Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Malinovice, Banánovice, Melounovice

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.165.143 (?)
11.1.2012 11:01, počet návštěv: 17398
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda li by šlo udělat z tehoto ovoce nějakou tu palenku... Meloun a Banán menší množství, ale malin máme na zahradě dost... každý rok sme to nechávali napospas přírodě, ale tento rok sem se rozhodl, že bych chtěl udělat malinovicu... Jaký je poměr vody a malin? mam 100 l sudy tak kolik KG malin a kolik litru vody? Děkuji moc... no s tím banánem a melounem přišel bratr... Nemuselo by to být špatné po chuti

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.185.219 (?)
11.1.2012 15:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

lih jde vyrobit ze vseho kde je cukr :-)

Připojit reakci
   

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
11.1.2012 17:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Především meloun patří mezi zeleninu a s banánem si raději nezačínejte. Má příliš vysoký obsah polysacharidů, takže by se měl zpracovávat způsobem jakým se dělá žitná, tedy aby došlo ke štěpení škrobů. Malinový kvas je vedle jahod ten nejméně stabilní, zoctovatí před očima. Pokud do toho chcete jít, nikdo Vám v tom nezabrání, ale bych do toho asi nešel. Musíte nashromáždit dostatečné množství malin naráz, zde neexistuje žádné dodatečné přidávání podle toho, jak maliny dozrávají. Takže musíte mít dostatečně velký mrazák, kde ty zralé budete uchovávat. V období největšího dozrání to bude chtít rodinnou brigádu, maliny bych snad ani nemyl a spolehl se na divoké kvasinky. Rozhodně se musí nějak pomačkat, aby pustily šťávu, čímž se odstraní vzduch, po přidání již rozmrzlých malin (den předem vyndat z mrazáku, aby "povolily"), dojde k citelnému ochlazení směsi, čímž se kvašení zpomalí a to je pro budoucí kvalitu produktu důležité. Rozhodně bych přidal 1% cukru, čímž se trochu zlepší velmi, ale opravdu velmi špatná stabilita tohoto kvasu a 10 - 15% vody tj. do 100 l sudu 1 kg cukru a 15 l vody. Určitě byste neudělal chybu, kdybyste přidal 50 - 80 ml akumlátorové kys. sírové 38% -ní, čímž by se snížilo pH a kvas by byl lépe chráněn proti křísotvorným kvasinkám. Kvašení by mělo probíhat při teplotě max. 16 °C, což je v letních měsících taky problém, ale některé sklepy to dokáží udržet. Vůbec se neodvažuji odhadnou dobu kvašení a je velmi důležité to neprošvihnout. Kvas je neustáte zapotřebí kontrolovat zapálenou čajovou svíčkou, jakmile se s ní přiblížíte k hladině kvasu a ona nezhasne, okamžitě do palírny i kdyby to bylo o půlnoci. Já vím, že by Vás palírník neměl rád, ale malinový kvas ještě nedělal, to je skoro jisté. Těch nástrah a nebezpečí "zvrhnutí kvasu" je příliš mnoho, pokud se snad s nějakým malinovým destilátem setkáte, tak je skoro na 100%, že je to gleist a nikoliv klasický kvasný produkt. Gleisty se dělají tak, že se do nezajímavého, obvykle 40%- ního ovocného destilátu, např z letních jablek nahrnou maliny, nechají se macerovat, a pak se směs po naředění vodou předestiluje, čímž se získá tzv. průtahový destilát. Na soutěžích ovocných destilátů se s těmito produkty setkávám.  Jsou kvalitní, rozpoznatelné a oceňované diplomy. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.65.199 (?)
11.1.2012 17:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám známě v Beskydech a jejich babička s dědečkem chodí v době sklizně do lesa s konvičkou na maliny. Ročně toho nasbírají 600 litrů na kvas. ano, čtete dobře. Aby trochu teklo a kvas netrpěl chorobami, cukří se a ne málo. Výsledný produkt jemně voní malinami ale vůni je potřeba hledat. Chuťově je dobrá pálenka ze švestek, hrušek, meruněk nebo dobrý calvados úplně někde jinde. Dělat z malin domácí marmeládu nebo sirup tak jsou boháči. Na malinovicu je snad vhodnější nearomatický alkohol a tresť ale tohle řešení se mi vyslovuje hodně ztuha.   j.c.

Připojit reakci
         

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
11.1.2012 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bohužel se dopouštějí všech vyjmenovaných chyb, ale pokud by měli sklep, který udrží předepsanou teplotu a palírnu poblíž, mohlo by se to dramaticky zlepšit, ovšem bez mrazáku to taky nepůjde. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.204.4 (?)
4.3.2012 18:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkoušel jsem udělat banánové víno. Na I-netu je řada návodů jak na to. Dužina se rozvařuje s přídavkem banánové slupky. Pak zřejmě dojde ke štěpení škrobů něčím, v té slupce obsaženým. Pak jsem to přepálil. Zajímavá chuť. A když to smíchám 1:1 s pálenkou z višní, je to nektar.

Připojit reakci
         

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.168.30 (?)
6.11.2017 15:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, na I-netu není k banánovému vínu takžka nic... proto vás prosím, jesi jste to zkoušel, poslal byste mi váš postup, jesi se vám to povedlo? Díky

Připojit reakci
            

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.17.67 (?)
7.11.2017 1:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z banánů jsem víno, kvas a ani nic podobného nikdy nezkoušel. A dodnes si myslím, že jsem udělal dobře...
*
Reaguji na starém vlákně proto, že je tady místy snaha řadit banány ke škrobnatým surovinám.
Nechce se mi v tom nimrat tak jen přiložím známou tabulku od známého šťourala - Jamese Kennedyho. (Člověka který se přímo "vyžívá" v chemii přírodní kontra umělé).
Já jen podle dalších zdrojů můžu dodat, že obsah toho škrobu u banánů rychle klesá se zralostí.
Pokud byste z nich přece jen chtěli něco dělat, chovejte se k ním jako k surovinám cukernatým.

Rafael.

Obrázky:

Připojit reakci
               

Malinovice, Banánovice, Melounovice


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.11.91 (?)
7.11.2017 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vám přijde obsah 3 - 5% škrobu v banánech málo? Pomineme-li brambory a hrášek, je to víc než ve veškeré zelenině a 500x víc než v jablkách. Viz.  dokument "Ovoce, zelenina a výrobky z nich."

Připojit reakci
                  

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.185.145 (?)
7.11.2017 9:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odkazovaná tabulka je v položkách banány a broskve špatně. U broskví je podíl cukru nadhodnocen a u banánu je silně podhodnocen. Banány se dají používat jako náhradní kultivační médium...

Banány se na pálenku v čr nepoužívají vzhledem k malé dostupnosti, ale v krajinách produkce se určitě nějaký ten kvašený smohonkový nevalné chuti nesmysl... určitě i vypyje.

Připojit reakci
                     

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.33.219 (?)
7.11.2017 15:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vám přijde obsah 3 - 5% škrobu v banánech málo? Pomineme-li brambory a hrášek, je to víc než ve veškeré zelenině a 500x víc než v jablkách.

Z hledisky kvašení, resp. přeměny škrobů na cukry mi to málo přijde. Tak málo, že se tím nemá cenu vůbec zabývat.
*
Ale v té tabulce z odkazu mě zaujal obsah cukru u těch banánů. Nespletli se o jedné desetinné místo?


Rafael.

Obrázky:
https://web.vscht.cz/~koplikr/4_Ovoce_a_zelenina.pdf
https://web.vscht.cz/~koplikr/4_Ovoce_a_zelenina.pdf
Připojit reakci
                        

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
8.11.2017 17:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, je tam chyba. Z několika zdrojů jsem ověřil, že banány obsahují cca 12% cukrů. PŠ

Připojit reakci
                           

Malinovice, Banánovice, Melounovice


host - xxx.xxx.56.182 (?)
9.11.2017 0:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omlouvám se za něco od tématu, ale nedalo mi to.

Kouzlo nechtěného, ftípek, blbinka, vlastně nevím jak to nazvat..., ale v každém případě mě to pobavilo.

Zvlášť v souvislosti s destilaci banánů.

Rafael.

Obrázky:
Otisk displeje
Otisk displeje
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017144
Test na metanol5110.12.201761443
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017529
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718086
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713768
Manipulácia s kvasom424.11.2017482
Kompotovice714.11.20175856
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172929
destilační přístroj102910.11.20171286260
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717399
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171006
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714904
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172671
Repák + řepná pálenka253.11.201749997
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722047
Pálení Matolin530.10.2017701
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728113
Švestkovy kompot616.10.2017802
Archivace slivovice5712.10.201729816
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017104916
Samosběr švestek?11.10.2017439
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017302716
Kvas Oskoruse6228.9.201757935
Pálenka z dýně5528.9.201737802
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171252
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775949
Voda do kvasu?1918.9.20172090
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743888
Ražná - ražovica1018.9.201726924
Destilace vína - vínovice5216.9.201777122
Kvas z jahod411.9.2017629
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171436
Zakalená slivovice1685.9.2017186303
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177021
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742542
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111298
Destilát z kukuřice2611.8.201764258
Kompotová jamovice2031.7.20171961
Domácí ořechovice9330.7.2017155636
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017659
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Dmácí uzený sýr1.12.2017
Jak naložit maso na uzení28.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů