Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvalita domacej palenky

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.60.44 (?)
9.1.2016 18:49, počet návštěv: 49139
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím vás páliči :) mám navás takú otázku.Prečo sa v domácich podmienkach neda vypálit perfektna palenka ako z pálenici.Pálenica. 120l dvojplašt kvalita spracovania na vyžšej urovni ako od firmy medienka(od šikovneho klampiara) ide naozaj oto že ani z kvalitneho kvasu bez cukru a po pridaní kultúrnych kvasiniek no proste skvelá kvalita kvasu... pomalá destilácia čo najpodstivejšie oddelenie úkapu a dokapu od jadra.Vždy je chut pálenky fádna len z malým náznakom buketu po danom ovocí a ani vôna nieje obzvlášt výrazná ale piťie je to schopné hlava nebolí oči slúžia ako aj iné orgány... :) ide oto že čo môže mať vpliv na konečnú kvalitu? Dakujem vopred za vaše zmysluplné odpovede s pozdravom Ad.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvalita domacej palenky


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.1.2016 19:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

čo najpodstivejšie oddelenie úkapu a dokapu od jadra.

Možná v tom je problém. Žádoucí aromatické látky leží svými body varu těsně vedle nežádoucích přiboudlin - dokapu.

Připojit reakci
      

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.60.44 (?)
9.1.2016 21:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Toto zariadenie dokonca skúšal aj kamarád páleničiar z oficialnej palenice a ani on z dlhoročnými skúsenostami nenapálil lepšiu pálenku ako ja.Zariadenie chválil ved všetko je medené velký parný dóm a prestupník priemer 45.Už som zúfalí Ad.
Připojit reakci
         

Kvalita domacej palenky


j3david (161) - xxx.xxx.51.179 (?)
10.1.2016 7:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Učit se učit se učit se. Pokud jste už učený z nebe nespadl. Kařdá aparatura chce svoje, chová se jinak a na to hold musíte přijít.

Připojit reakci
            

Kvalita domacej palenky


jardo (82) - xxx.xxx.184.122 (?)
10.1.2016 13:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aby ste mohli porovnať alkohol z Vašej pálenice voči inej pálenici, mali by ste porovnávať rovnaké podmienky. Rozdeľte svoj kvas na dve polovice, dajte jednu polovicu vypáliť tomu kamarátovi u neho v jeho pálenici a druhú polovicu nech vypáli on na Vašom aparáte. Rozdielne budú len aparáty. Ak budú produkty rovnaké potom to nebude chyba aparátu, čo je dosť prevdepodobné.

Připojit reakci
               

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.60.44 (?)
10.1.2016 13:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kvas bol rozdelený na viac častí on na 250l pestovatelskej palenici vypalil z 500l hrušiek 32l kvalitnej palenky perfektnej hruškovej chuti a na mojom z 500l kvasu spravil 29,5l pitnej hruškovice ale bez tej dobrej hruškovej chuti a vône čiže môže to byt aj aparátom uvažujem nad parnym domom ja mam priemer 27 a výšku konusu 30 a on ma priemer 20 a výšku 100cm rozmyšlam že si dam klobuk prerobiť na rovnaký ako má on ak to nepomôže asi sa na alchymiu vykašlem aj ked ma baví ale nema to cenu Ad.
Připojit reakci
                  

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.210.42 (?)
10.1.2016 18:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je dost možné, že problém je v tom dvojplášti. Již několikrát jsem slyšel, že z jednoplášťového kotle je destilát s podstatně vyšším aroma. Chce to asi opravdu vyzkoušet a něco udělat ze stejného kvasu i v jednoplášti. Máte někdo s dvojplášťovým kotlem pozitivní zkušenosti ohledně vyššího aroma?

Připojit reakci
                     

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.46.90 (?)
11.1.2016 22:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokial mas olej v medziplasti a vytapanie min s plynom akebo drevom, nie je mozne to co popisujes.  Do akeho stupna liehovitosti zbieras prvykrat a druhykrat??

Připojit reakci
                     

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.172.236 (?)
15.1.2016 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pálení v solidním  dvojplášti:  Na hrubo do  "mrtě", přepalování do  40%,slivovice super.Po první sezóně  na koštu, ze 100vzorků  30-táangel

Připojit reakci
                  

Kvalita domacej palenky


host - xxx.xxx.237.164 (?)
10.1.2016 19:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Jen úvaha:

I dva sudy stojící vedle sebe s kvasem stejně založeným a stejně vedeným můžou kvasit rozdílně. Taky je rozdíl zda se destiluje suchý nebo tekutý podíl kvasu.
Pro nějaké relevantní srovnání by proto byly nutné mít dva úplně stejné "vzorky".
*
Ještě mně napadlo. Co máte v meziplášti, olej nebo vodu?
Pokud vodu, tak tlakovou nebo páru?
A jakou má teplotu, přip. jaký je její tlak v tom meziplášti?
Tím narážím na příspěvek p. Vysloužila o malém množství výševroucích - "dokapových" složek v jádru s čimž souvisí slabší aroma.
Při první destilaci totiž vlivem nižší teploty ve vařáku přejde do lutru menší množství těch látek. Ale to by se zas mělo projevit nižší výtěžnosti...
*
"Parní dům" nebo klobouk o průměru 20cm a výšce 1m to zní hodně podivně, to bude něco "jiného".
Taky bych pouvažoval nad tím kamarádem - "každá liška chválí svůj ocas"...
Nebo jen s tím Vašim přístrojem neuměl pracovat. Nevím, ale zažil jsem něco podobného.
Jinak jak píše p.David - chce se to s aparátem naučit pracovat.
A já dodám, že je to "běh na dlouhou trať", tak pět až deset let. Do toho je třeba započíst i nejrůznější úpravy a vylepšení které z těch "pokusů" vyplynou.
*
Jinak můj osobní názor je takový, že kvalita domácích pálenek je příšerná a v devíti případech z deseti se jich už předem děsím. Čímž nemyslím strach z nějaké otravy, ale z chuti.
Ale nedělám tím rozdíl mezi palírnami. Hlavně jde o surovinu a vedení kvasu. Destiláter neumětel, chamtivec, manager, už může konečný výsledek jen zkazit.
*
Na druhou stranu mám na to dost jednostranný pohled protože se nezúčastňuji žádných soutěží ani koštů a mám zkušenosti jen ze svého okolí a běžné komerční produkce typu Jelínek  &.
A ty ten 1/10 - 3/10 hravě překoná.
*
Skutečně kvalitními destiláty Vás nikdo běžně jen tak nepohostí a ani je neprodá.
A výrobky těch pár ovocných lihovarů důsledně dbajících ne na kvantitu, ale kvalitu jsou
poněkud běžně finančně nedostupné...
*
Takže nevěšte hlavu a jděte do toho!

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 10818.2.201931484
Jablkovy kvas meranie cukru6418.2.201912850
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191017
Odpeckovač317.2.2019287
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191466
Kvasenie a palenie manga614.2.2019445
Stojanek na cedění kvasu 1513.2.20192982
3D pálení2213.2.20192602
Kvas přes zimu1012.2.20191683
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201917480
Kvasná zátka1611.2.201910806
Parciální fermentace39.2.2019404
Pálenka z melasy207.2.20192149
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019689
Test na metanol786.2.201983113
Škrábavost pálenky464.2.201955932
Aroma slivovice352.2.20197784
Destilát z piva a vína121.2.201912287
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019101202
Ředění slivovice629.1.20195279
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198054
Cukr626.1.20191297
Umístění palírny3918.1.20195125
Chut po siře318.1.2019567
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192075
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191049
Destilace - základní dotazy4811.1.201911831
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019448
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917929
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019895
Síření sudů25.1.2019467
Pálenka z dýně584.1.201950501
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20195606
Slivovice vs. calvados2281.1.2019340651
Cukr nebo med?151.1.20193202
Ukončení destilace + ředění930.12.20182993
Zapach dymu429.12.2018889
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201823886
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20185545
Kotel na pálení destilátu621.12.20184042
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jak vyrobit višňové víno?16.2.2019
UKS Super robot - mlýnek na maso16.2.2019
Jake drevo16.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů