Kvas z mandarinek



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
               
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?) 
23.6.2019 8:02

Nemám příliš zkušeností s destilací citrusů. Nicméně imazalil je karcinogenní fungicid, který ulpívá na slupce plodů a příliš do dužniny neproniká. Používá se jako disperzní postřik (je téměř nerozpustný). Vydestilovat se samozřejmě ze směsí dá, neboť na fázovém rozhraní mezi vodní parou a pevnou částečkou disperze dochází k výrazným změnám bodu varu (viz Daltonův zákon a destilace s vodní parou). Na chemickotechnologických fakultách nepracují jen experti na destilaci organických látek, ale i experti na jiné oblasti chemie včetně např. ekonomie, automatizace, jaderné chemie... Takže bych je nehanil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
            
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 187.206 (?), 14.4.2019 11:11

Před lety jsem dělal pálenku z jablek, mrkve a citronů. Dohromady. Takovou tu hmotu, co se dělá dětem)) citrony domácí (zrovna se urodily) takže rozhodně bez postřiků) nakrájel jsem je do kvasu celé. Výsledek byl skoro hnusný(nahořklý. S určitostí to způsobila ta bílá hmota mezi kůrou a dužninou. Takže demižónek šel do kouta. Křivila se huba)) a světe div se, po pár letech ochutnávka a "hořkost" pryč a pít se to jako kuriozita opravdu nechá.

Kdybych se pouštěl do pálení s citrusy znova, tak bych si s tím pohrál a z plodů ostrouhal kůru do kvasu a bílou hmotu okrájel, vyhodil a dužninu zase přidal do kvasu. Tolik moje zkušenost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 2.12 (?), 14.4.2019 13:00

Osobní a praktické zkušenosti nemám!
Protože ve Valašském království se citrusy vůbec nepěstují. Ale kdybych se k nějakým ve větším množství dostal, udělal bych s nimi spíš to co psal výše p. Vysloužil - džus.
*
"...Výsledek byl skoro hnusný(nahořklý. S určitostí to způsobila ta bílá hmota mezi kůrou a dužninou..."

V případě macerátu určitě, ale při destilaci ne. Nežádoucí složky zůstanou v kotli.

*
Co se týká pesticidů, fungicidů apod. netuším jak a čím jsou citrusy během vegetace ošetřovány. Ale lidé je běžně bez větších otrav jedí. I bez destilace - metody oddělování od sebe směsi látek.
Ale čím a jak je napouštěná kůra, která se běžně nejí nevím. Jen si myslím, že nějak extra velký jed to nebude protože by mohla být kontaminovaná i dužina! A taky, že se eliminuje buď úplně nebo aspoň částečně destilaci.
Anebo by se mohly plody před naložením umýt, vyprát apod.
*
V příloze je foto od známého moravského lihovarníka, na netu veřejně přístupné i s popisem výrobku. "vesele-vanoce-preji-mandarinky"

Rafael.

geist-vánoční mandarinka
geist-vánoční mandarinka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mesány - (31) - 175.135 (?), 14.4.2019 17:29
Pro rezidua imazalilu omytí ke snížení kontaminace nepomuze. U jinych latek napriklad u konzervantu fenylfenolu omyti castecne pomuze. Snizi se tak kontaminace zhruba o polovinu. Souhlasim s Rafaelem, ze pokud by se jednalo o velky jed, asi by nebylo povoleno to tim strikat. Ovsem dnes uz si clovek nemuze byt jisty nicim... Pokusim se nechat udelat kompletni rozbor kvasu a nasledneho destilatu. Kompletni rozbor ke ale pomerne draha zalezitost. Uz jen ten samotny rozbor palenek na obsah tekavych latek neco stal... Uvidim, jaka bude z tech pomerancu vyteznost. O vysledky se zde samozrejme podelim :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mesány - (31) - 62.253 (?), 15.4.2019 7:15
Tak se mi pres nov konecne brecka rozkvasila. Bubla to jak ve whirpoolu, ale zapalena sirka v sudu hori. Coz moc nechapu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Dakota.F - (29) - 238.190 (?), 16.4.2019 21:36

Díky prozatím všem za každé postřehy, které jste sem napsali ohledně mého dotazu.

Podařilo se mi dostat ke 120 kg vyřazených mandarinek.Všechny jsem samozřejmě oloupal, jak na potvoru se jednalo o odrůdu, která se špatně loupala.Ve dvou lidech to trvalo 3 hodiny. Vykrájeli jsme nahnilé kusy a podrtili. Výsledek 80 litrů kvasu. Dodáno 10 litrů vody s dvěma kg cukru a kvasinky.Změřeno refraktometrem výsledek 15 Brix.Nyní krásně kvasí již 9 den přes bublátko při stabilní teplotě 20 stupnů. Jsem zvědav jak asi dlouho bude trvat vykvašení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mesány - (31) - 62.253 (?), 16.4.2019 22:34
Hod sem pak info, jak dlouho to kvasilo. Ja mam nalozeny mandarinky s pomerancema 6. den a teprve ted se to rozkvasilo. Jsem take zvedav na celkovy prubeh a hlavne na vysledek.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Dakota.F - (29) - 238.190 (?), 22.6.2019 23:09

7.dubna jsme je naložili.Pálili jsme 14.června.
První kotel cca.45 litrů Vše nasvědčovalo bezproblémovému průběhu.
Při teplotě kotle 96 stupňů nateklo 2,5 litrů 76% mandarinkovice stále teklo.
Odstavil jsem jádro a nechal téci do další nádoby. Teplota kotle cca.96,5 stupňů nateklo 300 ml. Odstavil jsem kotel. Ihned jsem si všiml v těch 300 ml.zbarvení do žluta jak močka a cítit přibublanina. Jaké koliv ovoce jedu i nad 97 stupňů na kotli a vždy v pohodě.300ml.šlo ihned do kanálu.Překontroloval jsem těch 2,5 litrů jemný nádech zbarvení a při důkladné čichání cítit i tam drobný nádech přibublaniny. Nechám větrat snad to bude pitelné. Po rozebrání kolony zcela evidentně to huklo do obou měděnek v kterých byl černý kal. Kotel čistý nic připálené spirála krásně čistá. V kotli se nemělo co připálit vše šlo do kotle přefiltrované přes plenku. 
Druhý kotel
Jsem se rozhodl hlídat, jako oko v hlavě a nehnout se od toho ani na krok.Do kotle šlo 40 litrů mače.Téct začalo při teplotě na kotli cca.91,3 stupně. Sbíral jsem pěkně po půllitříku.1 ok 2 ok slil jsem k sobě.3 ok 4 ok též slité k sobě 76%. Teplota na kotli 95 stupňů. Při teplotě 95,5 stupně již bylo cítit drobný nádech přibublaniny. Ve sklenici cca.250 ml. Odstavil jsme kotel.Těch 250 ml. čiré bez barvy. Po rozebrání kolony první měděnka opět černá druhá teprve chytala.
Ty dva litry jsem postavil vedle těch 2,5 litrů z prvního kotle.Dva litry nádherně voní, bez známek přibublaniny.
Ta první várka Dal jsem přičuchnout pár lidem nikdo tam nic necítil já jo a i při porovnání obou várek je to znát. Hold výsledek 2 litry 76% super kořalky. Nyní větrá ještě sem jí neředil.
Závěrem můj poznatek  
Třešně mi většinou začali pěnit při ohřívání kotle,,pokud jsem opatrně rozjel při destilaci již problémy nevznikali.U ostatního ovoce a obilovin (jablka, hrušky,meruňky, mirabelky,mirabolany, švestky atd.)jsem nikdy problémy nezaznamenal. Odstavuji kolem 97 stupňů na kotli.
Mandarinky jsem rozjel bez sebemenších problémů, ale při teplotách nad 95 stupňů na kotli mi začali pěnit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 238.190 (?), 23.6.2019 11:59

Oprava naloženo 31.Března o týden jsem se sekl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika