Dobrý den. Nevím jakou značku kvasinek používám, dostávám je zdarma od majitele pálenice, kam jezdím pálit. Letos jsem dostal dokonce 3 dávky, protože je ovoce zajímavé množství. Napíšu svoji loňskou zkušenost. Dostal jsem kvasinky, ale nakonec jsem ovoce neměl, tak jsem kvasinky věnoval kamarádovi. Ten je použil poprvé v životě a ještě z pálenice nadšený volal, že pálení dopadlo naprosto parádně. Taky jsem jednou použil klasické pekařské droždí, přesně dle knížky o slivovici od známého bylinkáře. A taky jsem měl možnost použít pivovarské kvasinky, ty jsou nízkoteplotní. Opět s výborným výsledkem. Předem připravím zákvas v běžné velké sklenici od okurek, následně nasypu nasbírané ovoce do kádě a zcela ho rozmíchám zednickým míchadlem. Vleju zákvas, který stál doma zhruba dva dny, znovu zamíchám a pak už jen zvědavě sleduju, jak ušlechtilé kvasinky pracují na svém díle. To jsou slova mého učitele ještě na střední škole v předmětu vinařství. Závěrem, vůbec si dnes neumím představit, že bych svoje snažení kolem kvasu nechal jen na přírodě. Dnes mám kvasinky zadarmo, ale i když jsem je kupoval, cena byla humorná ve srovnání s cenou všeho dalšího, co je ke kvalitní pálence třeba. Stanislaw