Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvas z mandarinek

Kvas z mandarinek


Dakota.F (10) - xxx.xxx.238.190 (?)
9.4.2019 15:31, počet návštěv: 2141
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

Nějaké postřehy ohledně kvasu z mandarinek by nebyli?

Budu vděčný za jakékoilv informace k tomuto kvasu.   

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvas z mandarinek


host - xxx.xxx.159.150 (?)
10.4.2019 9:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nebyli...

Připojit reakci
   

Kvas z mandarinek


host - xxx.xxx.144.38 (?)
10.4.2019 10:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Znám z vyprávění známé, jak ještě za socíku jim nabídnul jejich známý na ochutnávku pálenku, jestli to poznají. Nepoznali a tak se dal slyšet, že to je z mandarinek. Prostě přišel vagón a ty mandarinky už byly v obchodě neprodejné a tak je za nízkou cenu koupili zájemci. No a byl z toho kvas a následně prý velmi zajímavá pálenka. Stanislaw

Připojit reakci
      

Kvas z mandarinek


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.4.2019 11:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dostal jsem sklenici mandarinkovice na degustaci od kamaráda, co vozí zeleninu a zpracoval nějakou várku nahnilých. Oloupal všechny, rozmačkal a dosladil. Bylo s tím dost práce. Výsledek dobrý. ale žádné přehnané aroma. Vůni mandarinky jste tam našli až když jste věděli, z čeho to je.

Připojit reakci
         

Kvas z mandarinek


host - xxx.xxx.243.114 (?)
10.4.2019 12:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak pokud oloupal slupky, tak není divu, že to moc nevoní, silice je ve slupkách

Připojit reakci
            

Kvas z mandarinek


host - xxx.xxx.253.1 (?)
10.4.2019 15:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A je tam i notná dávka pesticidůwink

Připojit reakci
         

Kvas z mandarinek


Mesány (16) - xxx.xxx.62.253 (?)
12.4.2019 10:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dovolim si nesouhlasit. Odstavnil.jsem cca 20 kilo mandarinek. Cista stava byla asi 8 litru. Pulkilovka cukru to dosladila na 15 brix a palenka nadherne vonava. Slupky jsem nedaval - bal jsem se nasledne horkosti v kvasu. Pesticidu bych se rozhodne nebal... Teplota varu - napriklad u Imazililu, ktery se pouziva nejen na citrusy, je 367 stupnu. Dalsi "vyhoda" pro destilaci je ta, ze pesticidy jako takove nesublimuji, tudiz se nemaji jak do vysledneho produktu dostat. Takze smele do toho. Ja mam na chodbe asi 30 kilo citronu, tak jsem na vysledek zvedav :)
Připojit reakci
            

Kvas z mandarinek


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.236.1 (?)
12.4.2019 15:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud bych získal 8 litrů šťávy z mandarinek, vypil bych ho s chutí jako džus.

Dalsi "vyhoda" pro destilaci je ta, ze pesticidy jako takove nesublimuji, tudiz se nemaji jak do vysledneho produktu dostat.

Té větě nerozumím. Kvas, pokud vím, je tekutý, tudíž k sublimaci nedochází. Nicméně jestliže se nebojíme pesticidy v ovoci jíst, proč by měly vadit v destilátu? Největším jedem v něm je bezpochyby líh.

Připojit reakci
               

Kvas z mandarinek


Mesány (16) - xxx.xxx.62.253 (?)
14.4.2019 8:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dotaz na konkretni vlastnost pesticidu jsem vznesl ing. na chemicko technologicke fakulte. Ja osobne se v tomto az tak nevyznam. Bylo mi sdeleno, ze teplota varu pesticidu je 367 a ze tyto latky nesublimuji. Pochopil jsem to tak, ze i kdyz je pesticid rozpusteny ve vode, tak jako takovy se nenavazuje na vodu a je stale v pevnem skupenstvi. Neco jako barva v plechovce. Kdyz otevrete plechovku s barvou, odparuji se z ni tekave latky, ev. voda do te doby, nez barva vyschne. Pote zustane v plechovce jen barva. Podobne jsem to pochopil u pesticidu. Kdyz nechate kvas, kzery by byl plny pesticidu a slupek "vyschnout", cimz by se docililo onoho pevneho skupenstvi a chtel by jste tento suchy kvas vypalit - coz nejde, tak by jste do vysledneho produktu zadny pesticid nedostal. Bavime se o teplotach do 100 stupnu. Sublimace je premena latky z pevneho skupenstvi na plyn, vim... Ale takto nejak jsem to pochopil. Klidne me opravte. Ale snazim se vzdy veskere informace zjistovat od kvalifikovanych lidi a ne stylem jedna baba povidala, nebo stylem strycek gugl a teticka wiki... Kdyz se tu resil problem methanolu v v palenkach, tak jsem ai take nechal udelat rozbory na plynovem chromatografu, abych mel jistotu, ze mam cim argumentovat...
Připojit reakci
                  

Kvas z mandarinek


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.4.2019 10:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdo někdy s pesticidy pracoval, ví, je to obecný pojem,  je jich mnoho a jejich vlastnosti jsou samozřejmě různé. Jestli to neví ing. z chemickotechnologické fakulty, tak nevím, co tam učí.  Některé pesticidy jsou v postřiku ve formě suspenze, jiné v emulzi či roztoku, protože i koncentrát v lahvičce je tekutý. Nelze říci, že všechny pesticidy mají bod varu 367st. Navíc var je přechod kapalné fáze v plynnou, takže dobře nechápu, jak může látka v pevném skupenství vřít. A aby to nebylo tak jednoduché, látky přecházejí v různá skupenství stále, nejen při teplotách varu či sublimace. Ostatně voda se odpařuje pořád, nejen při 100 stupních (což je její bod varu).

Připojit reakci
               

Kvas z mandarinek


Mimmo (1855) - xxx.xxx.91.93 (?)
23.6.2019 8:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemám příliš zkušeností s destilací citrusů. Nicméně imazalil je karcinogenní fungicid, který ulpívá na slupce plodů a příliš do dužniny neproniká. Používá se jako disperzní postřik (je téměř nerozpustný). Vydestilovat se samozřejmě ze směsí dá, neboť na fázovém rozhraní mezi vodní parou a pevnou částečkou disperze dochází k výrazným změnám bodu varu (viz Daltonův zákon a destilace s vodní parou). Na chemickotechnologických fakultách nepracují jen experti na destilaci organických látek, ale i experti na jiné oblasti chemie včetně např. ekonomie, automatizace, jaderné chemie... Takže bych je nehanil.

Připojit reakci
            

Kvas z mandarinek


Kamil Severa (82) - xxx.xxx.187.206 (?)
14.4.2019 11:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Před lety jsem dělal pálenku z jablek, mrkve a citronů. Dohromady. Takovou tu hmotu, co se dělá dětem)) citrony domácí (zrovna se urodily) takže rozhodně bez postřiků) nakrájel jsem je do kvasu celé. Výsledek byl skoro hnusný(nahořklý. S určitostí to způsobila ta bílá hmota mezi kůrou a dužninou. Takže demižónek šel do kouta. Křivila se huba)) a světe div se, po pár letech ochutnávka a "hořkost" pryč a pít se to jako kuriozita opravdu nechá.

Kdybych se pouštěl do pálení s citrusy znova, tak bych si s tím pohrál a z plodů ostrouhal kůru do kvasu a bílou hmotu okrájel, vyhodil a dužninu zase přidal do kvasu. Tolik moje zkušenost.

Připojit reakci
               

Kvas z mandarinek


host - xxx.xxx.2.12 (?)
14.4.2019 13:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Osobní a praktické zkušenosti nemám!
Protože ve Valašském království se citrusy vůbec nepěstují. Ale kdybych se k nějakým ve větším množství dostal, udělal bych s nimi spíš to co psal výše p. Vysloužil - džus.
*
"...Výsledek byl skoro hnusný(nahořklý. S určitostí to způsobila ta bílá hmota mezi kůrou a dužninou..."

V případě macerátu určitě, ale při destilaci ne. Nežádoucí složky zůstanou v kotli.

*
Co se týká pesticidů, fungicidů apod. netuším jak a čím jsou citrusy během vegetace ošetřovány. Ale lidé je běžně bez větších otrav jedí. I bez destilace - metody oddělování od sebe směsi látek.
Ale čím a jak je napouštěná kůra, která se běžně nejí nevím. Jen si myslím, že nějak extra velký jed to nebude protože by mohla být kontaminovaná i dužina! A taky, že se eliminuje buď úplně nebo aspoň částečně destilaci.
Anebo by se mohly plody před naložením umýt, vyprát apod.
*
V příloze je foto od známého moravského lihovarníka, na netu veřejně přístupné i s popisem výrobku. "vesele-vanoce-preji-mandarinky"

Rafael.

Obrázky:
geist-vánoční mandarinka
geist-vánoční mandarinka
Připojit reakci
                  

Kvas z mandarinek


Mesány (16) - xxx.xxx.175.135 (?)
14.4.2019 17:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pro rezidua imazalilu omytí ke snížení kontaminace nepomuze. U jinych latek napriklad u konzervantu fenylfenolu omyti castecne pomuze. Snizi se tak kontaminace zhruba o polovinu. Souhlasim s Rafaelem, ze pokud by se jednalo o velky jed, asi by nebylo povoleno to tim strikat. Ovsem dnes uz si clovek nemuze byt jisty nicim... Pokusim se nechat udelat kompletni rozbor kvasu a nasledneho destilatu. Kompletni rozbor ke ale pomerne draha zalezitost. Uz jen ten samotny rozbor palenek na obsah tekavych latek neco stal... Uvidim, jaka bude z tech pomerancu vyteznost. O vysledky se zde samozrejme podelim :)
Připojit reakci
                     

Kvas z mandarinek


Mesány (16) - xxx.xxx.62.253 (?)
15.4.2019 7:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak se mi pres nov konecne brecka rozkvasila. Bubla to jak ve whirpoolu, ale zapalena sirka v sudu hori. Coz moc nechapu.
Připojit reakci
                        

Kvas z mandarinek


Dakota.F (10) - xxx.xxx.238.190 (?)
16.4.2019 21:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky prozatím všem za každé postřehy, které jste sem napsali ohledně mého dotazu.

Podařilo se mi dostat ke 120 kg vyřazených mandarinek.Všechny jsem samozřejmě oloupal, jak na potvoru se jednalo o odrůdu, která se špatně loupala.Ve dvou lidech to trvalo 3 hodiny. Vykrájeli jsme nahnilé kusy a podrtili. Výsledek 80 litrů kvasu. Dodáno 10 litrů vody s dvěma kg cukru a kvasinky.Změřeno refraktometrem výsledek 15 Brix.Nyní krásně kvasí již 9 den přes bublátko při stabilní teplotě 20 stupnů. Jsem zvědav jak asi dlouho bude trvat vykvašení.

Připojit reakci
                           

Kvas z mandarinek


Mesány (16) - xxx.xxx.62.253 (?)
16.4.2019 22:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Hod sem pak info, jak dlouho to kvasilo. Ja mam nalozeny mandarinky s pomerancema 6. den a teprve ted se to rozkvasilo. Jsem take zvedav na celkovy prubeh a hlavne na vysledek.
Připojit reakci
                           

Kvas z mandarinek


Dakota.F (10) - xxx.xxx.238.190 (?)
22.6.2019 23:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

7.dubna jsme je naložili.Pálili jsme 14.června.
První kotel cca.45 litrů Vše nasvědčovalo bezproblémovému průběhu.
Při teplotě kotle 96 stupňů nateklo 2,5 litrů 76% mandarinkovice stále teklo.
Odstavil jsem jádro a nechal téci do další nádoby. Teplota kotle cca.96,5 stupňů nateklo 300 ml. Odstavil jsem kotel. Ihned jsem si všiml v těch 300 ml.zbarvení do žluta jak močka a cítit přibublanina. Jaké koliv ovoce jedu i nad 97 stupňů na kotli a vždy v pohodě.300ml.šlo ihned do kanálu.Překontroloval jsem těch 2,5 litrů jemný nádech zbarvení a při důkladné čichání cítit i tam drobný nádech přibublaniny. Nechám větrat snad to bude pitelné. Po rozebrání kolony zcela evidentně to huklo do obou měděnek v kterých byl černý kal. Kotel čistý nic připálené spirála krásně čistá. V kotli se nemělo co připálit vše šlo do kotle přefiltrované přes plenku. 
Druhý kotel
Jsem se rozhodl hlídat, jako oko v hlavě a nehnout se od toho ani na krok.Do kotle šlo 40 litrů mače.Téct začalo při teplotě na kotli cca.91,3 stupně. Sbíral jsem pěkně po půllitříku.1 ok 2 ok slil jsem k sobě.3 ok 4 ok též slité k sobě 76%. Teplota na kotli 95 stupňů. Při teplotě 95,5 stupně již bylo cítit drobný nádech přibublaniny. Ve sklenici cca.250 ml. Odstavil jsme kotel.Těch 250 ml. čiré bez barvy. Po rozebrání kolony první měděnka opět černá druhá teprve chytala.
Ty dva litry jsem postavil vedle těch 2,5 litrů z prvního kotle.Dva litry nádherně voní, bez známek přibublaniny.
Ta první várka Dal jsem přičuchnout pár lidem nikdo tam nic necítil já jo a i při porovnání obou várek je to znát. Hold výsledek 2 litry 76% super kořalky. Nyní větrá ještě sem jí neředil.
Závěrem můj poznatek  
Třešně mi většinou začali pěnit při ohřívání kotle,,pokud jsem opatrně rozjel při destilaci již problémy nevznikali.U ostatního ovoce a obilovin (jablka, hrušky,meruňky, mirabelky,mirabolany, švestky atd.)jsem nikdy problémy nezaznamenal. Odstavuji kolem 97 stupňů na kotli.
Mandarinky jsem rozjel bez sebemenších problémů, ale při teplotách nad 95 stupňů na kotli mi začali pěnit.

Připojit reakci
                           

Kvas z mandarinek


host - xxx.xxx.238.190 (?)
23.6.2019 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Oprava naloženo 31.Března o týden jsem se sekl.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201915096
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191128
Kolik nateče ze 100l vína59.7.2019683
Meruňkový kvas 348.7.201935540
Pach po acetonu35.7.2019377
Z ceho udelat visnovku153.7.20191523
Domácí ořechovice1131.7.2019200917
destilační přístroj105030.6.20191431784
Kvas z mandarinek1923.6.20192142
Zapach dymu623.6.20191527
borovička717.6.201920165
Slivovice jak poznat archív109.6.20199998
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927663
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191364
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935152
Turbo kvasnice3519.5.20198353
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921576
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201930906
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191072
Škrábavost pálenky4727.4.201961382
Archivace slivovice427.4.2019878
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019819
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201949030
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191817
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191983
Aroma slivovice364.4.201911111
Palenka z datli?92.4.20196261
Ochutnávka Radimov623.3.20191916
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194763
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019988
Parciální fermentace518.3.20191257
Ananasový kvas214.3.2019943
Kvas z mirabelek2011.3.201913768
Kvasenie a palenie manga710.3.20191385
Dřinka - použití229.3.201930524
Destilace - základní dotazy497.3.201916146
Test na metanol8025.2.201989845
3D pálení2323.2.20194700
Koupě automatické pálenice 11021.2.201940058
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201917760
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Zavaření pálivých papriček13.7.2019
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů