Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Kvalita domacej palenky

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
A proč tu deku nevyhodíte, to počkáte až se ..., host, 9.1.2017
Tak se mi přeobjednat na dříve nepovedlo. Ma..., Daník, 29.12.2016
Tady na Valašsku jsme krapet umíněrnější, do..., Jiři FM, 10.12.2016
Nevím, co dotyčný říká kolem deváté minuty, ..., host, 10.12.2016
Ještě v souvislosti s těmi pozadky jsem na n..., host, 9.12.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.60.44 (?)
9.1.2016 18:49, počet návštěv: 33056
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím vás páliči :) mám navás takú otázku.Prečo sa v domácich podmienkach neda vypálit perfektna palenka ako z pálenici.Pálenica. 120l dvojplašt kvalita spracovania na vyžšej urovni ako od firmy medienka(od šikovneho klampiara) ide naozaj oto že ani z kvalitneho kvasu bez cukru a po pridaní kultúrnych kvasiniek no proste skvelá kvalita kvasu... pomalá destilácia čo najpodstivejšie oddelenie úkapu a dokapu od jadra.Vždy je chut pálenky fádna len z malým náznakom buketu po danom ovocí a ani vôna nieje obzvlášt výrazná ale piťie je to schopné hlava nebolí oči slúžia ako aj iné orgány... :) ide oto že čo môže mať vpliv na konečnú kvalitu? Dakujem vopred za vaše zmysluplné odpovede s pozdravom Ad.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvalita domacej palenky


Miloš Vysloužil (14707) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.1.2016 19:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

čo najpodstivejšie oddelenie úkapu a dokapu od jadra.

Možná v tom je problém. Žádoucí aromatické látky leží svými body varu těsně vedle nežádoucích přiboudlin - dokapu.

Připojit reakci
      

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.60.44 (?)
9.1.2016 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Toto zariadenie dokonca skúšal aj kamarád páleničiar z oficialnej palenice a ani on z dlhoročnými skúsenostami nenapálil lepšiu pálenku ako ja.Zariadenie chválil ved všetko je medené velký parný dóm a prestupník priemer 45.Už som zúfalí Ad.
Připojit reakci
         

Kvalita domacej palenky


Jaroslav David (158) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.1.2016 7:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Učit se učit se učit se. Pokud jste už učený z nebe nespadl. Kařdá aparatura chce svoje, chová se jinak a na to hold musíte přijít.

Připojit reakci
            

Kvalita domacej palenky


Jaroslav (79) - xxx.xxx.184.122 (?)
10.1.2016 13:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aby ste mohli porovnať alkohol z Vašej pálenice voči inej pálenici, mali by ste porovnávať rovnaké podmienky. Rozdeľte svoj kvas na dve polovice, dajte jednu polovicu vypáliť tomu kamarátovi u neho v jeho pálenici a druhú polovicu nech vypáli on na Vašom aparáte. Rozdielne budú len aparáty. Ak budú produkty rovnaké potom to nebude chyba aparátu, čo je dosť prevdepodobné.

Připojit reakci
               

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.60.44 (?)
10.1.2016 13:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kvas bol rozdelený na viac častí on na 250l pestovatelskej palenici vypalil z 500l hrušiek 32l kvalitnej palenky perfektnej hruškovej chuti a na mojom z 500l kvasu spravil 29,5l pitnej hruškovice ale bez tej dobrej hruškovej chuti a vône čiže môže to byt aj aparátom uvažujem nad parnym domom ja mam priemer 27 a výšku konusu 30 a on ma priemer 20 a výšku 100cm rozmyšlam že si dam klobuk prerobiť na rovnaký ako má on ak to nepomôže asi sa na alchymiu vykašlem aj ked ma baví ale nema to cenu Ad.
Připojit reakci
                  

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.210.42 (?)
10.1.2016 18:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je dost možné, že problém je v tom dvojplášti. Již několikrát jsem slyšel, že z jednoplášťového kotle je destilát s podstatně vyšším aroma. Chce to asi opravdu vyzkoušet a něco udělat ze stejného kvasu i v jednoplášti. Máte někdo s dvojplášťovým kotlem pozitivní zkušenosti ohledně vyššího aroma?

Připojit reakci
                     

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.46.90 (?)
11.1.2016 22:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokial mas olej v medziplasti a vytapanie min s plynom akebo drevom, nie je mozne to co popisujes.  Do akeho stupna liehovitosti zbieras prvykrat a druhykrat??

Připojit reakci
                     

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.172.236 (?)
15.1.2016 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pálení v solidním  dvojplášti:  Na hrubo do  "mrtě", přepalování do  40%,slivovice super.Po první sezóně  na koštu, ze 100vzorků  30-táangel

Připojit reakci
                  

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.237.164 (?)
10.1.2016 19:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Jen úvaha:

I dva sudy stojící vedle sebe s kvasem stejně založeným a stejně vedeným můžou kvasit rozdílně. Taky je rozdíl zda se destiluje suchý nebo tekutý podíl kvasu.
Pro nějaké relevantní srovnání by proto byly nutné mít dva úplně stejné "vzorky".
*
Ještě mně napadlo. Co máte v meziplášti, olej nebo vodu?
Pokud vodu, tak tlakovou nebo páru?
A jakou má teplotu, přip. jaký je její tlak v tom meziplášti?
Tím narážím na příspěvek p. Vysloužila o malém množství výševroucích - "dokapových" složek v jádru s čimž souvisí slabší aroma.
Při první destilaci totiž vlivem nižší teploty ve vařáku přejde do lutru menší množství těch látek. Ale to by se zas mělo projevit nižší výtěžnosti...
*
"Parní dům" nebo klobouk o průměru 20cm a výšce 1m to zní hodně podivně, to bude něco "jiného".
Taky bych pouvažoval nad tím kamarádem - "každá liška chválí svůj ocas"...
Nebo jen s tím Vašim přístrojem neuměl pracovat. Nevím, ale zažil jsem něco podobného.
Jinak jak píše p.David - chce se to s aparátem naučit pracovat.
A já dodám, že je to "běh na dlouhou trať", tak pět až deset let. Do toho je třeba započíst i nejrůznější úpravy a vylepšení které z těch "pokusů" vyplynou.
*
Jinak můj osobní názor je takový, že kvalita domácích pálenek je příšerná a v devíti případech z deseti se jich už předem děsím. Čímž nemyslím strach z nějaké otravy, ale z chuti.
Ale nedělám tím rozdíl mezi palírnami. Hlavně jde o surovinu a vedení kvasu. Destiláter neumětel, chamtivec, manager, už může konečný výsledek jen zkazit.
*
Na druhou stranu mám na to dost jednostranný pohled protože se nezúčastňuji žádných soutěží ani koštů a mám zkušenosti jen ze svého okolí a běžné komerční produkce typu Jelínek  &.
A ty ten 1/10 - 3/10 hravě překoná.
*
Skutečně kvalitními destiláty Vás nikdo běžně jen tak nepohostí a ani je neprodá.
A výrobky těch pár ovocných lihovarů důsledně dbajících ne na kvantitu, ale kvalitu jsou
poněkud běžně finančně nedostupné...
*
Takže nevěšte hlavu a jděte do toho!

Rafael.

Připojit reakci
   

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.46.90 (?)
11.1.2016 22:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S cim topis? Ak s elektrinou tak je to normalne to co popisujes, zial

Připojit reakci
      

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.157.7 (?)
12.1.2016 10:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hlavní rozdíl bych viděl v konstrukci zařízení. V pálenici je kotel vždy nízký vzhledem ke svému průměru, takže kvas má velkou plochu kterou se odpařuje. Navíc má míchadlo, což opět podporuje snadné odpařování a trubky jsou velkého průměru, takže se snižuje tlaková ztráta kladená průchodu páry. Navíc Smikl-Maleová ve svém spisku skrz větší aroma radí trubku co nejkratší a co nejnižší a klesající.

Připojit reakci
         

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.60.44 (?)
12.1.2016 16:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kúri sa drevom v medziplášti je trafo olej, prvý krát odoberám po 25 a na hotovo po 45 a ak tahám po 40 tak každý další pol liter ochutnavam na dno štamperlky.Kvas bol v 1000L potravinárskom ICB kontainery preto tá kontinuita kvasenia si myslím že bola správna... pred odchodom do pálenice bol premiešaný a 500l odobrané a ostatok sa robil na danom aparáte tým istým vyškoleným človekom ale tak hold možno niekde nastala chyba

s pozdravom Ad.

Připojit reakci
            

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.157.7 (?)
13.1.2016 8:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Při prvním pálení se aspoň v našem kraji jede v každé pálenici do 10 až 8 procent, při druhém do 40 až 35 procent - koštuje se aby tam nešla kyselka.

Připojit reakci
            

Kvalita domacej palenky


Jaroslav David (158) - xxx.xxx.100.238 (?)
13.1.2016 9:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to může být (ale nemusí) být ono... mne učil dobrý teoretik a starý praktik. Říkal (a moje praxe to taky potvrzuje), že ty voňavé a chuťové látky jdou v největší míře až nakonec. Bohužel mohou jít spolu i s látkami nevoňavými a nechutnými. To je hlavně kyselina. Takže jeho (a i moje) praxe je taková, že první pálení se "vyždíme" co to dá. Tedy až po nějakých třeba 10 procent. To ovšem stojí energii (já topím elektrikou) a čas. Ve druhém pálení je pravidlo takové že předkap se odebere asi 1 - 1,8 procent objemu lajtru. Tedy pokud je lajtru 100 litrů, tak klidně 1,5 litru pryč. Tady je třeba se neulakomit, lihoměr ukazuje i 80 procent. Když se to pustí do jádra příliš brzy, pálenka je cítit acetonem a jinými svinstvy. Potom jde jádro které je (zjednodušeně řečeno) více-méně špiritus a s malým obsahem vonných a chuťových látek. Lihoměr jde postupně dolů. Někde u 40 procent je nutné začít být ostražitý, je třeba vydržet ve stavu schopném chuťovým vjemům. To také bývá zhusta problém wink. Já osobně si beru malou nerezovou lžičku a sklenku vody. Odeberu pár kapek toho co právě teče a dám na jazyk. Vodu používám na výplach úst aby mi nezůstaly staré chuťové vjemy. Takto to dělám při 35, 33, 30,... procentech až do okamžiku kdy ucítím kyselku. V ten moment odstavuju a končím. S klesajícími procenty jdou výraznější chutě a vůně, ty však nesmí být přeraženy kyselkou. No a teď kde vidím problém u Vás. Pokud máte aparaturu která je schopna relativně dobrého "dělení", pak asi nemáte problémy s "předkem", ale spíše dost důsledně oddělíte dokap. Ten už asi dost výrazně omezíte při prvním pálení, kdy končit na 25 procentech se mi zdá vysoko, je možné že už pro druhé pálení tam těch vůní a chutí máte málo. No a druhé pálení končit na 45 až 40... to se mi zdá opravdu brzo. Prostě i když tam ty žádoucí komponenty snad ještě jsou, vy je oddělíte a nechtáte v kotli. Ale jak už jsem psal - každá aparatura se chová jinak, není to co jsem napsal dogma. V případě že by aparatura dělila méně účinně,  kyselka by se do produktu mohla dostávat i dříve. Záleží taky samozřejmě na intenzitě topení. Moje zkušenost na MÉ aparatuře je taková, že čím níže se podaří druhé pálení táhnout bez kyselky, tím lepší je pálenka. U dobrých kvasů se mi stalo, že se dalo jít až na 15 procent a ukončil jsem to spíše proto že jsem nevydržel s nervama. Když je kvas horší, musím končit třeba u 30 procent. Potom je ovšem pálenka chuťově "chudší". Je to případ od případu. Ale jak říkám, nemám vaši aparaturu ošahanou, moje rady nemusí na váš případ pasovat. Tak mnoho zdaru.  

Ještě poznámka k tomu kursu, vašeho přítele páleničáře. Pokud on má zkušenost z "oficiální" pálenice, pak ano - on může tvrdit, že se má končit na 40 procentech a může mít pravdu. To proto, že oficiální aparatura končí měřákem, vše před ním je zapečetěno a není možné odebírat vzorky toho co právě teče. A teď jak tento měřák pracuje. Je to vlastně nádoba která je zavěšená na váze s možností "překlopení". Pálenka do ní teče až dokud se nenaplní. V ten moment je zaznamenána její váha a protože je znám její objem, lze vypočítat hustotu a tím koncentraci lihu. Tato koncentrace lihu je průměrnou koncentrací právě tohoto objemu. To potom slouží pro výpočet daně. Po naplnění se nádoba překlopí, vyteče hotová pálenka do představené nádoby a začne se plnit znova. Počítadlo počítá kolikrát se nádoba překlopila a zaznamenává při jakém PRUMĚRNÉM obsahu lihu. Tedy - pokud tedy páleničář odstavuje dejme tomu při 40 procentech, tak na začátku plnění měřicí nadoby může téct 50 procent, na konci 30, průměr je 40. Páleničář to odstaví pro jistotu (někdy díky bohu za to) aby tam nehrkl kyselý konec kdyby to táhnul na průměrných 30 procent).

Připojit reakci
               

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.60.44 (?)
15.1.2016 15:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A prvá destilácia musí byť taktiež pomalá ako druhá alebo sa môže trošku pridat?Prestupník mám riešený sklon do kotla ale ako som čítal tak odporučajú smerom do chladiča ale tam už potom nieje reflux čo mi odporúčate? S pozdravom Ad.
Připojit reakci
                  

Kvalita domacej palenky


Jaroslav David (158) - xxx.xxx.51.179 (?)
15.1.2016 20:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

První destilace může být i docela rychlá, tam jde jenom o to zkoncentrovat vše co se uplatní v desilaci druhé. Nicméně pokud tam chcete zachovat vonné a chuťové komponenty, musíte jet až na nějakých 10 procent. Jinak je necháte v kotli. Přestupník musí jít samozřejmě zpátky do kotle - to je ten reflux. V tom máte naprostou pravdu. Co se přehoupne přes vrchol, to už steče přes chladič do produktu. Nicméně - pokud ten "stoupák" máte dlouhý, nebo dokonce i nějak chlazený (třeba i chladným prostředím), pak dochází k dobrému dělení. Plus je v tom, že mým dříve popsaným postupem dokážete lépe posoudit kdy začne téct kyselka a pustit do produktu jenom to co chcete. Mínus je v tom, že se to jednak hold musíte naučit a druhak to musíte fakt hlídat.

Připojit reakci
                     

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.210.42 (?)
15.1.2016 20:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud pojedete druhou destilaci do 10 procent, pouštíte si do produktu už jen pachutě a přibloudiny. Pokud chcete destilát vyšší kvality, končí se druhá destilace již při 40 procentech.

Připojit reakci
                        

Kvalita domacej palenky


Jaroslav David (158) - xxx.xxx.51.179 (?)
16.1.2016 9:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jeežiši - to vyznělo špatně. Samozřejmě že těch 10 procent se týká destilace PRVNÍ. pro druhou platí to co říkáte, nicméně pokud je kvas kvalitní, dá se jet i dost níže než na 40 procent... a platí že čím níže se dá jet bez toho aby šla kyselina, tím je produkt voňavější a chuťově bohatší. Ale to jsem už popisoval o pár příspěvků výše.

Připojit reakci
                           

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.170.238 (?)
19.1.2016 18:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A ked sa bude destilovat prva do 10 a bude sa strážiť druha destilacia tak už by sa to mohlo podarit?
Připojit reakci
                           

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.237.76 (?)
19.1.2016 20:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 První destilace slouží jen ke zkoncentrování, zjednodušeně řečeno k získání směsi lihu s vodou a jejímu oddělení od tuhých části kvasu apod. Nic jiného v tom není a není třeba to nějak zvlášť řešit.
*
Na druhou stranu je žádoucí dostat do lutru i část nebo co nejvíce výševroucích látek které tvoří aroma a chuť ovocných pálenek a proto jsou snahy vést první destilaci až na 10% i níže. Jinak hodně těch látek zůstane ve vařáku.
Bohužel takovým způsobem velmi klesne koncentrace lutru pro 2. destilaci a jsou pak s ní problémy.
Nízká koncentrace lutru způsobí vyšší bod varu směsi a tím je způsobená nižší výtěžnost nebo pozadkem narušená kvalita.
V praxi je třeba proto přerušit destilaci dřív než u vyšeprocentního lutru čímž klesá ta použitelná výtěžnost.
Je to o spoustě kompromisů nebo o nutnosti použít kolonu přip. vyhnout se kontrolnímu měřidlu a některé frakce vracet zpět do vařáku.
*
Tvar kotle, směr stoupání přestupníku apod. pokud nejsou přímo enormních rozměrů mají zanedbatelný vliv. Vše se rychle prohřeje a žádný užitek nepřinesou.

Rafael.

Připojit reakci
                           

Kvalita domacej palenky


Jaroslav David (158) - xxx.xxx.170.11 (?)
19.1.2016 20:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mělo by to vyjít, ale jak jsem psal už výše - každá aparatura se chová jinak, jinak dělí. Takže je to nutné vychytat a jak psal výše někdo jiný, je to běh na delší trať. Mi to trvalo tři roky, tedy 6x pálení než jsem na to přišel... a to ještě nejsem na konci. Je to takový první nástřel. A samozřejmě - kvalitní surovinu - tedy trnky a následně kvas. A na konci druhého pálení to chce jasnou hlavu a chlupatý jazyk enlightened

Připojit reakci
                           

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.40.230 (?)
20.1.2016 15:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já druhou destilaci jedu taky do 10 - 15 %.  První část je kvalitní ovocná pálenka. Ale druhou část od 40 - 10 % sbírám taky. Tu přidávám do tzv třetího pálení, z kterého vyrábím alkohol pro výrobu likérů (má málo vůně a chutě) a pro např. ořechovku to vůbec nevadí. Pokud tuto druhou část z druhého pálení přidáte do materiálu z prvního pálení, zlepšíte si výsledek kvalitní pálenky z druhého pálení. Myslím, že rozdíl nepoznáte.

Připojit reakci
                           

Kvalita domacej palenky


Jaroslav David (158) - xxx.xxx.170.11 (?)
20.1.2016 19:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je ale výborný nápadenlightened

Připojit reakci
                           

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.157.7 (?)
22.1.2016 14:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A kdyby se druhá část z druhého pálení dala do zbývajícího již vykvašeného a dosud nevypáleného kvasu a nechala se pár dní působit, tak se takto zvýšenou lihovitostí kvasu dosáhne lepšího rozpuštění žádoucích chuťových a aromatických složek ze slupek a z dužniny. Píše se v chytrých knížkách, že právě líh tyto složky rozpouští a váže na sebe mnohem lépe než voda. Čím lihovitější kvas, tím aromatičtější pálenka, čímž se dostáváma obloukem zpět k prvnímu zakládajícímu příspěvku celé diskuze.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7423.6.20179308
Zapomenutý kvas ze švestek102.6.2017687
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2523.5.201715920
Kolik cukru má být v kvasu při pálení1915.5.201734950
Kompoty - kvas48.5.2017539
Vydrží kvas ze sladu?73.5.2017983
Dřevo do destilátu292.5.201712472
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?626.4.20171120
Palenie z exotickeho ovocia1225.4.20175516
Slivovice vs. calvados22323.4.2017290887
destilační přístroj102723.4.20171207668
Vyroba konaku z vinovice719.4.20177103
Drevené soudky obecne1819.4.201710603
Zakalená slivovice1669.4.2017174562
Škrábavost pálenky3128.3.201732675
Tatratea jak na to?1625.3.20173993
Geist425.3.2017830
Pálenka z dýně4419.3.201730676
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017468
Průtahové destiláty387.3.20175701
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172663
Kalení destilátů jinak2416.2.20175337
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20172130
drtič na ovoce409.2.2017103975
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20172170
Kvas Oskoruse5923.1.201752528
Vymrazování916.1.20172592
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201772343
Kvalita domacej palenky1209.1.201733057
Domácí ořechovice9027.12.2016143501
Množení turbo kvasinek1322.12.20162397
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201613448
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201644804
Odkalovač na koloně?411.12.20161963
Kvas z hrušek - zastavení227.11.20161212
Nahořklá slivovice6823.11.201654203
Jak zakopat slivovici4622.11.201639795
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20164672
Švestkový kvas - zastavení417.11.20162021
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161307
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jak si udělat zdraví neškodné hranolky, chipsy apod.?23.6.2017
Jak si udělat zdraví neškodné hranolky, chipsy apod.?22.6.2017
Udene kuriatko7.6.2017
Udene kuriatko6.6.2017
Udene kuriatko6.6.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů