Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvalita domacej palenky

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.60.44 (?)
9.1.2016 18:49, počet návštěv: 44835
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím vás páliči :) mám navás takú otázku.Prečo sa v domácich podmienkach neda vypálit perfektna palenka ako z pálenici.Pálenica. 120l dvojplašt kvalita spracovania na vyžšej urovni ako od firmy medienka(od šikovneho klampiara) ide naozaj oto že ani z kvalitneho kvasu bez cukru a po pridaní kultúrnych kvasiniek no proste skvelá kvalita kvasu... pomalá destilácia čo najpodstivejšie oddelenie úkapu a dokapu od jadra.Vždy je chut pálenky fádna len z malým náznakom buketu po danom ovocí a ani vôna nieje obzvlášt výrazná ale piťie je to schopné hlava nebolí oči slúžia ako aj iné orgány... :) ide oto že čo môže mať vpliv na konečnú kvalitu? Dakujem vopred za vaše zmysluplné odpovede s pozdravom Ad.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvalita domacej palenky


vyslouzil (16622) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.1.2016 19:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

čo najpodstivejšie oddelenie úkapu a dokapu od jadra.

Možná v tom je problém. Žádoucí aromatické látky leží svými body varu těsně vedle nežádoucích přiboudlin - dokapu.

Připojit reakci
      

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.60.44 (?)
9.1.2016 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Toto zariadenie dokonca skúšal aj kamarád páleničiar z oficialnej palenice a ani on z dlhoročnými skúsenostami nenapálil lepšiu pálenku ako ja.Zariadenie chválil ved všetko je medené velký parný dóm a prestupník priemer 45.Už som zúfalí Ad.
Připojit reakci
         

Kvalita domacej palenky


j3david (162) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.1.2016 7:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Učit se učit se učit se. Pokud jste už učený z nebe nespadl. Kařdá aparatura chce svoje, chová se jinak a na to hold musíte přijít.

Připojit reakci
            

Kvalita domacej palenky


jardo (81) - xxx.xxx.184.122 (?)
10.1.2016 13:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aby ste mohli porovnať alkohol z Vašej pálenice voči inej pálenici, mali by ste porovnávať rovnaké podmienky. Rozdeľte svoj kvas na dve polovice, dajte jednu polovicu vypáliť tomu kamarátovi u neho v jeho pálenici a druhú polovicu nech vypáli on na Vašom aparáte. Rozdielne budú len aparáty. Ak budú produkty rovnaké potom to nebude chyba aparátu, čo je dosť prevdepodobné.

Připojit reakci
               

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.60.44 (?)
10.1.2016 13:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kvas bol rozdelený na viac častí on na 250l pestovatelskej palenici vypalil z 500l hrušiek 32l kvalitnej palenky perfektnej hruškovej chuti a na mojom z 500l kvasu spravil 29,5l pitnej hruškovice ale bez tej dobrej hruškovej chuti a vône čiže môže to byt aj aparátom uvažujem nad parnym domom ja mam priemer 27 a výšku konusu 30 a on ma priemer 20 a výšku 100cm rozmyšlam že si dam klobuk prerobiť na rovnaký ako má on ak to nepomôže asi sa na alchymiu vykašlem aj ked ma baví ale nema to cenu Ad.
Připojit reakci
                  

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.210.42 (?)
10.1.2016 18:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je dost možné, že problém je v tom dvojplášti. Již několikrát jsem slyšel, že z jednoplášťového kotle je destilát s podstatně vyšším aroma. Chce to asi opravdu vyzkoušet a něco udělat ze stejného kvasu i v jednoplášti. Máte někdo s dvojplášťovým kotlem pozitivní zkušenosti ohledně vyššího aroma?

Připojit reakci
                     

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.46.90 (?)
11.1.2016 22:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokial mas olej v medziplasti a vytapanie min s plynom akebo drevom, nie je mozne to co popisujes.  Do akeho stupna liehovitosti zbieras prvykrat a druhykrat??

Připojit reakci
                     

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.172.236 (?)
15.1.2016 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pálení v solidním  dvojplášti:  Na hrubo do  "mrtě", přepalování do  40%,slivovice super.Po první sezóně  na koštu, ze 100vzorků  30-táangel

Připojit reakci
                  

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.237.164 (?)
10.1.2016 19:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Jen úvaha:

I dva sudy stojící vedle sebe s kvasem stejně založeným a stejně vedeným můžou kvasit rozdílně. Taky je rozdíl zda se destiluje suchý nebo tekutý podíl kvasu.
Pro nějaké relevantní srovnání by proto byly nutné mít dva úplně stejné "vzorky".
*
Ještě mně napadlo. Co máte v meziplášti, olej nebo vodu?
Pokud vodu, tak tlakovou nebo páru?
A jakou má teplotu, přip. jaký je její tlak v tom meziplášti?
Tím narážím na příspěvek p. Vysloužila o malém množství výševroucích - "dokapových" složek v jádru s čimž souvisí slabší aroma.
Při první destilaci totiž vlivem nižší teploty ve vařáku přejde do lutru menší množství těch látek. Ale to by se zas mělo projevit nižší výtěžnosti...
*
"Parní dům" nebo klobouk o průměru 20cm a výšce 1m to zní hodně podivně, to bude něco "jiného".
Taky bych pouvažoval nad tím kamarádem - "každá liška chválí svůj ocas"...
Nebo jen s tím Vašim přístrojem neuměl pracovat. Nevím, ale zažil jsem něco podobného.
Jinak jak píše p.David - chce se to s aparátem naučit pracovat.
A já dodám, že je to "běh na dlouhou trať", tak pět až deset let. Do toho je třeba započíst i nejrůznější úpravy a vylepšení které z těch "pokusů" vyplynou.
*
Jinak můj osobní názor je takový, že kvalita domácích pálenek je příšerná a v devíti případech z deseti se jich už předem děsím. Čímž nemyslím strach z nějaké otravy, ale z chuti.
Ale nedělám tím rozdíl mezi palírnami. Hlavně jde o surovinu a vedení kvasu. Destiláter neumětel, chamtivec, manager, už může konečný výsledek jen zkazit.
*
Na druhou stranu mám na to dost jednostranný pohled protože se nezúčastňuji žádných soutěží ani koštů a mám zkušenosti jen ze svého okolí a běžné komerční produkce typu Jelínek  &.
A ty ten 1/10 - 3/10 hravě překoná.
*
Skutečně kvalitními destiláty Vás nikdo běžně jen tak nepohostí a ani je neprodá.
A výrobky těch pár ovocných lihovarů důsledně dbajících ne na kvantitu, ale kvalitu jsou
poněkud běžně finančně nedostupné...
*
Takže nevěšte hlavu a jděte do toho!

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 6418.10.201810571
Destilace - základní dotazy1018.10.20181280
Hruškovice1918.10.201819752
Jablkovy kvas meranie cukru917.10.2018499
Destilační přístroj - sestrojení5617.10.2018122849
Vady pálenky716.10.2018860
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?2916.10.201813973
Jak legálně provozovat domácí pálenici?616.10.2018573
Hruškový kvas1716.10.20185264
Teplota a rýchlosť kvasenia1015.10.20181087
Biely povlak na slivkovom kvase 115.10.2018238
Kvašení jablečného moštu315.10.2018329
Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%714.10.20181019
Pálení z řepného cukru1513.10.20183762
Turbo kvasnice1313.10.20181111
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3813.10.201863970
Ražná - ražovica1213.10.201834460
Škrábavost pálenky3312.10.201844803
Pálenka z dýně5612.10.201845486
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1011.10.2018896
Jablkovy kvas2611.10.20183370
Šípkovica ako ma to229.10.201832226
Nová pálenice - jaký kotel?528.10.201850755
Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?46.10.2018636
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek156.10.201811230
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár265.10.201820460
Průběh kvašení jablek 65.10.2018984
Kolko odobrat metylalkoholu553.10.201886999
Cukornatosť slivky83.10.2018802
Kde sehnat malou pálenici1891.10.2018339816
Kvas Oskeruše711.10.201869405
Methanol51.10.2018916
Paleni slivovice doma727.9.20181644
Poraďte jaké kvasinky2424.9.201811006
Kvas z jablek3623.9.20188111
Destilačná kolona vs Dvojstupňová destilácia122.9.2018826
Domácí pálenice1622.9.20183343
Teoretický výnos1419.9.20182699
Můj první kvas2119.9.20183825
Kdy pálit hruškový kvas217.9.20181762
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí klobásy6:56
Domácí klobásy16.10.2018
Domácí klobásy15.10.2018
Dehtování14.10.2018
Jak uchovat hotový kvas11.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů