Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Malinovice, Banánovice, Melounovice

Stránky: 1, 2   

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.165.143 (?)
11.1.2012 11:01, počet návštěv: 26296
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda li by šlo udělat z tehoto ovoce nějakou tu palenku... Meloun a Banán menší množství, ale malin máme na zahradě dost... každý rok sme to nechávali napospas přírodě, ale tento rok sem se rozhodl, že bych chtěl udělat malinovicu... Jaký je poměr vody a malin? mam 100 l sudy tak kolik KG malin a kolik litru vody? Děkuji moc... no s tím banánem a melounem přišel bratr... Nemuselo by to být špatné po chuti

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.185.219 (?)
11.1.2012 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

lih jde vyrobit ze vseho kde je cukr :-)

Připojit reakci
   

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
11.1.2012 17:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Především meloun patří mezi zeleninu a s banánem si raději nezačínejte. Má příliš vysoký obsah polysacharidů, takže by se měl zpracovávat způsobem jakým se dělá žitná, tedy aby došlo ke štěpení škrobů. Malinový kvas je vedle jahod ten nejméně stabilní, zoctovatí před očima. Pokud do toho chcete jít, nikdo Vám v tom nezabrání, ale bych do toho asi nešel. Musíte nashromáždit dostatečné množství malin naráz, zde neexistuje žádné dodatečné přidávání podle toho, jak maliny dozrávají. Takže musíte mít dostatečně velký mrazák, kde ty zralé budete uchovávat. V období největšího dozrání to bude chtít rodinnou brigádu, maliny bych snad ani nemyl a spolehl se na divoké kvasinky. Rozhodně se musí nějak pomačkat, aby pustily šťávu, čímž se odstraní vzduch, po přidání již rozmrzlých malin (den předem vyndat z mrazáku, aby "povolily"), dojde k citelnému ochlazení směsi, čímž se kvašení zpomalí a to je pro budoucí kvalitu produktu důležité. Rozhodně bych přidal 1% cukru, čímž se trochu zlepší velmi, ale opravdu velmi špatná stabilita tohoto kvasu a 10 - 15% vody tj. do 100 l sudu 1 kg cukru a 15 l vody. Určitě byste neudělal chybu, kdybyste přidal 50 - 80 ml akumlátorové kys. sírové 38% -ní, čímž by se snížilo pH a kvas by byl lépe chráněn proti křísotvorným kvasinkám. Kvašení by mělo probíhat při teplotě max. 16 °C, což je v letních měsících taky problém, ale některé sklepy to dokáží udržet. Vůbec se neodvažuji odhadnou dobu kvašení a je velmi důležité to neprošvihnout. Kvas je neustáte zapotřebí kontrolovat zapálenou čajovou svíčkou, jakmile se s ní přiblížíte k hladině kvasu a ona nezhasne, okamžitě do palírny i kdyby to bylo o půlnoci. Já vím, že by Vás palírník neměl rád, ale malinový kvas ještě nedělal, to je skoro jisté. Těch nástrah a nebezpečí "zvrhnutí kvasu" je příliš mnoho, pokud se snad s nějakým malinovým destilátem setkáte, tak je skoro na 100%, že je to gleist a nikoliv klasický kvasný produkt. Gleisty se dělají tak, že se do nezajímavého, obvykle 40%- ního ovocného destilátu, např z letních jablek nahrnou maliny, nechají se macerovat, a pak se směs po naředění vodou předestiluje, čímž se získá tzv. průtahový destilát. Na soutěžích ovocných destilátů se s těmito produkty setkávám.  Jsou kvalitní, rozpoznatelné a oceňované diplomy. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.65.199 (?)
11.1.2012 17:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám známě v Beskydech a jejich babička s dědečkem chodí v době sklizně do lesa s konvičkou na maliny. Ročně toho nasbírají 600 litrů na kvas. ano, čtete dobře. Aby trochu teklo a kvas netrpěl chorobami, cukří se a ne málo. Výsledný produkt jemně voní malinami ale vůni je potřeba hledat. Chuťově je dobrá pálenka ze švestek, hrušek, meruněk nebo dobrý calvados úplně někde jinde. Dělat z malin domácí marmeládu nebo sirup tak jsou boháči. Na malinovicu je snad vhodnější nearomatický alkohol a tresť ale tohle řešení se mi vyslovuje hodně ztuha.   j.c.

Připojit reakci
         

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
11.1.2012 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bohužel se dopouštějí všech vyjmenovaných chyb, ale pokud by měli sklep, který udrží předepsanou teplotu a palírnu poblíž, mohlo by se to dramaticky zlepšit, ovšem bez mrazáku to taky nepůjde. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.204.4 (?)
4.3.2012 18:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkoušel jsem udělat banánové víno. Na I-netu je řada návodů jak na to. Dužina se rozvařuje s přídavkem banánové slupky. Pak zřejmě dojde ke štěpení škrobů něčím, v té slupce obsaženým. Pak jsem to přepálil. Zajímavá chuť. A když to smíchám 1:1 s pálenkou z višní, je to nektar.

Připojit reakci
         

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.168.30 (?)
6.11.2017 15:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, na I-netu není k banánovému vínu takžka nic... proto vás prosím, jesi jste to zkoušel, poslal byste mi váš postup, jesi se vám to povedlo? Díky

Připojit reakci
            

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.17.67 (?)
7.11.2017 1:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z banánů jsem víno, kvas a ani nic podobného nikdy nezkoušel. A dodnes si myslím, že jsem udělal dobře...
*
Reaguji na starém vlákně proto, že je tady místy snaha řadit banány ke škrobnatým surovinám.
Nechce se mi v tom nimrat tak jen přiložím známou tabulku od známého šťourala - Jamese Kennedyho. (Člověka který se přímo "vyžívá" v chemii přírodní kontra umělé).
Já jen podle dalších zdrojů můžu dodat, že obsah toho škrobu u banánů rychle klesá se zralostí.
Pokud byste z nich přece jen chtěli něco dělat, chovejte se k ním jako k surovinám cukernatým.

Rafael.

Obrázky:

Připojit reakci
               

Malinovice, Banánovice, Melounovice


vyslouzil (17060) - xxx.xxx.11.91 (?)
7.11.2017 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vám přijde obsah 3 - 5% škrobu v banánech málo? Pomineme-li brambory a hrášek, je to víc než ve veškeré zelenině a 500x víc než v jablkách. Viz.  dokument "Ovoce, zelenina a výrobky z nich."

Připojit reakci
                  

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.185.145 (?)
7.11.2017 9:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odkazovaná tabulka je v položkách banány a broskve špatně. U broskví je podíl cukru nadhodnocen a u banánu je silně podhodnocen. Banány se dají používat jako náhradní kultivační médium...

Banány se na pálenku v čr nepoužívají vzhledem k malé dostupnosti, ale v krajinách produkce se určitě nějaký ten kvašený smohonkový nevalné chuti nesmysl... určitě i vypyje.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Turbo kvasnice3519.5.20197232
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201920858
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929003
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019786
Škrábavost pálenky4727.4.201959781
Archivace slivovice427.4.2019595
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019469
Kvas z mandarinek1616.4.20191423
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201926297
destilační přístroj104915.4.20191424002
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948344
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191481
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191701
Aroma slivovice364.4.201910106
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019547
Palenka z datli?92.4.20195884
Ochutnávka Radimov623.3.20191667
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194284
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019758
Parciální fermentace518.3.20191018
Ananasový kvas214.3.2019693
Kvas z mirabelek2011.3.201912985
Kvasenie a palenie manga710.3.20191062
Dřinka - použití229.3.201929772
Destilace - základní dotazy497.3.201914718
Test na metanol8025.2.201987904
3D pálení2323.2.20194053
Koupě automatické pálenice 11021.2.201937031
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916312
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191630
Odpeckovač317.2.2019878
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192377
Kvas přes zimu1012.2.20192509
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919885
Kvasná zátka1611.2.201911795
Pálenka z melasy207.2.20193251
Destilát z piva a vína121.2.201913492
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019105674
Ředění slivovice629.1.20196053
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199532
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů