Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...



host - 231.122 (?) 
17.8.2007 15:17, zobrazeno: 82045x

Prosím poradte, kdo s tím máte zkušenost. Letos jsem poprvé měl větší úrodu broskví a zárověn se mě většinu podařilo otrhat dříve než mě je domácnost zkonzumovala, ale vzhledem k celkem známé malé cukernatosti broskví jsem do kvasu přidal obvyklé množství cukru. Kvas kvasil slaběji ve stálé teplotě kolem 20 C, ale asi po 5 dnech kvasí až do ted 3 týdne slabě, ale kvasí. Dnes jsem ve vytáhlém moštu z kvasu měřil cukernatost a je kolem jen 1%. napadlo mě změřit také obsah alkoholu (ač jsem to u jiných kvasů nikdy nedělal) a objemový lihoměr neukázal absolutně žádný alkohol. Tak mě zajímá, jestli pokud ten kvas obsahuje nějaký ten surový metyalkoho-alkohol, jestli se to dá tím objemovým lihoměrem změřit??? Kvas i na ochutnání není sladký ani výrazně kyselý a je v něm cítit bublinky jako v burčáku a i po zatřepání sklenice a ucpání hrdla, ta po pár sekundách sykne unikajícím oxidem uhličitým. Někde jsem sice četl že měření cukroměru silně ovlivnují pevné malé částečky a rozpuštěné jiné látky ve kvasu než jen cukr, ale to by mě cukroměr potom ukazoval rozhodně více (logicky podle rozmístění stupnice)než jen 1% cukru a tak si říkám jestli to více tyto různé pevné i jiné rozpuštěné příměsi neovlivnili měření lihoměrem??? Díky. Marty

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 41.2 (?), 16.10.2007 12:19

Dobrý den, nejsem žádný odborník, ale někde jsem se dočetl, že alkhol v rmutu, tedy kvasu, se měří vínoměrem a ne alkohoměrem.

Stanley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 16.10.2007 16:30
Jistěže. Vínoměr počítá s obsahem cukru i alkoholu. Alkohometr jen s vodou a lihem, takže měření alkoholu ve sladké šťávě není přesné. Měřit alkohol v kvasu ale, dle mého, nemá žádný smysl. Význam má (pokud vůbec) pouze měření ubývajícího cukru.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 64.231 (?), 4.10.2008 21:10

Moštoměry jsou cejchovány na roztok cukru ve vodě. Tedy na hustoty 1,0 až např. 1,1 g/cm3. Lihoměry jsou naopak cejchovány na roztok lihu ve vodě, tedy od 1,0 dolů. Logicky tedy ve směsi cukerného a lihového roztoku můžete naměřit hustotu 1,0 a naivně se domnívat, že je to voda.

Teď ani nemluvím o vlivu bublinek, které usednou na hustoměr a nadlehčí ho... Technická cesta je tedy znát hustotu zkvašených produktů a podle nich cejchovat vínoměr. Praktik pak nakoukne a čichne nebo ochutná a řekne: "Hotovo".

Mimmo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 120.28 (?), 5.10.2008 8:22

Obsah alkoholu v kvasu bude do 8 - 10 %, při větším % "divoké kvasinky" hynou, i kdyby v kvasu ještě cukr zůstával. Při použití ušlechtilých kvasinek lze očekávat do zhruba 12 - 13 %.

Zní to jako teorie, ale je to vyzkoušené, jednou jsme dělali kvas z jablek, použili ušlechtilé kvasinky a pak jsme kořalku neměli v čem z pálenice odvézt, protože jsme si nechali poradit výtěžnost od "znalce" Když jsme to pak zpětně počítali, vyšel nám obsah alkoholu v kvasu nejméně 12 %.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 67.129 (?), 20.10.2008 19:01

Jestli jste vypálili ze 100 litrů jablečného rmutu 12 litrů čistého lihu (t.j. 24 litrů 50% pálenky) tak jste tedy kabrňáci. Mě vychází vždy, i když pálím švestky maximální podíl etanolu ve rmutu do 10 procent. Takže ušlechtilé, nebo hlubokoprokvášející kvasinky mají význam pouze ve vinných šťávách, medovině, nebo přislazovaných rmutech řepnými, nebo ovocnými cukry. A k měření množství cukru a etanolu ve rmutech je velmi obtížné. Měří se refraktometry. Obyčejnými curoměry, lihoměry a vínoměry to nejde, jelikož rmutová šťáva je směs cukru (těžší než voda), vody a etanolu (lehčí než voda).Čím déle rmut kvasí, tím měně cukru je ve šťávě a více etanolu. Museli by jste změřit hmotnost směsi před kvašením a po kvašením a použít ubytek hmotnosti ke stanovení obsahu etanolu (orientačního). Přesné měření etanolu ve směsích se provádí destilací. s pozdravem a přáním pěkného dne majitel pálenice ve Smrčné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.10 (?), 20.10.2008 20:14

Na vypálení 12 liholitrů ze 100 l jablečného kvasu nevidím nic kabrňáckého. Polovina alkoholu vznikla zkvašením přidaného řepného cukru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 156.45 (?), 7.6.2009 16:23

Proč by to nemělo (orientačně) jít změřit vínoměrem? Ten přeci měří ne dle hustoty ale podle viskozity. A při obsahu cukru do 10 % je odchylka měření max 1 procentuální dílek. Uvádí se to i v návodu. Výslovně: pro měření množství alkoholu ve vínu a rmutu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 233.198 (?), 12.8.2012 0:17

Jablečnou slivovicí?? To myslíte vážně? To je oxymoron! Myslím že existuje buď slivovice, ta je ze švestek, nebo jabkovice (kalvados při dodržení zváštního předpisu). V rozumné míře může být produkt i docela dobrý, v nerozumné míře je to bolehlav. Ale to v případě že jej i v nerozumné míře užíváme. Rozumní konzumenti až tak velké problémy nemají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 13.248 (?), 13.3.2018 9:07

Dobrý den, to by mě fakt zajímalo, jaký předpis máte pro výrobu kalvádosu na mysli...? wink Zřejmě ten, že kalvádos se vyrábí jen ve Francii barikovaním v dřevěných sudech, vypálené jablkovice, ze speciální odrůdy jablek! 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika