Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvas z cca 20kg broskví

Stránky: 1, 2   

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.151.252 (?)
15.8.2010 13:01, počet návštěv: 12626
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dá se vůbec dobře prokvasit malé množství broskví cca 20kg?A hlavně kde potom tak malé množství přepálit?Před lety jsem nechal kvasit 50kg broskví a toto množství už mě i legálně vypálili na malém kotli 150L.Ale 20L mě asi nikdo legálně nevypálí a domácí samohonce moc nevěřím v kvalitě.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.79.183 (?)
17.8.2010 16:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vtom případě si musíte pořídt vlastní destilační přístroj, není to nic složitého. Na webu ho jistě seženete.

Zdravím ostatní paliče a páleníky. Lojzo.

Připojit reakci
   

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.24.183 (?)
17.8.2010 21:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prokvasit to půjde, ale pálit to je skoro škoda v tak malém množství. Já bych na vašem místě raději udělal broskvové víno.

Připojit reakci
      

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.249.126 (?)
29.8.2018 20:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Před osmnácti dny jsem založil broskvový kvas, část jsem promlel na masovém mlýnku, část jsem pouze rozpůlil, vše jsem vypeckoval. Přidal jsem1 kg cukru, v plastovém soudku promýchal zakryl fólií a položil víko. Bylo jich asi 35 kg. Před třemi dny ještě hezky voněl, dnes čpí, jako když z něj uniká čpavek. Může mi někdo poradit, co se s kvasem stalo? Co jsem udělal špatně?

Standa

Připojit reakci
         

Kvas z cca 20kg broskví


vyslouzil (17102) - xxx.xxx.236.1 (?)
30.8.2018 9:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Unikající CO2 může v nose štípat jako čpavek. To je normální. Je-li kvas cítit octem a má na povrchu bílou blánu, úplně normální to není.

Připojit reakci
            

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.249.126 (?)
30.8.2018 16:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kvasil jste někdy Áronie, nevím jak to udělat.

Standa

Připojit reakci
               

Kvas z cca 20kg broskví


vyslouzil (17102) - xxx.xxx.92.238 (?)
30.8.2018 18:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vodu, cukr, aronie, zákvas. Po vykvašení přecedit, vypálit.

Připojit reakci
                  

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.53.80 (?)
30.8.2018 19:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč po vykvašení cedit?
Podle mého názoru je to zbytečná ztráta lihu, aromatu a chuťových látek.
Ale po pravdě napsáno destilát z aronii, ani průtahový po maceraci plodů po výrobě likéru, mě nijak neoslovil. Ale likér ano, ten byl velmi oblíbený. Až na, že neskutečně barvil a špinil.smiley
Proč to vlastně píšu do broskví?

Rafael.

Připojit reakci
                     

Kvas z cca 20kg broskví


vyslouzil (17102) - xxx.xxx.236.1 (?)
31.8.2018 11:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč po vykvašení cedit?

. Každoročně dělávám jablečný mošt s aroniemi (cca 10%) a je výborný.  Pil jsem onehdy destilát z aronií a chutnal mi. Tak jsem rok nato naložil 100 l jablečného moštu a do něj ty aronie. Nechal jsem to přepálit kompletně. Nebylo to dobré. Usoudil jsem, že na vině byly ponechané celé aronie v kotli a že kdybych vypálil jen ochucený zkvašený mošt, bylo by to lepší. Ale pravda je, že už jsem to nezrealizoval, větší množství aronií se mi pak už nepodařilo (nechtělo) natrhat.

Připojit reakci
                        

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.53.80 (?)
31.8.2018 13:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělal jsem i destilát z aroniového vína, ale větší rozdíly oproti klasickému kvasu jsem nezaznamenal. Jen ten, že ty aronie se špatně lisují. Jsou moc tvrdé, tak se musí nechat dost nakvasit. Ale stejně mi přijde ta práce s nimi včetně sběru neadekvátní k výsledku.

Rafael.

Připojit reakci
         

Kvas z cca 20kg broskví


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.223.242 (?)
31.8.2018 9:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Broskve jsou chuťově sladké i přes malý obsah cukru proto, že obsahují málu kyselin. Malou cukernatost jste napravil tím, že jste přidal rafinovaný cukr. Protože jste si nepohlídal pH, tak jste kvas nestabilizoval žádnou kyselinou a ten se Vám zvrhnul = alkoholické kvašení přešlo do kvašení mléčného (to které u zelí dosahujeme přidáním dostatečného množství soli) nebo některé z přechodných forem (acetonové,..., octové). Pokud už to smrdí čpavkem, je to na vyhození.

Příště po vypeckování broskve namíchejte s letními jablky (a ostatními padanými), podrťte a vylisujte mošt. Broskve dodají aroma, jablka cukr a kyselinku. Cider s broskvovým nádechem je určitě lepší než vylité bláto na kompost. Pokud Cider nebude pitelný, možná ho bude dostatečné množství pro přepálení.

SfK.

Připojit reakci
            

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.249.126 (?)
31.8.2018 15:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

PH se v kvasu měří u každého ovoce? Kolik má být, čím se měří, v jakém stádiu kvašení? 

Standa

Připojit reakci
               

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.249.126 (?)
1.9.2018 15:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes jsem opět mohl zkontrolovat kvas z broskví (nemám jej doma). Stále štípe v nose, ale cítím z něj vůni broskví. Začaly kvasit i Áronie, ty jsou naložené pouze týden, ale cítil jsem z nich podobnou štiplavost, podstatně slabší. Jsou plně vyzrálé, naložené v cukru a vodě. Nevím jak poznám, že je kvas dokvašen, ani jak dlouho trvá kvašení broskví a Áronií. Může mi někdo zkušený poradit?

Standa

Připojit reakci
               

Kvas z cca 20kg broskví


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.223.242 (?)
1.9.2018 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na pH záleží, které kvašení bude probíhat a v jakém poměru, pokud jsou hodnoty v přechodné oblasti. Pokud bude v kvasu dosti kyselin (stejně jako u prediktivních vín), bude stabilnější a nemusíte tolik spěchat do pálenice (s vypitím archivu vín).

Například u švestek, které můžete včas dovézt do pálenice pH měřit nemusíte, Naopak u hrušek, broskví a dalšího ovoce s nízkým obsahem kyselin je potřeba pH nejen měřit, ale i podle naměřených hodnot korigovat přidíním kyseliny.

SfK.

Připojit reakci
                  

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.249.126 (?)
10.9.2018 17:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Opět jsem mohl zkontrolovat kvas z broskví, bude to již 6. týden od založení. Již tak nečpí, ztrácí vůni, odděluje se od soudku. Nevím jak mám poznat, že je hotový. Pro jednoplášťovou pálenici bez míchání se prý má seškrábnout povrch kvasu a ostatní zcedit a vypálit.

Děkuji všem za reakce, ale ještě přivítám další rady od zkušených lidí.

Standa

Připojit reakci
                  

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.249.126 (?)
28.10.2018 16:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den Stando,

byl jsem u známého, který pálil tímto způsobem. Do Brutaru umístil nerezovou uzavřenou nádobu s kvasem, která měla vývod do chladiče. Brutar naplnil vodou a ohřál na požadovanou teplotu pevným palivem (dřívím), kapalina z chladiče lehce protékala. Chtěl bych si něco podobného vyrobit. Uvažuji o elektrickém zavařovacím hrnci, do kterého vyrobím nerezovou nádobu. Jaký máte k tomuto provedení názor? Děkuji za odpověď.

Standa

Připojit reakci
                     

Kvas z cca 20kg broskví


Standa_HK_ (1165) - xxx.xxx.223.242 (?)
28.10.2018 22:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nepřímý ohřev přes předávací médium nacházející se mezi vnější a vnitřní nádobou je dobré řešení obvykle obecně nazývané jeko dvouplášťový vařák. Jistě je dobré míti v domácnosti elektrický zavařovací hrnec s termostatem a výpustným kohoutem. Až Vám bude zařízení "malé", tak se dá v tom hrnci i pasterovat mošt a kohoutem jednoduše lahvovat.

No ale vraťme se k destilaci - v meziplášti můžete mít jak vodu, tak výše vroucí kapalinu jako je třeba olej. Další vychytávky si určitě nalesnete i jinde.Také je dobré si uvědomit, že nádoba s kvasem nemusí být zcela ponořená, ale "horní prázdný prostor" nad hladinou kvasu může být i nad hladinou v topném hrnci a tedy i v 20 litrovém zavařováku může být 40 litrová nádoba na kvas...

Důležité je si uvědomit, že dimenzování chladiče musí být dostatečně předimenzované a dostatečně zásobené chladící vodou, aby vše potřebné stihlo zkondenzovat a neodešlo marně do vzduchu.

Tož hodně štěstí při optimalizaci návrhu.

SfK.

Připojit reakci
                        

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.249.126 (?)
22.11.2018 16:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Broskve dokvasily po 13. týdnech (sirka již nezhasla),ale alkoholu bylo málo.Přestali jsme pálit na 70.procentním alkoholu, po naředění na cca 50 % ho bylo asi 1,5 l.,Broskve prý mají málo cukru, já přidal pouze 1 kg rafinovaného cukru na cca 30 kg broskví.

Standa

Připojit reakci
                           

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.16.234 (?)
22.11.2018 17:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stando, proč jste přestali na 70%?
To mi nedává žádný smysl. Jedině snad v tom případě, že by byl kvas nějaký nemocný...
Byl, bylo to už pod 70% nepitné?

Rafael.

Připojit reakci
                           

Kvas z cca 20kg broskví


host - xxx.xxx.249.126 (?)
22.11.2018 18:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kamarád kvas ochutnal, řeki, že je vykvašený a dobře voní. Broskve nikdy nepálil. Na 70% údajně končí vždy, aby se do alkoholu dostalo méně látek, které zhoršují chuť. Ostatní smíchá, znovu přepálí a udělá likéry cca 25%. Nevím, jestli jsem vše dobře pochopil, s pálením nemám žádné zkušenosti.

Standa

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí ořechovice11226.6.2019197592
Kvas z mandarinek1923.6.20191893
Zapach dymu623.6.20191415
Z ceho udelat visnovku1322.6.20191122
borovička717.6.201919962
Slivovice jak poznat archív109.6.20199824
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927100
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191259
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934873
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019886
Turbo kvasnice3519.5.20198014
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921327
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201930186
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019976
Škrábavost pálenky4727.4.201960759
Archivace slivovice427.4.2019805
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019693
destilační přístroj104915.4.20191428862
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948789
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191719
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191879
Aroma slivovice364.4.201910750
Palenka z datli?92.4.20196141
Ochutnávka Radimov623.3.20191838
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194624
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019910
Parciální fermentace518.3.20191181
Ananasový kvas214.3.2019839
Kvas z mirabelek2011.3.201913407
Kvasenie a palenie manga710.3.20191283
Dřinka - použití229.3.201930235
Destilace - základní dotazy497.3.201915604
Test na metanol8025.2.201989124
3D pálení2323.2.20194461
Koupě automatické pálenice 11021.2.201939030
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201917185
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191814
Odpeckovač317.2.20191037
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192659
Kvas přes zimu1012.2.20192726
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů