Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvas z mirabelek

Kvas z mirabelek


host - xxx.xxx.107.245 (?)
18.7.2017 15:44, počet návštěv: 13287
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, poprosil bych o radu jak připravit kvas, konkrétně mám dva dotazy.

1. kolik cukru na 120l kvasu

2. jestli se musí všechny plody odstopkovat

děkuji

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvas z mirabelek


vyslouzil (17090) - xxx.xxx.92.38 (?)
18.7.2017 16:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1. Záleží na cukernatosti ovoce

2. Ano

3. Co myslíte mirabelkami? Mirabelky nebo myrobalány?

Připojit reakci
      

Kvas z mirabelek


host - xxx.xxx.107.245 (?)
18.7.2017 16:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mirabelky. Na měření cukernatosti nemám vybavení.

Připojit reakci
         

Kvas z mirabelek


vyslouzil (17090) - xxx.xxx.92.38 (?)
18.7.2017 17:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vám už zrají mirabelky?

Připojit reakci
            

Kvas z mirabelek


host - xxx.xxx.107.245 (?)
18.7.2017 19:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, doufám, že jsou to mirabelky, kulaté, jeden keř červené plody druhý žluté, velikost 2-2.5cm, Hodonínsko, rostou v přírodě.

Připojit reakci
               

Kvas z mirabelek


vyslouzil (17090) - xxx.xxx.67.66 (?)
18.7.2017 19:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne, to jsou myrobalány.

Připojit reakci
                  

Kvas z mirabelek


host - xxx.xxx.107.247 (?)
18.7.2017 19:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ok dekuji za upresneni, ale predpokladam, ze priprava kvasu probiha podobne.
Připojit reakci
                     

Kvas z mirabelek


vyslouzil (17090) - xxx.xxx.67.66 (?)
18.7.2017 21:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myrobalány mají podstatě méně cukru nerž mirabelky.

Připojit reakci
                        

Kvas z mirabelek


host - xxx.xxx.107.245 (?)
18.7.2017 21:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobře, tak se vracíme k tématu, kolik cukru?, plody mám už odstopkované.,

Připojit reakci
                           

Kvas z mirabelek


host - xxx.xxx.128.232 (?)
18.7.2017 22:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z hlediska pomologického na téma mirabelky vs. myrobalány už tady na Zahradě, a i jinde bylo napsáno tolik..., a pořád, pořád to nestačí. Nevím co si o tom už myslet?
Je to totální degenerace našeho národa, lidé už neumějí číst, neumí si i díky rozvinutým a každému lehce přístupným informačním technologiím najít úplně základní informace??
*
Odpovím jen z čistě destilaterského hlediska:
Divoké, podnožové apod. myrobalány obsahují pod 10°Bx zkvasitelných cukrů.
(Pokud se někomu i tak zdají sladké, tak je to jen proto, že obsahují velmi málo kyselin...)

Mirabelky, typicky, u nás nejvíc rozšířená odrůda Nancynská má vždy nejméně 20°Bx. A pokud se dostanete k blízkosti takových stromů v době zralosti už z dálky ucítite jejích opojnou vůni...
Na rozdíl od myrobalánů...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Kvas z mirabelek


host - xxx.xxx.157.239 (?)
18.7.2017 23:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A když se takové plody nasbírají např. v remízcích mezi poli s řepkou, nebo obilím-budou mít na proces a výsledný produkt-a když, tak jaký vliv postřiky, které zemědělci na porostech použili?

Připojit reakci
                  

Kvas z mirabelek


host - xxx.xxx.238.118 (?)
16.8.2018 21:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To je to iste
Připojit reakci
                     

Kvas z mirabelek


vyslouzil (17090) - xxx.xxx.236.1 (?)
16.8.2018 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je to iste

Nie je - viz příspěvek pana Rafaela
Mirabelky dávají výborný aromatický destilát podobný špendlíkovému. Přidávat cukr nemá moc smysl, těžko by prokvasil.
Myrobalán je trochu podřadnější surovina, třebaže zkvasit a vypálit se dá, přislazení je asi potřebné. Výsledný destilát dobře udělaný se pít dá, ale zázraky nelze čekat. Bez ohledu na to, že někde se považuje za tradiční (myrošmel z boskovického arboreta či Jelínkův destilát z planých mirabelek).

Připojit reakci
                        

Kvas z mirabelek


hugovotr (511) - xxx.xxx.60.140 (?)
16.8.2018 22:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Je to marné, je to marné, je to marné. Snažím se všem okolo vysvětlit rozdíl mezi mirabelkami, špendlíky, mirobalány a rynglemi, ale je to... Mimochodem Nancyská se blíží 30 Brix! Jen ta velikost plodů moc nepotěší. Taky mě vadí, že zraje o dva/tři týdny později jak špendlíky, s kterými by se hodila do kvasu.
Připojit reakci
                           

Kvas z mirabelek


host - xxx.xxx.5.26 (?)
16.8.2018 23:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Shodou okolností jsem se vrátil ze stodoly kde jsem zpracovával celodenní sběr těch Nancynských mirabelek.
Mám třináct už starších stromů, byl to druhý sběr, myslel jsem, že už poslední, ale zrají letos nějak nestejnoměrně, tak budu muset asi ještě dva udělat.
Trochu jsem to zanedbal, tak mě zdrželo i přebírání zhnilotin pod stromy, tak plachty nešly použít...
A taky se mi blbě chodí, stojí - páteř, tak u toho sběru musím sedět na stolečku, ležet, nebo chodit po čtyřech jak pes...
Za celý den jsem byl schopen nasbírat jen cca 100l a tři stromy jsem musel nechat na zítra.
Jen jsou moc malé a jejích sběr jde velmi pomalu.
Ale za výsledný destilát to stojí. Z ovocných můj nejoblíbenější. A průměrná cukernatost dnes 26°Bx. Ale trochu jsem i setřepával. Volně padané by byly určitě cukernatější, ale nechtělo se mi to tak detailně měřit...
(Celkem paradox je, že jsem ty mirabelky nikdy nechtěl. Jen kdysi při větším nákupu jak jsem vykoupil ve školce všechny šárceodolné švestky mi je vnutili se slovy, ať je zkusím, že valaši si je na pálenku nemůžou vynachválit. Zlatá slova a rada, dodnes jsem za ně vděčný)!

Rafael.

Připojit reakci
                           

Kvas z mirabelek


host - xxx.xxx.255.79 (?)
9.3.2019 16:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ja som robil tiez Nancyskovicu, ale zatial som nikdy nemal 26°Bx, ja sa pohybujem na urovni 17°Bx a to ich zbieram ked padaju a su skoro ako blato... Nevyhoda je ze sa vazne zle zbieraju a ani uroda nebyva extra velka, ale slivovica je chutovo zaujimava a pomerne oblubena... Priemerne mam 7,5lt na 100lt kvasu...
Připojit reakci
                           

Kvas z mirabelek


Dakota.F (9) - xxx.xxx.238.190 (?)
9.3.2019 22:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to:255.79

Myslím si že se jedná o Myrobalány. Ty nedosahují vysoké cuernatosti.

Měl jsem loni jak Myrobalány tak i Mirabelky.

Myrobalaný dosáhli max 16brix

Mirabelky měli cukernatost od 26 do 28brix

Připojit reakci
                           

Kvas z mirabelek


host - xxx.xxx.255.79 (?)
10.3.2019 20:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Viem co je mirobalan a co je Mirabelka Nancyska, 26°Bx v auguste je u mna nemozne, mozne iba pre Durandziu koncom oktobra...
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Kvas z mirabelek


Jiří 1968 (1305) - xxx.xxx.244.121 (?)
10.3.2019 20:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na obrázku určitě není Mirabelka Nancyská ta má menší a podlouhlejší listy.

Obrázky:
Mirabelka Nancyská
Mirabelka Nancyská
Mirabelka Nancyská
Mirabelka Nancyská
Mirabelka Nancyská
Mirabelka Nancyská
Připojit reakci
                           

Kvas z mirabelek


host - xxx.xxx.255.79 (?)
11.3.2019 9:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Asi mam mutanta Mirabelky Nancyska... Plody su velkostou podobne, ale to je asi tak vsetko... Dolezite je ze nam chutia...
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
borovička717.6.201919773
Z ceho udelat visnovku717.6.2019513
Zapach dymu515.6.20191294
Slivovice jak poznat archív109.6.20199716
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201926878
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191182
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934728
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019795
Turbo kvasnice3519.5.20197848
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921199
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929900
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019939
Škrábavost pálenky4727.4.201960485
Archivace slivovice427.4.2019758
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019632
Kvas z mandarinek1616.4.20191576
destilační přístroj104915.4.20191427709
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948649
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191674
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191833
Aroma slivovice364.4.201910576
Palenka z datli?92.4.20196061
Ochutnávka Radimov623.3.20191787
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194525
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019863
Parciální fermentace518.3.20191137
Ananasový kvas214.3.2019805
Kvas z mirabelek2011.3.201913288
Kvasenie a palenie manga710.3.20191208
Dřinka - použití229.3.201930092
Destilace - základní dotazy497.3.201915383
Test na metanol8025.2.201988773
3D pálení2323.2.20194327
Koupě automatické pálenice 11021.2.201938532
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916948
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191761
Odpeckovač317.2.20191001
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192575
Kvas přes zimu1012.2.20192658
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201920347
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů