Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?

Stránky: 1, 2   

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.139.2 (?)
3.12.2018 22:30, počet návštěv: 8643
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Nevi nekdo jak vyrobit mandlovou "slivovici" co pridat treba do jablkovice aby chutnala po mandlych? Diky!
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.139.2 (?)
3.12.2018 23:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pardon mandlich..:-))
Připojit reakci
      

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


hugovotr (511) - xxx.xxx.54.3 (?)
4.12.2018 6:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Chcete z jablkovice vyrobit mandlový likér nebo ji ochutit tak, aby chutnala jako slivovice jádrovice?
Připojit reakci
         

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.11.158 (?)
4.12.2018 7:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

co pridat treba do jablkovice aby chutnala po mandlich?

Zkuste třeba mandle.

Připojit reakci
            

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.20.106 (?)
4.12.2018 8:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To je mne jasny jde mne o to jak postupovat..
Připojit reakci
         

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.20.106 (?)
4.12.2018 8:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Klidne vyzkousim oboje pokud nekdo vi jak na to..
Připojit reakci
      

Jak vyrobit mandlovou


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.223.242 (?)
1.1.2019 18:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsem pátral, proč amygdalín je nebezpečný, kyanovodík prudce jedovatý a přesto mandlové aroma je zcela bezpečné.

No a zjistil jsem, že při kvašení si kvasinky z glykosidového základu Amygdalínu vezmou ty dva jednoduché cukry a zbydou Kyanovodík + Benzaldehyd. Obě tyto složky i nadále voní po mandlích. Kyanovodík zcela po těch hořkých a Benzaldehyd po směsi hořkých a sladkých. Zásadní je ale to, že pokud vedeme kvas alespoň pár dní při teplotě lehce nad 27°C, tak se produkovaný kyanovodík odvětrá spolu s CO2, ale Benzaldehyd v kvasu zůstane.V době, kdy u kvasu budete držet tu teplotu nad 27°C, je bezpodmínečně nutné, aby kvas měl pH pod 5,6 (jinak se iontový či plynný HCN netvoří či zůstane v kvasu jako sůl = cyankali). Totéž platí i při úvodním zahřívání při destilaci, aby HCN odešel ještě před metylalkoholem. Problém u Benzaldehydu je opačný, protože při rychlé a přesné destilaci se svou teplotou varu (178,1 °C) má snahu zůstat ve výpalcích. Výhodu mají ti co provádějí destilaci na nejjednoduším jednoplášťovém zařízení, kde se místy mač přehřívá, bubliny varu vynášejí destilovatelné frakce v poměru jejich parciálních tlaků a absence rektifikace nezabrání vykondenzování v chladiči...
Třetí pojistkou v procesu práce s přírodním mandlovým aromatem je zrání v sudu, kdy přes stěny sudu probíhá "andělská daň" přibližně podle parciálních tlaků (potažmo teplot varu) a polarity jednotlivých složek příslušného destilátu (nepolární přestupují snadněji než polární).

Ale jak doporučuje Rafael, přidání potravinářsky testované směsi Benzaldehydu, etylvanilinu a dalších aromat je sadné, lehce opakovatelné (či opravitelné) a především naprosto bezpečné.

SfK.

Připojit reakci
         

Jak vyrobit mandlovou


host - xxx.xxx.236.138 (?)
1.1.2019 20:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A kdo Vám řekl, že je glykosid amygdalin nebezpečný? Je to složitý cukr s C trojnou N vazbou. Ta je samozřejmě donorem kyanovodíku HCN. V zásadě máte pravdu, jak kyanovodík, tak benzaldehyd vznikají, ale jejich produkce je "trochu" složitější nežli to líčíte. Amygdalin je doprovázen v peckovém ovoci enzymem emulsinem. Jednou jeho součástí je enzym amygdaláza a druhou je enzym prunáza (vedle celé řady dalších). Díky těmto dvěma enzymům se z amygdalinu odštěpují 2 moly alfa- D- glukosy a zbývá tzv. necukerná složka amygdalinu a tou je benzylkyanhydrin C6H5CH(CN)OH. Další složkou emulsinu je enzym oxynitriláza, která štěpí benzylkyandydrin na Vámi zmiňovaný kyanovodík a benzaldedyd (C6H5CHO). Ovšem jak je v organické chemii zcela běžné, některé produkty mají tendenci, po dosažení dostatečné koncentrace nastartovat zpětnou reakci (oni tomu říkají vratná reakce), a to znamená, že z kyanovodíku a benzaldehydu opět vznikne benzylkyandydrin (v literatuře se tomuto jevu říká kyanhydrinová syntéza). A když bude jeho koncentrace benzylkyanhydrinu opět dostatečná, prosadí se zase složka emulsinu, tedy oxynitriláza a celý proces se opět vrátí do prava, tedy k HCN a benzaldehydu. Teď už jistě chápete, že za mandlovou chuť destilátu nezodpovídá ani kyanovodík, ani bnzadledyd, ani benzkyandydrin, ale SMĚS těchto sloučenin, ale jejich koncentrace se v čase neustále mění. Proto jsou destiláty živé. Zdraví slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Jak vyrobit mandlovou


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.223.242 (?)
1.1.2019 21:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za vysvětlení a opravy toho, co jsem nepochopil.

Teď ještě upřesnění, jestli ta vratná reakce závisí jen na koncentracích a nebo ji může blokovat nízké pH. Původní text byl v němčině a strýček Goo nemusel správně povídat česky.

SfK.

Připojit reakci
               

Jak vyrobit mandlovou


host - xxx.xxx.236.138 (?)
2.1.2019 13:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rychlost každé reakce je závislá na teplotě a koncentraci reagujících komponent, to platí obecně. Pokud proces probíhá ve vodném prostředí, jako v tomto případě, bude hodnota pH také důležitá, ale její optomální hodnotu neznám. PŠ

Připojit reakci
   

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.223.242 (?)
4.12.2018 8:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejjednodužší je použít potravinářskou příchuť "hořká mandle" v přiměřeném množství. Nejlevnější je použít slupky z jader mandlí, které v tomto předvánočním období mnoho žen pečících cukroví vyhazuje. Nejrozumnější je použít celé jádra mandlí či jiného příbuzného peckového ovoce (meruňky, broskve, švestky, ryngle a višně). Je potřeba ochutnávat vstupní suroviny a podle potřeby doladit poměr (každé jádra jsou jinak aromatická a obsahují jiný poměr mezi amygdalínem, vanilínem a ostatními aromatickými glykosidy). Obecně není potřeba průtahová destilace, ale společné zrání potřebnou dobu v demižónku či soudku. V demižónku (oproti soudku) se doporučuje přidat i vanilkový lusk.

SfK.

Připojit reakci
   

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


Jiří II (553) - xxx.xxx.120.64 (?)
4.12.2018 10:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Nevi nekdo jak vyrobit mandlovou "slivovici" co pridat treba do jablkovice aby chutnala po mandlích? Diky!"

Normálně bych se tomu jen zasmál, protože ten dotaz je v podstatě stejný, jako kdybych se ptal: "A co mám přidat do jablkovice, aby chutnala po hruškách?" smiley

Jenže, slivovici s příchutí a se slabým aroma po mandlích jsem měl možnost ochutnat, tak se tomu nesměju. Pocházela prý z břeclavska. Nebyla sice špatná, přesto mě ta mandlová příchuť ve slivovici připadla nevhodná - jako že do slivovice nepatří. A protože ta slivovice byla naprosto čirá, usuzuji, že mandle prodělaly destilaci, tzn. že byly již v kvasu nebo v lutru, případně se mohlo jednat o průtahový destilát.

Doporučil bych raději výrobky Aromky Brno a připravit z jablkovice domácí mandlový likér nebo přímo zakoupení mandlového likéru.

Připojit reakci
      

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.195.41 (?)
4.12.2018 10:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná jsem to blbě napsal, ale fakt nejsem idiot :-) Prostě kupuju od jednoho člověka "mandlovici", která mě fakt chutná a rád bych se pokusil ji nějak vyrobit sám, tak jsem chtěl poprosit o radu jestli tady někdo neví jak, nic víc nic míň...:-)

Připojit reakci
      

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.148.6 (?)
4.12.2018 12:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jedná se o Hustopečskou mandlovici a je výtečná. A je to pálenka, nikoli likér.

Připojit reakci
         

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.92.238 (?)
4.12.2018 13:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můj názor je, nikomu jej nenutím, že po madlích by měl chutnat vánočka nebo marcipán. Slivovice po švestkách. 

Připojit reakci
            

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


PP. (5379) - xxx.xxx.9.135 (?)
4.12.2018 17:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě bych k výčtu přidal amareto. Pálenky nejsou můj šálek čaje, ale občas dám do pálenice pár jablek nebo švestek a osobně si nedovedu představit, co do pálenky přidat, aby to "bylo lepší". Ty jabka z toho furt lezou i když do toho dám kaštan a mažu si s tím koleno. Jaká asi vznikne mesaliance, když se do toho přidá nějaké mandlové aroma, fuj.

Připojit reakci
               

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.18.46 (?)
4.12.2018 19:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Úplný souhlas s PP.

Na takové výroby se používá neutrální čistý líh.

Ono vůbec u slivovice mi přijde takový nápad dost divný.

U jablkovice, její použití jako ovocného lihu chápu. Jen je třeba ji "vyčistit" třetí destilaci, aktivním uhlím apod...

Rafael.

Připojit reakci
         

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.19.119 (?)
4.12.2018 15:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro 148.6(?) 4.12.2018 12.58

Používá se vysokoprocentní vinný destilát, s přídavkem mandlové esence (údajně vyrobené z Hustopečských mandlí) a jako sladidlo vinný mošt a voda k naředění na 38%.
Složení z malé viněty vzadu na lahvi : vinný destilát, voda, vinný mošt, přírodní hořkomandlové aroma. (takže ji lze zařadit mezi likéry).

Připojit reakci
            

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.18.46 (?)
4.12.2018 16:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Deslik mandlovice"

Rafael.

Připojit reakci
               

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.51.152 (?)
15.12.2018 8:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tož synku, to máš tak. My na Moravě kvas před pápelením rozdělíme na třetiny. Jednu vypállíme pro fajnovky (a baby) bez pecek a dvě třetiny s peckama a to pak chytne tu fajnu mandlovu příchuť která ale samozřejmě ne každému šmakuje. Ale to je ta naša fajná gořalka pro chlapy, která pak voní aj po pěti rokách.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
borovička717.6.201919755
Z ceho udelat visnovku717.6.2019500
Zapach dymu515.6.20191286
Slivovice jak poznat archív109.6.20199710
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201926875
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191179
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934718
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019791
Turbo kvasnice3519.5.20197844
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921195
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929871
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019937
Škrábavost pálenky4727.4.201960474
Archivace slivovice427.4.2019758
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019632
Kvas z mandarinek1616.4.20191575
destilační přístroj104915.4.20191427640
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948640
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191672
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191831
Aroma slivovice364.4.201910565
Palenka z datli?92.4.20196055
Ochutnávka Radimov623.3.20191786
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194521
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019861
Parciální fermentace518.3.20191136
Ananasový kvas214.3.2019802
Kvas z mirabelek2011.3.201913283
Kvasenie a palenie manga710.3.20191207
Dřinka - použití229.3.201930085
Destilace - základní dotazy497.3.201915371
Test na metanol8025.2.201988751
3D pálení2323.2.20194318
Koupě automatické pálenice 11021.2.201938499
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916931
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191760
Odpeckovač317.2.20191001
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192573
Kvas přes zimu1012.2.20192654
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201920343
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů