Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvas Oskeruše

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Dobrý večer. Krásná.A co se sta..., Pett, 28.12.2017
Dobrý den. Dotaz to nebyl na mě ale v roce 2... , host, 28.12.2017
245.153: Oskoruša na tej fotke má asi 4 roky. Nevi..., Ivan Hlavatý, 28.12.2017
Aha.Kolik cca let je ta vaše stará? Ještě by..., host, 28.12.2017
Já mám stromy úplně mladé. Myslím, že začnu ..., host, 26.12.2017
Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Kvas Oskeruše


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.166.34 (?)
28.11.2009 21:51, počet návštěv: 61472
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim, prosim o radu kolko ma priblizne kysnut oskorusovy kvas.Uz mi kysne 3 tyzdne. Mam toho 100l a na zaciatku som pridal 2kg cukru a 30l vody, lebo to bolo neuveritelne huste. Mam ternim v palenici na 2.12.2009, ale stale to dost kysne. Mozete mi poradit, kolko taka oskorusa kvasi?Na nete o dlzke kvasenia niet zmienky.Dakujem.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvas Oskeruše


host - xxx.xxx.126.195 (?)
2.12.2009 21:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím Vás a prečo Ste tam nasypal ten cukor? Podarilo sa Vám znehodnotiť najdrahší kvas aký existuje. Ale prajem Vám až vypálite dobrú pálenku aj keď mohla byť výborná. Inak čo poznám tak 6 týždňov stačí.

Připojit reakci
      

Kvas Oskeruše


Honza P (29) - xxx.xxx.85.143 (?)
3.12.2009 6:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kolikrát jste zakládal a pálil oskerušový kvas?
Připojit reakci
         

Kvas Oskeruše


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.178.243 (?)
3.12.2009 16:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Toto je moj prvy oskorusovy kvas. Hladal som na nete ako a co s tym, ale nikto nikde nenapisal, ako sa taky kvas zaklada a či a kolko sa tam dava vody. Volal som az do Muzea oskoruse do Ciech a tam mi povedali ze ten kvas kysne az 3 mesiace a ze kysne dlhsie ako slivkovy.Bol by som rad, ak by mi niekto poradil kolko to bude kvasit. Mam to v pivnici pri konstantnej teplote 18-20 stupnov.

Připojit reakci
      

Kvas Oskeruše


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.178.243 (?)
3.12.2009 16:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Poradili mi to tu u nas v okoli Trencina, ze sa tam dava na 100litrov dve kila cukru :-(ale ta voda tam bola ziadana, dal som tam 30litrov. Aj teraz je to stale velmi huste. Vonia to vsak uplne nadherne. Prelozil som datum palenia na 11.1.2010. Skor nebolo volne.Dufam, ze to zas neprekysne.Momentalne to kvasi krasne.

Připojit reakci
         

Kvas Oskeruše


host - xxx.xxx.126.195 (?)
3.12.2009 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Áno v okolí Trenčína smerom na Karpaty sú na lúkach staré stromy oskoruše a presne odtiaľ viem ako to chutí, ale ten cukor sme tam veru nedávali. Teplotu kvasenia máte ok len tá oskoruša je príbuzný druh hrušky tak bacha až Vám to neprekysne. Sledovať kvas a ak máte taký termín pálenia tak po ukončení kvasenia šup do chladu trebárs aj vonku.

Připojit reakci
         

Kvas Oskeruše


HONZA (481) - xxx.xxx.68.29 (?)
22.12.2009 19:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tož chlapci, taky jsem letos poprvé zadělával na kvas oskeruše. Už to mám asi měsíc vypálené a teď jenom koštuju. Cukru jsem na 120 l sud dal cca 3/4 Kg a na rozkvasení jsem dal asi 5 litrů kalů a kvasnic z bílého vína. Vody jsem přidal přiměřeně. Kvalsilo to pozvolna, trochu jsem měl strach, aby se to nějak nezvrhlo, protože s tím bylo dost práce. Pálenka nemá chybu, ve vůni je cítit oskeruše. Nakapalo mi toho 13,7 l (51%). Kdo by potřeboval nějaké informace o oskeruši nebo i výrobě oskerušovice, tak vše se dočtete v brožurce Oskeruše od A do Z. Tak dejte vědět jak jste dopadli i vy.

HONZA

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci
   

Kvas Oskeruše


Honza P (29) - xxx.xxx.82.26 (?)
4.12.2009 20:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pane Bulko, moje otázka kolikrát jste zakládal kvas a pálil oskeruši byl směřovaný na anonyma xxx.xxx.126.195. Osobně si myslím, že tím cukrem jste nic nepokazil, právě naopak si myslím, že Vám poradili dobře. Jen mě překvapilo to množství vody. Ostatně byl bych velmi rád, kdybyste sem za ten měsíc napsal výsledek. Jsem přesvědčený, že bude skvělý. A pro pana anonyma: to že je oskeruše příbuzná hrušce je pro mě novinka. Můžete mi poslat nějáký odkaz, či zdroj, který o tom píše podrobněji?
Připojit reakci
      

Kvas Oskeruše


Honza P (29) - xxx.xxx.82.26 (?)
4.12.2009 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
+ ještě: zkuste měřit cukroměrem zbytkový cukr. To je pro mě osobně nejdůležitější ukazatel. Zkuste to změřit třeba za 3 týdny a napište kolik jste naměřil. Myslím, že pokud byste to zde uveřejnil, posloužilo by to jako super informační zdroj.
Připojit reakci
         

Kvas Oskeruše


host - xxx.xxx.178.243 (?)
21.12.2009 12:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dakujem za radu Honza P..Kvas zatial stale krasne a vonavo kvasi a nepodarilo sa mi odmerat cukromerom nic, pretoze v tom nieje ziadna šťava a skusal som to vselijako scedit ale neuspesne. Mam vela precitane o oskorusi a vobec nie pravda, ze je oskorusa pribuzna hruske... Len tak vyzera, ale je to jarabina.Som presvedceny, ze tym cukrom (2kg/100l kvasu)som nic nepokazil a ta voda tam spravila dobre. Novy termin mam na 11.1.2010 a uz sa neviem dockat. Urcite vas budem informovat ako som dopadol. Inak slivovice mi natieklo z 300L kvasu 32 cistej 52% slivovice, vynikajucej chuti :-).Hruskovice z 270L kvasu/ 24 litrov 52% a jablka z 340l kvasu /31l jablkovice. Vsetko som palil som v palenici u p.Kristina v Bolesove.

Připojit reakci
            

Kvas Oskeruše


host - xxx.xxx.180.2 (?)
21.12.2009 12:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, tak já bych se přeci jen trochu zastal anonyma, protože oskeruše je skutečně příbuzná hrušce, i když se to nemusí líbit. Je to čeleď Rosaceae, čili růžovité, kam hrušeň nepochybně patří také. Ačkoli se oskeruše dnes latinsky píše Sorbus domestica, v minulosti to bylo také jinak. Asi takhle. Syn.: Pyrus sorbus Gaertn., Pyrus domestica (L.) Sm., Mespilus domestica (L.) All. No a ten, koho tato oblast zajímá ví, že Pyrus je hrušeň. A jak je vidět, kdysi ji pan Carl Linné řadil také i k mišpuli. Stanislaw

Připojit reakci
               

Kvas Oskeruše


Ferda Mravenec (1951) - xxx.xxx.250.138 (?)
21.12.2009 13:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano pak je příbuzná hrušce, ale nutno pak podotknout, že stejně tak je příbuzná jablku, třešni, švestce nebo šípkové růži, broskvi, meruňce atd.

A když si vezmete širší bříbuzenstvo (což mohou být třeba krytosemenné) pak je příbuzná i dubu, bříze, vrbě atd.

A když vezmete ještě širší bříbuzenstvo tak je bříbuzná i se smrkem ba i s ploníkem.

Na Linného není moc dobré se odvolávat, ten s dnešního hlediska přece jen udělal spoustu drobných chybiček.

Připojit reakci
            

Kvas Oskeruše


Honza P (29) - xxx.xxx.97.100 (?)
22.12.2009 22:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pěkný výsledek! Zvláště u těch švestek je nádhera. Je vidět, že s pálením už asi zkušenosti máte. Držím Vám palce na 11.1. 2010
Připojit reakci
               

Kvas Oskeruše


víítek (572) - xxx.xxx.6.15 (?)
22.12.2009 22:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No k hrušce má blíž než k broskvi a švestce. Přikládám kladogram. Zdroj.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci
                  

Kvas Oskeruše


host - xxx.xxx.154.214 (?)
23.12.2009 7:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakujem Vám páni, že Ste predsa len tak trocha odobrili príbuznosť k tej hruške aj keď je to samostatný druh. Ono pravda z celkového hľadiska keď vezmeme do úvahy charakteristické črty stromu tak okrem listu,  z jarabiny ten strom veľa toho nemá, ale z hrušky habitus, plod, semená, trne na výhonoch veľmi pripomínajú divú hrušku. Nechcem sa tu hádať a myslím že to nemá ani zmysel takže až sa Vám ta vzácna pálenka podarí vypáliť nech Vám chutí a,,Na zdravie" praje anonym MČ.

PS: Krásne sviatky a veľa zdravia prajem všetkým zakladateľom kvasu ako aj záhradníkom.

Připojit reakci
                     

Kvas Oskeruše


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.166.34 (?)
25.12.2009 11:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dakujem vsetkym za prispevky a zelam vsetkym pohodove vianocne sviatky. Naozaj sa netreba hadat o tom kam oskurosa patri, najlepsia je vo flaskach v pivnici a bruchu :-). Pre info dnes som meral cukornatost a ma to 2. Prestalo to kvasit. Voda vysla na povrch, tak som kvas presunul do chladu. Voni a to stale genialne. Termin vybavujem na skorsie ako na toho spominaneho 11teho januara.Dufam, ze sa mi to podari.

Připojit reakci
                        

Kvas Oskeruše


host - xxx.xxx.224.24 (?)
25.12.2009 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přeju vám ať vám to vyjde co možná nejlepe.Ta vuně se line až ke mně domu.Upřímně vám ji zavidím.

Připojit reakci
               

Kvas Oskeruše


johan81 (14) - xxx.xxx.233.162 (?)
31.12.2009 20:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám 100l oskoruší, no vodu som do nich nepridával, dokonca som na ne zabudol a boli na dvore tri dni v -15 mrazoch (sud neroztrhlo), no kvas je fakt hustý, možem ho pred pálenim rozriediť vodou? Keď ano, tak ako? Vonia výborne, už by som to chcel vypáliť.

Připojit reakci
                  

Kvas Oskeruše


host - xxx.xxx.95.164 (?)
1.1.2010 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkus použít ztekucující enzym, zvýší výtěžek alkoholu i zvýrazní chuť i vůni

Připojit reakci
                     

Kvas Oskeruše


host - xxx.xxx.155.172 (?)
5.1.2010 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro rozšíření obzoru trochu faktů o oskeruši a pokud by Vás zajímalo více, doporučuji zajet do Tvarožné Lhoty u Strážnice na "Oskerušobraní", nebo přímo kontaktovat pana Hrdouška, který oskeruše šlechtí, když zavoláte do Tvarožné Lhoty na obecní úřad, rádi Vám dají kontakt.

Myslím, že co se týká oskeruší -  v celé ČR není informovanějšího člověka.

A pálenka z oskeruše - asi to nejlepší pití, ale samozřejmě jako ostatní, podmínkou je kvalitní kvas - dá to celkem dost práce - napadané plody se musí nechat pár dní uležet, nejlépe v rukách pomačkat, ale výsledek stojí za to.

Zdraví Milan

Připojit reakci
                  

Kvas Oskeruše


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.166.34 (?)
9.1.2010 3:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, mozete aj ja som pridal este 20 litrov vody pred tym ako som doviezol kvas do palenice.Vysledok bol vyborny napalil som rovnych 10litrov:-))).Celkovo som dal na 80litrov cisteho oskorusoveho kvasu 30litrov vody hned na zaciatku a 20 litrov tesne pred palenim. Palenik povedal, ze niekedy moze taky husty kvas prihoriet, tak aj on huste kvasy pred palenim riedi. Moj nemusel :-),mal som ho riedky ako jabcny alebo hruskovy kvas. Moja oskorusa chuti genialne a vonia tak ako ten kvas... uzasne!

Připojit reakci
                     

Kvas Oskeruše


HONZA (481) - xxx.xxx.176.214 (?)
7.10.2012 20:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak po roce zase aktuální téma, neboť osekruše už dozrály. Zakládal jste někdo letos okerušový kvas? Já ano. Odhodlal jsem se a trošku té "marmelády" ochutnal. Překvapila mě nakyslá chuť - tak nevím, jestli je to normální, nebo mi to letos nějak špatně zkyslocrying.

Připojit reakci
                        

Kvas Oskeruše


host - xxx.xxx.224.35 (?)
22.10.2012 8:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj Honza.Tento rok som sa opat dostal k oskorusiam, zial iba k 50 litrom.Opat som dal do toho kvasu 2kg cukru a 30 l vody. Mam to uz vyskusane.Kvas mam v pivnici.Patrik Bulko

Připojit reakci
                           

Kvas Oskeruše


HONZA (481) - xxx.xxx.176.214 (?)
8.11.2012 19:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak dnes už mám kvas vypálený. Nakonec to dobře dopadlo. Zase jsem se poučil, jak důležité je dát do sudu dost vody, protože na vrchu, kde byl kvas moc suchý, se mi zřejmě začalo objevovat octové kvašení, tak jsem to sebral a dal pryč. Na kvalitě to znát není. Patriku, já jsem loni také sebral jen 50 l, tak jsem to nastavil švestkami a bylo též dobé. Cukru jsem dal letos jen do zákvasu a přece to teklo. Jak jseš na to m teď ty? Hned jdu okoštovatlaugh

Připojit reakci
                           

Kvas Oskeruše


host - xxx.xxx.143.40 (?)
20.12.2012 19:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, letos jsem poprvé dělala oskeruš, měla jsem 70l oskeruší, nejprve jsem dala 0,5kg cukru a 5 l vody, i když byl dost "suchý" začal pěkně kvasit. Pak mi bylo doporučeno, že klidně můžu dát vody víc a cukru i 3kg- tro se mi zdálo moc, vody jsem nakonec musela přidat asi 20l a cukru celkem 1,5kg, 1kg třtinového. Měla jsem strach, že přidáním vody s cukrem do rozjetého kvasu kvas pokazím. Teď už mám vypáleno a i dopadlo to na jedničku, chuť výborná, všichni znalci chválí:-))

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny1322.2.20181519
Zakalení macerátu1322.2.20181236
Mišpule418.2.20185193
Modrý kal 1918.2.20181342
Ražná - ražovica1117.2.201828767
Dosladzovanie domaceho brandy a znizovanie liehovitosti116.2.2018131
Kde sehnat malou pálenici18514.2.2018310807
Obnovení kvasu3813.2.20183340
Marhulový kvas nekvasí2712.2.20185685
Slad - pálení205.2.201817487
Kvas Oskeruše701.2.201861473
Destilace levného vína528.1.2018785
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek127.1.2018278
Vypeckovat svestky?2025.1.20181824
Repák + řepná pálenka2925.1.201853448
Slivovice 20171614.1.20182278
Sejmutí etiket z lahví766.1.2018100583
Kde se stala chyba?113.1.20181501
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?1329.12.20173541
Odkôstkovač ovocia3226.12.201744777
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D718.12.20171335
destilační přístroj102816.12.20171308739
Hruškový kvas, konec kvašení2914.12.20174177
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017710
Test na metanol5010.12.201763882
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.20171007
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201719225
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201714622
Manipulácia s kvasom424.11.2017862
Kompotovice714.11.20176333
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201718435
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201715718
Merunkovice - Marhulovica143.11.20173334
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722971
Pálení Matolin530.10.20171069
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728963
Švestkovy kompot616.10.20171057
Archivace slivovice5712.10.201731827
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017109652
Samosběr švestek?11.10.2017676
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Problémy s plechovou udírnou23.2.2018
Jake drevo23.2.2018
Jake drevo23.2.2018
Problémy s plechovou udírnou22.2.2018
Problémy s plechovou udírnou22.2.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů