Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvas ze švestek "na pokračování"

Stránky: 1, 2, 3   

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.93.92 (?)
8.9.2018 16:42, počet návštěv: 12008
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, chtěl bych se zeptat, na postupné zakládání kvasu. Budu mít švestek asi na 150 litrů kvasu. Bohužel ale nemám celou várku, není to prostě možné. Každý druhý den, posbírám z trávy asi půl kýble. Přeberu rozmělním, 95% vypeckuju a přidávám. Jak nejšetrněji postupovat při takto vedeném kvasu. Největší obavu mám z neustále narušovaného ovocného "deklu" na vrchu kvasu.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.33.43 (?)
8.9.2018 17:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud v sudu už něco kvasí a je tam dostatečný výron CO2, zjistíte to přičichnutím nebo nadechnutím se v něm, můžete dělat skoro cokoliv.
Jinak před chvíli jsem o tom psal v příbuzném tématu. Tak si na klikněte, nechce se mi to kopírovat.
(Asi spousta lidí s tím souhlasit nebude, ale jsou to mé dlouholeté zkušenosti. Na rozdíl od některých... anebo autorů některých "odborných populárně naučných" knih.

Rafael.

Připojit reakci
      

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
19.10.2018 21:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, já mám problém zase s cukernatostí, kvas se mě držel přes měsíc na 7 ale deka už plavala, tak jsem to na radu páleničáře vypálil.Samozrějmě výnos malý, včem je zakopaný pes? 

Připojit reakci
         

Kvas ze švestek "na pokračování"


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.236.1 (?)
19.10.2018 21:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...ale deka už plavala...

A co má být? Pevný podíl vždycky plave, u všech kvasů. Po celou dobu kvašení.
   Celý život zakládám švestkový kvas postupně, jak plody padají, tak je přisypávám. Rozmačkám jen první várku, do které přidám zákvas.  Další přisypání už jen ponořím pod hladinu. Samozřejmě nic nevypeckuju. Proč taky, chuť pecek do slivovice patří.

Největší obavu mám z neustále narušovaného ovocného "deklu" na vrchu kvasu.

A proč? Někteří dokonce cíleně s kvasem míchají a moc si to pochvalují.

Připojit reakci
            

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
19.10.2018 22:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No já jsem to spíš myslel tak, že mě deka už propadla, ale mě spíš zarazilo že se tak stalo při 7 a přes měsíc se stím nic nedělo

Připojit reakci
               

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.219.46 (?)
19.10.2018 22:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nenapsal jste jaka byla vyteznost a jak chutna vysledek? Kdy jste svestky sbiral a hlavne co to bylo za svestky? Cim jste meril zbytkovy cukr? Ja mel treba z prvnich dozratych domacich svestek sbiranych prvni tyden v srpnu vyteznost 10 litru padesatky z 90 kilo, zbytkovy cukr jsem nemeril, proste dokvasily a po po 7mi tydnech sly na destil. Je ji sice malo, ale moc dobra. Co jsem sbiral pozdeji, tak mely vice cukru a jeste kvaseji. Jestli jste po dokvaseni mesic cekal, tak vzhledem k tomu ze me jeste svestky stake kvaseji, tak bude problem zrejme v cukernatosti vasich svestek. Bud ranna odruda nebo sbirane moc brzy. Nic jineho me nenapada, pokud jste tedy dodrzel cistotu kvasnych nadob a sbiral jen zdrave svestky.
Připojit reakci
                  

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.219.46 (?)
19.10.2018 22:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jeste doplneni, ja teda svestky vzdy pomackam, neumim si predstavit, ze bych cele svestky bez pomackani pridal ke kvasu, mel bych obavu, ze po dokvaseni nektere svestky zustanou v celku bez poruseni slupky a snizi se tim vyteznost. Ti jedine ze bych sbiral svestky co jsou na kasi. Honza
Připojit reakci
                     

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
20.10.2018 9:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pálenka je výborná, odrudy trnek neznám, protože zahradu jsme kupovaly nedávno a ty trny už tam byly.kvas byl zbírany cca.15 srpna až 1 týden září postupně jsem je dosipával a taky jsem je drtil ale ne všechny. Teplota vzuchu byla kolem 35 stupňů a velmy rychle se to rozkvasilo tak jsem v te bečce nechal asi 160 l a založil druhou.Ze 160l jsem napálil 11,5l. Ale je dobrá možná nejlepší co jsem vyprodukoval.Cukr jsem měřil klasickým cukroměrem za 250 kč

Připojit reakci
                        

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.219.46 (?)
20.10.2018 10:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To skutecne odpovida predcasnemu zastaveni kvašeni, letos bylo extremne horke leto a 35 st celsia na prubeh kvaseni je strasne moc a prirodni kvasinky si s tim zrejme neporadily. V techto pripadech, kdy neni mozne pro kvas zajistit optimalni podminky at uz z duvodu zimy, horka nebo vysoke cukernatosti je prave na miste pouzit osmoticky odolne kvasinky, ktere maji zvysenou teplotni i alkoholovou citlivost. Me s nima hrusky zrovna v techto dnech dokvasily venku do 2 st. cukernatosti, mereno cukromerem. Jinak duvodu proc se zastavi kvaseni muze byt mnoho, ale svestky myvaji tak stabilni kvasy, ze nic jineho me nenapada a horke leto tomu odpovida. Nekde jsem tady i cetl prispevek Rafaela, ze v letosnim horkem lete ma take pomalejsi kvaseni a vypada to že přírodní kvasinky si s touto teplotou tezko poradi. Honza
Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.219.46 (?)
20.10.2018 10:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tyhle poutivam uz roky, jsou skvele, objednavam primo v pestitelske pálenici. Honza
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
20.10.2018 11:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za radu, příště to určitě vyzkouším

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.58.132 (?)
20.10.2018 13:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nekde jsem tady i cetl prispevek Rafaela, ze v letosnim horkem lete ma take pomalejsi kvaseni a vypada to že přírodní kvasinky si s touto teplotou tezko poradi. Honza
*
Ano, psal jsem to. Sbírané švestky byly úplně horké a bouřlivé kvašení ani silné pěnění nenastalo. Ale snažil jsem se mu vyhnout tim, že jsem mimo zákvasů na dnech sudů švestky mačkal jen minimálně a jejich rozklad nechal na kvasinkách. Ale i tak jsem překvapen, že žádné pěnění nikde nenastalo.
Že by to bylo způsobeno kvasnou teplotou si nemyslím, spíš tím, že ty kvasinky byly tím horkem oslabeny už na plodech a trvalo jim delší dobu než se v sudech zregenovaly. Ale je to jen má domněnka protože toto se mi stalo poprvé.

Rafael.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
20.10.2018 13:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

je možné ty kvasinky přidat i dodatečně ta druhá bečka byla nasbirana asi před 3 týdny                                                                                                       Tomáš 

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
20.10.2018 13:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to se ptám, chybí mě tam otazník                                                                        Tomáš

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.58.132 (?)
20.10.2018 16:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jeden z důvodů proč bych byl k prodejci skeptický, je už návod k použití:
(Pokud se ohání něčím podobným, vůbec nic o dané problematice neví!!!)
Copy OCR z Honzova obrázku:
Kultivované nássdové kvasinkg pro evocné kvass Osmoticky odolné (Saccharomyces cerevisiae) Dávka na 100 I kvasu Návod k použití: obsah balení rozmíchejte v 11 vlažné vody o teplotě max 35 °C. Po 30 min. kvásek promíchejte a nalijte do kvasné nádoby s ovocem Teplota kvašení v rozmezí 8-34 °C AGRONEXUS, s.r.o, Tel: 774 30 69 35 e-mail: agronexus@seznam.cz www.agronexus.websnadno.cz exp. 2/2019 uchovávejte v suchu a chladnu.
*
Fact si někdo myslí, že se kvasinky rozmnoží v trošce teplé vody bez živin a vhodného růstového a množicího prostředí, v 1l tak, aby byl ten jejích zákvas schopen nějak ovlivnit vcelku nepřátelský 100l objem kvasu???

(Pro šťouraly uvedu jen to, že si myslím, že v tom balení žádná kvasinková výživa nebude. Ale třeba se pletu protože výrobci, nebo množitelé, Turbokvasinek ji tam mít musí. Jinak by jim to nefungovalo...).

Co na to staří domácí vinaři, to se tady žádný z nich proti takovému blábolu neozve???!!!
*
Správně by ten návod k jejích aktivaci a množení měl vypadat asi takto protože je zásadní chybou množit je jen v teplé vodě. Potřebují k množení živiny. Ty je možné jim dodat ve formě vitamínů a minerálů jakožto živných solí nebo prostřednictvím ovoce, jeho šťáv, sirupů apod. Samozřejmě sterilizovaných, povařených a bez chemických konzervantů.
Množí se v teple, v pokud možno ve sterilních podmínkách a do větších objemů se přidává až po zjevných příznacích kvašení. Zakalení obsahu, viditelné bublinky apod. A to i při ideální, 30°C teplotě může někdy trvat i déle než "doporučovaných" 30min.
U mě to bývavalo den někdy až dva. Důvěryhodné zdroje udávají někdy až tři.
Ale to je celkem nepodstatné, důležité je poznat a vidět to rozmnožení v množicím médiu a nádobce.
Další dost důležitá věc je pravidlo 1/10!
Tzn., že aby celá ta operace byla skutečně úspěšná je třeba přidávat ten zákvas do kvasu, anebo k dalšímu množení v tom poměru.
Ten by měl zaručit, že se ty nové kvasinky chytnou a budou pracovat.
Pro názornost - 100ml - 1l -10l - 100l atd...
*
Ale i tak ani tento způsob nemůže zaručit stoprocentní rozkvašení všech lenivě kvasicích nebo špatně vedených kvasů.
*
Ale v každém případě je to určitě smysluplnější než vlít po půl hodině po rozpuštění nějakých sušenin v litru nebo půl litru teplé vody tu neoživenou směs do většího množství kvasu a čekat od toho nějaké zázraky...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


vyslouzil (17085) - xxx.xxx.236.1 (?)
20.10.2018 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Že mají chybně napsaný návod, ještě nemusí znamenat, že ty kvasinky jsou špatné. Třeba je to opsáno z přípravy kvasu nějaké vařené suroviny - piva, medu,  řepy, kdoulí, mrkve - kde pravidlo deseti není podmínkou, možná opoměli napsat oslazené převažené vody a živiny tam mohou být  (ta trocha amonné soli a thiaminu v sáčku ani nemusí být poznat).
   Každopádně cenu kvasinek i enzymů má tento - jinak příliš důvěry nevzbuzující obchod (na kterém e-shopu si objednáváte e-mailem?) podstaně příznivější než jiné známé obchody. A lepší reklamu než ten kritický komentář si 219.46 nemohl přát. A o to vlastně šlo.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.219.46 (?)
20.10.2018 23:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ja nepotrebuji reklamu neprodavam je, naopak 4 roky uz je objednávám primo v "Pěstitelska palenice Radkov", vcetne zivne soli a maji zde i ztekujici enzimy, zadejte do google a vyjede Vam jejich stranka, ceny jsou oproti konkureci velice dobre. Asi vedi proc to pouzivaji. A navod vubec neni spatne napsany, opravdu dam vlaznou vodu, do ni vysypu zakvas, zamicham a po pul hodine to burci tak, ze je navrchu 2 centimetrova péna a bubla to jako burcak, proc by prodavali a pouzivali neco co nefunguleak. Pak jen prileju k ten den nadrcenym hruskam a druhy den k veceru uz krasne kvasi. Psal jsem to v jinem vlakne, loni jsem mel asi 500 kilo hrusek, nechal jsem to do te doby prvne na prirode a sice kvasily, ale po 4 tydnech se zastavily na 6-7 proc. cukernatosti, tak jsem je jeste asi tyden nechal a zoctovately. Vysledek pak bohuzel spatny. Letos jsem do 400 kilo dal hned po nadrceni tyhle kvasinky a prokvasily do 1 az 2 proc. Mereno stejnym cukromerem. Kvas po vykvaseni byl naprosto bozi, dal by se jist jak je vonavej a dobrej. Akorat mam vypalen lutr, vyteznost asi 18 litru 40citky ze 90ti kilo. Zkuste a uz hrusky a jine komlikovane ovoce nebudete delat jinak 👍Vazim si Vasich komentaru Rafaeli, ale nejsem clovek, ktery by radil neco co sam nevyzkousel. Honza
Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.219.46 (?)
20.10.2018 23:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tomaši, ted uz nic nepridavejte, nemelo by to smysl, spis pohlidejte teplotu a bude to ok. Me svestky sbirane koncem srpna a na zacatku zari, ktetere mam ve sklepe v teplote 18-20 st. stale kvasi jako blazen. Jen ty prvni sbirane prvni tyden v srpnu dokvasily asi po 6ti tydnech, takze jsem je vypalil a vyteznost asi 5 litru z 50 ti kilo, ale dobra👍 Honza
Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.55.121 (?)
21.10.2018 12:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Honzo, no když Vám to tak funguje, tak nic moc proti. I p. Vysloužil psal, že je možné, že balení může obsahovat i nějakou výživu.
A já psal m.j.
...Ale to je celkem nepodstatné, důležité je poznat a vidět to rozmnožení v množicím médiu a nádobce.
Ale nicméně i na stránkách té pálenice píši: Doporučujeme do vlažné vody (pokud možno nechlorované) přidat hrst cukru, aby kvásek lépe vscházel.
*
I když jsem člověk v jádru líný a pohodlný, tak si myslím, že když už investuji do něčeho čas, peníze i práci, tak by se to mělo dělat pořádně.
(Na druhou stranu musím přiznat, že se mi ta preciznost v tom směru i několikrát nevyplatila. Nastalo tak bouřlivé kvašení, že přetékaly sudy naplněné jen z 1/3 i když byly v chladném sklepě. Anebo jak se mi v 300l kádi zbláznilo 50l živného roztoku tak, že z 20° na 5°Bx to spadlo za asi dvě hodiny. Kdybych to nepřetržitě nemíchal a nerozrušoval pěnu všechno by to vypěnilo. "Obyčejné pekařské droždí"...)

Rafael.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.58.190 (?)
21.10.2018 15:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O tom doporučení přidat cukr samozřejmě vím a taky přidávám, ale už jsem to rozkvašoval na zkoušku i bez cukru, rozdíl byl jen v rychlosti a bouřlivosti rozkvašení zákvasu, ale to je asi logické, k aktivaci došlo tak jako tak. Zde jsem se vyjadřoval k tomu co je v návodu (jen přídavek vlažné vody) a i podle něj to funguje. 

Jsem taky člověk co má rád precizní prác, i se vším včetně zaklídání kvasu atd. si rá vyhraju a snažím se to dělat pořádně. Právě proto u některého ovoce používám tyto osmoticky odolné kvasinky, píšete o pěnění, určitě jste si všiml, že pěnivost je práve u těchto osmoticky odolných kvasinek minimální a za sebe můžu potvrdit, že to opravdu funguje. Ale např. do švestek jsem je letos nedal, ty mi vykvasily vždy perfektně, ale v minulých letech jsem je dával do všeho včetně ztekujících enzymu. Honza

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
borovička717.6.201919756
Z ceho udelat visnovku717.6.2019502
Zapach dymu515.6.20191286
Slivovice jak poznat archív109.6.20199710
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201926875
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191179
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934718
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019791
Turbo kvasnice3519.5.20197845
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921195
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929872
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019937
Škrábavost pálenky4727.4.201960474
Archivace slivovice427.4.2019758
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019632
Kvas z mandarinek1616.4.20191575
destilační přístroj104915.4.20191427643
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948640
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191673
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191831
Aroma slivovice364.4.201910566
Palenka z datli?92.4.20196056
Ochutnávka Radimov623.3.20191786
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194522
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019861
Parciální fermentace518.3.20191136
Ananasový kvas214.3.2019802
Kvas z mirabelek2011.3.201913283
Kvasenie a palenie manga710.3.20191207
Dřinka - použití229.3.201930085
Destilace - základní dotazy497.3.201915372
Test na metanol8025.2.201988751
3D pálení2323.2.20194318
Koupě automatické pálenice 11021.2.201938502
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916931
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191760
Odpeckovač317.2.20191001
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192573
Kvas přes zimu1012.2.20192654
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201920343
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů