Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvas z mandarinek

Kvas z mandarinek


Dakota.F (9) - xxx.xxx.238.190 (?)
9.4.2019 15:31, počet návštěv: 1433
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

Nějaké postřehy ohledně kvasu z mandarinek by nebyli?

Budu vděčný za jakékoilv informace k tomuto kvasu.   

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvas z mandarinek


host - xxx.xxx.159.150 (?)
10.4.2019 9:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nebyli...

Připojit reakci
   

Kvas z mandarinek


host - xxx.xxx.144.38 (?)
10.4.2019 10:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Znám z vyprávění známé, jak ještě za socíku jim nabídnul jejich známý na ochutnávku pálenku, jestli to poznají. Nepoznali a tak se dal slyšet, že to je z mandarinek. Prostě přišel vagón a ty mandarinky už byly v obchodě neprodejné a tak je za nízkou cenu koupili zájemci. No a byl z toho kvas a následně prý velmi zajímavá pálenka. Stanislaw

Připojit reakci
      

Kvas z mandarinek


vyslouzil (17060) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.4.2019 11:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dostal jsem sklenici mandarinkovice na degustaci od kamaráda, co vozí zeleninu a zpracoval nějakou várku nahnilých. Oloupal všechny, rozmačkal a dosladil. Bylo s tím dost práce. Výsledek dobrý. ale žádné přehnané aroma. Vůni mandarinky jste tam našli až když jste věděli, z čeho to je.

Připojit reakci
         

Kvas z mandarinek


host - xxx.xxx.243.114 (?)
10.4.2019 12:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak pokud oloupal slupky, tak není divu, že to moc nevoní, silice je ve slupkách

Připojit reakci
            

Kvas z mandarinek


host - xxx.xxx.253.1 (?)
10.4.2019 15:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A je tam i notná dávka pesticidůwink

Připojit reakci
         

Kvas z mandarinek


Mesány (16) - xxx.xxx.62.253 (?)
12.4.2019 10:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dovolim si nesouhlasit. Odstavnil.jsem cca 20 kilo mandarinek. Cista stava byla asi 8 litru. Pulkilovka cukru to dosladila na 15 brix a palenka nadherne vonava. Slupky jsem nedaval - bal jsem se nasledne horkosti v kvasu. Pesticidu bych se rozhodne nebal... Teplota varu - napriklad u Imazililu, ktery se pouziva nejen na citrusy, je 367 stupnu. Dalsi "vyhoda" pro destilaci je ta, ze pesticidy jako takove nesublimuji, tudiz se nemaji jak do vysledneho produktu dostat. Takze smele do toho. Ja mam na chodbe asi 30 kilo citronu, tak jsem na vysledek zvedav :)
Připojit reakci
            

Kvas z mandarinek


vyslouzil (17060) - xxx.xxx.236.1 (?)
12.4.2019 15:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud bych získal 8 litrů šťávy z mandarinek, vypil bych ho s chutí jako džus.

Dalsi "vyhoda" pro destilaci je ta, ze pesticidy jako takove nesublimuji, tudiz se nemaji jak do vysledneho produktu dostat.

Té větě nerozumím. Kvas, pokud vím, je tekutý, tudíž k sublimaci nedochází. Nicméně jestliže se nebojíme pesticidy v ovoci jíst, proč by měly vadit v destilátu? Největším jedem v něm je bezpochyby líh.

Připojit reakci
               

Kvas z mandarinek


Mesány (16) - xxx.xxx.62.253 (?)
14.4.2019 8:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dotaz na konkretni vlastnost pesticidu jsem vznesl ing. na chemicko technologicke fakulte. Ja osobne se v tomto az tak nevyznam. Bylo mi sdeleno, ze teplota varu pesticidu je 367 a ze tyto latky nesublimuji. Pochopil jsem to tak, ze i kdyz je pesticid rozpusteny ve vode, tak jako takovy se nenavazuje na vodu a je stale v pevnem skupenstvi. Neco jako barva v plechovce. Kdyz otevrete plechovku s barvou, odparuji se z ni tekave latky, ev. voda do te doby, nez barva vyschne. Pote zustane v plechovce jen barva. Podobne jsem to pochopil u pesticidu. Kdyz nechate kvas, kzery by byl plny pesticidu a slupek "vyschnout", cimz by se docililo onoho pevneho skupenstvi a chtel by jste tento suchy kvas vypalit - coz nejde, tak by jste do vysledneho produktu zadny pesticid nedostal. Bavime se o teplotach do 100 stupnu. Sublimace je premena latky z pevneho skupenstvi na plyn, vim... Ale takto nejak jsem to pochopil. Klidne me opravte. Ale snazim se vzdy veskere informace zjistovat od kvalifikovanych lidi a ne stylem jedna baba povidala, nebo stylem strycek gugl a teticka wiki... Kdyz se tu resil problem methanolu v v palenkach, tak jsem ai take nechal udelat rozbory na plynovem chromatografu, abych mel jistotu, ze mam cim argumentovat...
Připojit reakci
                  

Kvas z mandarinek


vyslouzil (17060) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.4.2019 10:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdo někdy s pesticidy pracoval, ví, je to obecný pojem,  je jich mnoho a jejich vlastnosti jsou samozřejmě různé. Jestli to neví ing. z chemickotechnologické fakulty, tak nevím, co tam učí.  Některé pesticidy jsou v postřiku ve formě suspenze, jiné v emulzi či roztoku, protože i koncentrát v lahvičce je tekutý. Nelze říci, že všechny pesticidy mají bod varu 367st. Navíc var je přechod kapalné fáze v plynnou, takže dobře nechápu, jak může látka v pevném skupenství vřít. A aby to nebylo tak jednoduché, látky přecházejí v různá skupenství stále, nejen při teplotách varu či sublimace. Ostatně voda se odpařuje pořád, nejen při 100 stupních (což je její bod varu).

Připojit reakci
            

Kvas z mandarinek


Kamil Severa (81) - xxx.xxx.187.206 (?)
14.4.2019 11:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Před lety jsem dělal pálenku z jablek, mrkve a citronů. Dohromady. Takovou tu hmotu, co se dělá dětem)) citrony domácí (zrovna se urodily) takže rozhodně bez postřiků) nakrájel jsem je do kvasu celé. Výsledek byl skoro hnusný(nahořklý. S určitostí to způsobila ta bílá hmota mezi kůrou a dužninou. Takže demižónek šel do kouta. Křivila se huba)) a světe div se, po pár letech ochutnávka a "hořkost" pryč a pít se to jako kuriozita opravdu nechá.

Kdybych se pouštěl do pálení s citrusy znova, tak bych si s tím pohrál a z plodů ostrouhal kůru do kvasu a bílou hmotu okrájel, vyhodil a dužninu zase přidal do kvasu. Tolik moje zkušenost.

Připojit reakci
               

Kvas z mandarinek


host - xxx.xxx.2.12 (?)
14.4.2019 13:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Osobní a praktické zkušenosti nemám!
Protože ve Valašském království se citrusy vůbec nepěstují. Ale kdybych se k nějakým ve větším množství dostal, udělal bych s nimi spíš to co psal výše p. Vysloužil - džus.
*
"...Výsledek byl skoro hnusný(nahořklý. S určitostí to způsobila ta bílá hmota mezi kůrou a dužninou..."

V případě macerátu určitě, ale při destilaci ne. Nežádoucí složky zůstanou v kotli.

*
Co se týká pesticidů, fungicidů apod. netuším jak a čím jsou citrusy během vegetace ošetřovány. Ale lidé je běžně bez větších otrav jedí. I bez destilace - metody oddělování od sebe směsi látek.
Ale čím a jak je napouštěná kůra, která se běžně nejí nevím. Jen si myslím, že nějak extra velký jed to nebude protože by mohla být kontaminovaná i dužina! A taky, že se eliminuje buď úplně nebo aspoň částečně destilaci.
Anebo by se mohly plody před naložením umýt, vyprát apod.
*
V příloze je foto od známého moravského lihovarníka, na netu veřejně přístupné i s popisem výrobku. "vesele-vanoce-preji-mandarinky"

Rafael.

Obrázky:
geist-vánoční mandarinka
geist-vánoční mandarinka
Připojit reakci
                  

Kvas z mandarinek


Mesány (16) - xxx.xxx.175.135 (?)
14.4.2019 17:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pro rezidua imazalilu omytí ke snížení kontaminace nepomuze. U jinych latek napriklad u konzervantu fenylfenolu omyti castecne pomuze. Snizi se tak kontaminace zhruba o polovinu. Souhlasim s Rafaelem, ze pokud by se jednalo o velky jed, asi by nebylo povoleno to tim strikat. Ovsem dnes uz si clovek nemuze byt jisty nicim... Pokusim se nechat udelat kompletni rozbor kvasu a nasledneho destilatu. Kompletni rozbor ke ale pomerne draha zalezitost. Uz jen ten samotny rozbor palenek na obsah tekavych latek neco stal... Uvidim, jaka bude z tech pomerancu vyteznost. O vysledky se zde samozrejme podelim :)
Připojit reakci
                     

Kvas z mandarinek


Mesány (16) - xxx.xxx.62.253 (?)
15.4.2019 7:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak se mi pres nov konecne brecka rozkvasila. Bubla to jak ve whirpoolu, ale zapalena sirka v sudu hori. Coz moc nechapu.
Připojit reakci
                        

Kvas z mandarinek


Dakota.F (9) - xxx.xxx.238.190 (?)
16.4.2019 21:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky prozatím všem za každé postřehy, které jste sem napsali ohledně mého dotazu.

Podařilo se mi dostat ke 120 kg vyřazených mandarinek.Všechny jsem samozřejmě oloupal, jak na potvoru se jednalo o odrůdu, která se špatně loupala.Ve dvou lidech to trvalo 3 hodiny. Vykrájeli jsme nahnilé kusy a podrtili. Výsledek 80 litrů kvasu. Dodáno 10 litrů vody s dvěma kg cukru a kvasinky.Změřeno refraktometrem výsledek 15 Brix.Nyní krásně kvasí již 9 den přes bublátko při stabilní teplotě 20 stupnů. Jsem zvědav jak asi dlouho bude trvat vykvašení.

Připojit reakci
                           

Kvas z mandarinek


Mesány (16) - xxx.xxx.62.253 (?)
16.4.2019 22:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Hod sem pak info, jak dlouho to kvasilo. Ja mam nalozeny mandarinky s pomerancema 6. den a teprve ted se to rozkvasilo. Jsem take zvedav na celkovy prubeh a hlavne na vysledek.
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Turbo kvasnice3519.5.20197308
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201920878
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929090
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019797
Škrábavost pálenky4727.4.201959834
Archivace slivovice427.4.2019608
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019485
Kvas z mandarinek1616.4.20191434
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201926316
destilační přístroj104915.4.20191424156
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948352
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191491
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191706
Aroma slivovice364.4.201910131
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019556
Palenka z datli?92.4.20195888
Ochutnávka Radimov623.3.20191671
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194289
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019762
Parciální fermentace518.3.20191021
Ananasový kvas214.3.2019697
Kvas z mirabelek2011.3.201913010
Kvasenie a palenie manga710.3.20191069
Dřinka - použití229.3.201929787
Destilace - základní dotazy497.3.201914741
Test na metanol8025.2.201987979
3D pálení2323.2.20194061
Koupě automatické pálenice 11021.2.201937104
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916348
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191632
Odpeckovač317.2.2019883
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192389
Kvas přes zimu1012.2.20192513
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919925
Kvasná zátka1611.2.201911806
Pálenka z melasy207.2.20193261
Destilát z piva a vína121.2.201913528
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019105712
Ředění slivovice629.1.20196071
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199546
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů