Křísotvorná kvasinka v kvasu



Stránky: 1,  2,  3   
host - 71.13 (?) 
14.10.2013 10:27, zobrazeno: 39250x

Dobrý den,

vím, že se otázky na téma této křísotvorné kvasinky ve fóru již objevily, ale chtěl jsem vědět jestli je nějaká metoda kterou se tato kvasinka která bezprostředně mač poškozuje dá odstranit chemicky a jak zamezit jejímu výskytu nebo se musí vrstva kvasu odebrat jak radí ostatní, mám jí ve všech bečkách dohromady 500 litrů.

Předem děkuji za jakou koliv radu.

Marek

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 14.10.2013 10:57

Myslím, že chemicky to nejde. Je třeba odstranit blánu křísu z povrchu kvasu a utlumit činnost těchto kvasinek zapálením sirného knotu nad kvasem. Pak taky dlouho neotálet s vypálením.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 236.138 (?), 18.10.2013 11:44

V literatuře se rozeznávají tři druhy křísotvorných kvasinek, tj. Pichia, Candida a Hansenula a každá z nich škodí kvasu jinak a každá "úspěšně". Na jejich vliv je nejlépe myslet už při zakládání kvasu, pokud už k napadení došlo, nezbývá než-li je z povrchu kvasu pravidelně odstraňovat a rychle do palírny. Tyto kvasinky prakticky nenapadají kvasy, jejichž pH bylo sníženo na hodnotu 3-3,5 nejlépe kys. sírovou, dále obtížně napadají doslazené kvasy, což je ovšem vyhánění čerta ďáblem, takže toto nedoporučuji. Nejvhodnější ochranou je zabránění kontaku kvasu se vzduchem, takže nejdéle po týdnu od založení hermeticky kvas uzavřít, např. PE folií a zatáhnout gumicukem, nejlepší je vodní uzávěr. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 247.121 (?), 20.10.2013 20:03

Dobrý den, 11. října sem založil hruškový kvas, asi 110kg hrušek a 1kg cukru. Po sehnání sem za 3 dny přimíchal 250ml 20% kyseliny sírové, promíchal a naměřil zhruba pH 3. Nastalo velmi bouřlivé kvašení z kterého sem byl velmi nadšený. Sud mám překrytý igelitovým pytlem a zatažen gumicukem. Dnes sem po odkytí "kvasné zátky" dostal šok. Na povrchu mače se začínal sem-tam tvořit bílý povlak, zřejmě mi kvas napadly křísotvorné kvasinky. Ptám se proč? Myslím, že jsem dodržel hlavní zásady založení a teď je mač v 19°C. Mám vrch kvasu obrat a promíchat? Jde to ještě nějak zachránit? Děkuji za vaše postřehy.Filip Berka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.138 (?), 20.10.2013 22:20

Určitě se nejedná o křísotvorné kvasinky, ale o pěnu, která po bouřlivém kvašení zbyla. Bohužel je bouřlivé kvašení jev, kterému by se měl každý majitel kvasu vyhnout, protože enormní vývoj CO2 odnáší vůně budoucího destilátu, škoda. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 247.121 (?), 31.10.2013 13:49

jak sem již psal, hruškový kvas zřejmě napadený křís. kvasinkami, pomůže něco


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 3.51 (?), 9.12.2013 10:53

Ja myslim, ze je i chyba v hrubych kusech hrusek. Je mezi nimi obrovske mnozstvi vzduchu - idealni podminky pro krisotvorne kvasinky.

Pokud mate takovy kompot v celem obsahu sudu, tak z toho svetoborny vysledek nebude, jelikoz to muselo misty zahnivat.

Nejlepsi pro hrusky a jabka je srotak, vim, ze to jde i nakrouzlat, ale neni to ono.

Z fotek usuzuji, ze jak jste to tam naskladal, tak jste s tim nehybal v prubehu kvaseni, ze? Kdyz nema clovek srotak, tak to chce aspon S - sekac a kazdy den za zacatku sekat a tim i michat, nutno uvolnit co nejvice stavy v co mozna nejkratsim case.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.12.2013 11:28

Nemyslím si, že příčinou křísu jsou pokrájené hrušky. Větší kusy hrušek v kvasu vůbec nevadí, pokud je kvas tekutý a kusy ovoce v něm plavou.
   Odebral bych povrchovou bílou vrstvičku a nad hladinou zapálil sirný knot. A neotálelo s pálením.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 158.130 (?), 9.12.2013 13:07

...fuj, to je hnus, na ty fotce... no, ale k věci: stejně jako vy, si myslím, že dotyčný nenasekal hrušky na co nejmíň na jemno - podle tý fotky to vypadá na struhadlo, které mu hrušky udělalo na plátky... ale poté měl prostě to ještě více posekat... já chápu, že je to práce a dřina, ale na druhou stranu, je to obrovská škoda, když to tak shnije...           Já bych mu tedy radil, aby přístě hrušky odštopkoval (popř. vykrouhral středy vykrajovačem), pomlel na kaši (mlýnkem, šroťákem, ponorným mixerem - nestojí to světy; nebo odštavňovačem), pak přidal pektolytický enzym (ten rozkládá pevné části ovoce - proto by to mělo být důkladně zbaveno šťopek a středů, aby nevznikali problémy od metyalkoholu až po kyanovodík...) a poté čistou kulturu kvasinek. Měření a kontrola pH je samozřejmostí...          

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.12.2013 15:19

Hrušky nejsou strouhány na plátky, nýbrž rozkrájené nožem v ruce. Mnozí pěstitelé tuto metodu dokonce upřednostňují před šrotováním,  protože při ní nehrozí rozdrcení jader. Příčinu křísovatění vidím jinde možná ve vysoké teplotě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika