Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Rychle rostoucí živý plot. Vypěstujete maxirychle s minináklady. Více info>


Pálení > Malinovice, Banánovice, Melounovice

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.165.143 (?)
11.1.2012 11:01, počet návštěv: 20143
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda li by šlo udělat z tehoto ovoce nějakou tu palenku... Meloun a Banán menší množství, ale malin máme na zahradě dost... každý rok sme to nechávali napospas přírodě, ale tento rok sem se rozhodl, že bych chtěl udělat malinovicu... Jaký je poměr vody a malin? mam 100 l sudy tak kolik KG malin a kolik litru vody? Děkuji moc... no s tím banánem a melounem přišel bratr... Nemuselo by to být špatné po chuti

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.185.219 (?)
11.1.2012 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

lih jde vyrobit ze vseho kde je cukr :-)

Připojit reakci
   

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
11.1.2012 17:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Především meloun patří mezi zeleninu a s banánem si raději nezačínejte. Má příliš vysoký obsah polysacharidů, takže by se měl zpracovávat způsobem jakým se dělá žitná, tedy aby došlo ke štěpení škrobů. Malinový kvas je vedle jahod ten nejméně stabilní, zoctovatí před očima. Pokud do toho chcete jít, nikdo Vám v tom nezabrání, ale bych do toho asi nešel. Musíte nashromáždit dostatečné množství malin naráz, zde neexistuje žádné dodatečné přidávání podle toho, jak maliny dozrávají. Takže musíte mít dostatečně velký mrazák, kde ty zralé budete uchovávat. V období největšího dozrání to bude chtít rodinnou brigádu, maliny bych snad ani nemyl a spolehl se na divoké kvasinky. Rozhodně se musí nějak pomačkat, aby pustily šťávu, čímž se odstraní vzduch, po přidání již rozmrzlých malin (den předem vyndat z mrazáku, aby "povolily"), dojde k citelnému ochlazení směsi, čímž se kvašení zpomalí a to je pro budoucí kvalitu produktu důležité. Rozhodně bych přidal 1% cukru, čímž se trochu zlepší velmi, ale opravdu velmi špatná stabilita tohoto kvasu a 10 - 15% vody tj. do 100 l sudu 1 kg cukru a 15 l vody. Určitě byste neudělal chybu, kdybyste přidal 50 - 80 ml akumlátorové kys. sírové 38% -ní, čímž by se snížilo pH a kvas by byl lépe chráněn proti křísotvorným kvasinkám. Kvašení by mělo probíhat při teplotě max. 16 °C, což je v letních měsících taky problém, ale některé sklepy to dokáží udržet. Vůbec se neodvažuji odhadnou dobu kvašení a je velmi důležité to neprošvihnout. Kvas je neustáte zapotřebí kontrolovat zapálenou čajovou svíčkou, jakmile se s ní přiblížíte k hladině kvasu a ona nezhasne, okamžitě do palírny i kdyby to bylo o půlnoci. Já vím, že by Vás palírník neměl rád, ale malinový kvas ještě nedělal, to je skoro jisté. Těch nástrah a nebezpečí "zvrhnutí kvasu" je příliš mnoho, pokud se snad s nějakým malinovým destilátem setkáte, tak je skoro na 100%, že je to gleist a nikoliv klasický kvasný produkt. Gleisty se dělají tak, že se do nezajímavého, obvykle 40%- ního ovocného destilátu, např z letních jablek nahrnou maliny, nechají se macerovat, a pak se směs po naředění vodou předestiluje, čímž se získá tzv. průtahový destilát. Na soutěžích ovocných destilátů se s těmito produkty setkávám.  Jsou kvalitní, rozpoznatelné a oceňované diplomy. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.65.199 (?)
11.1.2012 17:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám známě v Beskydech a jejich babička s dědečkem chodí v době sklizně do lesa s konvičkou na maliny. Ročně toho nasbírají 600 litrů na kvas. ano, čtete dobře. Aby trochu teklo a kvas netrpěl chorobami, cukří se a ne málo. Výsledný produkt jemně voní malinami ale vůni je potřeba hledat. Chuťově je dobrá pálenka ze švestek, hrušek, meruněk nebo dobrý calvados úplně někde jinde. Dělat z malin domácí marmeládu nebo sirup tak jsou boháči. Na malinovicu je snad vhodnější nearomatický alkohol a tresť ale tohle řešení se mi vyslovuje hodně ztuha.   j.c.

Připojit reakci
         

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
11.1.2012 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bohužel se dopouštějí všech vyjmenovaných chyb, ale pokud by měli sklep, který udrží předepsanou teplotu a palírnu poblíž, mohlo by se to dramaticky zlepšit, ovšem bez mrazáku to taky nepůjde. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.204.4 (?)
4.3.2012 18:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkoušel jsem udělat banánové víno. Na I-netu je řada návodů jak na to. Dužina se rozvařuje s přídavkem banánové slupky. Pak zřejmě dojde ke štěpení škrobů něčím, v té slupce obsaženým. Pak jsem to přepálil. Zajímavá chuť. A když to smíchám 1:1 s pálenkou z višní, je to nektar.

Připojit reakci
         

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.168.30 (?)
6.11.2017 15:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, na I-netu není k banánovému vínu takžka nic... proto vás prosím, jesi jste to zkoušel, poslal byste mi váš postup, jesi se vám to povedlo? Díky

Připojit reakci
            

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.17.67 (?)
7.11.2017 1:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z banánů jsem víno, kvas a ani nic podobného nikdy nezkoušel. A dodnes si myslím, že jsem udělal dobře...
*
Reaguji na starém vlákně proto, že je tady místy snaha řadit banány ke škrobnatým surovinám.
Nechce se mi v tom nimrat tak jen přiložím známou tabulku od známého šťourala - Jamese Kennedyho. (Člověka který se přímo "vyžívá" v chemii přírodní kontra umělé).
Já jen podle dalších zdrojů můžu dodat, že obsah toho škrobu u banánů rychle klesá se zralostí.
Pokud byste z nich přece jen chtěli něco dělat, chovejte se k ním jako k surovinám cukernatým.

Rafael.

Obrázky:

Připojit reakci
               

Malinovice, Banánovice, Melounovice


vyslouzil (16055) - xxx.xxx.11.91 (?)
7.11.2017 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vám přijde obsah 3 - 5% škrobu v banánech málo? Pomineme-li brambory a hrášek, je to víc než ve veškeré zelenině a 500x víc než v jablkách. Viz.  dokument "Ovoce, zelenina a výrobky z nich."

Připojit reakci
                  

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.185.145 (?)
7.11.2017 9:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odkazovaná tabulka je v položkách banány a broskve špatně. U broskví je podíl cukru nadhodnocen a u banánu je silně podhodnocen. Banány se dají používat jako náhradní kultivační médium...

Banány se na pálenku v čr nepoužívají vzhledem k malé dostupnosti, ale v krajinách produkce se určitě nějaký ten kvašený smohonkový nevalné chuti nesmysl... určitě i vypyje.

Připojit reakci
                     

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.33.219 (?)
7.11.2017 15:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vám přijde obsah 3 - 5% škrobu v banánech málo? Pomineme-li brambory a hrášek, je to víc než ve veškeré zelenině a 500x víc než v jablkách.

Z hledisky kvašení, resp. přeměny škrobů na cukry mi to málo přijde. Tak málo, že se tím nemá cenu vůbec zabývat.
*
Ale v té tabulce z odkazu mě zaujal obsah cukru u těch banánů. Nespletli se o jedné desetinné místo?


Rafael.

Obrázky:
https://web.vscht.cz/~koplikr/4_Ovoce_a_zelenina.pdf
https://web.vscht.cz/~koplikr/4_Ovoce_a_zelenina.pdf
Připojit reakci
                        

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
8.11.2017 17:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, je tam chyba. Z několika zdrojů jsem ověřil, že banány obsahují cca 12% cukrů. PŠ

Připojit reakci
                           

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.56.182 (?)
9.11.2017 0:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omlouvám se za něco od tématu, ale nedalo mi to.

Kouzlo nechtěného, ftípek, blbinka, vlastně nevím jak to nazvat..., ale v každém případě mě to pobavilo.

Zvlášť v souvislosti s destilaci banánů.

Rafael.

Obrázky:
Otisk displeje
Otisk displeje
Připojit reakci
                           

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.107.19 (?)
6.3.2018 14:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Teda musím přiznat, že mám asi nějak delší vedení... frown

Připojit reakci
   

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.150.2 (?)
6.3.2018 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, určitě to lze, jelikož se například malinovice běžně vyrábí ;-) Teď nemyslím levnou s umělým aroma, ale průtahový destilát. Ve složení vidíte pouze destilát a vodu, žádné aroma ;-). On průtahový destilát se vyrábí odlišně, většinou pro ovoce s málou výtěžností ovoce, bobulovité ovoce typicky. Nejdřív macerujete v čistém lihu a pak destilujete.  

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kostkovica - Jadrnicka518.6.2018296
Marpelně kvas914.6.2018898
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?1612.6.20185602
Kvas z moruší88.6.20188300
Domácí ořechovice946.6.2018164697
Jaký zavařovací hrnec na destilaci73.6.20181022
Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku2431.5.201832480
Dubove barikové chipsy - výroba a spracovanie331.5.2018284
Pálení z řepného cukru930.5.20181489
Praxe v pálení329.5.2018609
Destilační přístroj - sestrojení5514.5.2018115633
destilační přístroj102810.5.20181325497
Refraktometer - poradte vhodny233.5.20188848
Sušené švestky622.4.2018834
Hruškovice1419.4.201815144
Dřevo do destilátu3017.4.201817087
Cukr, cukr a jenom cukr1213.4.201811967
Test na metanol534.4.201867210
Pěstitelská pálenice v okolí Berouna - hledám728.3.20186909
Slivovice 20172725.3.20184774
Destilace vína - vínovice5319.3.201882548
Nákup drtiče jablek 1118.3.201818654
Radimov 2018 718.3.20181314
Slivovice - kvas24014.3.2018364209
Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...1113.3.201851174
Modrý kal 208.3.20182440
Malinovice, Banánovice, Melounovice156.3.201820144
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D82.3.20182075
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny1322.2.20182072
Zakalení macerátu1322.2.20181748
Mišpule418.2.20185561
Ražná - ražovica1117.2.201830971
Dosladzovanie domaceho brandy a znizovanie liehovitosti116.2.2018409
Kde sehnat malou pálenici18514.2.2018317648
Obnovení kvasu3813.2.20184492
Marhulový kvas nekvasí2712.2.20186910
Slad - pálení205.2.201818354
Kvas Oskeruše701.2.201863553
Destilace levného vína528.1.20181291
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek127.1.2018693
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Dehtování7.6.2018
Dehtování7.6.2018
Dehtování6.6.2018
Dehtování6.6.2018
Dehtování5.6.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů