Meruňkovice 2018 - vysoký výnos



EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 165.187 (?)
1.9.2018 22:53

Cukrovica :)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 0.146 (?), 7.8.2018 14:16, zobrazeno: 7071x

Zdravím, za zhruba 20 let, co dělám meruňkovici, se mi nestalo, aby byl výnos zhruba 16 litrů 52% pálenky na 100 litrů kvasu. Ani v pálenici nevěřili vlastním očím a podezírají mě z velké dávky přidaného cukru v kvasu. Dovede někdo spočítat cukernatost meruněk, když jsem přidal zhruba 3.5kg cukru na 100l kvasu?

Letos jsem nepoužil žádné kvasinky ani enzymy. Kvašení probíhalo 4 týdny ve sklepě při 20°C ve 180 litrových bečkách s kvasnou zátkou. Meruněk bylo méně jak jiné roky, zato o něco větší (větší podíl dužniny k pecce). Odrůda VP + menší část Maďarská.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 96.56 (?), 7.8.2018 14:37

Zdravím,  no to jsou jednoduché počty :)  1kg cukru ve stolitrech je jeden stupeň. I stupeň ve sto litrech je zhruba 1l pálenky a 50% procentech. 

100litrů kvasu...16l... cca 16stupnu cukernatosti. Mínus 3,5 kg přidaného je 12,5 stupně cukernatosti meruněk, což je velmi krásné. :)

S pozdravem, 

M. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 55.221 (?), 7.8.2018 14:43

V kvasu bylo cca 16,6kg cukru. Včetně toho přidaného.
(Teoreticky je možno vyrobit z 1 kg cukru 0,65 l čistého etanolu, prakticky 0,5l).

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 53.112 (?), 7.8.2018 21:55

Do 100l VP meruněk jsem dal 2,5kg cukru a vypálil 16l meruňkovice na 49,8%.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 76.211 (?), 8.8.2018 10:09

Jak jste přišel na tu koncentraci 49,8%? Nateklo to přímo v pálenici nebo jste ji doředil z vyšší koncentrace?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 53.112 (?), 14.8.2018 0:14

Nechal jsem si doředit přímo v pálenici!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 165.187 (?), 1.9.2018 22:53

Cukrovica :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 21.164 (?), 2.9.2018 12:29
3,5 kg přidaného cukru do 100 litrů meruňkového kvasu jistě nevede k výrobě cukrovice a na kvalitu pálenky nemá negativní vliv, spíš naopak. Několikrát jsem dělal meruňkovici bez přidaného cukru a kvalitativně byla spíš horší jak ve vůni tak i chuti. Cukr rozhodně nepřidávám kvůli většímu výnosu. Meruňky nejsou švestky...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 165.187 (?), 2.9.2018 17:05

Dobrý deň.

Áno... je to vec názoru. Ja sa ospravedlňujem za trochu irónie :) Ten kto vyrába ovocný destilát (pripravuje kvas) má určitý ciel alebo zámer. Ja pripravujem kvas z marhúl už niekoľko rokov. Vyskúšal som už niekoľko postupv. Mne vyhovuje pálenka, ktorej kvas nebol docukrený. Jednoducho je to tak. Tento pravý ovocný destilát má podla môjho názoru tú najvyššiu kvalitu. Nechcem tvrdiť, že kilo cukru na 100 litrov kvasu negatívne ovplyvní výslednú chuť destilátu, to nie! Ale myslím že 3,5 kg/100l už badatelnú zmenu urobí. Či k lepšiemu, alebo horšiemu nechám na posúdenie každému, kto mal možnosť takéto destiláty porovnať. Výťažnosť kvasu ktorý nebol dosladený je oveľa oveľa, oveľa nižšia ako 16l zo 100l kvasu, preto takýto kvas zakladá len málo pestovateľov. Ale je to naozaj vec názoru, a hlavne vkusu. Každému chutí niečo iné. Ak Vám viac chutí pálenka s pridaným cukrom v kvase, tak ju predsa nebudete kaziť tým, že ho tam nedáte. Je to logické. Nebude to pravý ovocný destilát, ale len ovocný destilát, ale pre veľa ľudí bude chutnejší ako ten pravý... a v podstate niekomu na slovíčkach aj tak nazáleží. Ešte raz sa ospravedlňujem za tú cukrovicu a prajem veľa kvalitnej pálenky. s Pozdravom

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 21.164 (?), 2.9.2018 21:21
No řekl bych, že jen velice málo pěstitelů nedává do meruňkového kvasu žádný cukr. Mám to potvrzeno od známých, od domácích paličů i ze všech oficiálních pálenic, kde jsem zatím pálil. Většinou přidávají 2-4 kila cukru. Jak říkáte, každý ať si kvas dělá podle sebe. Vše dobré a ať se daří.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika