|
Kvas přetekl
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.182 (?) 14.7.2014 11:27, zobrazeno: 14607x
Dobrý den, rád bych se zeptal, teď před pár dny jsem založil kvas na meruňkovici. Teď to začalo kvasit a přeteklo to a kvas protéká pod víkem. Má se část odstranit, nebo to mám nechat dále volně pracovat? Děkuji za odpověď.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1406) - 179.38 (?), 14.7.2014 11:35
Když nyní, v čase bouřlivého kvašení uberete svrchní díl, a přendáte do jiné nádoby, kde je méně, nic se neděje, produkce polštáře CO2 je dostatečná na vypuzení nežádoucího vzduchu.
Pokud už není kde přebytek odložit, a stávající nádoby jsou malé, lehké,přemístitelné, pak je přeneste do místnosti, kde je chladněji, proces se nezastaví, pouze spomalí ,takže už kvas nebude přetékat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 14.7.2014 18:42
...a také bych rád upozornil na to, že je třeba dodržovat pro třešně, višně a meruňky vhodnou teplotu kvašení. Tedy rozhodně ne více než-li 18 °C, jinak Vám intenzivní vývoj CO2, který odnese vůně budoucího destilátu, ovšem na chuti se to nepozná. Takže rozhodně přendejte část kvasu do jiné nádoby tak, aby v té původní zbylo asi 20% volného objemu, změřte teplotu kvasu, a pokud je vyšší než-li 18 °C, začněte chladit. Dělám to tak, že do mrazáku umístím 2 dvoulitrové PET lahve s 1,7 l vody a po zamrznutí vody je v kvasu stále měním. Ideální teplota pro tyto kvasy je asi 15 - 16 °C. Kvašení by mělo probíhat asi 5 - 6 týdnů, pokud to bude trvat 2 týdny, pitelné to bude, ale meruňkovici poznáte až v ústech, nikoliv čichem. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.173 (?), 14.7.2014 19:18
Ještě jedna věc, Kvas ať až je uložený kdekoli přitahuje octomilky, nejvíc zbytky na přeteklých nádobách. Je třeba zabezpečit aby se nedostaly na kvas, iteálně plachetkou, prostěradlem a kolem hrdla nádoby převazuji gumicukem. j.c.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 14.7.2014 22:22
Proti octomilkám je nejlepší kvas zakrýt PE folií, raději silnější a zatáhnout gumicukem. O oxid uhličitý se nemusíte starart, ten už si cestu najde, ale octomilky ke kvasu nepustí. Přenášení kvasu je prostě problém, v zásadě to možné je, protože ho chrání uvolňující CO2, který je asi 1,6x těžší než-li vzduch. Ale asi bych už to tak nechal, nicméně do dalších let je opravdu lepší zakládat kvasy z třešní, višní i meruněk v chladnějším prostředí, jejich nestabilita je rozhodující. Tou nestabilitou je míněno velmi snadné zocovatění těchto kvasů po dokončené fermentaci, což se snadno rozezná zapálenou čajovou svíčkou u hladiny kvasu. Pokud nezhasne, je třeba rychle přikročit ke zpracování příslušného kvasu. Během let jsem dále zjistil, že nepatrný přídavek cukru, 1 - 2% citelně zvyšuje stabilitu kvasu a prodlužuje dobu jeho zpracovatelnosti, tedy omezuje zoctovatění, ale vysvětlit to neumím. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 15.7.2014 20:34
A jste si jist, že se jedná o plíseň? Jsou dost vzácné, protože se vyskytují na kvasech, které kvasí velmi dlouho, ostatně proti plísním působí velmi účinně oxid uhličitý. Pokud se opravdu jedná o plíseň, pak musíte konstatovat nepříjemné změny aroma kvasu. Je doba sklizní třešní, které často bývají plísněmi napadené, doufám že se Vám do kvasu nedostaly, v opačném případě by byl kvas zničen. Možná, že se jedná jen o křísotvorné kvasinky, což ovšem také není žádné štěstí, ovšem jejich vliv je možno významně omezit přídavkem 20% kyseliny sírové k dosažení pH 3 - 3,5. Nicméně okamžitě odstraňte podezřelé odtrůvky a zkontrolujte čajovou svíčkou tvorbu CO2. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
Hrušky: kompletní návod na pěstování hrušek
Kousnout do šťavnaté hrušky je jedna z radostí života. Pěstování hrušek je obecně jednodušší než pěs...
Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc
Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních čase...
|
|
|
|