Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvasná zátka

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Kvasná zátka


falkons (1) - xxx.xxx.130.42 (?)
2.7.2016 20:23, počet návštěv: 11546
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, mám založených 100l kvasu třešní. na víko 120l hoboku jsem si dal skleněnou kvasnou zátku.Kvas sem založil i se sektovými kvasinkami a kvasná zátka začala po asi cca 2-3 dnech krásně po cca 10-15 sekundových intervalech bublat. Jenomže toto jsem zkoušel poprvé a po 4-5 dnech jsem chtěl zkontrolovat kvas jestli náhodou třešně nezačaly plesnivět. Po otevření víka byl kvas vpořádku ale po následném uzavření mi kvasná zátka přestala bublat. takže jsem zkoušel víko různě pořádně stáhnout... i obtáhnout streč fólií ale i tak už kvasná zatka nebublá (pořádně utěsněná ve víku je).Chci se tedy zeptat jestli byl problém v otevření, jestli třeba kyslík nezabil kvasinky nebo podobně.Děkuji za rady.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.235.0 (?)
3.7.2016 15:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zátka pořádně utěsněná ve víku není! A pokud je, tak netěsnost bude jinde.
Většinu sudů a nádob utěsnit je skoro neřešitelný problém. Nejlepší je mít ve víku měkkou gumovou hadičku nebo nějakou průchodku přip. šroubení a až pak bublátko.
A jak se do toho vší silou ústy foukne hned se netěsnosti projeví.
*
Kyslík kvasinky nezabije. Ve fázi rozkvašování a bouřlivého kvašení je těsně uzavírat sud zbytečné. Už jen kvůli tomu, že při zdivočení kvasu se může roztrhnout.

Rafael.

Připojit reakci
      

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.8.2016 19:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A jak se do toho vší silou ústy foukne hned se netěsnost projeví.

Tak to se k Vám přijedu podívat až budete foukat do té Vaší měkké trubičky abyste poznal netěsnost. Na nemožnost hermetického utěsnění obecně sudů již upozorňuji několik let na mnoha vláknech. Ono to totiž není ani důležité, protože oxid uhličitý je 1,6x těžší nežli vzduch, takže i při netěsnostech dokáže kvas účinně ochránit. Ovšem důležité je udržovat správnou teplotu kvasného procesu (nedoporučuji víc nežli 20 °C) a určení konce procesu zvláště v případě nestabilních kvasů a to jsou v tomto období s vyjimkou letních jablek všechny. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.143.12 (?)
6.8.2016 0:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Existují sudy s víky s měkkým těsněním přitažené drátěnou obručí se sponou. A ty těsní dokonale. A jestli nevěříte mé "ústní tlakové zkoušce" můžete si ji vyzkoušet. Stačí jen kus vhodné hadičky, vrtačka a vrták Ø 13-14mm.
*
O tom proč preferuji po přejití bouřlivého kvašení stoprocentní hermetické uzavření sudů, jaké jsou jeho výhody, jsem toho už myslím všude napsal dost.

Rafael.

Připojit reakci
   

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.91.178 (?)
5.8.2016 18:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Utěsňovat sud na kvašení považuji za zbytečné.V minulosti to takřka nikdo nedělal.
Ale nic proti tomu.Já zakryji sud igelitovou folii a stáhnu gumou
Při kvašení se folie mírně nafoukne.Zamezím tím přístupu vzduchu i hmyzu.Děda nic takového nedělal a kvas měl dobrý. 

Připojit reakci
      

Kvasná zátka


vyslouzil (17046) - xxx.xxx.236.1 (?)
5.8.2016 19:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děda nic takového nedělal a kvas měl dobrý.

Děda neznal šarku. Mohl proto dělat kvas z pravých švestek, které měly hodně přes 20% cukru. Z nich kvas téměř nešlo pokazit. Taky se nesklízely 5. srpna a kvasily za jiných teplot. Dnes je doba jiná.

Připojit reakci
         

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.111.183 (?)
6.8.2016 0:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hadička v dírce těsní dokonale. Ve víku díra 5,5 mm (čistě vyvrtaná), do ní vtlačená PVC hadička prům. 6mm. Pokud by byl někdo nervózní, že si materiál na tuto deformaci zvykne, tak ji občas potlačí o kousek dál a přítlak se obnoví. Volný konec strčím do lahvičky od Alpy, částečně naplněné vodou. Bulkátko zadarmo a nerozbitné. Tady není problém. Utěsnit víko, to je jiná kategorie. Těsní pouze sudy s kovovou obručí a měkkým těsněním v drážce. Jakékoliv jiné varianty jsou jen pokusy o zmenšení netěsnosti. Vzduch je nepřítel kvasu, určitě je vhodnější těsnit co to jde, než spoléhat na větší váhu CO2. Nevěřím, že by se plyny rozvrstvily jako olej s vodou. To bychom se po bezvětrné noci udusili na dvorku všichni.  Taky mám několik sudů se šroubovacím víkem bez těsnění. Mám takovou ideu, jak by to utěsnit možná šlo. (Vodní uzávěr.) Pokusím se vyrobit nějaký obrázek a dám to do diskuze.    Rosťa

Připojit reakci
            

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.111.183 (?)
6.8.2016 0:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S rafaelem jsme příspěvky psali ve stejnou dobu, (o té sponě) né že bych opisoval.  Rosťa

Připojit reakci
         

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.143.12 (?)
6.8.2016 0:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děda neznal šarku. Mohl proto dělat kvas z pravých švestek, které měly hodně přes 20% cukru. Z nich kvas téměř nešlo pokazit. Taky se nesklízely 5. srpna a kvasily za jiných teplot. Dnes je doba jiná.

Běžní dědové, i ten můj taky, neznali nějaký zbytkový cukr, neřešili průběh kvašení, teploty, nic se jim díky cukernatosti nekazilo a nad výtěžnosti taky nijak zvlášť nepřemýšleli. Jen v pozdním podzimu naložili švestky a někdy v zimě je vypálili.
A jestli měli v kádích, škopcích, neckách plesnivý koláč 5cm nebo 20cm jim bylo srdečně jedno, protože nějaký metrák švestek klidně oželeli...

Rafael.

Připojit reakci
            

Kvasná zátka


hugovotr (501) - xxx.xxx.8.59 (?)
6.8.2016 8:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Sudy s těsněním ve víku jsou většinou jen ty potravinářské bílé - bavím se o současné běžné nabídce v obchodech. Samozřejmě jsou mnohem dražší než jiné varianty, včera jsem viděl bílý 120l za 750Kč, zelený bez těsnění kolem 500Kč. Dá se koupit zvlášť těsnění do víka, stálo mě tuším 45Kč. Bez těsnění a spony je to marný boj. Kdysi jsem jeden rok zkoušel na sud naplněný na 3/4 objemu dát igelit a nalít na něj vodu tak, aby vyplnila zbylí prostor sudu. Igelit jsem poté přehnul přes okraj sudu a stáhnul gumou. Jediné plus byla možnost sledovat bouřlivé kvašení přes igelit a vodu :)
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice223.4.201994
Palenka z exotickeho ovoce923.4.201920261
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019174
Kvas z mandarinek1616.4.20191167
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201925797
destilační přístroj104915.4.20191419633
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201947917
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191336
Turbo kvasnice345.4.20196736
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191578
Aroma slivovice364.4.20199588
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019421
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?543.4.201927792
Palenka z datli?92.4.20195757
Ochutnávka Radimov623.3.20191551
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194069
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019662
Parciální fermentace518.3.2019919
Ananasový kvas214.3.2019559
Kvas z mirabelek2011.3.201912629
Kvasenie a palenie manga710.3.2019954
Dřinka - použití229.3.201929440
Destilace - základní dotazy497.3.201914115
Test na metanol8025.2.201986849
3D pálení2323.2.20193783
Koupě automatické pálenice 11021.2.201935542
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201915627
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191511
Odpeckovač317.2.2019753
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192167
Kvas přes zimu1012.2.20192299
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919355
Kvasná zátka1611.2.201911547
Pálenka z melasy207.2.20192924
Škrábavost pálenky464.2.201958582
Destilát z piva a vína121.2.201913180
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019104576
Ředění slivovice629.1.20195853
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199183
Cukr626.1.20191702
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů