Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Kvas Oskoruse

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Ta kniha je ke stažení v pdfku , host, 23.1.2017
OK, takže tá oskoruša tam už zrejme bola keď Kolum..., Ivan Hlavatý, 17.1.2017
priznam sa, ze to je nastarsi vek, aky som v... , host, 17.1.2017
Pán Oravec, oskoruša je naozaj dlhoveký strom, ale..., Ivan Hlavatý, 17.1.2017
Zdravim, tak tento rok som uz p..., Jozef Oravec, 17.1.2017
Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Kvas Oskoruse


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.166.34 (?)
28.11.2009 21:51, počet návštěv: 50156
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim, prosim o radu kolko ma priblizne kysnut oskorusovy kvas.Uz mi kysne 3 tyzdne. Mam toho 100l a na zaciatku som pridal 2kg cukru a 30l vody, lebo to bolo neuveritelne huste. Mam ternim v palenici na 2.12.2009, ale stale to dost kysne. Mozete mi poradit, kolko taka oskorusa kvasi?Na nete o dlzke kvasenia niet zmienky.Dakujem.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.126.195 (?)
2.12.2009 21:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím Vás a prečo Ste tam nasypal ten cukor? Podarilo sa Vám znehodnotiť najdrahší kvas aký existuje. Ale prajem Vám až vypálite dobrú pálenku aj keď mohla byť výborná. Inak čo poznám tak 6 týždňov stačí.

Připojit reakci
      

Kvas Oskoruse


Honza P (29) - xxx.xxx.85.143 (?)
3.12.2009 6:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kolikrát jste zakládal a pálil oskerušový kvas?
Připojit reakci
         

Kvas Oskoruse


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.178.243 (?)
3.12.2009 16:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Toto je moj prvy oskorusovy kvas. Hladal som na nete ako a co s tym, ale nikto nikde nenapisal, ako sa taky kvas zaklada a či a kolko sa tam dava vody. Volal som az do Muzea oskoruse do Ciech a tam mi povedali ze ten kvas kysne az 3 mesiace a ze kysne dlhsie ako slivkovy.Bol by som rad, ak by mi niekto poradil kolko to bude kvasit. Mam to v pivnici pri konstantnej teplote 18-20 stupnov.

Připojit reakci
      

Kvas Oskoruse


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.178.243 (?)
3.12.2009 16:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Poradili mi to tu u nas v okoli Trencina, ze sa tam dava na 100litrov dve kila cukru :-(ale ta voda tam bola ziadana, dal som tam 30litrov. Aj teraz je to stale velmi huste. Vonia to vsak uplne nadherne. Prelozil som datum palenia na 11.1.2010. Skor nebolo volne.Dufam, ze to zas neprekysne.Momentalne to kvasi krasne.

Připojit reakci
         

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.126.195 (?)
3.12.2009 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Áno v okolí Trenčína smerom na Karpaty sú na lúkach staré stromy oskoruše a presne odtiaľ viem ako to chutí, ale ten cukor sme tam veru nedávali. Teplotu kvasenia máte ok len tá oskoruša je príbuzný druh hrušky tak bacha až Vám to neprekysne. Sledovať kvas a ak máte taký termín pálenia tak po ukončení kvasenia šup do chladu trebárs aj vonku.

Připojit reakci
         

Kvas Oskoruse


HONZA (480) - xxx.xxx.68.29 (?)
22.12.2009 19:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tož chlapci, taky jsem letos poprvé zadělával na kvas oskeruše. Už to mám asi měsíc vypálené a teď jenom koštuju. Cukru jsem na 120 l sud dal cca 3/4 Kg a na rozkvasení jsem dal asi 5 litrů kalů a kvasnic z bílého vína. Vody jsem přidal přiměřeně. Kvalsilo to pozvolna, trochu jsem měl strach, aby se to nějak nezvrhlo, protože s tím bylo dost práce. Pálenka nemá chybu, ve vůni je cítit oskeruše. Nakapalo mi toho 13,7 l (51%). Kdo by potřeboval nějaké informace o oskeruši nebo i výrobě oskerušovice, tak vše se dočtete v brožurce Oskeruše od A do Z. Tak dejte vědět jak jste dopadli i vy.

HONZA

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci
   

Kvas Oskoruse


Honza P (29) - xxx.xxx.82.26 (?)
4.12.2009 20:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pane Bulko, moje otázka kolikrát jste zakládal kvas a pálil oskeruši byl směřovaný na anonyma xxx.xxx.126.195. Osobně si myslím, že tím cukrem jste nic nepokazil, právě naopak si myslím, že Vám poradili dobře. Jen mě překvapilo to množství vody. Ostatně byl bych velmi rád, kdybyste sem za ten měsíc napsal výsledek. Jsem přesvědčený, že bude skvělý. A pro pana anonyma: to že je oskeruše příbuzná hrušce je pro mě novinka. Můžete mi poslat nějáký odkaz, či zdroj, který o tom píše podrobněji?
Připojit reakci
      

Kvas Oskoruse


Honza P (29) - xxx.xxx.82.26 (?)
4.12.2009 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
+ ještě: zkuste měřit cukroměrem zbytkový cukr. To je pro mě osobně nejdůležitější ukazatel. Zkuste to změřit třeba za 3 týdny a napište kolik jste naměřil. Myslím, že pokud byste to zde uveřejnil, posloužilo by to jako super informační zdroj.
Připojit reakci
         

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.178.243 (?)
21.12.2009 12:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dakujem za radu Honza P..Kvas zatial stale krasne a vonavo kvasi a nepodarilo sa mi odmerat cukromerom nic, pretoze v tom nieje ziadna šťava a skusal som to vselijako scedit ale neuspesne. Mam vela precitane o oskorusi a vobec nie pravda, ze je oskorusa pribuzna hruske... Len tak vyzera, ale je to jarabina.Som presvedceny, ze tym cukrom (2kg/100l kvasu)som nic nepokazil a ta voda tam spravila dobre. Novy termin mam na 11.1.2010 a uz sa neviem dockat. Urcite vas budem informovat ako som dopadol. Inak slivovice mi natieklo z 300L kvasu 32 cistej 52% slivovice, vynikajucej chuti :-).Hruskovice z 270L kvasu/ 24 litrov 52% a jablka z 340l kvasu /31l jablkovice. Vsetko som palil som v palenici u p.Kristina v Bolesove.

Připojit reakci
            

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.180.2 (?)
21.12.2009 12:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, tak já bych se přeci jen trochu zastal anonyma, protože oskeruše je skutečně příbuzná hrušce, i když se to nemusí líbit. Je to čeleď Rosaceae, čili růžovité, kam hrušeň nepochybně patří také. Ačkoli se oskeruše dnes latinsky píše Sorbus domestica, v minulosti to bylo také jinak. Asi takhle. Syn.: Pyrus sorbus Gaertn., Pyrus domestica (L.) Sm., Mespilus domestica (L.) All. No a ten, koho tato oblast zajímá ví, že Pyrus je hrušeň. A jak je vidět, kdysi ji pan Carl Linné řadil také i k mišpuli. Stanislaw

Připojit reakci
               

Kvas Oskoruse


Ferda Mravenec (1956) - xxx.xxx.250.138 (?)
21.12.2009 13:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano pak je příbuzná hrušce, ale nutno pak podotknout, že stejně tak je příbuzná jablku, třešni, švestce nebo šípkové růži, broskvi, meruňce atd.

A když si vezmete širší bříbuzenstvo (což mohou být třeba krytosemenné) pak je příbuzná i dubu, bříze, vrbě atd.

A když vezmete ještě širší bříbuzenstvo tak je bříbuzná i se smrkem ba i s ploníkem.

Na Linného není moc dobré se odvolávat, ten s dnešního hlediska přece jen udělal spoustu drobných chybiček.

Připojit reakci
            

Kvas Oskoruse


Honza P (29) - xxx.xxx.97.100 (?)
22.12.2009 22:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pěkný výsledek! Zvláště u těch švestek je nádhera. Je vidět, že s pálením už asi zkušenosti máte. Držím Vám palce na 11.1. 2010
Připojit reakci
               

Kvas Oskoruse


víítek (572) - xxx.xxx.6.15 (?)
22.12.2009 22:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No k hrušce má blíž než k broskvi a švestce. Přikládám kladogram. Zdroj.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci
                  

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.154.214 (?)
23.12.2009 7:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakujem Vám páni, že Ste predsa len tak trocha odobrili príbuznosť k tej hruške aj keď je to samostatný druh. Ono pravda z celkového hľadiska keď vezmeme do úvahy charakteristické črty stromu tak okrem listu,  z jarabiny ten strom veľa toho nemá, ale z hrušky habitus, plod, semená, trne na výhonoch veľmi pripomínajú divú hrušku. Nechcem sa tu hádať a myslím že to nemá ani zmysel takže až sa Vám ta vzácna pálenka podarí vypáliť nech Vám chutí a,,Na zdravie" praje anonym MČ.

PS: Krásne sviatky a veľa zdravia prajem všetkým zakladateľom kvasu ako aj záhradníkom.

Připojit reakci
                     

Kvas Oskoruse


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.166.34 (?)
25.12.2009 11:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dakujem vsetkym za prispevky a zelam vsetkym pohodove vianocne sviatky. Naozaj sa netreba hadat o tom kam oskurosa patri, najlepsia je vo flaskach v pivnici a bruchu :-). Pre info dnes som meral cukornatost a ma to 2. Prestalo to kvasit. Voda vysla na povrch, tak som kvas presunul do chladu. Voni a to stale genialne. Termin vybavujem na skorsie ako na toho spominaneho 11teho januara.Dufam, ze sa mi to podari.

Připojit reakci
                        

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.224.24 (?)
25.12.2009 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přeju vám ať vám to vyjde co možná nejlepe.Ta vuně se line až ke mně domu.Upřímně vám ji zavidím.

Připojit reakci
               

Kvas Oskoruse


johan81 (14) - xxx.xxx.233.162 (?)
31.12.2009 20:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám 100l oskoruší, no vodu som do nich nepridával, dokonca som na ne zabudol a boli na dvore tri dni v -15 mrazoch (sud neroztrhlo), no kvas je fakt hustý, možem ho pred pálenim rozriediť vodou? Keď ano, tak ako? Vonia výborne, už by som to chcel vypáliť.

Připojit reakci
                  

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.95.164 (?)
1.1.2010 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkus použít ztekucující enzym, zvýší výtěžek alkoholu i zvýrazní chuť i vůni

Připojit reakci
                     

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.155.172 (?)
5.1.2010 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro rozšíření obzoru trochu faktů o oskeruši a pokud by Vás zajímalo více, doporučuji zajet do Tvarožné Lhoty u Strážnice na "Oskerušobraní", nebo přímo kontaktovat pana Hrdouška, který oskeruše šlechtí, když zavoláte do Tvarožné Lhoty na obecní úřad, rádi Vám dají kontakt.

Myslím, že co se týká oskeruší -  v celé ČR není informovanějšího člověka.

A pálenka z oskeruše - asi to nejlepší pití, ale samozřejmě jako ostatní, podmínkou je kvalitní kvas - dá to celkem dost práce - napadané plody se musí nechat pár dní uležet, nejlépe v rukách pomačkat, ale výsledek stojí za to.

Zdraví Milan

Připojit reakci
                  

Kvas Oskoruse


Patrik Bulko (6) - xxx.xxx.166.34 (?)
9.1.2010 3:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, mozete aj ja som pridal este 20 litrov vody pred tym ako som doviezol kvas do palenice.Vysledok bol vyborny napalil som rovnych 10litrov:-))).Celkovo som dal na 80litrov cisteho oskorusoveho kvasu 30litrov vody hned na zaciatku a 20 litrov tesne pred palenim. Palenik povedal, ze niekedy moze taky husty kvas prihoriet, tak aj on huste kvasy pred palenim riedi. Moj nemusel :-),mal som ho riedky ako jabcny alebo hruskovy kvas. Moja oskorusa chuti genialne a vonia tak ako ten kvas... uzasne!

Připojit reakci
                     

Kvas Oskoruse


HONZA (480) - xxx.xxx.176.214 (?)
7.10.2012 20:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak po roce zase aktuální téma, neboť osekruše už dozrály. Zakládal jste někdo letos okerušový kvas? Já ano. Odhodlal jsem se a trošku té "marmelády" ochutnal. Překvapila mě nakyslá chuť - tak nevím, jestli je to normální, nebo mi to letos nějak špatně zkyslocrying.

Připojit reakci
                        

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.224.35 (?)
22.10.2012 8:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj Honza.Tento rok som sa opat dostal k oskorusiam, zial iba k 50 litrom.Opat som dal do toho kvasu 2kg cukru a 30 l vody. Mam to uz vyskusane.Kvas mam v pivnici.Patrik Bulko

Připojit reakci
                           

Kvas Oskoruse


HONZA (480) - xxx.xxx.176.214 (?)
8.11.2012 19:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak dnes už mám kvas vypálený. Nakonec to dobře dopadlo. Zase jsem se poučil, jak důležité je dát do sudu dost vody, protože na vrchu, kde byl kvas moc suchý, se mi zřejmě začalo objevovat octové kvašení, tak jsem to sebral a dal pryč. Na kvalitě to znát není. Patriku, já jsem loni také sebral jen 50 l, tak jsem to nastavil švestkami a bylo též dobé. Cukru jsem dal letos jen do zákvasu a přece to teklo. Jak jseš na to m teď ty? Hned jdu okoštovatlaugh

Připojit reakci
                           

Kvas Oskoruse


host - xxx.xxx.143.40 (?)
20.12.2012 19:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, letos jsem poprvé dělala oskeruš, měla jsem 70l oskeruší, nejprve jsem dala 0,5kg cukru a 5 l vody, i když byl dost "suchý" začal pěkně kvasit. Pak mi bylo doporučeno, že klidně můžu dát vody víc a cukru i 3kg- tro se mi zdálo moc, vody jsem nakonec musela přidat asi 20l a cukru celkem 1,5kg, 1kg třtinového. Měla jsem strach, že přidáním vody s cukrem do rozjetého kvasu kvas pokazím. Teď už mám vypáleno a i dopadlo to na jedničku, chuť výborná, všichni znalci chválí:-))

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Geist323.3.2017309
Pálenka z dýně4419.3.201728337
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017162
Vydrží kvas ze sladu?615.3.2017347
Slivovice vs. calvados2207.3.2017282008
Průtahové destiláty387.3.20174076
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7222.2.20176831
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172078
Kalení destilátů jinak2416.2.20174372
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171517
drtič na ovoce409.2.2017101210
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171685
Dřevo do destilátu228.2.201710191
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174679
Kvas Oskoruse5923.1.201750157
Vymrazování916.1.20171852
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201769236
Kvalita domacej palenky1209.1.201729441
Domácí ořechovice9027.12.2016139260
Množení turbo kvasinek1322.12.20161752
Zakalená slivovice16422.12.2016166255
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201611444
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201642297
Odkalovač na koloně?411.12.20161515
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016848
Nahořklá slivovice6823.11.201651907
Jak zakopat slivovici4622.11.201637294
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163814
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161528
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161041
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614816
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161642
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161325
Proč tolik cukru38.11.20161526
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161521
Výběr domácí pálenice43.11.20162026
Náhrada škody od pálenice253.11.20165906
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161405
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.20161154
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20164812
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
Prvni moje uzeni11.3.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů