - xxx.xxx.0.146 (?)
7.8.2018 14:16, počet návštěv: 2715
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, za zhruba 20 let, co dělám meruňkovici, se mi nestalo, aby byl výnos zhruba 16 litrů 52% pálenky na 100 litrů kvasu. Ani v pálenici nevěřili vlastním očím a podezírají mě z velké dávky přidaného cukru v kvasu. Dovede někdo spočítat cukernatost meruněk, když jsem přidal zhruba 3.5kg cukru na 100l kvasu?

Letos jsem nepoužil žádné kvasinky ani enzymy. Kvašení probíhalo 4 týdny ve sklepě při 20°C ve 180 litrových bečkách s kvasnou zátkou. Meruněk bylo méně jak jiné roky, zato o něco větší (větší podíl dužniny k pecce). Odrůda VP + menší část Maďarská.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


host - xxx.xxx.96.56 (?)
7.8.2018 14:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,  no to jsou jednoduché počty :)  1kg cukru ve stolitrech je jeden stupeň. I stupeň ve sto litrech je zhruba 1l pálenky a 50% procentech. 

100litrů kvasu...16l... cca 16stupnu cukernatosti. Mínus 3,5 kg přidaného je 12,5 stupně cukernatosti meruněk, což je velmi krásné. :)

S pozdravem, 

M. 

Připojit reakci
      

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


host - xxx.xxx.55.221 (?)
7.8.2018 14:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V kvasu bylo cca 16,6kg cukru. Včetně toho přidaného.
(Teoreticky je možno vyrobit z 1 kg cukru 0,65 l čistého etanolu, prakticky 0,5l).

Rafael.

Připojit reakci
         

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


pepa kot (392) - xxx.xxx.53.112 (?)
7.8.2018 21:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do 100l VP meruněk jsem dal 2,5kg cukru a vypálil 16l meruňkovice na 49,8%.

Připojit reakci
            

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.76.211 (?)
8.8.2018 10:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak jste přišel na tu koncentraci 49,8%? Nateklo to přímo v pálenici nebo jste ji doředil z vyšší koncentrace?

Připojit reakci
               

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


pepa kot (392) - xxx.xxx.53.112 (?)
14.8.2018 0:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechal jsem si doředit přímo v pálenici!

Připojit reakci
                  

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


EL Edgar (35) - xxx.xxx.165.187 (?)
1.9.2018 22:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukrovica :)

Připojit reakci
                     

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


hugovotr (489) - xxx.xxx.21.164 (?)
2.9.2018 12:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
3,5 kg přidaného cukru do 100 litrů meruňkového kvasu jistě nevede k výrobě cukrovice a na kvalitu pálenky nemá negativní vliv, spíš naopak. Několikrát jsem dělal meruňkovici bez přidaného cukru a kvalitativně byla spíš horší jak ve vůni tak i chuti. Cukr rozhodně nepřidávám kvůli většímu výnosu. Meruňky nejsou švestky...
Připojit reakci
                        

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


EL Edgar (35) - xxx.xxx.165.187 (?)
2.9.2018 17:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň.

Áno... je to vec názoru. Ja sa ospravedlňujem za trochu irónie :) Ten kto vyrába ovocný destilát (pripravuje kvas) má určitý ciel alebo zámer. Ja pripravujem kvas z marhúl už niekoľko rokov. Vyskúšal som už niekoľko postupv. Mne vyhovuje pálenka, ktorej kvas nebol docukrený. Jednoducho je to tak. Tento pravý ovocný destilát má podla môjho názoru tú najvyššiu kvalitu. Nechcem tvrdiť, že kilo cukru na 100 litrov kvasu negatívne ovplyvní výslednú chuť destilátu, to nie! Ale myslím že 3,5 kg/100l už badatelnú zmenu urobí. Či k lepšiemu, alebo horšiemu nechám na posúdenie každému, kto mal možnosť takéto destiláty porovnať. Výťažnosť kvasu ktorý nebol dosladený je oveľa oveľa, oveľa nižšia ako 16l zo 100l kvasu, preto takýto kvas zakladá len málo pestovateľov. Ale je to naozaj vec názoru, a hlavne vkusu. Každému chutí niečo iné. Ak Vám viac chutí pálenka s pridaným cukrom v kvase, tak ju predsa nebudete kaziť tým, že ho tam nedáte. Je to logické. Nebude to pravý ovocný destilát, ale len ovocný destilát, ale pre veľa ľudí bude chutnejší ako ten pravý... a v podstate niekomu na slovíčkach aj tak nazáleží. Ešte raz sa ospravedlňujem za tú cukrovicu a prajem veľa kvalitnej pálenky. s Pozdravom

Připojit reakci
                           

Meruňkovice 2018 - vysoký výnos


hugovotr (489) - xxx.xxx.21.164 (?)
2.9.2018 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
No řekl bych, že jen velice málo pěstitelů nedává do meruňkového kvasu žádný cukr. Mám to potvrzeno od známých, od domácích paličů i ze všech oficiálních pálenic, kde jsem zatím pálil. Většinou přidávají 2-4 kila cukru. Jak říkáte, každý ať si kvas dělá podle sebe. Vše dobré a ať se daří.
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 10919.2.201931619
Jablkovy kvas meranie cukru6519.2.201912937
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191033
Odpeckovač317.2.2019301
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191477
Kvasenie a palenie manga614.2.2019450
Stojanek na cedění kvasu 1513.2.20192991
3D pálení2213.2.20192612
Kvas přes zimu1012.2.20191693
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201917501
Kvasná zátka1611.2.201910815
Parciální fermentace39.2.2019405
Pálenka z melasy207.2.20192157
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019692
Test na metanol786.2.201983141
Škrábavost pálenky464.2.201955960
Aroma slivovice352.2.20197811
Destilát z piva a vína121.2.201912293
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019101248
Ředění slivovice629.1.20195281
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198068
Cukr626.1.20191299
Umístění palírny3918.1.20195155
Chut po siře318.1.2019569
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192080
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191051
Destilace - základní dotazy4811.1.201911858
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019454
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917942
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019899
Síření sudů25.1.2019469
Pálenka z dýně584.1.201950514
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20195631
Slivovice vs. calvados2281.1.2019340702
Cukr nebo med?151.1.20193209
Ukončení destilace + ředění930.12.20183004
Zapach dymu429.12.2018891
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201823933
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20185577
Kotel na pálení destilátu621.12.20184048
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jake drevo13:01
Jak vyrobit višňové víno?16.2.2019
UKS Super robot - mlýnek na maso16.2.2019
Jake drevo16.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů