Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.139.2 (?)
3.12.2018 22:30, počet návštěv: 4733
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Nevi nekdo jak vyrobit mandlovou "slivovici" co pridat treba do jablkovice aby chutnala po mandlych? Diky!
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.139.2 (?)
3.12.2018 23:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pardon mandlich..:-))
Připojit reakci
      

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


hugovotr (486) - xxx.xxx.54.3 (?)
4.12.2018 6:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Chcete z jablkovice vyrobit mandlový likér nebo ji ochutit tak, aby chutnala jako slivovice jádrovice?
Připojit reakci
         

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


vyslouzil (16898) - xxx.xxx.11.158 (?)
4.12.2018 7:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

co pridat treba do jablkovice aby chutnala po mandlich?

Zkuste třeba mandle.

Připojit reakci
            

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.20.106 (?)
4.12.2018 8:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To je mne jasny jde mne o to jak postupovat..
Připojit reakci
         

Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?


host - xxx.xxx.20.106 (?)
4.12.2018 8:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Klidne vyzkousim oboje pokud nekdo vi jak na to..
Připojit reakci
      

Jak vyrobit mandlovou


Standa_HK_ (1108) - xxx.xxx.223.242 (?)
1.1.2019 18:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsem pátral, proč amygdalín je nebezpečný, kyanovodík prudce jedovatý a přesto mandlové aroma je zcela bezpečné.

No a zjistil jsem, že při kvašení si kvasinky z glykosidového základu Amygdalínu vezmou ty dva jednoduché cukry a zbydou Kyanovodík + Benzaldehyd. Obě tyto složky i nadále voní po mandlích. Kyanovodík zcela po těch hořkých a Benzaldehyd po směsi hořkých a sladkých. Zásadní je ale to, že pokud vedeme kvas alespoň pár dní při teplotě lehce nad 27°C, tak se produkovaný kyanovodík odvětrá spolu s CO2, ale Benzaldehyd v kvasu zůstane.V době, kdy u kvasu budete držet tu teplotu nad 27°C, je bezpodmínečně nutné, aby kvas měl pH pod 5,6 (jinak se iontový či plynný HCN netvoří či zůstane v kvasu jako sůl = cyankali). Totéž platí i při úvodním zahřívání při destilaci, aby HCN odešel ještě před metylalkoholem. Problém u Benzaldehydu je opačný, protože při rychlé a přesné destilaci se svou teplotou varu (178,1 °C) má snahu zůstat ve výpalcích. Výhodu mají ti co provádějí destilaci na nejjednoduším jednoplášťovém zařízení, kde se místy mač přehřívá, bubliny varu vynášejí destilovatelné frakce v poměru jejich parciálních tlaků a absence rektifikace nezabrání vykondenzování v chladiči...
Třetí pojistkou v procesu práce s přírodním mandlovým aromatem je zrání v sudu, kdy přes stěny sudu probíhá "andělská daň" přibližně podle parciálních tlaků (potažmo teplot varu) a polarity jednotlivých složek příslušného destilátu (nepolární přestupují snadněji než polární).

Ale jak doporučuje Rafael, přidání potravinářsky testované směsi Benzaldehydu, etylvanilinu a dalších aromat je sadné, lehce opakovatelné (či opravitelné) a především naprosto bezpečné.

SfK.

Připojit reakci
         

Jak vyrobit mandlovou


host - xxx.xxx.236.138 (?)
1.1.2019 20:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A kdo Vám řekl, že je glykosid amygdalin nebezpečný? Je to složitý cukr s C trojnou N vazbou. Ta je samozřejmě donorem kyanovodíku HCN. V zásadě máte pravdu, jak kyanovodík, tak benzaldehyd vznikají, ale jejich produkce je "trochu" složitější nežli to líčíte. Amygdalin je doprovázen v peckovém ovoci enzymem emulsinem. Jednou jeho součástí je enzym amygdaláza a druhou je enzym prunáza (vedle celé řady dalších). Díky těmto dvěma enzymům se z amygdalinu odštěpují 2 moly alfa- D- glukosy a zbývá tzv. necukerná složka amygdalinu a tou je benzylkyanhydrin C6H5CH(CN)OH. Další složkou emulsinu je enzym oxynitriláza, která štěpí benzylkyandydrin na Vámi zmiňovaný kyanovodík a benzaldedyd (C6H5CHO). Ovšem jak je v organické chemii zcela běžné, některé produkty mají tendenci, po dosažení dostatečné koncentrace nastartovat zpětnou reakci (oni tomu říkají vratná reakce), a to znamená, že z kyanovodíku a benzaldehydu opět vznikne benzylkyandydrin (v literatuře se tomuto jevu říká kyanhydrinová syntéza). A když bude jeho koncentrace benzylkyanhydrinu opět dostatečná, prosadí se zase složka emulsinu, tedy oxynitriláza a celý proces se opět vrátí do prava, tedy k HCN a benzaldehydu. Teď už jistě chápete, že za mandlovou chuť destilátu nezodpovídá ani kyanovodík, ani bnzadledyd, ani benzkyandydrin, ale SMĚS těchto sloučenin, ale jejich koncentrace se v čase neustále mění. Proto jsou destiláty živé. Zdraví slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Jak vyrobit mandlovou


Standa_HK_ (1108) - xxx.xxx.223.242 (?)
1.1.2019 21:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za vysvětlení a opravy toho, co jsem nepochopil.

Teď ještě upřesnění, jestli ta vratná reakce závisí jen na koncentracích a nebo ji může blokovat nízké pH. Původní text byl v němčině a strýček Goo nemusel správně povídat česky.

SfK.

Připojit reakci
               

Jak vyrobit mandlovou


host - xxx.xxx.236.138 (?)
2.1.2019 13:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rychlost každé reakce je závislá na teplotě a koncentraci reagujících komponent, to platí obecně. Pokud proces probíhá ve vodném prostředí, jako v tomto případě, bude hodnota pH také důležitá, ale její optomální hodnotu neznám. PŠ

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4119.1.201952690
Umístění palírny3918.1.20194125
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201911025
Chut po siře318.1.2019329
Jblkový kvas (druhák)918.1.20191711
3D pálení215.1.2019660
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.2019828
Destilace - základní dotazy4811.1.201910617
Pálenka z melasy1611.1.20191419
Aroma slivovice3411.1.20196265
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019268
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917036
Test na metanol578.1.201977902
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019609
Kvas přes zimu36.1.2019709
Síření sudů25.1.2019327
Kolko odobrat metylalkoholu655.1.201998337
Pálenka z dýně584.1.201949601
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20194734
Koupě automatické pálenice 1042.1.201928375
Slivovice vs. calvados2281.1.2019337626
Cukr51.1.2019748
Cukr nebo med?151.1.20192743
Ukončení destilace + ředění930.12.20182439
Stojanek na cedění kvasu 1430.12.20182301
Zapach dymu429.12.2018710
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201822312
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20184841
Kotel na pálení destilátu621.12.20183578
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201844821
Pálenka z moštu4319.12.201814595
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20182559
Zápach pálenky816.12.20181527
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20183481
Mišpule610.12.20187722
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20189925
Turbo kvasnice328.12.20184760
Ananasovice, pomerančovice164.12.201812617
Domácí pálenice174.12.20186726
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181906
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Šunka bez rychlosolí21.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů