Kvas přetekl



Stránky: 1,  2   
host - 11.182 (?) 
14.7.2014 11:27, zobrazeno: 14607x

Dobrý den, rád bych se zeptal, teď před pár dny jsem založil kvas na meruňkovici. Teď to začalo kvasit a přeteklo to a kvas protéká pod víkem. Má se část odstranit, nebo to mám nechat dále volně pracovat? Děkuji za odpověď.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 14.7.2014 11:35

Když nyní, v čase bouřlivého kvašení uberete svrchní díl, a přendáte do jiné nádoby, kde je méně, nic se neděje, produkce polštáře CO2 je dostatečná na vypuzení nežádoucího vzduchu.

Pokud už není kde přebytek odložit, a stávající nádoby jsou malé, lehké,přemístitelné, pak je přeneste do místnosti, kde je chladněji, proces se nezastaví, pouze spomalí ,takže už kvas nebude přetékat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 14.7.2014 15:40

Určitě bych část kvasu přemístil do jiné nádoby. Jednak je toho přetékajícího škoda, navíc je třeba aby mezi hladinou kvasu a okrajem nádoby byl jistý prostor. V něm se drží vrstva CO2, který brání přístupu vzduchu a oxidaci kvasu. Kvas naplněný až po vrch se bude rychleji kazit. Až bouřlivé kvašení skončí, můžete odebraný kvas vrátit zpátky. Obvykle i tak zůstane nad hladinou kýžený prostor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.138 (?), 14.7.2014 18:42

...a také bych rád upozornil na to, že je třeba dodržovat pro třešně, višně a meruňky vhodnou teplotu kvašení. Tedy rozhodně ne více než-li 18 °C, jinak Vám intenzivní vývoj CO2, který odnese vůně budoucího destilátu, ovšem na chuti se to nepozná. Takže rozhodně přendejte část kvasu do jiné nádoby tak, aby v té původní zbylo asi 20% volného objemu, změřte teplotu kvasu, a pokud je vyšší než-li 18 °C, začněte chladit. Dělám to tak, že do mrazáku umístím 2 dvoulitrové PET lahve s 1,7 l vody a po zamrznutí vody je v kvasu stále měním. Ideální teplota pro tyto kvasy je asi 15 - 16 °C. Kvašení by mělo probíhat asi 5 - 6 týdnů, pokud to bude trvat 2 týdny, pitelné to bude, ale meruňkovici poznáte až v ústech, nikoliv čichem. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 79.173 (?), 14.7.2014 19:18

Ještě jedna věc, Kvas ať až je uložený kdekoli přitahuje octomilky, nejvíc zbytky na přeteklých nádobách. Je třeba zabezpečit aby se nedostaly na kvas, iteálně plachetkou, prostěradlem a kolem hrdla nádoby převazuji gumicukem.     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 11.246 (?), 14.7.2014 20:20

A mohu s nádobami, ve kterých už kvas pracuje pohnout? Mám je v místnosti s teplotou 21 stupňů, konstantní. Ve sklepě je 17-18, ale musel bych to přenést.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 236.138 (?), 14.7.2014 22:22

Proti octomilkám je nejlepší kvas zakrýt PE folií, raději silnější a zatáhnout gumicukem. O oxid uhličitý se nemusíte starart, ten už si cestu najde, ale octomilky ke kvasu nepustí. Přenášení kvasu je prostě problém, v zásadě to možné je, protože ho chrání uvolňující CO2, který je asi 1,6x těžší než-li vzduch.  Ale asi bych už to tak nechal, nicméně do dalších let je opravdu lepší zakládat kvasy z třešní, višní i meruněk v chladnějším prostředí, jejich nestabilita je rozhodující. Tou nestabilitou je míněno velmi snadné zocovatění těchto kvasů po dokončené fermentaci, což se snadno rozezná zapálenou čajovou svíčkou u hladiny kvasu. Pokud nezhasne, je třeba rychle přikročit ke zpracování příslušného kvasu. Během let jsem dále zjistil, že nepatrný přídavek cukru, 1 - 2% citelně zvyšuje stabilitu kvasu a prodlužuje dobu jeho zpracovatelnosti, tedy omezuje zoctovatění, ale vysvětlit to neumím. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 14.7.2014 23:04

S nádobami, kde kvas pracuje můžete pohybovat, pokud je tedy unesete. Ostatně kvasící mač se "hýbe" i ve stojícím sudu sám. Větší stabilitu kvasu s přídavkem cukru si vysvětluji tím, že alkohol vytvořený z onoho cukru kvas částečně konzervuje (i lehká stolní vína se kazí rychleji než dezertní).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 11.59 (?), 15.7.2014 19:32

A mohu se ještě zeptat, co bývá příčinou vzniku plísně na koláči? V jednom hoboku se začali dělat ostrůvky. Jak se tomu dá zamezit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 15.7.2014 20:34

A jste si jist, že se jedná o plíseň? Jsou dost vzácné, protože se vyskytují na kvasech, které kvasí velmi dlouho, ostatně proti plísním působí velmi účinně oxid uhličitý. Pokud se opravdu jedná o plíseň, pak musíte konstatovat nepříjemné změny aroma kvasu. Je doba sklizní třešní, které často bývají plísněmi napadené, doufám že se Vám do kvasu nedostaly, v opačném případě by byl kvas zničen. Možná, že se jedná jen o křísotvorné kvasinky, což ovšem také není žádné štěstí, ovšem jejich vliv je možno významně omezit přídavkem 20% kyseliny sírové k dosažení pH 3 - 3,5. Nicméně okamžitě odstraňte podezřelé odtrůvky a zkontrolujte čajovou svíčkou tvorbu CO2. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika