Měření hladiny alkoholu ve sladkém alkoholu



Stránky: 1,  2   
host - 163.195 (?) 
9.11.2010 16:15, zobrazeno: 24885x

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jakým přístrojem změřím hladinu alkoholu ve sladkém alkoholu? Tedy kolik % alkoholu obsahuje ten můj sladký alkohol. Pomocí lihoměru to nejde. Lihoměr nezměří. Děkuji moc za odpověď :)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
      
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 11.11.2010 8:09

tady se těžko radí - ty tlamolepy mají díky cukru jinou hustotu, nežli destiláty, takže lihoměr bude ukazovat nesmysly.

 Zcela profesionální stanovení se provádí tak, že se likér (malý vzorek)   předestiluje a pracuje se dále s destilátem -  změří jeho hustota, nebo (dneska asi častěji) se udělá plynová chromatografie - tohle ale na koleně v kuchyni asi neuděláte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.205 (?), 17.11.2010 22:04

A Vy znáte někoho, kdo má plynový chromatograf tak říkajíc po ruce? V kuchyni by ho manželky asi špatně snášely. GC stanovení není tak jednoduché. Destilace likéru? Určitě nebude kvantitativní, takže nespolehlivé! Především by se musel stanovit odparek, tedy ten je tvořen především cukrem. Nejen, ale chyba by nebyla tak velká. Pak by se podle toho musela vytvořit kalibrační křivka a pak by to "snad šlo". Bohužel je plynová chromatografie analytickou srovnávací metodou, pravda velmi přesnou, ale nemáme stadard, takže není proti čemu měřit a to je obrovský problém nejen GC, ale i HPLC. Není mi známo, že by existovalo přímé stanovení ethylalkoholu např. odměrnou metodou a gravimetrická určitě neexistuje. Oxidace jistě nepřipadá v případě přítomností cukrů v úvahu, i když acetaldehyd či octovka se stanovují snadno.  Tak snad jedině extrakce do aromatických rozpouštědel či etheru, ale co musíme znát aktivitní koeficienty. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 121.38 (?), 21.11.2012 20:38

Ja merim % alkoholu pyknometrem.

Staci zvazit puvodni vzorek, porom zvazit pyknometr s vodou a nakonec vzorek naredit na 50% nejakou znamou kapalinou (voda, 100% alkohol) a zvazit potrteti.

Pak uz se daji lehce spocitat %% jednotlivych latek...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 44.73 (?), 6.9.2018 10:07

Ale když neznám přesné množství ani jedné ze složek, pyknometr mi nepomůže.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.165 (?), 13.4.2013 7:21

Stanovit obsah metanolu a etanolu není problém. Používáme GC metodu Headspace a interní standard izopropanol asi 1% na navážku vzorku. Pravda, koncentrace v provozních vzorcích máme od 30ppm do 2%, pro destiláty nutno přiměřeně ředit.

                                                                                mef

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 11.11.2010 10:59
Pokud si sladký alkohol vyrábíte sám, snadno si spočítáte podle přidaného lihu, vodky či destilátu, kolik alkoholu likér obsahuje. Jestli jej kupujete v obchodě, má to napsáno na vinětě.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 163.195 (?), 12.11.2010 19:22

Je to prostě domácí (něco naložené v lihu) a to se asi nedá nějak spočítat. Existuje něco jako lihoměr na tento druh alkoholu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 39.241 (?), 14.11.2010 19:27

 ... Co takhle ten cukr přidat až po ukončení "macerace" a zfiltrování "výrobku". Mezi tím lze již s dostatečnou přesností zjistit "sílu", ať už lihoměrem, nebo vinoměrem...  Ve Vašem popisovaném stavu lze zjistit jen předestilováním "malého"množstí destilátu a opětovného doplnění na obebraný objem "destilkou" a změření lihoměrem.

Zdravím Lojza Str.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 15.11.2010 9:46

Orientačně to odhadnou lze. Ovoce obsahuje cca 80-90% tekutého podílu a líh se distribuuje zhruba ve stejné koncentraci do ovoce i ve šťávě kolem. Znáte-li objem ovoce (zjistíte snadno podle vytlačené tekutiny), spočítáte i obsah alkoholu - pokud jste tedy ovoce zaléval lihovinou o známé koncentraci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika