Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.139.2 (?)
3.12.2018 22:30, počet návštěv: 6425
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Nevi nekdo jak vyrobit mandlovou "slivovici" co pridat treba do jablkovice aby chutnala po mandlych? Diky!
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.139.2 (?)
3.12.2018 23:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pardon mandlich..:-))
Připojit reakci
      

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


hugovotr (499) - xxx.xxx.54.3 (?)
4.12.2018 6:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Chcete z jablkovice vyrobit mandlový likér nebo ji ochutit tak, aby chutnala jako slivovice jádrovice?
Připojit reakci
         

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


vyslouzil (17000) - xxx.xxx.11.158 (?)
4.12.2018 7:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

co pridat treba do jablkovice aby chutnala po mandlich?

Zkuste třeba mandle.

Připojit reakci
            

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.20.106 (?)
4.12.2018 8:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To je mne jasny jde mne o to jak postupovat..
Připojit reakci
         

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.20.106 (?)
4.12.2018 8:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Klidne vyzkousim oboje pokud nekdo vi jak na to..
Připojit reakci
      

Jak vyrobit mandlovou


Standa_HK_ (1139) - xxx.xxx.223.242 (?)
1.1.2019 18:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsem pátral, proč amygdalín je nebezpečný, kyanovodík prudce jedovatý a přesto mandlové aroma je zcela bezpečné.

No a zjistil jsem, že při kvašení si kvasinky z glykosidového základu Amygdalínu vezmou ty dva jednoduché cukry a zbydou Kyanovodík + Benzaldehyd. Obě tyto složky i nadále voní po mandlích. Kyanovodík zcela po těch hořkých a Benzaldehyd po směsi hořkých a sladkých. Zásadní je ale to, že pokud vedeme kvas alespoň pár dní při teplotě lehce nad 27°C, tak se produkovaný kyanovodík odvětrá spolu s CO2, ale Benzaldehyd v kvasu zůstane.V době, kdy u kvasu budete držet tu teplotu nad 27°C, je bezpodmínečně nutné, aby kvas měl pH pod 5,6 (jinak se iontový či plynný HCN netvoří či zůstane v kvasu jako sůl = cyankali). Totéž platí i při úvodním zahřívání při destilaci, aby HCN odešel ještě před metylalkoholem. Problém u Benzaldehydu je opačný, protože při rychlé a přesné destilaci se svou teplotou varu (178,1 °C) má snahu zůstat ve výpalcích. Výhodu mají ti co provádějí destilaci na nejjednoduším jednoplášťovém zařízení, kde se místy mač přehřívá, bubliny varu vynášejí destilovatelné frakce v poměru jejich parciálních tlaků a absence rektifikace nezabrání vykondenzování v chladiči...
Třetí pojistkou v procesu práce s přírodním mandlovým aromatem je zrání v sudu, kdy přes stěny sudu probíhá "andělská daň" přibližně podle parciálních tlaků (potažmo teplot varu) a polarity jednotlivých složek příslušného destilátu (nepolární přestupují snadněji než polární).

Ale jak doporučuje Rafael, přidání potravinářsky testované směsi Benzaldehydu, etylvanilinu a dalších aromat je sadné, lehce opakovatelné (či opravitelné) a především naprosto bezpečné.

SfK.

Připojit reakci
         

Jak vyrobit mandlovou


host - xxx.xxx.236.138 (?)
1.1.2019 20:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A kdo Vám řekl, že je glykosid amygdalin nebezpečný? Je to složitý cukr s C trojnou N vazbou. Ta je samozřejmě donorem kyanovodíku HCN. V zásadě máte pravdu, jak kyanovodík, tak benzaldehyd vznikají, ale jejich produkce je "trochu" složitější nežli to líčíte. Amygdalin je doprovázen v peckovém ovoci enzymem emulsinem. Jednou jeho součástí je enzym amygdaláza a druhou je enzym prunáza (vedle celé řady dalších). Díky těmto dvěma enzymům se z amygdalinu odštěpují 2 moly alfa- D- glukosy a zbývá tzv. necukerná složka amygdalinu a tou je benzylkyanhydrin C6H5CH(CN)OH. Další složkou emulsinu je enzym oxynitriláza, která štěpí benzylkyandydrin na Vámi zmiňovaný kyanovodík a benzaldedyd (C6H5CHO). Ovšem jak je v organické chemii zcela běžné, některé produkty mají tendenci, po dosažení dostatečné koncentrace nastartovat zpětnou reakci (oni tomu říkají vratná reakce), a to znamená, že z kyanovodíku a benzaldehydu opět vznikne benzylkyandydrin (v literatuře se tomuto jevu říká kyanhydrinová syntéza). A když bude jeho koncentrace benzylkyanhydrinu opět dostatečná, prosadí se zase složka emulsinu, tedy oxynitriláza a celý proces se opět vrátí do prava, tedy k HCN a benzaldehydu. Teď už jistě chápete, že za mandlovou chuť destilátu nezodpovídá ani kyanovodík, ani bnzadledyd, ani benzkyandydrin, ale SMĚS těchto sloučenin, ale jejich koncentrace se v čase neustále mění. Proto jsou destiláty živé. Zdraví slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Jak vyrobit mandlovou


Standa_HK_ (1139) - xxx.xxx.223.242 (?)
1.1.2019 21:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za vysvětlení a opravy toho, co jsem nepochopil.

Teď ještě upřesnění, jestli ta vratná reakce závisí jen na koncentracích a nebo ji může blokovat nízké pH. Původní text byl v němčině a strýček Goo nemusel správně povídat česky.

SfK.

Připojit reakci
               

Jak vyrobit mandlovou


host - xxx.xxx.236.138 (?)
2.1.2019 13:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rychlost každé reakce je závislá na teplotě a koncentraci reagujících komponent, to platí obecně. Pokud proces probíhá ve vodném prostředí, jako v tomto případě, bude hodnota pH také důležitá, ale její optomální hodnotu neznám. PŠ

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191156
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926198
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193740
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019485
Parciální fermentace518.3.2019755
Ananasový kvas214.3.2019385
Kvas z mirabelek2011.3.201912117
Kvasenie a palenie manga710.3.2019790
Dřinka - použití229.3.201929011
Destilace - základní dotazy497.3.201913215
Test na metanol8025.2.201985455
3D pálení2323.2.20193381
Turbo kvasnice3423.2.20196157
Palenka z datli?623.2.20195325
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933902
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914742
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191361
Odpeckovač317.2.2019582
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191872
Kvas přes zimu1012.2.20192068
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918647
Kvasná zátka1611.2.201911220
Pálenka z melasy207.2.20192524
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019924
Škrábavost pálenky464.2.201957460
Aroma slivovice352.2.20198743
Destilát z piva a vína121.2.201912799
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103034
Ředění slivovice629.1.20195636
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198695
Cukr626.1.20191522
Umístění palírny3918.1.20195680
Chut po siře318.1.2019699
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192377
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191208
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019605
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918555
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191153
Síření sudů25.1.2019609
Pálenka z dýně584.1.201951359
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů