Letos jsem pálil hruškový kvas nadvakrát, protože první hrušky padaly už koncem srpna a poslední jsem do kvasu dával začátkem října, První se pálil se zbytkovým cukrem kolem 3% koncem září a protože kvasu bylo málo, čekalo se s přepalováním na druhou várku - nechal se lutr. Druhý kvas se pálil minulý týden, měl kolem 4% cukru dle moštoměru, ale zdálo se mi, že se kvašení zastavilo (dle kvasné zátky). Sice celkově ze zhruba 200l kvasu jen 15l hruškovice, ale lepší jsem ještě neměl...
Kvas založen převážně z Williamsovi, část z Clappovi (první kvas) a Lucasovi(druhý kvas), které červivé padaly už během září. Přidány kvasinky Spiriferm Arom + živná sůl, kyselina citronova a zhruba 1kg medu/100l kvasu.
Záleží samozřejmě na Vás, jestli to budete zkoušet znovu rozkvasit. Ale já než bych měl těžké spaní, zda se kvas nezkazí, klidně bych to nechal vypálit jak to je.